Mediat italiane: Mafia shqiptare është fuqizuar më shumë se kurrë, po e largon ‘Ndranghetën nga monopoli i kokainës së Amerikës së Jugut

Roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më shumë se kurrë.
Featured image of article: Mediat italiane: Mafia shqiptare është fuqizuar më shumë se kurrë, po e largon ‘Ndranghetën nga monopoli i kokainës së Amerikës së Jugut


ITALI– Mediat italiane i kanë dedikuar një tjetër artikull krimit të organizuar në Shqipëri, për të cilin shkruan se po kthehet në një konkurent të fortë edhe për klanin Italian ‘Ndrangheta. Europa Today shkruan se tregu për të cilin shqiptarët konkurrojnë është mjaft fitimprurës duke marrë parasysh se konsumi i pluhurit të bardhë është rritur për më shumë se një dekadë në Evropën Perëndimore Qendrore. Sipas medias italiane, me kalimin e viteve ‘Ndrangheta ka humbur pozicionin e saj, gati monopol në Amerikën Latine, gjithashtu për shkak të kriminalitetit kolumbian që është afruar me Shqipërinë. Sipas artikullit, roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më shumë se kurrë.
Artikulli i plotë
artikulli.pngArtikulli
‘Ndrangheta ka një konkurrent të ri në tregun e kokainës në Evropë: krimi i organizuar shqiptar po përpiqet të minojë dominimin e atij kalabrez, duke krijuar lidhje gjithnjë e më të forta me kartelet kolumbiane. Dhe tregu për të cilin ata konkurrojnë është mjaft fitimprurës duke marrë parasysh se konsumimi i pluhurit të bardhë është rritur prej më shumë se një dekade në Evropën Perëndimore Qendrore. Sipas vlerësimeve të fundit, përdoruesit e tij të rregullt janë afërsisht 4.4 milion: kjo e bën substancën, drogën e dytë më të përdorur në kontinent. Sipas Qendrës Evropiane të Monitorimit për Droga dhe Varësi nga Droga (EMCDDA), 18 milionë evropianë midis moshës 18 dhe 64 vjeç e kanë përdorur atë të paktën një herë në jetën e tyre, në mesin e konsumatorëve 2.2 milionë janë midis 15 dhe 34 vjeç. Mosha mesatare e konsumit të parë është rreth 23 vjeç.
Trafikun e kokainës
Në raportin e tij të fundit “Kokaina Insights“, Europol, agjencia evropiane për luftën kundër krimit, shpjegon se shumica e kokainës së pranishme në Evropë është e importuar dhe se prodhimi vendor është pothuajse inekzistent. Kolumbia vazhdon të jetë furnizuesi kryesor evropian, me rolin e Brazilit që është duke u rritur gjithnjë e më shumë. Ky i fundit është bërë vendi me numrin më të madh të dërgesave në Belgjikë, qendra e re evropiane së bashku me Hollandën. Ardhja e kokainës në kontinent është e mundur falë koordinimit midis karteleve të Amerikës së Jugut dhe atyre me bazë në Evropë. Raporti i Europol thekson se detyra e karteleve është padyshim e lidhur me prodhimin, ndërsa ajo e rrjeteve kriminale evropiane kryesisht me furnizimin me shumicë, por që ato nuk përfshihen gjithmonë në shpërndarjen me pakicë. Këto organizata gjithashtu merren me korrupsionin e personelit që punon në porte.

Roli i ‘Ndrangheta në Amerikën Latine
Që nga fillimi i viteve 1990, ‘Ndrangheta ka luajtur një rol vendimtar në menaxhimin e trafikimit të kokainës midis Amerikës së Jugut dhe Evropës. Ata ishin ata që kishin kontaktet më të ngushta me Kartelin Cali, të cilët menaxhuan importet dhe mbajtën rolin e furnizuesve me shumicë, duke furnizuar gjithashtu drogën për organizatat e tjera kriminale që më pas morën përgjegjësinë për shitjen. Sipas raportit, ‘Ndrangheta është ndër rrjetet më të krijuara të krimit të organizuar që “punon” në fushën e trafikimit të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë dhe Amerikën e Veriut dhe e ka arritur këtë rezultat falë një rrjeti përfaqësuesish që jetojnë në Amerikën Latine dhe të cilët janë të përfshirë në “negociimin e blerjeve, organizimin dhe mbikëqyrjen e dërgesave dhe mbikëqyrjen e pagesave”.

