Libri i kuq.

LIBRI I KUQ Graali i Shenjtë i të Pandërgjegjshmes.
O-Homem-e-Seus-Símbolos-destaque-1.jpg
Hyrje në leximin e Librit të Kuq, artikull i botuar në vitin 2009, viti në të cilin Novus u shtyp dhe u shpërnda. Shpresoj të jeni të interesuar për një ekzaminim të qartë dhe të plotë të Operas dhe autorit të saj: forever Jung!
Kjo është historia e një libri 100-vjeçar, të lidhur me lëkurë të kuqe, i cili ka kaluar çerek shekulli i fshehur në një kasafortë bankare në Zvicër.
Libri është i madh dhe i rëndë dhe kopertina e tij është e gdhendur me shkronja ari që lexojnë "Liber Novus", që në latinisht do të thotë "Libër i ri". Faqet e saj janë bërë me pergamenë të trashë ngjyrë kremi dhe të mbushura me piktura të krijesave të çuditshme të botës tjetër, dhe dialogë të shkruar me dorë me perënditë dhe djajtë. Nëse nuk e dini vitin e librit, mund ta ngatërroni me ndonjë varg të humbur mesjetar.
polisemantica-archetipo-00.jpg
Megjithatë, mes kopertinave të rënda të librit, shpaloset një histori shumë moderne. Ajo shkon si më poshtë: njeriu rrëshqet në moshën e mesme dhe humbet shpirtin e tij. Njeriu shkon në kërkim të shpirtit të tij. Pas shumë mundimeve dhe aventurave edukative – që ndodhin tërësisht në psikikën e tij – ai e gjen sërish. Disa njerëz mendojnë se askush nuk duhet ta lexojë librin, dhe disa mendojnë se të gjithë duhet ta lexojnë atë. E vërteta është se askush nuk e di vërtetën. Pjesa më e madhe e asaj që është thënë për Librin - çfarë është, çfarë do të thotë - është produkt i hamendjes, sepse që kur filloi në vitin 1914 në një qytet të vogël në Zvicër, duket se vetëm rreth dy duzina njerëz ia kanë dalë. lexo apo edhe hidhini një sy kësaj.
libro_visioni_jung.jpg
Ata pak të zgjedhur që e panë atë dhe që u lejuan të lexojnë një pjesë të librit në vitet 1920, menduan se ai përmbante mençuri të pafund - "Ka njerëz në vendin tim që do ta lexojnë atë nga fillimi në fund pa ndalur frymën", shkruanin - ndërsa një tjetër, një lloj letrar i njohur, e gjeti atë magjepsëse dhe shqetësuese, duke arritur në përfundimin se ishte vepër e një psikopati. Pra, për pjesën më të madhe të shekullit të kaluar, pavarësisht se u konsiderua si vepra kyçe e një prej mendimtarëve të mëdhenj të kohës, libri kryesisht ekzistonte vetëm si një thashethem, i përkëdhelur pas skelave të legjendës së tij - vetëm i nderuar dhe i hutuar nga një distancë e madhe.
FB_IMG_1657446465432.jpg
Kjo është arsyeja pse një natë me shi në nëntor 2007, hypa në një fluturim nga Cyrihu, afër portës së aeroportit në të njëjtën kohë që dega kryesore e Union Bank of Switzerland, e vendosur në Bahnhofstrasse luksoze të qytetit, përballë Tommy Hilfiger dhe afër Cartier, po hapte dyert e saj si çdo ditë. Një ndryshim po ndodhte: Libri, i cili kishte kaluar 23 vitet e fundit i mbyllur në një nga kasafortat e bankës, sapo ishte mbështjellë me pëlhurë të zezë dhe ishte ngarkuar në një valixhe me rrota me pamje diskrete. Më pas, ai u largua në dritën e diellit dhe ajrit të pastër e të ftohtë, ku e ngarkuan në një makinë në pritje dhe e morën me vete.

