Pse njerëzit e këtyre vendeve janë më të lumtur

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Pse njerëzit e këtyre vendeve janë më të lumtur
1598874050237.png

Në mesin e një pandemie globale dhe trazirave socio-ekonomike, lumturia është një nga ato fjalët e përdorura më pak dhe kjo është arsyeja pse së fundmi u hap një muze i rrallë, kushtuar pikërisht lumturisë, ku tjetër përveçse në Danimarkë

Muzeu është pjesë e Happiness Research Institute, një institut studimesh serioze, i cituar shpesh nga media të rëndësishme si New York Times, Guardian, BBC, Times, Telegraph, Corriere Della Sera, Forbes, CNN etj.

Ky institut ka për qëlim që të studiojë pse disa shtete janë më të lumtura se të tjerat duke patur qëllim inkurajimin e politikave të caktuara që përmirësojnë mirëqënien e njerëzve.

Meik Wiking, Drejtori i Përgjithshëm i Happiness Research Institute u shpreh (via CNN) se ideja për të hapur një muze erdhi si pasojë e kërkesave të njerëzve për të vizituar zyrat e tyre.

“Mendoj se njerëzit imagjinojnë që instituti ynë është një vend magjik – një dhomë me qenushë ose akullore – por ne jemi vetëm tetë njerëz të ulur para kompjuterëve që analizojmë të dhënat,” u shpreh ai.

“Kështu që menduam se pse të mos krijojmë një vend ku njerëzit të përjetojnë lumturi nga këndvështrime të ndryshme dhe t’u japim atyre një ekspozitë se si mund të bëhen më të zgjuar në lidhje me disa pyetje të cilave duan t’u japin përgjigje.”

TheHappyShow_8-feat-747x560-1.jpg
Përpos faktorëve ekonomikë, çfarë e bën një vend më të lumtur se një tjetër?

Një nga pikat kryesore të muzeut është studimi se pse disa vende nordike kanë tendencën të kenë nivelet më të larta të lumturisë në Tokë. Për shembull, Danimarka, shpesh arrin majat e sondazheve për shtetet më të lumtura në botë.

Në raportin për vitin 2020 po nga i njëjti intitut, Danimarka renditet në vendin e dytë, pas Finlandës. Kopenhagen renditet si qyteti i pestë më i lumtur në botë, pas Helsinkit, Aarhus (gjithashtu në Danimarkë), Uellingtonit dhe Zyrihut.

Si për ironi, vendet nordike, të cilat paraqesin shkallën më të lartë të lumturisë, kanë elemente të cilat gjerësisht konsiderohen si e kundërta e lumturisë: taksa të larta, mot i ftohtë dhe periudha të gjata pa diell. Atëherë pse janë të lumtur?

Një psikologe daneze, Marie Helweg-Larsen, njëkohësisht profesoreshë në Kolegjin Dickinson në Pensilvani, thotë se “besimi është faktor i lumturisë”.

Ajo thekson gjithashtu konceptet daneze si “pyt” – një lloj sjelljeje që lidhet me pranimin e problemeve dhe dëshirën për t’i tejkaluar ato – apo “hygge” – lidhja mes ndërveprimeve personale dhe mjedisit. Këto dy koncepte janë të shkëlqyera për të lehtësuar stresin.

Finland-1.jpg

Fakte për Finlandën, shtetin më të lumtur në botë

1. Finlandezët kalojnë shumë kohë jashtë: Rreth 70% e territorit të tyre është i mbuluar nga pyjet. Prandaj, njerëzit ndihen komod dhe të mbrojtur kur janë të rrethuar nga natyra. Ata, pjesën më të madhe të kohës e kalojnë duke bërë xhiro me biçikleta ose hiking.

2. Uji i pijshëm është falas: Finlanda shpesh quhet si toka e një mijë liqeneve. Uji i tyre është kaq i pastër sa mund ta pish që aty, pasi nuk kërkon ndonjë proces filtrimi. Thuajse çdo restorant ofron një kanë me ujë falas, edhe nëse ti harron të porosisësh kamerierin.

3. Aty bëhet pica më e mirë në botë: 3 vite më parë, Finlanda u shpall si vendi me picën më të mirë në botë, duke lënë pas Italinë dhe famën e saj për picat magjike!

