Shqiptar te Bashkuar
android
Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Duke shikuar rezultatet 1 ne 12 nga 12
 1. #1
  Anėtar i Respektuar fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i Jeta
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Vendodhja
  Shqiperi ETNIKE!
  Mosha
  34
  Postime
  1,182
  Forca e Rrespektit
  54

  Kohet e foljes

  pjesore = shkrua-r
  paskajore = per te shkruar
  percjellore = duke shkruar

  1. zgjedhimi vepror:

  a. menyra deftore

  a.1 e tashme

  shkruaj

  shkruan

  shkruan

  shkruajme

  shkruani

  shkruajne

  a.2 e tashme e caktuar

  jam duke shkruar

  je duke shkruar

  eshte duke shkruar

  jemi duke shkuar

  jeni duke shkruar

  jane duke shkruar

  a.3 e kryer

  kam shkruar

  ke shkruar

  ka shkruar

  kemi shkruar

  keni shkruar

  kane shkruar

  a4 e pakryer

  shkruaja
  shkruaje
  shkruante
  shkruanim
  shkruanit

  a5 e pakryer e caktuar

  isha duke shkruar
  ishe duke shkruar
  ishte duke shkruar
  ishim duke shkruar
  ishit duke shkruar
  ishin duke shkruar

  a6 me se e kryer

  kisha shkruar
  kishe shkruar
  kishte shkruar
  kishim shkruar
  kishit shkruar
  kishin shkruar

  a7 e kryer e thjeshte

  shkrova
  shkrove
  shkroi
  shkruam
  shkruat
  shkruan

  a8 e kryer e tejshkuar

  pata shkruar
  pate shkruar
  pat (i) shkruar
  patem shkruar
  patet shkruar
  paten shkruar

  a9 e ardhme

  do te shkruaj
  do te shkruash
  do te shkruaje
  do te shkruajme
  do te shkruani
  do te shkruajne

  a10 e ardhme II

  kam per te shkruar
  ke per te shkruar
  ka per te shkruar
  kemi per te shkruar
  keni per te shkruar
  kane per te shkruar

  a11 e ardhme e perparme

  do te kem shkruar
  do te kesh shkruar
  do te kete shkruar
  do te kemi shkruar
  do te keni shkruar
  do te kene shkruar

  a12e ardhme e se shkuares

  do te shkruaja
  do te shkruaje
  do te shkruante
  do te shkruanim
  do te shkruanit
  do te shkruanin

  a13 e ardhme e se shkuares II

  kisha per te shkruar
  kishe per te shkruar
  kishte per te shkruar
  kishim per te shkruar
  kishit per te shkruar
  kishin per te shkruar

  a14. e ardhme e perparme e se shkuares
  do te kisha shkruar
  do te kishe shkruar
  do te kishte shkruar
  do te kishim shkruar
  do te kishit shkruar
  do te kishin shkruar
   

 2. #2
  Anėtar i Respektuar fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i Jeta
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Vendodhja
  Shqiperi ETNIKE!
  Mosha
  34
  Postime
  1,182
  Forca e Rrespektit
  54
  b. habitore

  b1 e tashme
  shkruakam
  shkruake
  shkruaka
  shkruakemi
  shkruakeni
  shkruakan

  b2 e kryer
  paskam shkruar
  paske shkruar
  paska shkruar
  paskemi shkruar
  paskeni shkruar
  paskan shkruar

  b3 e pakryer
  shkruakesha
  shkruakeshe
  shkruakesh
  shkruakeshim
  shkruakeshit
  shkruakeshin

  b4. me se e kryer
  paskesha shkruar
  paskeshe shkruar
  paskesh shkruar
  paskeshim shkruar
  paskeshit shkruar
   

 3. #3
  Anėtar i Respektuar fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i Jeta
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Vendodhja
  Shqiperi ETNIKE!
  Mosha
  34
  Postime
  1,182
  Forca e Rrespektit
  54
  c. lidhore

  c1. e tashme
  te shkruaj
  te shkruash
  te shkruaje
  te shkruajme
  te shkruani
  te shkruajne

  c2. e kryer
  te kem shkruar
  te kesh shkruar
  te kete shkruar
  te kemi shkruar
  te keni shkruar
  te kene shkruar

  c3. e pakryer
  te shkruaja
  te shkruaje
  te shkruante
  te shkruanim
  te shkruanit
  te shkruanin

  c5. me se e kryer
  te kisha shkruar
  te kishe shkruar
  te kishte shkruar
  te kishim shkruar
  te kishit shkruar
  te kishin shkruar
   

