Shpirti...ekziston ?

Lauri

Anunnak
Më fal Alfa. Herë Coban e herë dele(apo qëngj pak rëndësi ka), e kuptoj simbolizmin që përdoret sipas interesit në një varg biblik.
Qengji i sakrificës për Pashkë, është Jezus Krishti dora vetë.
Pra në këtë rast Jezusi është qëngji që bariu( i Ati) që sakrifikon të birin :)
PS. Alfa mund të di diçka më tepër mbi ju? Ke studiuar teologji apo e jeni besimtar, o thjethë një pasion te religjonit.
Deshiroj të bëj një kuadër me kë po flas. Flm
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Duhet te ekzistoje,s`di cfare ,apo si....Por sot e kam te nevojshme te di qe ekziston.
Ne fund te fundit ne jemi cfare ndjejme dhe besojme.
PEr te gjetur paqen e vet njeriu ,lufton me cdo gje qe ja sjell ate, qofte dhe kundra llogjikes racionale shpesh here.
 

Grensi

Dhe vjen nje dite..
nuk diskutohet me problemi a ekziston apo jo..sepse ekziston....por mesa di une po punonhet nga shkenca per ta vezhguar me telekamera ultra...ne momentin kur largohet nga trupi...
 

I dituri

of line
Pershendetje , u bera shum kurjoz per kete teme dmth kjo puna e shpirtit qe kurr sdo ta kuptojm dot ne njerzit persa qe nuk e shohim nuk e prekim e nuk e degjojm, Thot Zoti ne Kuranin Fisnik Të pyesin ty (o Muhamed) për shpirtin thuaju shpirti është nga çështjet e Zotit dhe juve u është dhenë shumë pak dituri”.. kshu qe ne njerzit kurr nuk do ta dim se cesht shpirti dhe shkenca ska sesi ta provoj qe egziston apo jo persa qe nuk shihet nuk preket e nuk degjohet.. un e kam menduar shum her dhe shum her i bej analiz vetes time ne mendjen time por kurr nuk mar pergjigje , un do jap nje shembull konkret dhe te ngjashem psh ne nje ane kemi nje laptop dhe ne anen tjter nje njeri , tani laptopi nese i heq spinen e korentit ai nuk punon mirpo dhe kur e ka korentin ne smund ta shom ne trupin e tij , dmth qe dhe nje njeriu ka nje energji te ngjashme me korentin qe pa te nuk punon.. kjo esht shum e sigurt dhe kur e mendon dhe ben kete krahasim do ta ndjesh ne vet vete se pak a shum esht e vertet.. shpirti egziston mirpo ne kurr nuk do ta shom ate ta prekim apo ta degjojm pervec se ne castin e vdekjes.
 

Lauri

Anunnak
Pershendetje , u bera shum kurjoz per kete teme dmth kjo puna e shpirtit qe kurr sdo ta kuptojm dot ne njerzit persa qe nuk e shohim nuk e prekim e nuk e degjojm, Thot Zoti ne Kuranin Fisnik Të pyesin ty (o Muhamed) për shpirtin thuaju shpirti është nga çështjet e Zotit dhe juve u është dhenë shumë pak dituri”.. kshu qe ne njerzit kurr nuk do ta dim se cesht shpirti dhe shkenca ska sesi ta provoj qe egziston apo jo persa qe nuk shihet nuk preket e nuk degjohet.. un e kam menduar shum her dhe shum her i bej analiz vetes time ne mendjen time por kurr nuk mar pergjigje , un do jap nje shembull konkret dhe te ngjashem psh ne nje ane kemi nje laptop dhe ne anen tjter nje njeri , tani laptopi nese i heq spinen e korentit ai nuk punon mirpo dhe kur e ka korentin ne smund ta shom ne trupin e tij , dmth qe dhe nje njeriu ka nje energji te ngjashme me korentin qe pa te nuk punon.. kjo esht shum e sigurt dhe kur e mendon dhe ben kete krahasim do ta ndjesh ne vet vete se pak a shum esht e vertet.. shpirti egziston mirpo ne kurr nuk do ta shom ate ta prekim apo ta degjojm pervec se ne castin e vdekjes.
Shpirti nuk duhet të jetë materie t'a shohësh e t'a prekësh..;)
Isra 85 e Kur'anit ..;) i la myslimanët pa përgjigje mbi shpirtin. Kështu që Qazimi shpëton nga gjykimi i ndjekësve të tij..:)
 

I dituri

of line
Njeriu nuk posedon asgjë imateriele dhe të pavdekshme, përveç vetëdijes,
nënvetëdijes etj që manifestohen si shpirt. Ajo nuk është asjë me tepër se
"energji". Njëra ndër ta është rryma, një bartës elementar i informatave
në trupin e njeriut. Njeriu kur vdes, është pothuajse njësoj
sikur kur e fik një Computer dhe me kaq merr fund storia e tij!

Mirëpo, me këtë nuk përjashtohet ekzistenca e diçkaje inteligjente
në Univers!
Një dëshmi e ekzistencës jemi ne! Nëse shpirti nuk ekziston si
"diçka " imateriele dhe e pavdekshme, atëherë shtrohet
pyetja: Kush është bartëse e "inteligjencës" në ne?
Padyshim se energjia që gjendet gjithkund në Univers!
Drita, rryma, elktromagneti....të njëjtat energji që neve
na shërbejnë për bartjen e informatave prej një skaji në
skajin tjetër të Botës!
Ka nje ndryshim tek fikja e komjuterit , dhe shpirtit te njeriut,por esht shum e ngjashme dmth dhe njeriu ka nje forem energjie si kompj, qe egziston dhe pasi trupi jon fizik vdes..
 

