Leptina dhe grina parandalojnë mosfunksionimin hipokampal të shkaktuar nga oligomeret Aβ

Desa

Felix - Culpa
Pikat kryesore

• Leptina dhe grina mbrojnë neuronet hipokampale nga toksiciteti i shkaktuar nga oligomeret Aβ.

• Leptina dhe grina parandalojnë stresin oksidativ dhe mosfunksionimin mitokondrial.

• Leptina dhe grina kthejnë aktivizimin e GSK3β të shkaktuar nga oligomeret Aβ.

• Neuroprotektimi nga leptina dhe GRELINA ndodh në një mënyrë të ndërmjetësuar nga receptorët.

Kohët e fundit është vërtetuar se grina e derivuar nga stomaku dhe adipokina leptina, nxisin të mësuarit dhe kujtesën përmes veprimeve brenda hipokampusit. Ndryshimet në nivelet periferike ose të trurit të këtyre peptideve u përshkruan në pacientët me sëmundjen Alzheimer (AD) dhe u tregua se ndërlidheshin me ashpërsinë e rënies njohëse. Për më tepër, studimet in vivo dhe in vitro demonstruan se leptina ose grelina mund të përmirësojnë patologjitë e amiloideve dhe tau-ve, si dhe deficitet njohëse. Sidoqoftë, roli i saktë i këtyre peptideve në AD është larg nga sqarimi. Për të mbushur këtë boshllëk, hipoteza e punës ishte se leptina dhe grelina mund të ushtrojnë një rol neuroprotektiv në AD, duke shtypur mosfunksionimin hipokampal të shkaktuar nga oligomeret amiloid-β synapto- dhe neurotoksike (AβO). Përdorimi i neuroneve hipokampale primare të kulturuara, demonstroi se të dy peptidet zvogëlojnë prodhimin e shkaktuar nga AβO të superoksidit dhe depolarizimit të membranës mitokondriale, duke përmirësuar mbijetesën e qelizave dhe të frenojnë vdekjen e qelizave përmes një mekanizmi të varur nga receptorët. Për më tepër, u tregua se në neuronet e trajtuar me AβO si leptina ashtu edhe grelina parandalojnë aktivizimin e glukogjen sintazës kinazës 3β. Prandaj, provat e mbledhura në këtë studim zbuluan se leptina dhe grelina mund të veprojnë si agjentë neuroprotektivë në gjendje të shpëtojnë neuronet hipokampale nga toksiciteti AβO, duke theksuar kështu rolin e tyre potencial terapeutik në AD.

scienceirect.com/elsevier
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Leptina, grina, hipokampale, obligomeret

M'duhet me i lexu qa jon se s'kokshna une per ksi tema :
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Mfalni, a ka mundesi nje OKi :lol:

10152539650378975.jpg

Flm
 

Desa

Felix - Culpa
Leptina dhe grina janë dy hormone që ndihmojnë në rregullimin e peshës.

Hipokampusi është një rajon i trurit në lobin temporal medial. Pra qelizat nervore të hipokampusit.

Oligomerët, substanca të përbëra nga molekula që përmbajnë disa nga një ose më shumë monomere ose njësi përbërëse që lidhen në mënyrë të përsëritur së bashku.


Kaq për sonte se duhet të shkruaj një libër ??
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Flm, rrofsh. Ah po, monomeret cfare ishin :lol: :lol: :lol:

T'pershendes
 
Top