 4. #4
  Anėtar i Respektuar fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i Jeta
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Vendodhja
  Shqiperi ETNIKE!
  Mosha
  34
  Postime
  1,182
  Forca e Rrespektit
  54
  ē. Lidhore-habitore

  ē1. e tashme
  te shkruakam
  te shkruake
  te shkruaka
  te shkruakemi
  te shkruakeni
  te shkruakan

  ē2. e kryer
  te paskam shkruar
  me paske shkruar
  te paska shkruar
  te paskemi shkruar
  me paskeni shkruar
  te paskan shkruar


  ē3 e pakryer
  te shkruakesha
  te shkruakeshe
  te shkruakeshte
  te shkruakeshim
  te shkruakeshit
  te shkruakeshin

  ē4 me se e kryer

  te paskesha shkruar
  me paskeshe shkruar
  te paskesh shkruar
  te paskeshim shkruar
  me paskeshit shkruar
  te paskeshin shkruar
   

 5. #5
  Anėtar i Respektuar fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i Jeta
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Vendodhja
  Shqiperi ETNIKE!
  Mosha
  34
  Postime
  1,182
  Forca e Rrespektit
  54
  d. Kushtore

  d1. e tashme
  do te shkruaja
  do te shkruaje
  do te shkruante
  do te shkruanim
  do te shkruanit
  do te shkruanin

  d2. e tashme II
  kisha per te shkruar
  kishe per te shkruar
  kishte per te shkruar
  kishim per te shkruar
  kishit per te shkruar
  kishin per te shkruar

  d3. e kryer
  do te kisha shkruar
  do te kishe shkruar
  do te kishte shkruar
  do te kishim shkruar
  do te kishit shkruar
  do te kishin shkruar
   

 6. #6
  Anėtar i Respektuar fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i Jeta
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Vendodhja
  Shqiperi ETNIKE!
  Mosha
  34
  Postime
  1,182
  Forca e Rrespektit
  54
  dh. Deshirore

  dh1. e tashme
  shkrofsha
  shkrofsh
  shkrofte
  shkrofshim
  shkrofshi
  shkrofshin

  dh2. E kryer
  paca shkruar
  pac shkruar
  paste shkruar
  pacim shkruar
  paci shkruar
  pacin shkruar

  e. Urdherore

  shkruaj
  shkruani
   

 7. #7
  Slave To The Rhythm fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i *Mia*
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Postime
  876
  Forca e Rrespektit
  76
  Klasifikimi i foljeve ne zgjedhime

  Zgjedhim quhet tėrėsia e formave te shtjelluara qe merr folja sipas vetes, numrit, mėnyrės e kohės, si edhe e formave te pashtjelluara.

  Zgjedhimi ne gjuhėn shqipe ėshtė dy llojesh: vepror dhe jovepror. Format e ndryshme, qe merr folja gjatė zgjedhimit te saj, janė sintetike dhe analitike.

  Format sintetike te foljes ndėrtohen:

  1. Me anė te mbaresave vetore, p.sh.: la-j, la-n, la-jme, la-ni...
  2. Me anė te nderrimeve fonetike, qe peson tema e foljes, p.sh. njoh : njeh.
  3. Njeherazi me anė mbaresash vetore dhe nderrimesh fonetike, p.sh.: dal - dol-a.
  4. Me anė prapashtesash temeformuese te plotesuara ndonjėherė edhe me mbaresa vetore, p.sh.: la-fsh-a.
  5. Me anė te supletivizmit, te plotėsuar edhe me mbaresa vetore ose me prapashtesa temeformuese, si p.sh.: jam - qe-she, qe-ne.
  6. Me anė te perngjitjes, p.sh.: qen-kam, qen-kesha.


  Format analitike te foljes ndėrtohen:

  1. Me anė te foljeve ndihmese kam dhe jam, p.sh.: kam lare, kisha lare, pata lare, paskam lare, paskesha lare..
  2. Me anė te pjesezave formante, p.sh.: te laj, te laja, duke lare, pa lare..

  Foljet e rregullta te se shqipes se sotme ndahen ne tri zgjedhime:

  - Ne zgjedhimin e pare pėrfshihen foljet me teme ne zanore ose tog zanoresh, qe ne veten e pare njejes te kohės se tashmė narrin mbaresen -j, si: puno-j. Ky zgjedhim perfshin shumicen e foljeve.

  - Ne zgjedhimin e dytė pėrfshihen foljet me teme ne bashketingellore, si: hap. Ky zgjedhim ka pushuar se qeni prodhimtar.