Humbja e monopolit
Por me kalimin e viteve ‘Ndrangheta ka humbur pozicionin e saj gati monopol në Amerikën Latine, gjithashtu për shkak të copëzimit të peizazhit kriminal kolumbian. Në fakt, ka dy momente kryesore në të cilat ‘Ndrangheta ka humbur më shumë fuqi. E para daton në 2006 dhe u shkaktua nga shpërbërja e grupit paramilitar të ekstremit të djathtë AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), një grup me të cilin organizata mafioze kishte krijuar një lidhje shumë të fortë. “Shpërbërja e AUC është vlerësuar si shkaktari që çoi ‘Ndrangheta të humbasë monopolin e saj në tregtinë transatlantike të kokainës. Rreth të njëjtës kohë, janë shfaqur indikacione se’ Ndrangheta po krijon lidhje me grupet e krimit të organizuar. Meksikan,” thekson raporti.
Ndërsa Brazili u shfaq më pas si një pikënisje kryesore për trafikimin e kokainës nga Amerika Latine në Evropë, ‘Ndrangheta krijoi një prani atje gjithashtu për të siguruar rrjedhjen e kokainës në tregjet e destinacionit.

Momenti i dytë në të cilin pati një humbje tregtare në organizatë është viti 2016, viti në të cilin u nënshkrua marrëveshja e paqes midis qeverisë kolumbiane dhe guerilëve komunistë të Farc -Ep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo). Marrëveshja e paqes çoi në përfundimin e strukturës komanduese të integruar të FARC dhe shfaqjen e grupeve të ndryshme të copëtuara që ushtrojnë kontroll mbi rajone të ndryshme dhe prodhimin e kokainës në to”, dhe ” dhe kjo ka bërë të mundur që organizatat e tjera kriminale ndërkombëtare të hyjnë në lojë. Ky është rasti i atyre që vijnë nga Shqipëria, Belgjika, Franca dhe Turqia. dhe kjo i ka dhënë mundësinë organizatave të tjera kriminale ndërkombëtare të hyjnë në lojë. Ky është rasti i atyre që vijnë nga Shqipëria, Belgjika, Franca dhe Turqia.

Grupet shqiptare
Sipas raportit, roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më së shumti ndonjëherë. Sipas raportit të Europol, duket se këto shoqata tani janë në gjendje të menaxhojnë rrjete të mëdha shpërndarëse në Evropë me një shkallë të caktuar koordinimi transnacional dhe të krijojnë marrëdhënie të drejtpërdrejta me furnizuesit në Amerikën Latine. Që nga viti 2012, grupet shqipfolëse janë bërë jashtëzakonisht me ndikim në portet kryesore në Amerikën Latine (Venezuela, Brazil, Kolumbi dhe Ekuador) dhe në Evropë (Belgjikë, Holandë, Gjermani dhe Spanjë). Në vitin 2020, Europol së bashku me policinë nga vende të ndryshme përfunduan një operacion që synonte çmontimin e organizatës shqiptare ‘Kompania Bello’, një nga më aktivët në Evropë. Ajo që doli nga hetimi, i cili çoi në arrestimin e 104 individëve, është fakti se modeli i tyre i biznesit është jashtëzakonisht i sofistikuar. Sipas raportit, rrjeti i krimit ishte në gjendje të kontrollonte të gjithë zinxhirin e furnizimit. Në fakt, duke përdorur mjete të sofistikuara të komunikimit të koduar, kreu i bandës së organizatës – një shqiptar dyzetvjeçar me qendër në Ekuador – negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës në Amerikën e Jugut, organizoi dërgesa të mëdha të kokainës në portet kryesore në Evropë dhe, me ndihma e bashkëpunëtorëve me qendër në Itali, Holandë dhe Shqipëri, shpërndarje e organizuar në të gjithë Evropën.
Sipas raportit, rrjeti i krimit ishte në gjendje të kontrollonte të gjithë zinxhirin e furnizimit. Në fakt, duke përdorur mjete të sofistikuara të koduara të komunikimit, kreu i bandës – një shqiptar dyzet vjeçar me qendër në Ekuador – negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës në Amerikën e Jugut, organizoi dërgesa të mëdha të kokainës në portet kryesore në Evropë dhe, me ndihmën e të bashkëpunëtorëve me qendër në Itali, Holandë dhe Shqipëri, shpërndarje e organizuar në të gjithë Evropën.