I dituri

of line
Shpirti nuk duhet të jetë materie t'a shohësh e t'a prekësh..;)
Isra 85 e Kur'anit ..;) i la myslimanët pa përgjigje mbi shpirtin. Kështu që Qazimi shpëton nga gjykimi i ndjekësve të tij..:)
Thuaj: Shpirti është çeshtje që i përket vetëm Zotit tim,…( Kur'ani, Isra:85) është pothuajse e pamundur ta paraqesësh në mënyrë kaq konçize. Shpirti është një urdhër ligjor i veshur me një trup të jashtëm përmbledhës, i gjallë, i vetëdijshëm, i ndritshëm, drejtësidashës, i aftë për të fituar përplotësi. Ska me qart se kaq , dmth ne keto vargje lihet te kuptohet se shpirti esht energji dhe nuk ka vend te dyshohet se nuk egziston dmth vet llogjika e njeriut nuk e pranon nje mohim te shpirtit pasi ajo esht vet shpirti..
 

Lauri

Anunnak
Pershendetje , u bera shum kurjoz per kete teme dmth kjo puna e shpirtit qe kurr sdo ta kuptojm dot ne njerzit persa qe nuk e shohim nuk e prekim e nuk e degjojm, Thot Zoti ne Kuranin Fisnik Të pyesin ty (o Muhamed) për shpirtin thuaju shpirti është nga çështjet e Zotit dhe juve u është dhenë shumë pak dituri”.. kshu qe ne njerzit kurr nuk do ta dim se cesht shpirti dhe shkenca ska sesi ta provoj qe egziston apo jo persa qe nuk shihet nuk preket e nuk degjohet.. un e kam menduar shum her dhe shum her i bej analiz vetes time ne mendjen time por kurr nuk mar pergjigje , un do jap nje shembull konkret dhe te ngjashem psh ne nje ane kemi nje laptop dhe ne anen tjter nje njeri , tani laptopi nese i heq spinen e korentit ai nuk punon mirpo dhe kur e ka korentin ne smund ta shom ne trupin e tij , dmth qe dhe nje njeriu ka nje energji te ngjashme me korentin qe pa te nuk punon.. kjo esht shum e sigurt dhe kur e mendon dhe ben kete krahasim do ta ndjesh ne vet vete se pak a shum esht e vertet.. shpirti egziston mirpo ne kurr nuk do ta shom ate ta prekim apo ta degjojm pervec se ne castin e vdekjes.
Në këtë postin më sipër ishe i pa qartë mbi shpirtin. Po kërkoje t'a shihje, ta prekje...!
Ndërsa tani, kaq shpejt, i paske idetë e qarta: është ligj, është urdhër, energji etj etj.
Pse pretendon t'a shohësh e t'a prekësh atëherë diçka imateriale ?
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Pershendetje , u bera shum kurjoz per kete teme dmth kjo puna e shpirtit qe kurr sdo ta kuptojm dot ne njerzit persa qe nuk e shohim nuk e prekim e nuk e degjojm, Thot Zoti ne Kuranin Fisnik Të pyesin ty (o Muhamed) për shpirtin thuaju shpirti është nga çështjet e Zotit dhe juve u është dhenë shumë pak dituri”.. kshu qe ne njerzit kurr nuk do ta dim se cesht shpirti dhe shkenca ska sesi ta provoj qe egziston apo jo persa qe nuk shihet nuk preket e nuk degjohet.. un e kam menduar shum her dhe shum her i bej analiz vetes time ne mendjen time por kurr nuk mar pergjigje , un do jap nje shembull konkret dhe te ngjashem psh ne nje ane kemi nje laptop dhe ne anen tjter nje njeri , tani laptopi nese i heq spinen e korentit ai nuk punon mirpo dhe kur e ka korentin ne smund ta shom ne trupin e tij , dmth qe dhe nje njeriu ka nje energji te ngjashme me korentin qe pa te nuk punon.. kjo esht shum e sigurt dhe kur e mendon dhe ben kete krahasim do ta ndjesh ne vet vete se pak a shum esht e vertet.. shpirti egziston mirpo ne kurr nuk do ta shom ate ta prekim apo ta degjojm pervec se ne castin e vdekjes.

Cfaredo pergjigje t'i japesh ti apo te tjeret ceshtjes se shpirtit, te gjitha do te mbeten hipoteza ne fund. Ne dime vetem aq sa na ka mesuar i madhi Zot, asgje me shume.

Ketu e ke nje permbledhje te shkurter rreth shpirtit ne aspektin fetaro-Islam, megjithese eshte nje liber nga librat e shumta ku dijetaret kane dhene mendimin e tyre rreth ceshtjes se shpirtit


 

I dituri

of line
Në këtë postin më sipër ishe i pa qartë mbi shpirtin. Po kërkoje t'a shihje, ta prekje...!
Ndërsa tani, kaq shpejt, i paske idetë e qarta: është ligj, është urdhër, energji etj etj.
Pse pretendon t'a shohësh e t'a prekësh atëherë diçka imateriale ?
Nuk kerkoj un kete pretendim kan shkenctaret, ata e mohojn egzistencen e shpirtit , pasi shkenca nje gje qe se shikon se prek e as e degjon e mohon , mirpo ata harrojn qe dhe korenti esht i pa dukshem apo si valet e radios etj etj , mirpo shkenca prap se prap e mohon nje gje te till.
 
Top