Magjia e shifrave - Përkimi i Fibonaccit

Зngjεll

___________
Magjia e shifrave

Numri i artë - Përkimi i Fibonaccit - Pi ∏ ...


coneflower.jpgcone.jpgVitruvianMan.JPGGalaxieSpirale.jpg

"Vetëm në ekuacionet misterioze të dashurisë,
që mund të gjejmë një arsye dhe llogjikë ...." J.Nash


* Fi ф, numri i artë
Fi = (1+v5) ÷ 2 ? 1,6180339887...
phi.jpg

Ka një numër të artë, i quajtur Fi, i cili gjendet i pranishëm në të gjitha gjërat...Një kyç real, i fshehur në zemrën e Universit, është një dëshmi e mbrekullueshme i harmonisë, bukurisë, dhe Jetës...

Proporcionet e bimëve, njerëzve, kafshëve të gjitha respektonin ligjin e Fi.Dhe nga ana e tyre njerzit frymëzoheshin për të realizuar vetë punët e tyre kudoqofshin në pikturë, skulpturë apo arkitekturë..


* Përkimi i Fibonaccit

Leonardi i Pizës, i njohur si Fibonacci, krijoi një seri numrash ëe prona të shquara.Ky përkim u theksua në 1202 në një problem matematikore e njohur si "Zotëria i Lepujve"

- Sa çifte lepujsh do të marrim ne në fund të vitit, nëse duke filluar me një çift, çdo çift prodhon çdo muaj një çift të ri, cila bëhet produktuese (prodhuese) nëmuajin e dytë të ekzistencës së tij?
Përkimi i numrave që ishte e nevojshme të gjenim është :
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, ...
Secili nga këto shifra korrespondon me shumën e dy të mëparshmeve:
1+1=2 1+2=3 2+3=5 3+5=8 5+8=13... اuditshmërisht, rezolton se raporti midis çdo shifre të ngjitur tenton gradualisht drejt Fi ф(233 ÷ 144 = 1,61805 ... 610 ÷ 377 = 1,61803 ...) Gjithashtu kini parasysh se Fi ф është i vetmi numër që, kur i heqim një njësi, bëhet e kundërta e saj.
 

Зngjεll

___________
TriangleOr.jpg* Pronat matematikore
Drejtkëndëshi dhe trekëndëshi i artë


Vazhdimi i Fibonaccit më pas u bë i famshëm nga përfaqësitë e saj të shumta në lidhje me këtë numër mitik. Ekziston, në gjeometri, figura (shifrat) për këtë arsye kanë pronat e numrit të artë. Ndër këto, ne kemi Drejtkëndëshin dhe Trekëndëshin e Artë.
Në rastin e drejtkëndëshit, proporcioni i bazës në lidhje me lartësinë është e barabartë me Fi ф. Në lidhje me Trekëndëshin, proporcioni i anës së gjatë në krahasim me atë të voglën është gjithashtu i barabartë me numrin e artë.

RectangleOr.jpg * Forma spirale e artë

Për të vizatuar një formë spirale të artë, ne ndërtojmë një drejtkëndësh të artë në të cilën skicojmë një katror të madh i cili do të ketë për anë gjerësinë e drejtkëndëshit.E përsëritim këtë operacion në drejtkëndëshin e artë të mbetur, dhe kështu me radhë deri ne pikën e limituar O.
Ne tani mund të skicojmë këtë spirale të famshme logaritmike duke vizatuar një të katërtat e rrethit në katror...


illustrationsDP.jpg* Proporcioni Hyjnor

Fra Luka Pacioli,një murg, një profesor i matematikës, publikon në 1509 "De Divina proporcionale", që do të të ilustrohet nga Leonardo da Vinci ...Libri përfshin një pjesë kryesore dedikuar pronave të propocioneve hyjnore, të ndjekura nga një traktat të arkitekturës, skica të një alfabeti antik, dhe të "Libellus", një seri ushtrimesh matematikore duke u përfshirë në polyhedres të rregullta.
Duket se është traktati i parë kushtuar në pjesë të madhe përpjestimit të artë. Ky i funditështë konsideruar jo vetëm në pronat e tij matamatikore, por gjithashtu në atributet e saj estetike, dhe mistike...


nautile.jpg * Në zemër të jetës
- Guacka e Nautile-s rriten në formë spirale, duke ndjekur porpocionin hyjnor.Në fakt është se mardhëniet midis diametrit të çdo forme spiraleje formojnë guackën e saj, dhe diametri tjetër është e barabartë me Fi ф...

