Dielli,

BeniT

Donatorë
Dielli perkon me Zotin Persian te Drites (Zarathustrën)

Dieli âsht Zoti ma i fuqishem nder dietitë parakristiane. Ai adhurohet dhe druhet nga malcorët. Edhe sot ata betohen dhe nâmën në Diellin:, p.sh. Pasha njat rreze dielli, pasha dritën e Diellit, Mos të zâftë Dielli nesër, Most te errte nata. Most dalesh ne drite.etj.

Dielli, Drita dhe Dita, janë sinonime ne konshiencën a malcorëve sepse kuptimi i tyne aludon ne dritën e diellit dhe në jetë në tokë që kjo dritë bân të mundun.

Kur permendin nji te dekun malcorët nuk perdorin shprehje kristiane apo islame; ata thone: Paste Drite!.
 

Attachments

  • Dielli.jpg
    Dielli.jpg
    8.3 KB · Shikime: 38

BeniT

Donatorë
Dhitë e Egra

Dhitë Egra


Zakonisht te permenduna si tri dhite e egra me brina arit. Zanat e marrin fuqin e tyne prej ketyne dhive. Dhia e eger ka domethanje themelore ne mitologjine, historine, shpirtine e kulturen shqiptare. Para s'gjithash Dhia e Eger, simbas Malcoreve e Rugovasve, âsht e paprekeshme. Ajo zotnon nji fuqi magjike qe e bane ate imune ndaj forcave te djallit.

Heroi yne Kombetar Gjergj Kastrioti i pat përdore brinat e Dhive të Egra si simbol te familjes se tij.
 

Attachments

  • Dhite e Egra.jpg
    Dhite e Egra.jpg
    13.4 KB · Shikime: 24

DEVIL HAND

Anëtar Aktiv
Titulli: Dielli,

o ben spo kuptoj ca ka paranormal dielli shoku?
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Titulli: Dielli,

Dhite e egra, nuk arrin dot as ti shohesh, per faktin se kane degjim te paimagjinueshem dhe ruhen.
 

Tema të Ngjashme

Top