A jane njerezit pergjegjes per zhdukjen e kafsheve?

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Cdo specie do te zhduket nje dite. Para se njerezimi te zhvillohej shume specie u zhduken. Faktikisht 99% e specjeve qe ekzistonin nuk jane me pjese e sistemit tokesor. Edhe njerezit, nuk jane per t'u fajesuar per zhdukjen e tyre.

Ajo per cka jemi fajtore eshte rritja e vazhdueshme e zhdukjes se qenies njerezore me te cilet ndajme token (2 metra nen dhe na takon te gjitheve).
Edhe pse zhdukja eshte nje fenomen natyral, perqindjet e tyre normale nuk kane rritje nga 0,1 deri ne 0,3 %.
Veprimet njerezore te ndermarra si ndarja tokesore, ardhjet e alieneve, papastertia, homogjenizimi biotik kane rritur zhdukjen e kafsheve.

Biologu famoz Edward Osborne Wilson, ka cilesuar tiparet kryesore qe shkaktojne vrasjen e kafsheve:

1. Shkaterrimi i ambjentit fizik 73%.
2. Shperqendrimi i shkaktuar nga speciet 68%.
3. Ndryshimi i baneses nga agjente kimike te piste 38%.
4. Hybridizimi me specje te tjera ose subspecje 38%.
5. Nxehja e tepert 15.

Wilson nuk flet shume per ndryshimin e klimes.

Marre nga Wilson 1992. Diversiteti i Jetes.
Biological Diversity: Origin Evolution and Conservation, Viva Books.

Biodiversity1-1280x640.jpg
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Njeriu dhe ndotja e mjedisit , pluse shkaterrimi i pyjeve ,apo bjerrja e ujrave detare,jane nder faktoret baze.
Shume specie te rralla ne toke si ne ujra por sidomos neper pyjezime te ndrydhme toksore, kafshet vriten per arsye perfitimi dhe si rrjedhoj vjen zhdukja e tyre.
Pavarsisht qe mund te jene shpall si specie qe ruhen me ligj.
Gjithashtu ekosistemi toke, tashme ka nje ndryshueshmeri shume te madhe kushtesh ,ku gjallesat nuk po arrijne te pershtaten me ne te.
 
Top