- Nëse do të vërejmë se si lulet e diellit janë rregulluar në lulen që i grupon, do të konstatojmë se 21 spirale përdridhen në anën e akrepave të një ore dhe 34 të tjera në drejtim tjetër. Dy numrat e Fibonaccit rreshtin përsëri. Ky propocion hyjnor vlen gjithashtu për mollët e pishës, guackat, rregullimi i gjetheve ose i petaleve në disa bimë të caktuara...
Në një koshere, nëse do të ndajmë gjithashtu numrin e bletëve puntore me atë të grenxave do të kemi Fi-në ф...
Dhe duket se mijëra shkronja T, C, A, G, që përbëjnë ADN-në vetë-organizohen sipas përmasave të arta...

VitruvianMan.JPG * Trupi i njëriut
Leonardo Da Vinci ishte i pari që deklaroi se trupi njerzor ishte i përbërë nga pjesë të shumta, duke patur si emërues të përbashkët Fi ф.
Matni psh, distancën midis tokës dhe fundit të kokës tuaj, ndajeni atë me distancën që ndan tokën me kërthizën tuaj dhe ju do të merrni Fi-në ф... Llogaritni përsëri raportin midis dy trupave dhe do të gjeni Fi ф.
Për më tepër, shumë nga pikturat e tij si Mona Lisa, Leda dhe mjelma e saj, ose akoma dhe Shën Jerome respektojnë gjithashtu dhe ato proporcionin hyjnor.
 

ida angel

:)
V.I.P
3ngjell me kujtove lenden e matematikes (se kam pas shume qef :D) lum ata qe i kuptojne thelbin e ketyre.
 

Зngjεll

___________
* Piktura

Piktura të tjera janë gjithashtu pjesë e drejtkëndëshit të artë. Piktora si Botiçeli (Lindja e Venusit), Corbusier (Modulor), Salvador Dali (Darka e fundit e shenjtë),Mondrian (Përbërja), dhe akoma të tjerë, kanë përdorur Numrin e Artë për të realizuar veprat e tyre...

dali_cene.jpgCorbusier.JPGNaissanceVenus.JPGMondrian1.JPG

Përbërja duhet të vinte atëherë në vlera subjektin duke prodhuar një lëvizje të shikimit për të krijuar, në zemrën e pëlhurës, një harmoni absolute... Gjithmonë, artisti ka kërkuar të prodhojë këtë ekuilibër midis figurës dhe mjedisit të saj. Ky kërkim do e gjejë përgjigjen e saj në Përpjestimin e Artë.


Parthenon.jpg * Arkitektura

2800 Para J.K : Piramida e Cheops ka dimensione lejojnë të vihen në pamje të parë(të demostrojnë) rëndësinë e numrit të artë. Në të vërtetë, raporti midis lartësisë së piramidës dhe gjysëm baza e saj është e barabartë me 1,618 ....

Shekulli i V-të Para J.K : Shkronja Fi ф i referohej Phidias, një arkitekt dhe skulptor grek, që do të përdori numrin e artë për të dekoruar Partenonin në Athinë. Kjo ishte gjithashtu në "drejtkëndëshin e artë", atje ku pikërisht raporti midis gjatësisë
dhe lartësisë është i barabartë me Fi ф.
Ky numër irracional u konsiderua si një propocion i veçantë estetike... Rregullat mbi numrin e artë do të urdhërojnë atëherë propocionet e monumenteve më të mëdhaja,katedralet europiane deri ne Taj Mahal.
Përsa i përket gjeometrisë së shenjtë, ajo ishte bërë art për të komunikuar me urtësinë hyjnore me anë të ndërmjetësve të figurave gjeometrike dhe simboleve.Kjo gjuhë e lashtë sekrete ishte përdorur në veçanti nga filozofa dhe matematikan grek, si Platoni ose Pitagora.
 