4. Ishte vendi i parë që i dha çdo qytetari të drejtën për t’u aksesuar në internet.

5. Atje baballarët kalojnë më shumë kohë me fëmijët sesa nënat.

Shtojcë: 99% e njerëzve shkojnë në sauna të paktën një herë në javë dhe rrugëve të qyteteve të vogla, mund të shihni drerë që shëtisin.

Burimet: Forbes, CNN, Anabel
telegraf.
 

Baboon

FALEMINDERIT!
Pse njerëzit e këtyre vendeve janë më të lumtur
Shiko fotografinë 1753758

Në mesin e një pandemie globale dhe trazirave socio-ekonomike, lumturia është një nga ato fjalët e përdorura më pak dhe kjo është arsyeja pse së fundmi u hap një muze i rrallë, kushtuar pikërisht lumturisë, ku tjetër përveçse në Danimarkë

Muzeu është pjesë e Happiness Research Institute, një institut studimesh serioze, i cituar shpesh nga media të rëndësishme si New York Times, Guardian, BBC, Times, Telegraph, Corriere Della Sera, Forbes, CNN etj.

Ky institut ka për qëlim që të studiojë pse disa shtete janë më të lumtura se të tjerat duke patur qëllim inkurajimin e politikave të caktuara që përmirësojnë mirëqënien e njerëzve.

Meik Wiking, Drejtori i Përgjithshëm i Happiness Research Institute u shpreh (via CNN) se ideja për të hapur një muze erdhi si pasojë e kërkesave të njerëzve për të vizituar zyrat e tyre.

“Mendoj se njerëzit imagjinojnë që instituti ynë është një vend magjik – një dhomë me qenushë ose akullore – por ne jemi vetëm tetë njerëz të ulur para kompjuterëve që analizojmë të dhënat,” u shpreh ai.

“Kështu që menduam se pse të mos krijojmë një vend ku njerëzit të përjetojnë lumturi nga këndvështrime të ndryshme dhe t’u japim atyre një ekspozitë se si mund të bëhen më të zgjuar në lidhje me disa pyetje të cilave duan t’u japin përgjigje.”

TheHappyShow_8-feat-747x560-1.jpg
Përpos faktorëve ekonomikë, çfarë e bën një vend më të lumtur se një tjetër?

Një nga pikat kryesore të muzeut është studimi se pse disa vende nordike kanë tendencën të kenë nivelet më të larta të lumturisë në Tokë. Për shembull, Danimarka, shpesh arrin majat e sondazheve për shtetet më të lumtura në botë.

Në raportin për vitin 2020 po nga i njëjti intitut, Danimarka renditet në vendin e dytë, pas Finlandës. Kopenhagen renditet si qyteti i pestë më i lumtur në botë, pas Helsinkit, Aarhus (gjithashtu në Danimarkë), Uellingtonit dhe Zyrihut.

Si për ironi, vendet nordike, të cilat paraqesin shkallën më të lartë të lumturisë, kanë elemente të cilat gjerësisht konsiderohen si e kundërta e lumturisë: taksa të larta, mot i ftohtë dhe periudha të gjata pa diell. Atëherë pse janë të lumtur?

Një psikologe daneze, Marie Helweg-Larsen, njëkohësisht profesoreshë në Kolegjin Dickinson në Pensilvani, thotë se “besimi është faktor i lumturisë”.

Ajo thekson gjithashtu konceptet daneze si “pyt” – një lloj sjelljeje që lidhet me pranimin e problemeve dhe dëshirën për t’i tejkaluar ato – apo “hygge” – lidhja mes ndërveprimeve personale dhe mjedisit. Këto dy koncepte janë të shkëlqyera për të lehtësuar stresin.

Finland-1.jpg

Fakte për Finlandën, shtetin më të lumtur në botë

1. Finlandezët kalojnë shumë kohë jashtë: Rreth 70% e territorit të tyre është i mbuluar nga pyjet. Prandaj, njerëzit ndihen komod dhe të mbrojtur kur janë të rrethuar nga natyra. Ata, pjesën më të madhe të kohës e kalojnë duke bërë xhiro me biçikleta ose hiking.

