Anarkia

fcbesia

Anëtar i Respektuar
Anarkia është një sistemi, ku ç'do lloj hirarkie nuk tolerohet dhe luftohet. Si rrjedhojë edhe shteti si një instrument i zotërimit mbi individët duhet te eliminohet.
Në disa vende të botës, të rinjët Sistemin Anarki e konsiderojnë si shkalla më e lartë e zhvillimit të sistemeve shtetrore. Sipas tyre në këtë sistem, shtetasit janë të vetëdishem dhe nuk kanë nevojë për ligje. Në Hanover të Gjermanisë në pranveren e çdo viti mbahen Ditët e Anarkis ku të rinjët mblidhen, për te shprehur rebelimin dhe protestën e tyre ndaj sistemit zotërues. Figura të shquara dhë te njohura anarkiste janë si psh. Michail Bakunin, Pjotr Kropotkin, Viktor Serge dhe nje nga anarkistet e sotem është Naom Chomsky.Foto:Simboli i Anarkise [IMG2=JSON]{"data-align":"center","data-size":"full","height":"285","width":"380","src":"https:\/\/i429.photobucket.com\/albums\/qq16\/Nicholai13\/ist2_1190964-anarchy-sign-on-the-wa.jpg"}[/IMG2]
 
Last edited by a moderator:

krutonja

Anëtar Aktiv
Rrofte Anarkia!
Ironikisht me kane thene qe kam shprehur bindje anarkiste...dhe kjo me duket ironike perderisa njerezit i shoh sikur te kem "lentet" e filozofit Hobbes.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Anarkia eshte nje menyre e te menduarit te botes duke u nisur nga tendenca qe kemi ne si njerez .Njerezit kane tendence te shkojne dhe duan te shkojne drejte persosmerise,mungeses dhe heqjes se plote te difektive tona njerezor,te cilat na vine nga rruga e gjate kohore ne evolucionin tone.Kjo do te vij nje dite por do shume kohe.Shtetet do te ekzistojne per sa kohe keto difekte do te ekzistojne.
 

baby-angel

Thpilt
Anarkia eshte sistemi me i keq i mundshem per mendimin tim..Njerezit duke qene te gjithe te ndryshem e kane te nevojshem nje sistem hierarkik, nje sistem para te cilit te gjithe te behen te barabarte (ne kuptimin e drejte)..
Bota gjate krijimit ka vendosur dhe hierarkite e saj..cdo gje ka vendin dhe qellimin e saj..te gjithe per nje qellim te perbashket.
:)
 

albgrl

GIRLICIOUS
Nuk mendoj se eshte sistem Anarkia, per vete faktin se çdo person mund te beje si t'ia kete qejfi pa u mare parasysh se veprimet e tyre ndikojne ne shume te tjere. S'jane te gjithe njesoj njerezit e te gjithe te sinqerte e me seder qe anarkia te ekzistoje.
 

ricky_ch

******
Nuk mendoj se eshte sistem Anarkia, per vete faktin se çdo person mund te beje si t'ia kete qejfi pa u mare parasysh se veprimet e tyre ndikojne ne shume te tjere. S'jane te gjithe njesoj njerezit e te gjithe te sinqerte e me seder qe anarkia te ekzistoje.

Ke të drejtë. ثshtë e kundërta e një sistemi. Përdoret edhe një shprehje
tek ne "sallamadi" ku secili bon çka të don andaj ska rregulla dhe s'mund të
quhet sistem. ثshtë e përafërt edhe me Kaos apo gjendje kaotike.
 

krutonja

Anëtar Aktiv
Njerezit duke qene te gjithe te ndryshem e kane te nevojshem nje sistem hierarkik, nje sistem para te cilit te gjithe te behen te barabarte (ne kuptimin e drejte)..
:)

OK, shpresoj mos te te ofendoj por...a je koshiente se cfare ke shkruar???

Hierarkia eshte praktikisht e kunderta e barazise.
 

diku diku

Anëtar i Respektuar
Pe: Anarkia

Anarkia ne thelb i jep ne menyre te pakufizuar dhe te pakushtezuar lirini individit, kjo liri quhet ndryshi liri naturale dhe ne dallim nga lirite e tjera qe jep shteti, sistemi, feja, te cilat jane modele relative te lirise, nderkohe, liria naturale eshte absolute e panegociushme e patjetersueshme.

Shoqeria njerzore akoma nuk ka arritur ne fazen qe njerzit te jetojne pa shtet pasi anarkia ne thelb do te thote pa shtet, ashtu sic thoshte edhe More kjo eshte thjeshte nje utopi.

Por ajo qe mund te arrihet dhe qe eshte sinonimi (pa u futur ne etimollogjine e fjaleve) i anarkise eshte sistemi i fundit "Humanist".
 

ricky_ch

******
Pe: Anarkia

Anarkia ne thelb i jep ne menyre te pakufizuar dhe te pakushtezuar lirini individit, kjo liri quhet ndryshi liri naturale dhe ne dallim nga lirite e tjera qe jep shteti, sistemi, feja, te cilat jane modele relative te lirise, nderkohe, liria naturale eshte absolute e panegociushme e patjetersueshme.

Shoqeria njerzore akoma nuk ka arritur ne fazen qe njerzit te jetojne pa shtet pasi anarkia ne thelb do te thote pa shtet, ashtu sic thoshte edhe More kjo eshte thjeshte nje utopi.

Por ajo qe mund te arrihet dhe qe eshte sinonimi (pa u futur ne etimollogjine e fjaleve) i anarkise eshte sistemi i fundit "Humanist".

Liria absolute?

S'ikur të ishte ashtu, sot do të kishte vetëm 1 njeri në këtë botë.
Liria yte kufizohet me lirinë e tjetrit.

Pakëz më shkurt: anarkistit duhet menjëherë t'i thyhen dhëmbët.
Edhe mua nuk pëqejnë ca faca, por më duhet t'i duroj, ashtu siç
duhet edhe ata mua, pasi që kjo është rruga e vetme e bashkëjetësës.

Nëse në këtë bote do të ishte vetëm 1 njeri i vetëm, ai do të kishte të
gjitha të drejtat. Nuk do të ishte njeri t'i përzihej në punë.
Nëse në ndërkohë lind edhe një njeri i dytë, atëherë kjo
liri do të përgjysmohej, përndryshe do të duhej njëri tjetrin
ta asgjësonin, në mënyrë që njëri prej tyre të kishte prap
lirinë e mëparshme.
 
Top