“7 morat qellore”

Plejada

Sot ne përqendrohemi në botën e astronomisë për të përshkruar një grup të njohur yjesh që i kushtohet planetit tonë. Bëhet fjalë për plejada. Isshtë një tufë e hapur yjesh afër planetit Tokë dhe njihet si 7 Motrat Kozmike dhe është një njeri para-Hispanik i njohur nga shtatë kapakët e bardhë. Shtë mjaft e lehtë për të identifikuar grumbullin e hapur në qiellin e natës, pasi është jashtëzakonisht afër Tokës. Mund të shihet në hemisferën veriore në konstelacionin e Demit në një distancë prej rreth 450 vjet dritë.
Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, origjinën dhe mitologjinë e Pleiadave.
Tiparet kryesore
pleyades

Isshtë një grumbull yjesh relativisht i ri pasi yjet janë vetëm rreth 20 milion vjet të vjetër. Në grupin e hapur mund të gjejmë rreth 500-1000 yje me karakteristika të tipit të nxehtë spektral B, të gjithë të vendosur në konstelacionin e Demit. Ne do të përshkruajmë llojet kryesore të yjeve që mund të gjejmë në pleiada dhe shkëlqimin e tyre:
  • Alcyone: Starshtë ylli më i ndritshëm nga të gjithë ata që i përkasin Pleiades dhe ndodhet në një distancë prej rreth 440 vjet drite nga planeti ynë. Madhësia e tij e dukshme është +2.85 dhe është një yll pothuajse 1000 herë më i ndriçuar se dielli, duke qenë rreth 10 herë më i madh.
  • Atlas: është ylli i dytë më i ndritshëm në grumbullin Pleiades dhe ndodhet në një distancë prej 440 vjet drite, si Alcyone. Ka një madhësi të dukshme +3.62.
  • Elektra: Starshtë ylli i tretë nëse e rendisim sipas nivelit të shkëlqimit dhe gjithashtu ndodhet në të njëjtën distancë dhe nga dy të tjerët. Madhësia e saj e dukshme është +3.72.
  • Maia: është një nga yjet që ka një ngjyrë të bardhë-kaltërosh dhe ndodhet në një distancë prej rreth 440 vjet drite me një madhësi të dukshme +3.87.
  • Merope: Sipas rendit të shkëlqimit është i pesti dhe është një yll subgiant që ka një ngjyrë të bardhë kaltërosh me një madhësi të dukshme +4.14, i vendosur pak a shumë në të njëjtën distancë midis pjesës tjetër.
  • Taygeta: është një yll binar që ka një madhësi të dukshme +4.29 dhe është disi më afër sistemit diellor, duke qenë në një distancë prej 422 vjet dritë.
  • Pleione: është një yll që është në një distancë të ngjashme me pjesën tjetër dhe është rreth 190 herë më i ndriçuar se dielli. Ai ka një rreze 3.2 herë më të madh dhe shpejtësia e rrotullimit është rreth 100 herë më e shpejtë se dielli.
  • Celaeno: Shtë një yll binar subgiant me një ngjyrë të bardhë-kaltërosh. Madhësia e saj e dukshme është +5.45 dhe ndodhet në një distancë prej 440 vjet drite.

Mitologjia e Plejadave​

estrellas cerca de venus

Siç mund ta prisni, shumica e yjeve në qiell kanë mitologjinë e tyre. Ekzistojnë mitologji të ndryshme rreth Pleiadave që flasin për ekzistencën e tyre në hapësirën qiellore. Një nga këto histori mitologjike është ajo ku Pleiades do të thotë pëllumba dhe shtatë motrat thuhet se janë idetë e oqeanit Pleione dhe Atlas. Motrat ishin Maya, Electra, Taigete, Asterope, Merope, Alcíone dhe Celaeno, ato u kthyen në yje nga Zoti Zeus, si një mënyrë për t'i mbrojtur ata nga Orioni i cili po i ndiqteThuhet madje se deri më sot Orioni ndjek motrat në qiellin e natës.
Legjenda gjithashtu thotë që perëndi të ndryshme olimpike si Zeus, Poseidon dhe Ares u joshën nga tërheqja e këtyre motrave dhe lanë fryte në marrëdhënie. Maya kishte një djalë me Zeusin, dhe ata i dhanë emrin Hermes, Celeno kishte Lico, Nicteo dhe Eufemo me Poseidon, Alcíone gjithashtu i dha një djalë Poseidonit, të cilin ata e quajtën Hirieo, Electra kishte dy djem me Zeusin të cilin ai e quajti Dárdano dhe Yasión , Sterope lindi Oenomausin me Aresin, Táigete kishte Lacedemon me Zeusin; duke qenë vetëm Merope e vetmja nga motrat Pleiadiane që nuk mbajti marrëdhënie me ZotatPërkundrazi, ai kishte marrëdhënie vetëm me një të vdekshëm, Sizifin.
Një pjesë tjetër e mitologjisë tregon se motrat Pleiadiane vendosën të marrin jetën e tyre pasi ata ndiheshin shumë të dëshpëruar me gjithçka që ndodhi me babanë e tyre Atlas dhe humbjen e Motrave të tyre Hyades. Kur ai ishte duke shkuar për të bërë vetëvrasje, Zeusi vendosi t'u japë atyre pavdekësinë dhe Ai i vendosi në qiell në mënyrë që t'i kthente në yje. Prandaj lind mitologjia e këtij grupimi të yjeve në qiell.

Vëzhgimi i Pleiadave​

estrellas brillantes en el cielo

Siç e kemi përmendur më parë, Pleiadat janë mjaft afër planetit tonë, kështu që është shumë e lehtë për t'u parë në qiell. Isshtë një grup i konsideruar yjesh me një vendndodhje të lehtë. Yjet e saj kryesorë janë më të ndritshëm dhe mund të shihen lehtësisht. Ju duhet të merrni parasysh referencën për të gjetur grumbullin e yjeve dhe është të përdorni udhëzuesin e yjesisë së Demit në mënyrë që pleiadet të njihen lehtë, pasi ajo është brenda.
Zakonisht vetëm 6 yje mund të identifikohen me sy të lirë, por nëse nata është e pastër, mund të identifikohen më shumë. Për të gjetur mirë Pleiades, mund të përdorni Orionin si një udhëzues tjetër. Isshtë një nga konstelacionet më të njohura dhe shërben si një orientim për të arritur këtë grup yjesh. Ato janë të vendosura mbi Orion, duke kaluar yjësinë e Demit dhe janë një grup yjesh kaltërosh.

Studime vëzhgimi​

Pjesa më e bukur e yjeve e njohur si pika më e lartë që jeni gjatë muajit nëntor. Whenshtë kur mund të shihet më bukur. Nëse shikohet përmes teleskopit profesional mund të dallohet qartë se ato janë të rrethuara nga një material me një ngjyrë blu në të cilën drita e yjeve reflektohet dhe rrethohet nga një mjegullnaje.
Ky grup yjesh është mjaft interesant për studimin e astronomisë moderne, prandaj sot ata janë ende pjesë e hetimeve astronomike që rrotullohen rreth jetëgjatësisë dhe cila është e ardhmja e këtyre yjeve të bukur.
Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë se çfarë janë Pleiadët dhe cilat janë karakteristikat e tyre.
 
Top