“Degët” evropiane të karteleve
Prandaj trafiku evropian menaxhohet kryesisht nga organizata të bazuara në kontinent që bashkëpunojnë me kartelet e Amerikës së Jugut. Sidoqoftë, kartelet kanë krijuar gjithashtu “degë” evropiane, për të thënë kështu, për të menaxhuar më mirë dhe drejtpërdrejt biznesin e tyre në Kontinentin e Vjetër. Ky është rasti i të ashtuquajturve Oficinas de Cobro kolumbiane , rrjete kriminale “të cilat janë vendosur në vendet kryesore për tregtinë e kokainës në BE, si Spanja ose Hollanda. Këta përfaqësues të vegjël mbikëqyrin ardhjen e dërgesave, shpërndarjen tek klientët, mbledhjen e pagesave dhe lidhjen me ofruesit e shërbimeve të pastrimit të parave,” thuhet në raport.

Belgjika dhe Hollanda qendrat e reja të kokainës
Sa i përket hyrjes së kokainës në BE, qendrat kryesore të mbërritjes së substancës kanë ndryshuar. Deri në vitin 2016 ishte Spanja që mbante rekordin për ulje, por duke filluar nga viti 2017 Belgjika dhe Hollanda u bënë qendrat e reja, duke zëvendësuar vendin Iberik. Ka shumë ndryshime në botën e kokainës që kanë ndodhur vitet e fundit. Në vitin 2017, Stefan Kirsch, zëdhënës i drejtorit të përgjithshëm të shërbimit doganor gjerman, i tha redaksisë së Insight Crime se “ka një zhvendosje të qartë nga ngarkesat e vogla në të mëdha të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë”, duke deklaruar gjithashtu se ky ndryshim ka filluar në mesin e vitit 2016. Vitin e kaluar, 66 ton kokainë u kapën vetëm në portin e Antwerp, në 2013 ishin vetëm pesë. Në Roterdam, megjithatë, 33 tonë u kapën përsëri vitin e kaluar. Antwerp ka fituar rekordin për portin me trafikun më të madh të drogës në Evropë. Barcelona, nga ana tjetër, tani ka një rëndësi gjithnjë e më të madhe, me vetëm katër tonë të sekuestruar në vitin 2020. Sipas raportit “shumica e kokainës që mbërrin në Antwerp ndoshta është e destinuar për organizatat që veprojnë në Holandë, nga ku kokaina shpërndahet më tej në destinacionet e tjera evropiane. Belgjika raportoi se grupet etnike marokene dhe shqiptare, të cilat janë përfshirë në nxjerrjen e kokainës nga porti, kanë zgjeruar rolin e tyre në prokurimin e kokainës dhe në zhvillimin e kontakteve në kontaktet në jug Amerikën e Jugut.

/Dosja.al
 
Normal .

Lepuj lepuj por ne Shqipni kan bo namin ?
Jo ore se nuk jane lepuj por te cmendur.
Filozofia eshte te besh para e te jesh i padukshem. Jo te jetosh ne luks 5 vjet e me pas ne arkivol
Mafia vrasjen e ka si dicka te fundit ku nuk mundet ta korruptoj dike ose i prek interesa te larta.
Do te tregoj nje histori
Kam jetuar 4 rreth 5 vjet ne Napoli. Kisha nje shok napoletan qe merrej me cdo gje dmth.
Kamorra i kerkon "gjoben " qe sipas filozofis te tyre, siguron mbrojtjen
Me vrisni u tha se nuk ju jap gje.
Kta i marrin te atin . I vene ciften te kupa gjurit dhe BAM, i kepusin kemben. Javes tjeter i thane do vim per kemben tjeter
Une si shqiptar, qe marrim flake i them, jo po i vras jo po i bej....etj
Ke do vrasesh tha?
Ata jane ushtare po kush eshte bosi?
Dhe ushtaret tha jane me mijera
Ja kshu dmth
 