  - Ne zgjedhimin e tretė pėrfshihen foljet me teme ne zanore, qe ne te tri vetat e njejesit te kohės se tashmė te mėnyrės deftore dalin me mbarese zero, si: ve, ze, di. Ky zgjedhim perfshin njė numer te vogėl foljesh dhe nuk ėshtė prodhimtar.
  … Ndoshta sepse i madh eshte shpirti dhe e vogel eshte jeta,
  dhe jo te gjitha gjestet tona mund te dalin nga trupi yne,
  dhe arrijme vetem deri ku mund te arrije krahu yne,
  dhe shohim vetem deri ku mund te shohe shikimi yne...

 8. #8
  Slave To The Rhythm fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i *Mia*
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Postime
  876
  Forca e Rrespektit
  76
  Zgjedhimi i parė

  Ndahet ne dy grupe:

  1. Foljet qe ne dy vetat e para njejes te se kryeres se thjeshtė marrin tingullin kundėr hiatit - v - midis temės dhe mbareses vetore.

  Ky grup ndahet ne dy nengrupe:
  Grupi 1:
  a) Foljet me teme me zanore - o - ose -e -, qe ne shumesin e se kryeres se thjeshtė si edhe ne pjesore e zberthejne zanoren fundore te temės ne njė tog zanoresh: -ua, -ye, si:
  puno-j puno-v-a / punua -m punua-r
  rrefe-j rrefe-v-a / rrefye-m feefye-r

  b) Foljet me teme me tog zanoresh -ua-, -ye-, qe ne njejesin e se kryeres se thjeshtė e mbledhin atė ne -o-, perkatesisht -e-, si:
  shkrua-j shkro-v-a / shkrua-m shkrua-r
  lye-j le-v-a / lye-m lye-r


  Grupi 2: Foljet me teme me zanore, qe nuk e zberthejne kėtė ne tog zanoresh as ne te kryeren e thjeshtė e as ne pjesore, si:
  la-j la-v-a / la-me la-re
  fshi-j fshi-v-a/ fshi-me fshi-re


  2. Ato folje qe e zgjerojne temėn ne te kryeren e thjeshtė dhe ne pjesore.

  Ky grup ndahet ne dy nengrupe:
  Grupi 1: Foljet, qe ne te kryeren e thjeshtė dhe ne pjesore e zgjerojne temėn me prapashtesen -t- : arri-j, gjė-j, mba-j. P.sh.:
  arri-j arri-t-a arri-t-a
  gjė-j gjet-a gjet-u-r
  mbaj-j mbajt-a mbajt-ur

  Grupi 2: Perfshin foljet bėj dhe hyj e ndonjė tjetėr, qe ne te kryeren e thjeshtė (vetėm ne njejes) dalin me teme te zgjeruar me - r - .
  be-j ber-a ber-e
  hy-j hyr-a hyr-e


  Zgjedhimi i dytė

  Zgjedhimi i dytė ndahet ne dy grupe:

  Grupi 1: Perfshihen ato folje, qe dalin me te njėjtėn teme ne tė ardhmėn, ne te kryeren e thjeshtė dhe ne pjesore, si: vendos vendos-a vendos-r

  Grupi 2: Perfshihen ato folje, qe pesojne nderrim zanoresh ne te tashmen ose ne te kryeren e thjeshtė, ose ne te dyja kėto kohe.

  Ky grup ndahet ne tri nengrupe:
  1. Foljet qe ne te kryeren e thjeshtė pesojne ndėrrimin -e- : -o- ose -je-: -o-, perkatesisht -a-: -o-, si:
  heq hoq-a heq-ur
  dal dol-a dal-e

  2. Foljet me teme te zgjeruar te tipit perkas, qe pesojne ndėrrimin zanor -a-: -e-, ne veten e dytė e te tretė njejes te kohės se tashmė te mėnyrės deftore dhe qe ne te kryeren e thjeshtė dalin ose me teme te pazgjeruar ose edhe me temėn e zgjeruar te se tashmes duke pėsuar ndėrrimin -e-: -i-. P.sh.:
  flas/flet fol-a fol-ur
  trokas/troket troki-t-a trokit-ur
  therras/thėrret therr-a/therrit-a thirr-ur

  3. Foljet shkas, ngas dhe gergas, te cilat pesojne ndėrrimin -a-: -e-, ne veten e dytė e te tretė njejes dhe ndėrrimin -e-: -i-, ne veten e dytė shumes te se tashmes, ndersa ne te kryeren e thjeshtė dhe ne pjesore dalin me teme ne zanore, d.m.th. nuk e kanė tingullin fundor te temės se kohės se tashmė. Foljet e kėtij grupi marrin mbaresa vetore tė njėjta si ato te nengrupit 2 te grupit 1 te zgjedhimit tė parė. P.sh. ngas/nget, nga-va, nga-re.