193222845-d6dec3ee-288b-4202-8047-116ce5f898ef.jpg
Carl Jung themeloi psikologjinë analitike dhe, së bashku me Sigmund Frojdin, ishte përgjegjës për popullarizimin e idesë se jeta e brendshme e një personi meritonte jo vetëm vëmendje, por një eksplorim të kujdesshëm personal - një nocion që ka nxitur që atëherë dhjetëra miliona njerëz në psikoterapi. Frojdi, i cili filloi si mentori i Jung-ut dhe më vonë u bë rivali i tij, në përgjithësi e shikonte mendjen e pandërgjegjshme si një depo për dëshirat e shtypura, të cilat më pas mund të kodoheshin, patologjizoheshin dhe trajtoheshin. Me kalimin e kohës, Jung filloi ta shihte psikikën si një vend në thelb më shpirtëror dhe të rrjedhshëm, një oqean që mund të peshkohej për ndriçim dhe shërim.
I pëlqente apo jo, Jung - i cili e konsideronte veten një shkencëtar - sot mbahet mend më shumë si një ikonë kundërkulturore, një ithtar i spiritualitetit jashtë fesë dhe kampioni i fundit i ëndërrimtarëve dhe kërkuesve nga e gjithë bota, që ia vlente të dyja. respekt dhe kritikë. Idetë e Jung hodhën themelet për testin e personalitetit Myers-Briggs të përdorur gjerësisht dhe ndikuan në krijimin e Alkoolikëve Anonimë. Parimet e tij thelbësore - ekzistenca e një pavetëdijeje kolektive dhe fuqia e arketipave - kanë depërtuar në fushën e njohurive më të gjëra. Jung ishte një burrë i pashëm imponues, me syze, një të qeshur shpërthyese dhe një prirje eksperimentale, ai ishte i interesuar për aspektet psikologjike të seancave, astrologjisë, magjisë. Ai ishte një folës karizmatik, një dëgjues empatik. Ai ishte një magjeps famëkeqe magnetike me gratë. Duke punuar në spitalin psikiatrik Burghölzli në Cyrih, Jung dëgjoi me kujdes iluzionet e skizofrenëve, duke besuar se kishte të dhëna për të vërtetat personale dhe universale. Në shtëpi, në kohën e lirë, studioi Danten, Gëten, Swedenborgun dhe Niçen. Ai filloi të studionte mitologjinë dhe kulturat e botës, duke zbatuar atë që mësoi në ushqimin e drejtpërdrejtë të të pandërgjegjshmes - duke pretenduar se ëndrrat ofronin një rrëfim të pasur dhe simbolik nga thellësia e psikikës.

jung.jpg
Ai shpejt e gjeti veten të kundërshtuar jo vetëm nga Frojdi, por edhe nga shumica e psikiatërve që ishin kultura dominuese e kohës. Ndarja nuk ishte e lehtë. Ndërsa besimet e tij filluan të pohoheshin, Jung, i cili ishte bërë një burrë i suksesshëm, ambicioz me një familje, një praktikë private të lulëzuar dhe një shtëpi të madhe dhe elegante në brigjet e liqenit të Cyrihut, ndjeu se psikika e tij filloi të lëkundet dhe të rrëshqasë, derisa ai ra në atë që do të bëhej një krizë e thellë ekzistenciale që pushtoi jetën e tij.