Jo ore se nuk jane lepuj por te cmendur.
Filozofia eshte te besh para e te jesh i padukshem. Jo te jetosh ne luks 5 vjet e me pas ne arkivol
Mafia vrasjen e ka si dicka te fundit ku nuk mundet ta korruptoj dike ose i prek interesa te larta.
Do te tregoj nje histori
Kam jetuar 4 rreth 5 vjet ne Napoli. Kisha nje shok napoletan qe merrej me cdo gje dmth.
Kamorra i kerkon "gjoben " qe sipas filozofis te tyre, siguron mbrojtjen
Me vrisni u tha se nuk ju jap gje.
Kta i marrin te atin . I vene ciften te kupa gjurit dhe BAM, i kepusin kemben. Javes tjeter i thane do vim per kemben tjeter
Une si shqiptar, qe marrim flake i them, jo po i vras jo po i bej....etj
Ke do vrasesh tha?
Ata jane ushtare po kush eshte bosi?
Dhe ushtaret tha jane me mijera
Ja kshu dmth
Dhe ti per interesat e tua e ben tjetrit per arkivol e jo mo mafja qe hyn dhe n'familje me te rrënu krejt si trung familjar .
 
Dhe ti per interesat e tua e ben tjetrit per arkivol e jo mo mafja qe hyn dhe n'familje me te rrënu krejt si trung familjar .
Po ca interesash mor burr! Mund te besh nje strukture se ka per te gjithe. Po lavdi zotit qe se kane kte mendje se hajde mbaji.
Ai shoku im, Enso e ka emrin. Kam lidhje dhe sot e ksaj dite me te. Me thonte gjithmone. Ju jeni shume te zgjuar por dhe shume budallenj
Po pse i thoja une?!
Po se per shume pak kohe, beni para qe nje italian si ben per gjithe jeten. Pastaj shkoni ne shqiperi e vriteni pse me sheh. Ose hapeni bycesh duke blere makina nga 100 mije € e lart, bini ne burg e cdo para ua merr shteti
E di qe kur u kap Rina ishte me nje fiat punto?!
 
Xhelo qe te futemi ne teme se shume dolem nga italia, mafia shqiptare po ben namin ne bote me kokainen.
Po mir se antaret dine per mafjan italjane sepse disa kan jetu atje dhe tregojn cfare kan pa dhe nigju...
Ndersa per Mafjen shqiptare ne bote qe thu ti...
Ka plot ne Amerik Angli Gjermani Itali Belgjik Spanje dhe mos t harrojm Hollanden !
 
Xhelo qe te futemi ne teme se shume dolem nga italia, mafia shqiptare po ben namin ne bote me kokainen.
Ja ke iden qe per te marre nje territor, pra per te shitur drogen apo per prostitucion eshte dikush qe duhet te jape lejen?
Kta flasin per mafian shqiptare qe u lodha duke e thene se mafia eshte dicka tjeter, por gjithsesi, harrojne ate Ruse ku pas renies te rregjimit, gjithe ushtaret, oficerat e KGB krijuan nje organizate qe hyn nga me te rrezikshmet ne bote
Ore lexoni pak. Mos shihni ca thote Google
 
Ja ke iden qe per te marre nje territor, pra per te shitur drogen apo per prostitucion eshte dikush qe duhet te jape lejen?
Kta flasin per mafian shqiptare qe u lodha duke e thene se mafia eshte dicka tjeter, por gjithsesi, harrojne ate Ruse ku pas renies te rregjimit, gjithe ushtaret, oficerat e KGB krijuan nje organizate qe hyn nga me te rrezikshmet ne bote
Ore lexoni pak. Mos shihni ca thote Google
I bie qe beme paqe.

Nese e mendojme ne koncept global i gjithe sistemi qe ne jetojme dhe pse quhet shtet apo kombe te bashkuara bejme pjese ne 1 organizate te madhe qe dhe ushqimin dhe ajrin qe jetojme e bejme sepse duan ata.
Pra struktura me e madhe e krimit te organizuar eshte vete shteti i cili dhe drejton organizata te tjera si te bejne trafikun ilegal dhe si te organizojne krimin. Keta qe permendet ju jane thjesht disa kuklla ne duart e tyre .

Tani dalim ne koncept te pervecem.

Cfare eshte Ndrageta?
 
I bie qe beme paqe.

