10 fakte që e bëjnë të veçantë Suedinë nga shtetet tjera

NeVertiti

~Kohe & Stine~
10 fakte që e bëjnë të veçantë Suedinë nga shtetet tjera

su.jpg


Shpesh kemi dëgjuar rreth të mirave socio-ekonomike nga shtetet nordike ku edhe Suedia pothuajse në shumicën e rasteve përmendet si një shtet që sjell mundësi të ndryshme për të gjithë banorët që jetojnë atje.

Prej shumë gjërave të cilat nuk mund ti përmbledhim me një vend, ne kemi vendosur tju sjellim juve disa fakte interesante të cilat kanë të bëjnë me Suedinë.

1.Qysh nga viti 1800 karkaleci i detit (krنftskiva) ka qenë i njohur në Suedi. Peshkatarët në vitin 2013 kanë kapur 186 000 kg ku shumica prej tyre është ngrënë në festimin tradicional gjatë muajit Gusht.

2.Në Suedi jetojnë 20 000 banorë të minoritetit Sami ku që nga viti 1993 ata kanë parlamentin e tyre dhe në vitin 2000 gjuha Sami është pranuar zyrtarisht.

3.اdo ditë në 313 dyqanet e mobilieve të IKEA-s në mbarë botën janë ngrënë rreth 1.836.000 qofte ku më së shumti janë ngrënë nga gjermanët pasi ata janë edhe frekuentuesit më të shpeshtë të këtij rrjeti dyqanesh.

4.Që nga viti 1901 janë dhënë 561 çmime nobel, çmimi është si trashëgimi i shpikësit të dinamitit Alfred Nobel.

5.Në Suedi, 48 % e prodhimit të energjisë vjen prej burimeve të ripërtëritëshme. ku gati 95% e saj vjen nga hidrocentralet.

6.Suedia ka fituar 625.5 medalje olimpike ku 475.5 vijnë nga lojërat olimpike verore ndërsa 150 nga ato dimërore. Një medalje e artë është ndarë me Danimarkën.

7.اdo muaj nga qyteti Stokholm mblidhen rreth 993 000 kg mbeturina të ushqimit dhe ky ushqim shndërrohet në lëndë djegëse (benzinë) duke prodhuar 115 000 m3 të cilën e shfrytëzojnë autobusët dhe taksitë e Stokholmit si karburant.

8.Suedia ka rreth 9.7 milionë banorë, ku 23% prej tyre janë nën moshën 20 vjeçare dhe 15% kanë lindur në një vend tjetër.

9.Rreth 300 000 deri 400 000 drerë enden nëpër pyjet suedeze, pavarësisht nga fakti se 100 000 prej tyre vriten gjatë gjuetisë vjetore ku marrin pjesë rreth 250 000 njerëz.

10.Prindërit suedezë kanë të drejtë t’i shfrytëzojnë 480 ditë pushim të paguara për kujdesjen e fëmijës ku 60 ditë janë të rezervuara për baballarët.
gazeta-Shqip.
 

Odeon

Relax
Eshte vend i bukur, kam qene ne Malmoa. Por nje gje tjeter qe i dallon Suedezet eshte edhe rracimi tipik.
 

Zana1

Braveheart
Nuk kam qene, por kam shume simpati per njerezit Suedeze... qe i takoj k'tu. Nuk e di se qysh jane e sillen ne pergjithesi , nese jeton aty ? Por k;to qe takoj k'tu, me ngjajne totalisht njerez te edukuar e me mendje te hapur , kane nje perzierje mes tradicionales dhe modernizimit.

PS... Njeri nga Vellezerit me tha javen qe kaloi , qe ka deshire qe te levizi ne Suedi per ca vite.. dhe qe po aplikonte per pune . Ja pranova me gezim lajmin dhe si me shaka i thashe , shko ti se pas teje edhe mua aty me ke . : P
 

Artin

Anëtar i Respektuar
Ne artikull jane rreshtuar vetem gjera pozitive, por ka dhe negative.