Ajo që ndodhi me Carl Jung është bërë një temë legjendash dhe polemikash të përsëritura midis jungians dhe studiuesve të tjerë. Kriza e saj u konceptua si një sëmundje krijuese, një zbritje në ferr, një sulm i marrëzisë, një vetë-uritje narcisiste, një transcendencë, një krizë e moshës së mesme dhe një shqetësim i brendshëm që pasqyron përmbysjen e Luftës së Parë Botërore. Sidoqoftë, në vitin 1913, Jung, i cili në atë kohë ishte 38 vjeç, humbi në kaosin e psikikës së tij. Ai ishte i përhumbur nga vizione shqetësuese dhe u sulmua nga zëra të brendshëm. Duke luftuar me tmerrin e vizioneve të tmerrshme, ai u ndje i “kërcënuar nga psikoza” ose “duke bërë skizofreni.” Më vonë do ta krahasonte këtë periudhë të jetës së tij – këtë “përballje me të pandërgjegjshmen”, siç e quante ai, me një eksperiment.mescaline. Ai i përshkroi vizionet e tij si "në një rrjedhë të pafund". I krahasoi me gurët që i binin mbi kokë, me stuhitë, me llavën e shkrirë. "Më është dashur shpesh të kapem pas tryezës," kujton ai, "për të mos rënë copa copa."
sigmund-freud-and-carl-jung-the-pioneering-lives-and-works-of-history-s-most-influential-psych...jpg
Nëse do të ishte pacient psikiatri, Jungut do t'i kishin thënë se kishte një çrregullim nervor dhe duhet të kishte injoruar gjithçka që po i ndodhte. Por si një psikiatër, me një brez të vendosur jokonformist, ai u përpoq në vend të kësaj të thyente murin midis vetes së tij racionale dhe psikikës së tij. Për rreth gjashtë vjet, Jung punoi për të parandaluar mendjen e tij të ndërgjegjshme që të bllokonte atë që mendja e tij e pavetëdijshme donte t'i tregonte atij. Mes takimeve me pacientët, dhe pas darkës me gruan e tij dhe gjithmonë i pranishëm me gruan e tij Emën dhe fëmijët, pas darkës, Jung u ul në një zyrë në katin e dytë të shtëpisë së tij dhe humbi veten në vizionet e tij të cilat ai i quajti "imagjinatë aktive". "Për të kuptuar fantazitë që më ngjallën 'nëntokë", shkroi Jung më vonë në librin e tij "Kujtime, ëndrra, reflektime", "E dija se duhej ta lija veten të bjerë në to." Ai e gjeti veten në një vend kufizues, plot të bollëkut. krijues aq sa edhe rrënimi i mundshëm, duke besuar se është i njëjti vend kufitar i udhëtuar nga të çmendurit dhe artistët e mëdhenj."

Ajo që ai shkroi nuk i përket kanunit të tij të mëparshëm të eseve të papasionuara dhe akademike mbi psikiatrinë. Nuk ishte as një ditar i thjeshtë. Ai nuk përmendi gruan, fëmijët, kolegët e tij dhe nuk përdori ndonjë gjuhë psikiatrike. Në vend të kësaj, libri ishte një lloj komedie morale fantazmagorike, e nxitur nga dëshira e vetë Jung-ut jo vetëm për të përcaktuar një rrugë nga këneta e mangrove të botës së tij të brendshme, por edhe për të marrë pjesë në pasurinë e tij të brendshme. Ishte pjesa e fundit - ideja se një person mund të lëvizte në mënyrë të dobishme midis poleve të racionales dhe të paarsyeshmes, dritës dhe errësirës, të vetëdijshmes dhe të pavetëdijshmes - që siguroi mikrobin për punën e tij të mëvonshme, të cilën ai do ta quante "analitike". E psikologjisë.

Ai punoi në librin e tij të kuq - dhe ai e quajti atë, Libri i Kuq - ndezur dhe fikur për rreth 16 vjet, shumë kohë pas krizës së tij personale, por ai kurrë nuk arriti ta përfundojë atë. Ndoshta nga frika se mos talleshin nga bashkëmoshatarët e tij të orientuar shkencërisht, e mbajti në një sirtar për ta harruar. Sidoqoftë, sa i përket kuptimit të asaj që përmban libri, Jung ishte i paqartë. “Të gjitha veprat e mia, gjithë veprimtaria ime krijuese”, do të kujtonte ai më vonë, “kanë dalë nga ato fantazitë dhe ëndrrat fillestare”. Jung e mbajti Librin e Kuq të mbyllur në një dollap në shtëpinë e tij në periferi të Cyrihut, Küsnacht. Kur vdiq në vitin 1961, ai nuk la udhëzime specifike se çfarë të bënte me të. Djali i tij, Franz, një arkitekt dhe i treti nga pesë fëmijët e Jung-ut, mori kontrollin e shtëpisë dhe zgjodhi të linte librin, me reflektimet e tij të çuditshme dhe pikturat e përpunuara, aty ku ishte. Më vonë, në vitin 1984, familja e transferoi atë në një kasafortë bankare.

