Kriporja dhe 'liqeni' rozë, pamjet magjike nga Narta

Kriporja dhe 'liqeni' rozë, pamjet magjike nga Narta
1599488493613.png

Laguna e Nartës është një prej perlave të Shqipërisë, që ofron një panoramë magjepsëse. LSA ka publikuar disa foto fanstike të kësaj zone.


Jemi në Kriporet e Nartës, në skajin jugor të ultësirës bregdetare, në afërsi të qytetit të Vlorës. Në periudhën shtator-tetor, zona është fantastike për shkak se thahet uji dhe mbetet vetëm kripa.


Kriporja e Nartës është e para në Shqipëri.

Kriporet mbulojnë sot një sipërfaqe prej 1 472 ha. Prodhimi i kripës nisi në vitin 1958. Në vitet e para, kriporet prodhonin rreth 25-30,000 ton/vit (Fig. 7) dhe punësonin afro 250 vetë prej fshatrave të zonës dhe qytetit të Vlorës. Prodhimi u rrit në vitin 1970 me 70 000 ton dhe punësonte deri në 800 vetë. Në vitin 1975, kriporet nisën nxjerrjen në treg të kripës së jodizuar me një kapacitet prej 5 000 ton/vit. Prodhimi arriti maksimumin e vet në vitet 1975-1985 me një total prej 140 000 ton kripë. Në atë kohë, kriporet punësonin afro 1250 vetë.

-640-0-5f549f104f081.jpg
-640-0-5f549f102663e.jpg
-640-0-5f549f1137c09.jpg
-640-0-5f549f11598bc.jpg
-640-0-5f549f109b60a.jpg
-640-0-5f549f10e1100.jpg
-640-0-5f549f10c0857.jpg
-640-0-5f549f111562f.jpg
g.shqip
 

Attachments

 • -640-0-5f549f104f081.jpg
  -640-0-5f549f104f081.jpg
  41.5 KB · Shikime: 0
 • -640-0-5f549f102663e.jpg
  -640-0-5f549f102663e.jpg
  37.7 KB · Shikime: 0
 • -640-0-5f549f1137c09.jpg
  -640-0-5f549f1137c09.jpg
  41.8 KB · Shikime: 0
 • -640-0-5f549f11598bc.jpg
  -640-0-5f549f11598bc.jpg
  38.4 KB · Shikime: 0
 • -640-0-5f549f109b60a.jpg
  -640-0-5f549f109b60a.jpg
  44.3 KB · Shikime: 0
 • -640-0-5f549f10e1100.jpg
  -640-0-5f549f10e1100.jpg
  56.4 KB · Shikime: 0
 • -640-0-5f549f10c0857.jpg
  -640-0-5f549f10c0857.jpg
  35.5 KB · Shikime: 0
 • -640-0-5f549f111562f.jpg
  -640-0-5f549f111562f.jpg
  30.4 KB · Shikime: 0
Top