2. Uji i pijshëm është falas: Finlanda shpesh quhet si toka e një mijë liqeneve. Uji i tyre është kaq i pastër sa mund ta pish që aty, pasi nuk kërkon ndonjë proces filtrimi. Thuajse çdo restorant ofron një kanë me ujë falas, edhe nëse ti harron të porosisësh kamerierin.

3. Aty bëhet pica më e mirë në botë: 3 vite më parë, Finlanda u shpall si vendi me picën më të mirë në botë, duke lënë pas Italinë dhe famën e saj për picat magjike!

4. Ishte vendi i parë që i dha çdo qytetari të drejtën për t’u aksesuar në internet.

5. Atje baballarët kalojnë më shumë kohë me fëmijët sesa nënat.

Shtojcë: 99% e njerëzve shkojnë në sauna të paktën një herë në javë dhe rrugëve të qyteteve të vogla, mund të shihni drerë që shëtisin.

Burimet: Forbes, CNN, Anabel
telegraf.
After this article I'm the happiest Man alive ?
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
une dua pica nga ketu. :(

3. Aty bëhet pica më e mirë në botë: 3 vite më parë, Finlanda u shpall si vendi me picën më të mirë në botë, duke lënë pas Italinë dhe famën e saj për picat magjike!
 

Baboon

FALEMINDERIT!
une dua pica nga ketu. :(

3. Aty bëhet pica më e mirë në botë: 3 vite më parë, Finlanda u shpall si vendi me picën më të mirë në botë, duke lënë pas Italinë dhe famën e saj për picat magjike!
This is hilarious ????
 
  • Haha
Reactions: Ivy

NGU

Antarë i Respektuar
Une them qe ne vendet tona gjendet lumturi e pafundshme :d
Ne se vrasim menjen fare per punet/hallet tona, shofim punet e tjereve. Ku ka lumturi me te madhe se kjo? :p
 

Baboon

FALEMINDERIT!
une dua pica nga ketu. :(

3. Aty bëhet pica më e mirë në botë: 3 vite më parë, Finlanda u shpall si vendi me picën më të mirë në botë, duke lënë pas Italinë dhe famën e saj për picat magjike!
Can I suggest ???
 

Desa

Felix - Culpa
Pse njerëzit e këtyre vendeve janë më të lumtur
Shiko fotografinë 1753758

Në mesin e një pandemie globale dhe trazirave socio-ekonomike, lumturia është një nga ato fjalët e përdorura më pak dhe kjo është arsyeja pse së fundmi u hap një muze i rrallë, kushtuar pikërisht lumturisë, ku tjetër përveçse në Danimarkë

Muzeu është pjesë e Happiness Research Institute, një institut studimesh serioze, i cituar shpesh nga media të rëndësishme si New York Times, Guardian, BBC, Times, Telegraph, Corriere Della Sera, Forbes, CNN etj.

Ky institut ka për qëlim që të studiojë pse disa shtete janë më të lumtura se të tjerat duke patur qëllim inkurajimin e politikave të caktuara që përmirësojnë mirëqënien e njerëzve.

Meik Wiking, Drejtori i Përgjithshëm i Happiness Research Institute u shpreh (via CNN) se ideja për të hapur një muze erdhi si pasojë e kërkesave të njerëzve për të vizituar zyrat e tyre.

“Mendoj se njerëzit imagjinojnë që instituti ynë është një vend magjik – një dhomë me qenushë ose akullore – por ne jemi vetëm tetë njerëz të ulur para kompjuterëve që analizojmë të dhënat,” u shpreh ai.

“Kështu që menduam se pse të mos krijojmë një vend ku njerëzit të përjetojnë lumturi nga këndvështrime të ndryshme dhe t’u japim atyre një ekspozitë se si mund të bëhen më të zgjuar në lidhje me disa pyetje të cilave duan t’u japin përgjigje.”

TheHappyShow_8-feat-747x560-1.jpg
Përpos faktorëve ekonomikë, çfarë e bën një vend më të lumtur se një tjetër?

Një nga pikat kryesore të muzeut është studimi se pse disa vende nordike kanë tendencën të kenë nivelet më të larta të lumturisë në Tokë. Për shembull, Danimarka, shpesh arrin majat e sondazheve për shtetet më të lumtura në botë.

