.

Desa

Felix - Culpa
Kur personalitete të mëdha vdesin, ne themi se parajsa bëhet një yll më i pasur. Por çfarë do të thotë kur një yll zhduket?

Astronomët nga Universiteti Kombëtar Australian në Canberra kanë zbuluar, sipas The Guardian, një yll të quajtur S5-HVS1, i cili po udhëton jashtë Rrugës së Qumështit me shpejtësi jashtëzakonisht të madhe. Ata besojnë se ylli do të zhduket pas një takimi me vrimën e zezë që orbiton në qendër të galaktikës sonë.

Ylli, i cili lëviz 10 herë më shpejt se yjet normale me erë të fryrë nga 1.700 kilometra në sekondë, besohet të ketë qenë pjesë e një sistemi dy-diellor që, rreth 5 milion vjet më parë, erdhi pak a shumë pranë qendrës së galaktikës. Dhe kur ylli i vetëm i sistemit diellor u përfshi nga vrima e zezë, S5-HVS1 u dërgua në humbje me shpejtësi jashtëzakonisht të madhe.

Më shumë se 30 vjet më parë, një studiues teorizoi që një ngjarje e tillë mund të ndodhte. Por kjo është hera e parë që një yll është nxjerrë nga një galaktikë pasi është afruar shumë pranë një vrimë të zezë.
Megjithatë, nuk ka nevojë për shqetësim që Rruga e Qumështit do të bëhet një yll më e varfër, paraprakisht. Shkencëtarët fillimisht presin që ylli të largohet nga galaktika jonë në 100 milion vjet - por në fakt është relativisht i shpejtë. Në terma astronomike, ylli do të largohet nga galaktika jonë shumë shpejt. Dhe atëherë me siguri do të udhëtojë nëpër hapësirë boshe përgjithmonë, tha- The Guardian astronomi Douglas Da Costa, i cili ndihmoi në zbulimin e yllit.
Studimi i plotë mbi rrjedhën e S5-HVS1 mund të lexohet në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Astronomike Mbretërore. Për më shumë përshtypje vizuale të shpejtë të udhëtimit të yllit, shikoni videon më poshtë:


videnskab.dk
 
Top