A ka lindur e para pula apo veza?Zgjidhet enigma

671952__original.jpeg
Një ekip kërkimor ndërkombëtar i koordinuar nga studiues australianë ka treguar përmes një eksperimenti me grimca se në fizikën kuantike nuk ka asnjë "para dhe pas", një lidhje shkakësore midis ngjarjeve në botë që rregullohet nga ligjet fizike klasike.

Për të përcaktuar këtë, ata shkrepën fotone përmes një instrumenti të quajtur interferometër.

Pyetja nëse "pula apo veza ka lindur e para" e humbet plotësisht kuptimin e saj nëse fizika kuantike hyn në lojë, duke pasur parasysh se përmes një eksperimenti shumë elegant me dritën është treguar se nuk ka para dhe pas, kjo është një sekuencë e saktë të ngjarjeve shkakësore si në botën e rregulluar nga ligjet klasike fizike.


Për ta bërë gjithçka më të kuptueshme, thjesht mendoni se çfarë ndodh në një ditë normale pune: ngrihemi, hamë mëngjes, shkojmë në punë, drekojmë etj. Një seri ngjarjesh në rend që mund të përshtaten nga e para në e fundit me shkronjat A, B, C, D etj. Epo, në fushën e fizikës kuantike, duke marrë vetëm ngjarjet A dhe B si shembull, është e pamundur të përcaktohet nëse A do të ndodhë para B ose B para A.

Prandaj, koncepti i para dhe pas është eliminuar dhe marrëdhënia shkak-efekt zhduket, në të cilën ngjarjet janë të lidhura nga një rend logjik i qeverisur nga ligjet klasike.

Për të demonstruar këtë veçori të fizikës kuantike, një ekip kërkimor ndërkombëtar i koordinuar nga studiues nga Qendra për Sistemet Kuantike të Inxhinierisë në Shkollën e Matematikës dhe Fizikës të Universitetit të Queensland, Australi, të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegët nga Instituti Neel i Universiteti i Grenoble, shkruan Funpage.

Shkencëtarët, të udhëhequr nga Profesor White, me terma të thjeshtë kanë ‘qëlluar’ grimca drite (fotone) përmes një instrumenti të quajtur interferometër, ku dy rrugë të ndryshme ndryshojnë dhe bashkohen përsëri në dalje.

Fotoni është një grimcë elektromagnetike që mund të polarizohet si vertikalisht ashtu edhe horizontalisht. White dhe kolegët e vendosën eksperimentin në mënyrë që fotonet vertikalisht të polarizuara të futeshin majtas dhe pastaj djathtas së pari, ndërsa fotonet horizontale të polarizuara fillimisht hynë në të djathtë dhe pastaj u larguan nga shtegu.

Për shkak të mekanikës kuantike fotoni mund të polarizohet njëkohësisht si vertikalisht ashtu edhe horizontalisht (polarizim i zhdrejtë), shkencëtarët vunë re se funksioni i valës së fotonit ndahet ndërsa kalon përmes interferometrit dhe është në gjendje të udhëtojë njëkohësisht përmes dy shtigje.

Në praktikë, bëhet e pamundur të parashikohet se në çfarë radhe kalojnë këto fotone përmes pajisjes dhe është pikërisht për këtë arsye që koncepti i shkakësisë, i një para dhe një pas, humbet. /k.k/noa.al/
 
Sipas shkences na la jo vetem pa dileme por edhe pa pyetje sepse thote ska as para as pas dmth e tashmja ca shofim vezen apo pulen ajo egziston ska ca ka pas para pas pas lol
Ti leni llafet po na sill noj vezë se m'kan maru gjelat knej ene shifi në dritë kanë apo jo gjel mrena 🤣
Para ene pas ka pas ene do ketë luftë
Rroftë koherenca "grus"
❤️😍
 
Trajtim interesant.
Pra dalim ne perfundimin qe universi s`ka nje filles apo mbarese kohe,sepse vete koha nuk ekziston.
Jane objektet apo ngjarjet qe ne identifikojme dhe i fusim ne memorjen tone qe bejne diferencen.
sa per vezen dhe pulen. :p
Nashi te me falni,por mendoj qe ka lind gjeli,siper grumbullit plehut,duke kenduar ne agimet e hershme ,per te zgjuar fshatin. :p qyy
 
Trajtim interesant.
Pra dalim ne perfundimin qe universi s`ka nje filles apo mbarese kohe,sepse vete koha nuk ekziston.
Jane objektet apo ngjarjet qe ne identifikojme dhe i fusim ne memorjen tone qe bejne diferencen.
sa per vezen dhe pulen. :p
Nashi te me falni,por mendoj qe ka lind gjeli,siper grumbullit plehut,duke kenduar ne agimet e hershme ,per te zgjuar fshatin. :p qyy
Po si o ska fillese ka qe me cke te ka gjeneze e materie zanafille big bang e me the e te thashe po kush ka nerva me u marr me keto gjera thuaj lol

Sipas ketij artikulli shkencor eshte ceshtje kendveshtrimi ca shef syri ajo egziston dmth lol
 
Redaktimi i fundit:
Po si o ska fillese ka qe me cke te ka gjeneze e materie zanafille big bang e me the e te thashe po kush ka nerva me u marr me keto gjera thuaj lol

Sipas ketij artikulli shkencor eshte ceshtje kendveshtrimi ca shef syri ajo egziston dmth lol
Ne konceptet e reja qe qarkullojne,koha eshte inegzistente.
 
Te te bej 1 pyetje? Ca profesoni dmth cfare njohurish specifike ke studiuar? Dmth shkenca ekzakte shkenca sociale?
asnjeren nga te dya,por kete fiziken kuantike dhe cka te bej me unviersin,pertoj tu hy dokumentarve te fundit do thoja,se dhe shume ne gjendje s`jam ti risjell sic duhet per ti kuptuar nje i trete.
Por kam mjaftueshem njohuri per te pasur nje koncept timin te thjesht,qe me ben me te thjesht kuptimin e saj.
Per me tej,ne keto qe te them une ,futu kerkoj dhe i gjene.
Dhe perfudnimet e fundit ne keto fusha jane pikerisht qe nuk gjendet asnje filles e vete filleses se universit.
sigurisht teze te vertetuar nuk ka akoma.ngelen hipoteza e gjithesecili e gjene veten aty ku racionaliteti i ti gjendet me afer.
 
Top