• Në 21 shkurt, 3 javë më parë, Italia kishte në total vetëm 16 raste me koronavirus,aq sa ka pak a shumë Shqipëria sot. Papërgjegjshmëria bëri që Italia të ketë afro 15 mijë të prekur, 1000 të vdekur e 2000 të tjerë në gjendje kritike dhe të shpërndajë virusin në gjithë Europën. Urojmë që të gjithë të bëhemi aq të përgjegjshëm sa mos të bëhemi pas 3 javësh, ajo që është Italia sot.

Zhgarravina te huaja!

Ledia

ShKoDrAnE.4.eVer
Sonte ndihem e humbur....
Në cep te murit,gjysmë errësire...e hija jote që vjen si frymemarje tek shpirti i vetmuar e lotët bien me një zë që të ngjeth trupin e zbrazës timin....dil të të shoh,të kem një fije ndriçimi në sytë e mi,të cilët rrjedhin pa pushuar në dysheme...
Mëndafshi yt i purpurt e lë nga pas në gjurmët që mbeten peng në shpirtin e plogësht e të copëzuar timin...
Dot s'mund ta shoh...
Atë trishtim që po jeton me mua ështe veçse një iluzion që ndodhet vegim në qenien që tashmë po derdh mijera lot për ty...
Flet...sikunder je ti që po e drejton këto të mjera mure qe po më ngjallin një ëndjë për t'i kaluar tej në humbetiren e zërit tënd...
Qaj,sytë e mi janë mjegulltirë e ërresires që nuk po e mposht dot....
Jeta ime humbi në fijen e fundit te qiriut e cila ishte fryma jote që më jepte pakëz jet.....ikë bashkë me të.... A.N
 

Ledia

ShKoDrAnE.4.eVer
Shpirti im nxiton;
I numërova vitet e mi dhe kuptova që ndoshta kam për të jetuar më pak se ato vite që kam jetuar deri tani...
Ndihem si ai fëmija që ka fituar një kuti me ëmbëlsira...!!
Të parat i hëngri me nxitim por kur kuptoi që i kishin ngelur pak filloi ti shijonte..
Nuk kam më kohë për të ndjekur rregulla e proçedura duke ditur që mund të jenë objektiva të pakuptimtë...
Nuk kam më kohë për të mbështetur persona absurdë që megjithëse kanë njëfarë moshe....nuk janë rritur..
Koha ime është shumë e shkurtër e shpirti im nxiton.
Nuk më kanë mbetur shumë ëmbëlsira në pako....
Dua të jetoj afër njerëzve-njerëzor....shumë njerëzor që dinë të qeshin me gabimet e tyre,njerëz që nuk tregojnë gjoksin duke u bazuar mbi triumfet e tyre, njerëz që marrin mbi supet e veta përgjegjësitë e zgjedhjeve që kanë bërë në jetë...!!!
Në këtë mënyrë mbrohet dinjiteti njerëzor e hapet rruga drejt së vërtetës e ndershmërisë...
Është kjo që e bën Jetën të bukur e mbi të gjitha....të denjë për t'u jetuar....
Dua të jem i rrethuar nga njerëz që dinë si të prekin zemrën, njerëz të cilëve nga goditjet që jeta ju ka dhënë kanë mësuar të rriten me prekje të ëmbla të shpirtit..!!!
Po.....nxitoj.
Nxitoj të jetoj me intensitetin që vetëm pjekuria di të japë.
Nuk kam ndërmend ti shpërdoroj ëmbëlsirat e mbetura...
Jam i sigurt se do të jenë mrekullisht të shijshme....më shumë se ato që kam ngrënë deri tani....!!!
KEMI DY JETË DHE E DYTA FILLON ATEHERE KUR KUPTON......... SE KE VETEM NJË.

Bledar Shametaj
 

Didi

C'est la vie.
Staf në FV.AL
Sei bella.
E non per quel filo di trucco.
Sei bella per quanta vita ti è passata addosso,
per i sogni che hai dentro
e che non conosco.
Bella per tutte le volte che toccava a te,
ma avanti il prossimo.
Per le parole spese invano
e per quelle cercate lontano.
Per ogni lacrima scesa
e per quelle nascoste di notte
al chiaro di luna complice.
Per il sorriso che provi,
le attenzioni che non trovi,
per le emozioni che senti
e la speranza che inventi.
Sei bella semplicemente,
come un fiore raccolto in fretta,
come un dono inaspettato,
come uno sguardo rubato
o un abbraccio sentito.
Sei bella
e non importa che il mondo sappia,
sei bella davvero,
ma solo per chi ti sa guardare.

