Rregulla të reja për udhëtimet drejt BE, dokumenti me të cilin duhet të pajisen shqiptarët


-640-0-5f7b8eb305701.jpg

Deri në fund të vitit 2022, të gjithë shtetasit shqiptarë që dëshirojnë të udhëtojnë në ndonjë prej vendeve që i përkasin Zonës Shengen do të duhet të aplikojnë dhe të marrin një ETIAS.ETIAS qëndron për Sistemin Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit dhe është një sistem i ri për të regjistruar udhëtarët kur hyjnë dhe dalin nga vendet e Shengenit.

Megjithëse është pjesë e Evropës, Shqipëria për momentin nuk është një vend anëtar i Zonës Shengen dhe as pjesë e Bashkimit Evropian. Për këtë arsye shtetasit shqiptarë, megjithëse janë shtetas evropianë, do të kërkojnë heqjen e vizës ETIAS kur planifikojnë të vizitojnë vendet që i përkasin Zonës Shengen.

Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) u propozua nga Komisioni Evropian në Prill 2016-ës dhe u miratua në Nëntor 2016.

Autorizimi i udhëtimit ETIAS është i ngjashëm me heqjen e vizave të tjera si sistemi i mirënjohur Amerikan ESTA (Sistemi Elektronik për Autorizimin e Udhëtimit). Pritet që në fund të vitit 2022, Sistemi ETIAS të zbatohet plotësisht.

Por si duhet të aplikoni për ETIAS?

Procesi për marrjen e një ETIAS për qytetarët shqiptarë është shumë i thjeshtë dhe i shpejtë. Ky sistem i ri konsiston në faktin që qytetarëve do t’ju duhet vetëm rreth 15 minuta nga koha e tyre për të përfunduar aplikimin. Ai mund të bëhet nga çdo smartphone, kompjuter ose tabletë që ka qasje në internet. Rezultati dërgohet menjëherë në adresën e postës elektronike të aplikantit.

Çfarë dokumentesh duhen për të marrë ETIAS?

Një pasaportë, që duhet të jetë e vlefshme për të paktën tre muaj nga data kur udhëtari planifikon të hyjë në zonën Shengen. Nëse pasaportave ju kanë mbetur më pak se tre muaj, ne rekomandojmë të merrni një pasaportë të re përpara se të aplikoni për ETIAS.

Një mënyrë për të paguar tarifën e aplikimit, të tilla si një kartë krediti ose debiti. Një adresë emaili për të marrë njoftime në lidhje me statusin e ETIAS të aplikuesit. Pasi të plotësohen të gjitha këto kërkesa, udhëtarët mund të vazhdojnë me aplikimin e tyre ETIAS.

Procesi i Aplikimit ETIAS për qytetarët Shqiptarë

Aplikimi ETIAS për shqiptarët është i thjeshtë dhe merr më pak se 15 minuta. Aplikimi do t’u kërkojë udhëtarëve disa detaje personale, duke përfshirë: Emrin e plotë, Data e lindjes, Gjinia, Kombësia, Informacion për pasaportën (Numri, data e lëshimit, data e skadimit), Informacioni i kontaktit (adresa e shtëpisë, numri i telefonit), Adresa e emailit

Sa kohë duhet për të marrë ETIAS nga Shqipëria?

Megjithëse koha e përpunimit për të marrë një ETIAS për qytetarët shqiptarë është e menjëhershme, ajo mund të zgjasë deri në 72 orë (tre ditë pune) në rast vonesash ose festash zyrtare.

ETIAS është e vlefshme për 3 vjet nga data e lëshimit. ETIAS u jep mbajtësve një qëndrim 90-ditor në zonën Shengen brenda çdo periudhe 180-ditore.

Tirana Post
 

Attachments

  • -640-0-5f7b8eb305701.jpg
    -640-0-5f7b8eb305701.jpg
    44.9 KB · Shikime: 0
  • -640-0-5f7b8eb305701.jpg
    -640-0-5f7b8eb305701.jpg
    44.9 KB · Shikime: 0
Top