  Zgjedhimi i tretė

  Ky zgjedhim ndahet ne tri grupe:

  Grupi i 1: Perfshihen ato folje, qe ne kohėn e tashmė dalin me teme ne zanore, kurse ne te kryeren e thjeshtė (vetėm ne njejes) dalin me teme te zgjeruar ne -r-. Kėtu hyjne foljet , , pėrzė dhe nxė, te cilat ne te kryeren e thjeshtė nderrojne edhe zanoren -ė- ne -u-, si:
  vė vur-a ve-ne
  zė zur-a ze-ne

  Grupi i 2: Perfshihen ato folje, te cilat ne kohėn e tashmė dalin mė me teme ne zanore, kurse ne te kryeren e thjeshtė dalin me teme ne bashketingellore. Kėtu hyjne foljet di, fle dhe ngre, qe ne te kryeren e thjeshtė dhe ne pjesore e zgjerojne temėn me prapashtesen -e-, si:
  di dit-a dit-ur
  fle fjet-a fjet-ur
  ngre ngrit-a ngrit-ur

  Grupi i 3: Ne kėtė grup pėrfshihen foljet pi dhe shtie, te cilat ne dy vetat e para (njejes) te se kryeres se thjeshtė marrin tingullin -v- para mbareses vetore:
  pi piva pi-rė
  shtie shti-v-a shtė-nė
  … Ndoshta sepse i madh eshte shpirti dhe e vogel eshte jeta,
  dhe jo te gjitha gjestet tona mund te dalin nga trupi yne,
  dhe arrijme vetem deri ku mund te arrije krahu yne,
  dhe shohim vetem deri ku mund te shohe shikimi yne...

 9. #9
  Slave To The Rhythm fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i *Mia*
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Postime
  876
  Forca e Rrespektit
  76
  Foljet e parregullta

  Foljet e parregullta ndahen ne dy grupe kryesore: supletive dhe josupletive

  1. Foljet e parregullta supletive:
  ja-m qe-shė qe-nė
  ka-m pat-a pas-ur
  bie prur-a prur-e
  bie ra-shė rė-nė
  ha hėngr-a ngrė-nė
  jap dha-she dhė-nė
  rri ndenj-a ndenj-ur
  shoh pa-shė pa-rė
  vi-j erdh-a ardh-ur


  2. Foljet e parregullta josupletive
  the-m tha-shė thė-nė
  dua desh-a dash-ur
  lė la-shė lė-nė
  vdes vdiq-a vdek-ur
  vete vajt-a vajt-ur
  … Ndoshta sepse i madh eshte shpirti dhe e vogel eshte jeta,
  dhe jo te gjitha gjestet tona mund te dalin nga trupi yne,
  dhe arrijme vetem deri ku mund te arrije krahu yne,
  dhe shohim vetem deri ku mund te shohe shikimi yne...

 10. #10
  Slave To The Rhythm fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i *Mia*
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Postime
  876
  Forca e Rrespektit
  76
  Formimi i foljeve

  Foljet e gjuhės shqipe mund te jenė fjale te parme, te prejardhura, te perbera (te perngjitura).


  Folje te parme

  Janė ato folje, qe nuk janė formuar nga ndonjė fjale tjetėr me anė ndajshtesash ose me anė konversioni. P.sh.: rrefej, mesoj, hap, mbyll, heq etj.

  Nuk merren si folje te parme:
  - foljet qe formojne cifte antonimike te tipit:ngarkoj:shkarkoj, ngul:shkul etj. Foljet e kėtij tipi, te tė cilat kuptimi antomik del nga kundervenia e parashtesave perkatese, merren si fjale te prejardhura.
  - foljet e huazuara qe ne gjuhėn shqipe mund te analizohen, pasi krahas tyre pėrdoren edhe fjalėt e parme, prej te cilave ato janė formuar. Tė tilla janė foljet e tipit: autorizoj (autor), neutralizoj (neutral) etj..
  - foljet e tipit gezoj, lemoj, levdoj etj., te tė cilat zanorja e temės fjaleformuese ėshtė reduktuar ne -ė- gaz, lime, lavd.