Alda Merini
 

Ledia

ShKoDrAnE.4.eVer
Mos më duaj!
Mos më shkruaj!
Mos më bëj,
Prej haresë t’më buçasin veshët
Prej melodish t’pa nigjume, t’pa shijume deri ktij çasti!
Mos më fol aq butësisht,
Se veten nis e ngjyej në t’purpurt
Fund e krye!
Mos më beso…
Se un’ larg duhet të iki,
E larg jam…
Mos më gjej më symbyllur,
Se ditët do t’mi mbysë trishtimi…
Mos më nis më trëndafila,
Se m’deh aroma jote!
Ah Ti… që detin e syve tallaz e ngre!
Ah Ti… që si ajër m’flladit fytyrën në parvaze dritaresh,
Ku vjell ditët e mia.
Mos më duaj se vuaj…
Për ty e për mua!
Duaj të tjera!
Veç duaji dhe për mua!!
Më shkruaj!
Më duaj!
A.F
 

Didi

C'est la vie.
Staf në FV.AL
Le parole

Le parole non hanno occhi né gambe,
non hanno bocca né braccia,
non hanno visceri
e spesso nemmeno cuore,
o ne hanno assai poco.

Non puoi chiedere alle parole
di accenderti una sigaretta
ma possono renderti più piacevole
il vino.

E certo non puoi costringere le parole
a fare qualcosa che non
voglion fare.
Non puoi sovraccaricarle
e non puoi svegliarle
quando decidono di dormire.

A volte
le parole ti tratteranno bene,
a seconda di quel
che gli chiedi
di fare.
Altre volte,
ti tratteranno male,
qualunque cosa
tu gli chieda di fare.

Le parole vanno
e vengono.
Qualche volta ti tocca
di aspettarle a lungo.
Qualche volta non tornano
più indietro.

Qualche volta gli scrittori
si uccidono
quando le parole li lasciano.
Altri scrittori
fingeranno di averle ancora
in pugno
anche se le loro parole
sono già morte e sepolte.

Fanno così
molti scrittori famosi
e molti meno famosi
che sono scrittori soltanto
di nome.

Le parole non sono
per tutti.
E per la maggioranza,
esistono
soltanto per poco.

Le parole sono
uno dei più grandi
miracoli
al mondo,
possono illuminare
o distruggere
menti,
nazioni,
culture.
Le parole sono belle
e pericolose.

Se vengono a trovarti,
te ne accorgerai
e ti sentirai
il più fortunato
della terra. Nient'altro avrà più
importanza
e tutto sembrerà importante.

Ti sentirai
il dio sole,
riderai del tempo che fugge,
ce l'avrai fatta,
lo sentirai
dalle dita
fino alle budella,
e sarai diventato,
finché
dura,
un fottutissimo scrittore
che rende possibile
l'impossibile,
scrivendo parole,
scrivendole,
scrivendole.

Charles Bukowski
 

Vie

Esprit libre
Si tu t'en vas
Tu emporteras mon coeur
Et moi sans toi
Je ne sais plus où aller

Si tu t'en vas
Je ne pourrai jamais t'oublier
Je reste ici
Ne pensant qu'à toi

Si tu t'en vas
La douleur me dévorera
Un jour de plus
Je ne pourrai pas vivre sans toi
Mes larmes forment une mer
Nager sans se reposer
Attendant ton retour
Car je suis en train
De m'imaginer le final

Et ça me fait peur de penser
Qu'il arrivera un jour
Si tu t'en vas
Toute ma valeur s'en ira

Et je sais que
Je ne rencontrerai jamais un autre égal
 

Didi

C'est la vie.
Staf në FV.AL
Hai mai provato
A guardare il cielo
A stenderti su un prato
accarezzare un fiore
a seguire con lo sguardo
cime, foglie, aurore
che spuntano di nuovo tra l'azzurro e il sole.Hai mai provato
A guardare il mare
Come tu fossi un pescatore,
silenzioso sulla riva,
A seguire con lo sguardo
una scia che traccia rosso l'orizzonte
Scoprire che unisce l'oriente e l'occidente.Hai mai provato
a scegliere una via
come tu fossi un viaggiatore,
lasciarti trasportare dall'istinto
andare in giro per il mondo
tra mari, monti, pianure, deserti
imbrigliare muto o guidare un sentimento.Hai mai provato
A costruire un sogno
Come tu fossi un costruttore,
soltanto con l'aiuto del tuo cuore,
Senza avere per le mani una città
Un progetto, un permesso, una licenza,
grattacieli e grandi i spazi di speranza.Hai mai provato
A guardare il cielo,
a lasciarti guidare da una stella
a far della tua vita un sogno
lasciare ogni cosa che si avveri
come nella favola più bella.

Arnoldo Foà
 
Top