Libri tregon historinë e Jungut duke u përpjekur të përballet me demonët e tij teksa dalin nga hijet. Rezultatet janë të dhimbshme dhe të pahijshme. Jung, në librin e tij, udhëton në vendin e të vdekurve, bie në dashuri me një grua që më vonë e kupton se është motra e tij, shtypet nga një gjarpër gjigant dhe, në një moment të tmerrshëm, ha mëlçinë e një fëmije.
51191147573_c761400028_b.jpg
Sa herë që dikush kërkonte të shihte Librin e Kuq, familjarët thoshin pa hezitim: jo! Libri ishte privat, pohuan ata, një vepër shumë personale. Në vitin 1989, një analist amerikan i quajtur Stephen Martin, i cili në atë kohë ishte redaktor i një gazete Jungian dhe tani drejton një fondacion jofitimprurës Jungian, vizitoi djalin e Jung (katër djemtë e tjerë ishin vajza) dhe hetoi rastin.Libri i Kuq.

Pyetja u prit me një vrull që e habiti atë. "Franz Jung, një njeri i sjellshëm, reagoi ashpër, pothuajse i zemëruar," shkroi Martin më vonë në buletinin e fondacionit të tij, duke thënë "troç" se Martin nuk mund ta "shihte Librin e Kuq, as nuk mund ta imagjinonte ndonjëherë atë të botuar".
Megjithatë, libri i kuq, sekreti i Carl Jung - i skanuar, i përkthyer - do të jetë në dyqane në fillim të muajit të ardhshëm, botuar nga WW Norton dhe i quajtur "vepra më e pa redaktuar në historinë e psikologjisë".

SARA CORBETT, New York Time, 18 shtator 2009. LIBRI I KUQ Graali i Shenjtë i të Pandërgjegjshmes
IMG20220704090128.jpg
Në shqip by Lauri anunnak 👍
Adhurues i Carl Jung
👌
 
"Çdo fjalë mund të fekondojë shpirtin tuaj .... nëse e keni lënë mënjanë librin për një javë dhe ktheheni për ta marrë pasi shpirti juaj ka pësuar transformime të ndryshme, do të keni shumë njohuri të reja iluminante."
(Jung, Red Book.)
 
“Nuk më intereson bota. Unë jam i interesuar për njerëzit me të cilët jetoj: pjesa tjetër e botës është e gjitha në gazeta. Familja ime, fqinjët e mi, ata janë jeta ime: e vetmja jetë që mund të përjetoj; pjesa tjetër është mitologji gazetareske. Nuk është aq e rëndësishme që unë të bëj një karrierë apo të arrij gjëra të mëdha për veten time. Ajo që ka rëndësi dhe i jep kuptim jetës sime është që unë të jetoj sa më plotësisht të jetë e mundur për të realizuar vullnetin hyjnor që është në mua. Kjo detyrë më pushton aq shumë sa nuk më mbetet kohë për asgjë tjetër. Dua t'ju theksoj se, nëse të gjithë do të jetonim në këtë mënyrë, nuk do të kishim më nevojë për ushtri, as polici, as diplomaci, politikë, banka. Do të kishim një jetë plot kuptim dhe jo, si tani, një puro çmenduri. Ajo që natyra kërkon nga pema e mollës është që ajo të prodhojë mollë dhe dardha që prodhon dardha. Nga unë natyra do që unë të jem thjesht një njeri, por një njeri i vetëdijshëm për atë që bën. Zoti kërkon ndërgjegjen te njeriu. Kjo është e vërteta e lindjes dhe ringjalljes së Krishtit brenda nesh. Ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz që mendojnë arrijnë te kjo e vërtetë, kjo do të jetë rilindja shpirtërore e botës. Krishti, Logos: domethënë mendja, inteligjenca, që shkëlqen në errësirë. Krishti përfaqësoi një të vërtetë të re për njeriun. Nuk ka njerëzim. Unë ekzistoj, ti ekziston. Njerëzimi është vetëm një fjalë. Bëhuni ajo që Zoti dëshiron që të jeni; mos u shqetësoni për njerëzimin. Duke u shqetësuar për njerëzimin, i cili nuk ekziston, ju shmangni detyrën për të parë atë që ekziston: Vetja. Bëj si njeriu që, duke parë arën e fqinjit, i thotë: "Shiko, një farë e keqe. Dhe një tjetër. Pse nuk gërmoni më thellë? Pse nuk e mbani të pastër vreshtin tuaj?”. Dhe ndërkohë fusha e tij, pas tij, është plot me barërat e këqija”.
(Carl Gustav Jung ✍)
 
