27 injektime në sekondë”, ky është shteti europian që po thyen rekorde në vaksinimin e popullatës

-640-0-f889a803064a531e66925bc538c729d8.jpg
Si arriti Britania e Madhe të vaksinojë 844,285 doza në 24 orë të Shtunën e kaluar, ose 1.3% të popullsisë së përgjithshme, në normën e mëngjesit prej 27 vaksinash në sekondë? Dhe si arriti tashmë në 28 milion banorë të vaksinuar me të paktën një dozë, ose 54% të popullsisë së rritur?
Mirësevini në mobilizimin më të madh masiv jashtë shtetit që nga Lufta e Dytë Botërore, siç mburret Kryeministri Boris Johnson. Por nuk është retorikë e Churchill-it.

Është një realitet: ka mbi 100,000 vullnetarë, së bashku me 30,000 punonjës shëndetësorë të përfshirë. Shtoni teknologji britanike, pragmatizëm, organizim në të. Dhe koha e jashtëzakonshme.

-640-0-5be56183c33d79bab9ad24fe6fbc7678.jpg
Përse suksesi i Britanisë së Madhe në vaksinat, pas gabimeve fillestare kolosale të Johnson dhe mbi 120,000 vdekjeve nga Covid, duket si e largët. Që verën e kaluar, për 13 miliardë euro, qeveria e Londrës kishte rezervuar 447 milion doza vaksinash që rezultuan të tilla (Oxford-AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Novavax) ose ende aspiruese (Gsk, Curevac).
Nëse Londra nënshkroi marrëveshjen e parë me AstraZeneca në maj, BE e bëri atë në gusht: kështu Londra ka marrë padyshim përparësi dhe prioritet. Përveç kësaj, task forca britanike e udhëhequr nga financieri Kate Bingham, ndryshe nga Brukseli, u ka ofruar kompanive farmaceutike të gjitha llojet e mbështetjes, nga vendet e prodhimit për të provuar vullnetarët. Dhe nëse agjencia britanike e ilaçeve MHRA miratoi vaksinën e parë (Pfizer) në fillim të dhjetorit, Ema Evropiane e realizoi një muaj më vonë.
-640-0-07b59c35a011bf71ee7c6a6c7e579770.jpg
Jo vetem. Tashmë në fillim të verës, kur nuk kishte siguri për një vaksinë së shpejti, qeveria britanike kishte planifikuar një fushatë vaksinimi kolosale. Johnson vuri në krye të operacionit Sir Simon Stevens, udhëheqësin e shëndetit publik të NHS, i cili menjëherë mobilizoi dhe organizoi mjekë të përgjithshëm.
Objektivi minimal: administrimi i dozave për 12 orë, 7 ditë në javë. Pastaj erdhën maksi qendrat, konvertimi i stadiumeve, katedraleve, kishave, teatrove, supermarketeve. Në përgjithësi, 3,123 vende ku bëhen vaksinimet sot, të shpërndara në një mënyrë kapilare: çdo shtëpi në vend nuk është më shumë se 15 kilometra larg nga qendra më e afërt.
Ushtria britanike, e cila projektoi dhe ndërtoi qendrat maksimale të vaksinimit, si dhe transportimin, shpërndarjen dhe sigurimin e dozave, ishte thelbësore në këtë përpjekje të jashtëzakonshme logjistike.

/Lajmi fundit
 
Top