.

Desa

Felix - Culpa
Ylli më i ndritshëm i Qiellit, Sirius, ka një përcjellës
Rrypi i Orionit tregon për yllin më të ndritshëm të qiellit Sirius, vetëm 8.6 vjet dritë nga Dielli.
Sirius është një yll mjaft i zakonshëm i bardhë, pak më i ngrohtë se Dielli dhe me një masë dy herë të Diellit. Është distanca e vogël me Tokën që e ka bërë Sirius yllin më të ndritshëm të qiellit.
Qysh në vitin 1844, astronomi gjerman Friedrich Bessel kishte llogaritur se Sirius ishte ndikuar nga graviteti i një ylli shoqërues të quajtur Sirius B. Sidoqoftë, Sirius B u pa për herë të parë në 1862 ndërsa testoi një teleskop të ri. Ishte një zbulim që në shumë mënyra tronditi astronominë e kohës. Masa e Sirius B u mat shpejt dhe bëhet fjalë për masën e Diellit. Temperatura u mat gjithashtu në 25,000 gradë, që është 4.3 herë më shumë se temperatura e Diellit.Prandaj, pasi rrezatimi nga çdo metër katror rritet me T4, ku T është temperatura, Sirius B do të duhej të ishte 4,34 = 350 herë më i ndritshëm se Dielli, nëse do të ishte me madhësinë e Diellit.

Shiko fotografinë 1705255

Videnskab.dk
 

Lauri

Anunnak
Nuk ka religjon pa astronomi. Aq me teper kur bejme fjale per kostelacionin e Orionit.
Tre yjet ne brezin Orionit me piramidat e Egjyptit, tre dijetaret famoz qe adhurojne Krishtin femije ne Betlehem. Ylli sirio po ashtu i adhurar deri aty sa barazohet me Jezus, dhe Allah ne islam .
Dhe ketu po ndalem se jemi ne astronomi :)
 
Top