Si më paska ikur ky masterpiece? 🤦🏼‍♀️
E lexove temën komplet?
Disa këshillojnë që ky libër nuk duhet lexuar, të tjetë thonë që të lexohet patjetër 🤷 😁
Shenime përsonale të Jung. Eksperiencë personale në botën spirituale të një përsonazhi si Carl Jung.
Një psikologu, psikoanalisti, psikiatri, filosofi që ka kaluar përsonalisht pacientin e çmendurisë, dhe njëkohësisht edhe doktori i vetëvetes për 10 vjet më rradhë, duke shëruar vetëveten vetëm nëpërmjet analizës. (Psikoanalizës)
Por si??
Atëherë behuni kurioz dhe lexoni Carl Jung 👌🙂
 
E lexove temën komplet?
Disa këshillojnë që ky libër nuk duhet lexuar, të tjetë thonë që të lexohet patjetër 🤷 😁
Shenime përsonale të Jung. Eksperiencë personale në botën spirituale të një përsonazhi si Carl Jung.
Një psikologu, psikoanalisti, psikiatri, filosofi që ka kaluar përsonalisht pacientin e çmendurisë, dhe njëkohësisht edhe doktori i vetëvetes për 10 vjet më rradhë, duke shëruar vetëveten vetëm nëpërmjet analizës. (Psikoanalizës)
Por si??
Atëherë behuni kurioz dhe lexoni Carl Jung 👌🙂
Lexova mjaftueshëm 😁
Dhimbja shërohet me dhimbje (sipas fizioterapetues sime personale), e jo me analgjetikë që shërojnë vetëm simptomet 😂
 
“Nuk ka vetëdije pa vuajtje. Në të gjithë botën njerëzit shkojnë në kufijtë e absurditetit për të shmangur përballjen me shpirtin e tyre. Ndriçimi nuk arrihet duke përfytyruar figura të dritës, por duke sjellë në vetëdije errësirën e brendshme. Kush shikon jashtë ëndërron, kush shikon brenda zgjohet. " ☝️😇
IMG_20220909_214634.jpg
Carl Gustav Jung
 
"Por, sa shumë gjëra duhet t'i ndodhin një njeriu përpara se të kuptojë se suksesi i dukshëm material, i prekshëm dhe i jashtëm, është rruga e gabuar!"
Çfarë vuajtjesh duhet t'u ndodhin njerëzve përpara se të heqin dorë nga plotësimi i dëshirës për pushtet tek fqinji i tyre dhe të duan që ky pushtet dhe fuqi të prekë gjithmonë Tjetrin!
Sa gjak duhet të rrjedhë ende para se njerëzit të hapin sytë për të parë rrugën e tyre të vertetë dhe të shohin armikun e tyre, derisa të kuptojnë se cilat janë sukseset e tyre të vërteta!
Ju duhet të jeni në gjendje të jetoni me veten tuaj, jo në kurriz të fqinjit tuaj.
Kafsha e kopesë nuk është paraziti i vëllait tënd dhe as torturuesi i tij.
O njeri a e ke harruar se edhe ti je kafshë. Ende besoni se është më mirë atje ku nuk jeni?
Mjerë ju, nëse edhe fqinji juaj mendon të njëjtën gjë. Por nqs jeni i sigurt se po. Dikush nga ju duhet të fillojë të mos bëjë si fëmijë”.
IMG_20220911_183102.jpg
Carl Gustav Jung - Libri i Kuq
Në shqip by Lauri 👍
 
Top