• Mirësevini tek Forumi Virtual

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diksutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti.

    Regjistrimi është plotësisht falas në komunitetin tonë, pasi të regjistrohesh do të gëzosh shumë të drejta si të japesh mendimin tënd në një diskutim, të hapësh një diksutim tëndin, të komunikosh me anëtarët e tjerë të komunitetit në mënyrë private, të marësh pjesë dhe të votosh në konkursin e poezisë dhe të fotografisë dhe shumë opsione të tjera... duke përdorur mënyrën më të thjeshtë dhe të sigurtë për tu rregjistruar
    GOOGLE Microsoft Yahoo

    Për cdo problem mos hezitoni të na " KONTAKTONI ".

اfarë ndodh me trupin nëse ndaloni bukën dhe makaronat!

NeVertiti

Kohe & Stine
Staf në FV.AL
اfarë ndodh me trupin nëse ndaloni bukën dhe makaronat!



Mania e karbohidrateve të ulëta vazhdon të jetë e fortë, sidomos në disa lloje dietash. Por, kur vendosim të heqim nga pjata të gjitha kategoritë e ushqyesve (gjithmonë zgjedhje e dëmshme) ne duhet të dimë se me çfarë kemi të bëjmë dhe për çfarë përdoren për shembull karbohidratet. Eliminimi i tyre “vetëm” për disa javë nuk justifikon kumarin, sepse pasojat mund të ndjehen edhe në afat të gjatë. Kjo shpjegohet nga Profesor Pietro A. Migliaccio, president i dietologjisë emeritus i Shoqërisë Italiane të Shkencave të Ushqimit (S.I.S.A.)

Ju humbni peshë, por ato janë të lëngëta

Kur zvogëloni marrjen e karbohidrateve, gjëja e parë që vëreni është shpejtësia pothuajse magjike e humbjes së peshës. Por, ne nuk po humbasim yndyrën, po humbim ujin. “Karbohidratet ruhen në trup në formë të glikogjenit, – shpjegon Pietro Migliaccio, president i dietologjisë emeritus i Shoqërisë Italiane të Shkencave të Ushqimit (S.I.S.A.), – çdo gram akumulon tre deri në katër herë peshën e tij në ujë. Pra, jo sapo heqim karbohidratet dhe fillojmë përdorimin e glikogjenit, çdo gram karbohidrate është 3 gramë ujë i humbur”.

Sikur të kemi grip

Karbohidratet janë burimi kryesor i energjisë për trurin. Kur një person i zvogëlon (ose eliminon) truri “mjegullohet”. “Yndyrnat digjen në zjarrin e karbohidrateve, – specifikon Migliaccio, – nëse nuk ka karbohidrate, metabolizmi i yndyrës bllokohet dhe ndalon në nivelin e trupave ketone, të cilat hyjnë në gjak dhe grumbullohen: ata janë toksike për organizmin dhe zvogëlojnë masën e dobët sepse djegin muskujt. Truri i përdor ato me vështirësi, por gjithsesi i përdor. Rezultati: frymë e keqe, lodhje, dobësi, marramendje, pagjumësi, nauze”. Në thelb, ndihemi sikur kemi gripin.

Bie performanca

“Karbohidratet janë energji menjëherë e disponueshme që djegin yndyrnat dhe proteinat. Shtigjet e tjera metabolike janë më të gjata dhe tendosin trupin, kështu që performanca jonë bie”, thotë Migliaccio. “Karbohidratet janë burimi kryesor i energjisë së trupit. Ata ndihmojnë dhe ‘shtyjnë’ të gjitha llojet e stërvitjes, si rezistencë dhe fuqi: në qoftë se hiqni karbohidratet, energjia juaj do të ulet”.

Ju do të jeni “të çmendur”

“Karbohidratet nxisin sintezën e serotoninës, neurotransmetuesin e qetësisë, e cila gjithashtu e kalon urinë. Ata janë të thjeshta ose komplekse, kur ato hiqen mirëqenia jonë mendore mund të përkeqësohet”, thotë Pietro Migliaccio.

“Varësia”

Karbohidratet e rafinuara janë të famshme për rritjen e nivelit të sheqerit në gjak. Një hulumtim i kohëve të fundit i publikuar në ‘American Journal of Nutrition Clinical’ sugjeron se këto ndryshime (zakonisht të papritura) gjithashtu aktivizojnë qendrat e varësisë së trurit dhe e bëjnë pothuajse menjëherë kthimin e dëshirës për të marrë ushqimet që kanë këtë “fuqi”. “Në vend që të hiqni dorë nga të gjitha karbohidratet, megjithatë, do të ishte e mjaftueshme të shikonit për ato integrale, – sugjeron profesor Migliaccio, – të cilat kanë një përthithje më të ngadalshme dhe për të parandaluar që nivelet e sheqerit në gjak të jenë subjekt i këtyre majave.

Rreziku i sëmundjeve të zemrës dhe diabetit

Sa u përket sëmundjeve të zemrës dhe diabetit zgjedhja e përjashtimit mund të bëjë një ndryshim: një studim në vitin 2014 i publikuar në ‘PLoS ONE’ gjeti se karbohidratet e rafinuara rrisin nivelet e një acidi yndyror që rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit të tipit 2, megjithatë, sipas ‘American Heart Association’, drithërat përmirësojnë nivelet e kolesterolit në gjak dhe reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes, obezitetit dhe diabetit tip 2. Zgjedhja është e qartë dhe është e njëjtë: në vend që të hiqni karbohidratet, thjesht zgjidhni ato integrale.

Kapsllëk

Marrja e drithërave është e rëndësishme për të rritur sasinë e fibrave që supozohet. Sipas një studimi të fundit të botuar në ‘Nutrition Research’, 92 për qind e të rriturve amerikanë nuk hanë sa duhet. Fibra (e cila natyrisht gjendet edhe në fruta dhe perime) jo vetëm që ndihmon në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe redukton rrezikun e obezitetit dhe sëmundjeve kronike, por ndihmon gjithashtu edhe tranzitin e zorrëve.

Rregulli i duhur


Pra, cili është rregulli i duhur për marrjen e karbohidrateve? “E thonë ‘LARN’, Nivelet e Referimit të Ushqyesve dhe Energjisë për popullsinë italiane. Në 2014 ata vendosën se karbohidratet duhet të bëjnë midis 45 dhe 60% të totalit të kalorive të ditës. Nëse mundemi, është më mirë të hamë ato integrale, por jo vetëm, sepse fibra në disa raste pengon thithjen e kripërave minerale”, përfundon Migliaccio.

(gazeta-Shqip.com)
 

Attachments

Top