Dua t'i shtoj edhe nje pike tjeter listes, një veçori e suedezëve, e që nuk besoj se ka shumë qe e dinë...

Ne perpjestim me numrin e banoreve, Suedia eshte vendi i parë ne bote per eksportin e muzikes. Shumica e kengeve te njohura amerikane dhe angleze qe kane dale keto dekadat e fundit, jane krijuar nga kompozitore dhe producente suedeze. Gjithashtu shume kenge te Eurovizionit, te shteteve te ndryshme te Evropes, jane te krijuara nga suedezet.

Ne kete video... keto 50 kenge, te cilat ne i mendojme si amerikane dhe angleze, jane te krijuara nga kompozitore dhe producente suedeze.

 
Redaktimi i fundit:

Zana1

Braveheart
Na thuaj edhe ca veti te keqija ? meqe jemi k;tu , se mbase eshte mire ti dijme...te jemi ne dijeni . : )
 

Artin

Anëtar i Respektuar
Nuk kam qene, por kam shume simpati per njerezit Suedeze... qe i takoj k'tu. Nuk e di se qysh jane e sillen ne pergjithesi , nese jeton aty ? Por k;to qe takoj k'tu, me ngjajne totalisht njerez te edukuar e me mendje te hapur , kane nje perzierje mes tradicionales dhe modernizimit.
Kjo këngë e përshkruan me saktësi se si janë sot.... e po ta sjell anglisht, që ta kuptosh...
Si muzikë ka refren të bukur (min:0:42) por duhet dëgjuar me kufje dhe zë pak të lartë.
Këtë këngë jam duke e dëgjuar këto ditët e fundit...

Nobody Else Touches Me Like You Do

Know that you're not good for me
Think I need you anyway
We see each other, have sex sometimes
You call your ex sometimes, what the hell is happening
We both probably know that we see other people
But we close our eyes when we do it with each other
I assume when you ask me to stay
When I go home then you call someone else
I can't manage to miss you
Still it is you I think about
Of course it will be wrong sometimes
Especially when we see each other with somebody else
You want to have something that lasts in the long run
But you know that we did it better
Go away from there because I can't see you

Now we stand here, what the hell do we do now
When all of our lies have come to an end
And all that we do is sick
But nobody else touches me like you do
No, nobody else touches me like you do

I don't want to touch you, be with you
I only want to touch you, be with you
Little baby, does it feel lonely now
Sometimes I can regret that we fuck it out
We don't see the sun
No sand between the toes
No fucking vacation
But we don't want to work
It feels like we go there together in fear and wait for the summer
Who cares about the winter, about the spring, about the autumn, it works in the summer
We fight, we scream, we fuck, we close our eyes together and fall asleep
But when will we wake up?

Now we stand here, what the hell do we do now
When all of our lies have come to an end
And all that we do is sick
But nobody else touches me like you do
No, nobody else touches me like you do
Because all of our lies have come to an end
And all that we do is sick
But nobody else touches me like you do
Now we stand here, what the hell do we do now

If we found a dream, it was already doomed, sorry
But you still want to give it a chance and I wonder how do you think now
You have already forgotten, we are only lies, sorry
But a pretty important detail is that I do not feel like you do
If there was a dream, it was already doomed, sorry
And we both know that it is true

Now we stand here, what the hell do we do now
When all of our lies have come to an end
And all that we do is sick
But nobody else touches me like you do
No, nobody else touches me like you do

Because all of our lies have come to an end
And all that we do is sick
But nobody else touches me like you do
Now we stand here, what the hell do we do now

 
Redaktimi i fundit:

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Une e di qe Suedia eshte nr 1 ne bote per vetvrasje.
 

Hard Styler

ђєค๔ђยภtєг
Nuk ka qofte po Hot Dog te Ikea, edhe ata dreret 99 000 i vret Zlatan Ibrahimovic:arm::arm::arm::arm:
 
Top