Në raportin për vitin 2020 po nga i njëjti intitut, Danimarka renditet në vendin e dytë, pas Finlandës. Kopenhagen renditet si qyteti i pestë më i lumtur në botë, pas Helsinkit, Aarhus (gjithashtu në Danimarkë), Uellingtonit dhe Zyrihut.

Si për ironi, vendet nordike, të cilat paraqesin shkallën më të lartë të lumturisë, kanë elemente të cilat gjerësisht konsiderohen si e kundërta e lumturisë: taksa të larta, mot i ftohtë dhe periudha të gjata pa diell. Atëherë pse janë të lumtur?

Një psikologe daneze, Marie Helweg-Larsen, njëkohësisht profesoreshë në Kolegjin Dickinson në Pensilvani, thotë se “besimi është faktor i lumturisë”.

Ajo thekson gjithashtu konceptet daneze si “pyt” – një lloj sjelljeje që lidhet me pranimin e problemeve dhe dëshirën për t’i tejkaluar ato – apo “hygge” – lidhja mes ndërveprimeve personale dhe mjedisit. Këto dy koncepte janë të shkëlqyera për të lehtësuar stresin.

Finland-1.jpg

Fakte për Finlandën, shtetin më të lumtur në botë

1. Finlandezët kalojnë shumë kohë jashtë: Rreth 70% e territorit të tyre është i mbuluar nga pyjet. Prandaj, njerëzit ndihen komod dhe të mbrojtur kur janë të rrethuar nga natyra. Ata, pjesën më të madhe të kohës e kalojnë duke bërë xhiro me biçikleta ose hiking.

2. Uji i pijshëm është falas: Finlanda shpesh quhet si toka e një mijë liqeneve. Uji i tyre është kaq i pastër sa mund ta pish që aty, pasi nuk kërkon ndonjë proces filtrimi. Thuajse çdo restorant ofron një kanë me ujë falas, edhe nëse ti harron të porosisësh kamerierin.

3. Aty bëhet pica më e mirë në botë: 3 vite më parë, Finlanda u shpall si vendi me picën më të mirë në botë, duke lënë pas Italinë dhe famën e saj për picat magjike!

4. Ishte vendi i parë që i dha çdo qytetari të drejtën për t’u aksesuar në internet.

5. Atje baballarët kalojnë më shumë kohë me fëmijët sesa nënat.

Shtojcë: 99% e njerëzve shkojnë në sauna të paktën një herë në javë dhe rrugëve të qyteteve të vogla, mund të shihni drerë që shëtisin.

Burimet: Forbes, CNN, Anabel
telegraf.

Dy vitet e fundit Finlanda i mori kurorën Danimarkës. 2017 ishte viti i Norvergjisë. Gjithësesi vendet nordike udhëheqin.
Por, përveç pikave më lartë, sipas pyetjeve që janë parashtruar në hulumtimin Survey (raporti është botuar nga Sustainable Development Solutions Network), faktorët tjerë janë:
Shkallët e jetës
Afekti pozitiv
Afekti negativ
Mbështetja sociale
Jetëgjatësia e shëndetshme nga lindja
Liria për të bërë zgjedhje jetësore
Gjeneroziteti dhe
Perceptimet e korrupsionit

Rezultatet janë përgjigjet e fituara nga pyetjet se sa e mirë është jeta e tyre në një shkallë prej 0 deri në 10. 0 qëndron për jetën më të keqe të imagjinueshme, ndërsa 10 qëndron për jetën më të mirë të imagjinueshme.
Për Finlandën, e cila kryeson listën, mesatarja është 7,769.

dr.dk 20/3-2019
 

Amara_La_Negra

Antarë i Respektuar
Dy vitet e fundit Finlanda i mori kurorën Danimarkës. 2017 ishte viti i Norvergjisë. Gjithësesi vendet nordike udhëheqin.
Por, përveç pikave më lartë, sipas pyetjeve që janë parashtruar në hulumtimin Survey (raporti është botuar nga Sustainable Development Solutions Network), faktorët tjerë janë:
Shkallët e jetës
Afekti pozitiv
Afekti negativ
Mbështetja sociale
Jetëgjatësia e shëndetshme nga lindja
Liria për të bërë zgjedhje jetësore
Gjeneroziteti dhe
Perceptimet e korrupsionit

Rezultatet janë përgjigjet e fituara nga pyetjet se sa e mirë është jeta e tyre në një shkallë prej 0 deri në 10. 0 qëndron për jetën më të keqe të imagjinueshme, ndërsa 10 qëndron për jetën më të mirë të imagjinueshme.
Për Finlandën, e cila kryeson listën, mesatarja është 7,769.

dr.dk 20/3-2019
Do ishit perfect sikur tju kishim edhe me aktiv ne fv.Do na nderonit deri ne detaj pa llogaritur lumturine qe do na dhuronit ?
 