Nese e mendojme ne koncept global i gjithe sistemi qe ne jetojme dhe pse quhet shtet apo kombe te bashkuara bejme pjese ne 1 organizate te madhe qe dhe ushqimin dhe ajrin qe jetojme e bejme sepse duan ata.
Pra struktura me e madhe e krimit te organizuar eshte vete shteti i cili dhe drejton organizata te tjera si te bejne trafikun ilegal dhe si te organizojne krimin. Keta qe permendet ju jane thjesht disa kuklla ne duart e tyre .

Tani dalim ne koncept te pervecem.

Cfare eshte Ndrageta?
Per te paren ste heq asnje presje
Per pyetjen...
Irganizate kriminale kalabreze shume e fuqishme.
Numeron dhe kjo mbi 5000 antare
 
Per te paren ste heq asnje presje
Per pyetjen...
Irganizate kriminale kalabreze shume e fuqishme.
Numeron dhe kjo mbi 5000 antare
Bukur.

Tani kush ishte lidhja shqiptare me Ndrageten? Habilajt? Po mbas Habilajve ishte Tahiri? Po mbas Tahirit nuk ishte Rama?
 
Bukur.

Tani kush ishte lidhja shqiptare me Ndrageten? Habilajt? Po mbas Habilajve ishte Tahiri? Po mbas Tahirit nuk ishte Rama?
Po. Shume e drejte. O goc. Jam dokort mi me te gjitha por une jam duke shpjeguar qe jane organizata kriminale. Kta quajn mafie cdo gje!
Nuk e them une kte. Jane statistika te dala nga studjues te ksaj fushe
Heeee tani se kam qe dje qe po shphegoj se cfare eshte mafia
 
Po. Shume e drejte. O goc. Jam dokort mi me te gjitha por une jam duke shpjeguar qe jane organizata kriminale. Kta quajn mafie cdo gje!
Nuk e them une kte. Jane statistika te dala nga studjues te ksaj fushe
Heeee tani se kam qe dje qe po shphegoj se cfare eshte mafia

Dhe une po shpjegoja qe organizatat kriminale jane struktura qe drejtohen nga vete shteti dhe si rrjedhoje vullneti per te eleminuar ekzistencen e tyre eshte 0.

Per qellime statistikore arrestojne ndonje peshk te vogel qe kane mabruar se kryeri funskionin e tyre.

Kjo e gjitha,

Faleminderit per bashkebisedimin e qyteteruar! E sheh nuk ishte e veshtire.
 
Bukur.

Tani kush ishte lidhja shqiptare me Ndrageten? Habilajt? Po mbas Habilajve ishte Tahiri? Po mbas Tahirit nuk ishte Rama?
Tani, me lejo te lutem ta shojegoj prap.
Me lart kam thene qe mes ketyre antareve te organizatave, bejne pjese njerez te korruptuar.
Tani me thuaj, jane mafioza kta?!
 
Dhe une po shpjegoja qe organizatat kriminale jane struktura qe drejtohen nga vete shteti dhe si rrjedhoje vullneti per te eleminuar ekzistencen e tyre eshte 0.

Per qellime statistikore arrestojne ndonje peshk te vogel qe kane mabruar se kryeri funskionin e tyre.

Kjo e gjitha,

Faleminderit per bashkebisedimin e qyteteruar! E sheh nuk ishte e veshtire.
Sa e lige je. E hidhe gjembin prap
?????
Mafia eshte vet shteti
 
Tani, me lejo te lutem ta shojegoj prap.
Me lart kam thene qe mes ketyre antareve te organizatave, bejne pjese njerez te korruptuar.
Tani me thuaj, jane mafioza kta?!

Nese gjithe sistemi piramidal ku ne maje eshte shteti dhe ne fund jane mafiozet jane te korruptuar ath sigurisht qe po.
 
Nese gjithe sistemi piramidal ku ne maje eshte shteti dhe ne fund jane mafiozet jane te korruptuar ath sigurisht qe po.
Po jo mi goc. Nuk jane mafiozet ne fund.
Po e le fare italine nga Berluskoni senatore etj
Mafia eshte "shtet brenda shtetit "
Mjafton te lexosh vetem kumvarin. Asgje tjeter.
Ne shqiperi?
Kta jane buratinet e mafias
 
Top