Зngjεll

___________
* Muzika
- Sinfonia e 5-të e Bethovenit
- Sonatat e Moxartit
- .....
"Ne jemi dhënë me mister këtij numri, sepse pjesët e arta veprojnë mbi ne, përmes tyre, në lëvozhgën celebrale, kryesisht të drejtë, por pa dyshim jo ekskluzive, për këtë arsye që ne jemi në mënyrë të pa ndërgjegjshme të prirur ti gjejmë të bukura madhësitë e të gjithave llojeve të cilat hyjnë në këtë mardhënie"
Research (1995)


papyrusRhind.jpg * Shifra ∏ Pi
3,141 592 653 589 793 238 462 643 383 279 502 884 197 169 399 375 105 820 974 944 592 307 816 406 286 208 998 628 034 825 342 117 067........

Pi ∏ është një numër i përsosur, i paarsyeshëm dhe i mrekullueshëm që shpreh raportet midis perimetrit të një rrethi dhe diametrine saj. ثshtë një shifër pa asnjë llogjikë të dukshme dhe që akoma dhe sot, mbizotëron një mister i vërtetë... Në fakt, si mund të pranojmë që një forme kaq e thjeshtë, natyrale, dhe universale që rrethi mund të administrohet nga një numër kaq i paarritshëm, i pakuptueshëm dhe i
paanë si ∏ Pi-ja ? ...

2000 Para J.K : Në këtë epokë, ∏ Pi ishte tashmë i njohur nga Babilonasit dhe është përdorur për të shprehur marrëdhëniet në mes perimetrit të një rrethi dhe diametrit të saj. Mbi disa tabela dërrase babiloniane gjenden në të vërtetë llogaritjet
e zonave të diskut ku 3,125 (3 + 1 / 8), ishte përdorur si një vlerë e përafërt e ∏ Pi-së.

1650 Para J.K : Koncepti i numrit Pi u gjet gjithashtu në papirus të Rhind (emri i skocezit Henri Rhind që do e blejë në 1858). Ky manual i llogaritjeve, do të shfaqet në fakt në Ahmes, një shkrues egjiptian.Metoda e tij për t'u afruar tek Pi-ja konsistonte
(ishte) të zvogëlonte zonën e perimetrit të një rrethi në atë të një katrori ekuivalent. Numri Pi ∏ mori atëherë vlerën e 3,1604 (3 + 13/81)

500 Para J.K : "Ai e bëri detin e shkrirë. Ajo kishte 10 cubit nga një anë tek tjetra një formë krejtësisht të rrumbullakët, 5 cubit të lartë dhe një perimetër që kishte përmasat e një spango prej 30 cubit. "
Ky pasazh i Biblës i referohet ndërtimit të tempullit Salomon, dhe tregon përdorimin e numrit Pi ose Π = 3.

250 Para J.K : Arkimedi i Syracuses, matematikan grekë, do të llogariti nga ana e tij më me saktësi decimalet e ∏ Pi-së. Ai arriti kështu të japi një përkufizim të numrit ∏ Pi (223/71 <pi <22 / 7) midis 3,1408 dhe 3, 1428

Me kalimin e shekujve dhe falë përparimeve matematikore, vlera e Pi është qartësuar gjithnjë e më shumë, por paradoksalisht, sa më shume llogaritjet ngjasonin dhe më shume numri i vendeve dhjetore rriteshin deri në fund humbi në pafundësi....
Edhe sot, pavarësisht nga fuqia e kompjuterëve tonë,ne ende nuk e dimë nëse të gjitha ato vende dhjetore janë thjesht të rastit ose në qoftë se, përkundrazi ato kanë një kuptim, një gjuhë, një strukturë të fshehur...


pi.jpg* Hipoteza e Max Cohen

1- Gjuha e natyrës është matematikore
2- Gjithçka që na rrethon mund të vihet në ekuacion
3- اdo përfaqësim grafiku i një ekuacioni vë në dukje një përkim. Dmth, natyra është e përbërë nga përkime.

Përpunoi dhe përktheu : 3ngjell
 

Attachments

  • pi_galaxie.jpg
    pi_galaxie.jpg
    5.6 KB · Shikime: 11

Karamele Zana

Anëtar i Nderuar
Fibonacci sequence per mua ka qene shume interesant kur isha ne shkolle... Edhe Pascal's triangle ka qene interesant (te pakten per mua) :kercim:

Nice Tema!
 
Top