Desa

Felix - Culpa
Do ishit perfect sikur tju kishim edhe me aktiv ne fv.Do na nderonit deri ne detaj pa llogaritur lumturine qe do na dhuronit ?
Nder për mua gjithësesi ? (jam Clean ?), por edhe për nordikët tjerë eventual,të mbushur me ‘lykkepiller’ (antidepresivë).
p.s. këtë faktor nuk besoj se e kanë marë parasysh ?
 

Amara_La_Negra

Antarë i Respektuar
Nder për mua gjithësesi ? (jam Clean ?), por edhe për nordikët tjerë eventual,të mbushur me ‘lykkepiller’ (antidepresivë).
p.s. këtë faktor nuk besoj se e kanë marë parasysh ?
Te kishit dhe diellin e greqise nuk ju flitej me juve se perpjet do e hidhnit tangerllikun ?
 

Ivy

Fakte ska,veç interpretime.
o gruaja ime javore o shpirt! zjarrin do ja veme vendit ketu me aq energji sa ke ti muahhhh
Ne fakt po iken java e akoma skemi pare ndonje shkendije ne,imagjino sa te dal zjarri?
 

Desa

Felix - Culpa
Pse sme duken mu danezet te lumtur?
Mua po për besë, për këto dy dekada që jetoj këtu. Jan populli që më së miri shijon jetën dhe nuk u bëhet vonë për asgjë (përveç që janë edhe humanitarë të pashoq).
Mesatarja e tyre është 7,6 në krahasim me Finlandën 7,769.
 

ZoteriaJuaj

Agjent Aqif Supaxhi Therrmiu
Dy vitet e fundit Finlanda i mori kurorën Danimarkës. 2017 ishte viti i Norvergjisë. Gjithësesi vendet nordike udhëheqin.
Por, përveç pikave më lartë, sipas pyetjeve që janë parashtruar në hulumtimin Survey (raporti është botuar nga Sustainable Development Solutions Network), faktorët tjerë janë:
Shkallët e jetës
Afekti pozitiv
Afekti negativ
Mbështetja sociale
Jetëgjatësia e shëndetshme nga lindja
Liria për të bërë zgjedhje jetësore
Gjeneroziteti dhe
Perceptimet e korrupsionit

Rezultatet janë përgjigjet e fituara nga pyetjet se sa e mirë është jeta e tyre në një shkallë prej 0 deri në 10. 0 qëndron për jetën më të keqe të imagjinueshme, ndërsa 10 qëndron për jetën më të mirë të imagjinueshme.
Për Finlandën, e cila kryeson listën, mesatarja është 7,769.

dr.dk 20/3-2019
Kane per ta ngrene vendet nordike
 

Desa

Felix - Culpa
Ka per tu ulur po vazhduan dyndjet e huaja
Jo patjetër. E para që do bëjnë, do i trajtojnë me antidepresivë dhe i bëjnë më të lumtur se vetja ?
Pastaj Danimarka ka ruajtur ligjet e veta brenda ligjeve të BE-së. Norvegjia sheh punët e veta. Suedia ka imazh të fortë,e s’i bëhet vonë për statistika. Kështu që mirë janë dhe do jenë.
 

ZoteriaJuaj

Agjent Aqif Supaxhi Therrmiu
Jo patjetër. E para që do bëjnë, do i trajtojnë me antidepresivë dhe i bëjnë më të lumtur se vetja ?
Pastaj Danimarka ka ruajtur ligjet e veta brenda ligjeve të BE-së. Norvegjia sheh punët e veta. Suedia ka imazh të fortë,e s’i bëhet vonë për statistika. Kështu që mirë janë dhe do jenë.
Do e shohim :)
 
Top