  Foljet e prejardhura

  Janė ato folje te formuara kryesisht nga emrat, nga vete foljet si edhe nga mbiemrat e ndajfoljet. P.sh.: pėr-dor, z-bukuroj, pėr-hap, pun-o-j etj..

  Foljet e prejardhura formohen:
  - me anė te prapashtesash: pun-o-j, uj-it
  - me anė te parashtesash: pėr-hap, pėr-dor.
  - me anė prapashtesash e parashtesash njekohesisht: pėr-gjithė-so-j, z-bukur-oj.


  Foljet e perbera

  Foljet si fjale te perbera ne gjuhėn shqipe janė te pakta. Midis tyre vendin kryesor e zėnė kompozitat percaktuese te tipit ndajfolje + folje. Por ka edhe ca folje te pervera nga njė emėr dhe njė folje. Me te shumta janė raste kur si gjymtyre e pare e foljes se perbere sherben ndajfolja bashke ose para, si: bashke-bisedoj, bashke-punoj, para-ndaloj, para-shtroj etj.

  Ka edhe formime te tjera te kėtij tipi, ne te cilat gjymtyra e pare ėshtė njė ndajfolje tjetėr (mirė, keq, tej), e cila percakton mėnyrėn e kryerjes se veprimit te shprehur nga gjymtyra e dytė e fjalės se perbere. Tė tilla janė foljet: mirepres, mirembaj, keqkuptoj, keqperdorur, tejkaloj etj.

  Ne foljet e perbera: buzeqesh, duartrokit etj., gjymtyra e pare sherben pėr te percaktuar veprimin e shprehur nga gjymtyra e dytė. Kėshtu, buzeqesh "qesh me buzė".
  … Ndoshta sepse i madh eshte shpirti dhe e vogel eshte jeta,
  dhe jo te gjitha gjestet tona mund te dalin nga trupi yne,
  dhe arrijme vetem deri ku mund te arrije krahu yne,
  dhe shohim vetem deri ku mund te shohe shikimi yne...

 11. #11
  Slave To The Rhythm fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv fv Avatari i *Mia*
  Antarėsuar nė
  Jul 2008
  Postime
  876
  Forca e Rrespektit
  76
  Format e shtjelluara dhe te pashtjelluara te foljes

  Ne baze te mundesise ose te pamundesise pėr te ndryshuar sipas vetes e numrit, format gramatikore te foljes ndahen ne dy grupe: te shtjelluara dhe te pashtjelluara.

  Tė shtjelluara: hyjne format e ndryshme gramatikore te kohėve, te menyrave deftore, habitore, lidhore, kushtore, deshirore dhe urdherore.
  Tė pashtjelluara: hyjne format e ngurosura te pjesores: lare, te percjellores: duke lare, te formes se pashtjelluar mohore: pa lare, si edhe format e pashtjelluara te tipit pėr te lare e me te lare.

  Format e shtjelluara dhe te pashtjelluara te foljeve kalimtare kanė nga dy pale trajta: njė pale pėr zgjedhimin vepror dhe njė pale pėr zgjedhimin jovepror.
  … Ndoshta sepse i madh eshte shpirti dhe e vogel eshte jeta,
  dhe jo te gjitha gjestet tona mund te dalin nga trupi yne,
  dhe arrijme vetem deri ku mund te arrije krahu yne,
  dhe shohim vetem deri ku mund te shohe shikimi yne...

 12. #12
  fv
  Antarėsuar nė
  Nov 2014
  Postime
  1
  Forca e Rrespektit
  0

  Titulli: Kohet e foljes

  Jeta pershendetje.me ndihmon dot me zgjedhimin e foljes di ne menyren habitore
   

Informacionet e Temes

Vizitoret qe po Shikojne Kete Teme

Momentalisht aty jane 1 vizitor duke lexuar kete teme. (0 anetare dhe 1 vizitore)

Tema te Ngjashme

 1. Tė mendosh keq nė kohėt tona
  Nga Soulmind ne forum Besimtarėt musliman
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 22-12-2012, 11:17
 2. Ekzorcizėm nė kohėt moderne
  Nga Tuana ne forum Enigma dhe mistere
  Pergjigje: 2
  Postimi i Fundit: 14-09-2012, 10:20
 3. Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 23-01-2012, 08:14

fv Leja e Postimit

 • Ju nuk mund te postoni tema te reja
 • Ju nuk mund tju postoni pergjigje
 • Ju nuk mund te postoni bashkangjitje
 • Ju nuk mund te ndryshoni postimet tuaj
 •