Antropologjia asht ajo që hap debate proilirike te races Shqiptare.

orakulli

Anëtar i Respektuar
Antropologjia asht ajo që hap debate proilirike te races Shqiptare.
/Diskutimi i Hyllin/
Në gjith Europën ka 3 zona të vjetra e të pastra racialisht që përkojn me 3 popuj antike.
Zona e maleve ilirike,prej apleve austriake e deri në pind,ku kemi nji shumic dërrmuese dinarike(85% e përgjithshmja por deri deri në 100% në male)
Zona e Suedis së jugut e qëndrore,ku kemi 70% hallshtat nordik (raca tipike nordike shum e përfolur ).
Zona që përfshin Bjellorusin perëndimore,Lituanin lindore,Polonin verilindore e Ukrahinën veripërndimore ku kemi shumic dërrmuese sllavo-danubiane.
Sllavo danubianët nga pikëpamja raciale nuk lidhen me kurrfar kulture indoeuropiane në Europën qëndrore, as me Luzatian as me Urnat e as me Hallshtatin prandaj antropologjikisht sllavët skarcohen si indoeuropiane të mirëfillt apo atje ku mund të gjëndet “inteligjenca ariane”.
Këto kultura i ndajn antropologjikisht Dinarikët dhe Hallshtat nordik mbi të cilët ka pasur nji debat të ashpër se cilit i përkiste “inteligjenca ariane” në Europe d.m.th raca baz e kulturave të Europës qëndrore që njihen si indoeuropiane.
Gjërmanët këtu ndaheshin keq në dinarikofil e nordikofil e nordikofilët gjënin aleancen e autorëve të tjer nordike si Coon.
Problemi me kulturën e Urneve asht se ata i digjnin kufomat prandaj ka pak material, ndërsa tek hallshtati kan gjetur mjaft dinarike edhe mjaft nordike. اështja shtrohet më tej edhe në Iliri pasi gjënden këto tipa por Ilirët dalloheshin për djegjen e kufomave si dhe pak material asht studiuar për të dhën nji përfundim vendimtar.
Mbase kur antropologët shqiptar(nëse ka,nëse duan e nëse munden) ti futen punës mund të na ndihmojn.
Por aktualisht ka 2 zona homogjene Dinarike në Bot.
Zona e madhe e maleve Dinarike deri në Pind (përfshir) dhe zona e maleve të Transilvanis(vetëm zona transilvanike).
Zona e maleve Ilirike e ka Brakiqefaline në rritje nga veriu në jug e Toskët kan Brakiqefalin më të lart në Bot,ç’ka përjashton kategorikisht çdo lloj interpretimi sllavist të Toskëve,pra që jan në mas të madhe sllave të shqiptarizuar,pasi raca sllave që dëshmojne autoret bizantine asht neo-danubiane si Bjellorusët dhe asht mesoqefale e nji ndryshim i tille racor pra sllavet te shendrohen ne dinarike ne 500 apo 1 mije vjet eshte jashte cdo realiteti.
Ama gjërat i bën interesante dyndja e dëshmuar dhe e pranuar botërisht e dinarikëve në Britani rreth vitit 2 mij para Krishtit,të cilët lan gjurm deri në Skoci.
Pra,midis Shqiptarve të sotëm dhe atyre njerëzve të quajtur të kulturës “Bell Baker” që invaduan e pushtuan ishujt britanike rreth vitit 2 mije p.l.k së krishtit nuk ka absolutisht asnji ndryshim racor, ndërkaq shqptarët me arbëreshët të cilët jan tashm mediterrane si gjith Kalabrezët e Sicilianët kemi nji ndryshim të thell racor.
Këto fakte duhen interpretuar e lëne vënd për interpretime nga më të ndryshmet e unë sdua ti futem tani nji rruge të tillë ama që ne jemi aktualisht e njëjta race me pushtuesit e Britanise asht fakt i padiskutueshem antropologjik.
Per fat te keq antropologjise tracore iu pre hovi pas Hitlerit dhe ende asht e paqarte se çfare perfaqeson Brakiqefalia e raca Dinarike.
Ketu jemi ne te njejten linje paqartesie se çfar perfaqesojne iliret e shqiptaret.

Raca ariane nuk eshte kurrfare miti, por injorantet ne fushe dhe keqinformuesit e trumbetojne si te tille.
Fillimisht raca ariane , ishte nje term qe percakton nje etnos e jo antropologjik. Per shembull,themi raca italiane, e ky eshte term etnik ,sinonim i popullit apo kombit italian.
Ne antropologji nuk ekziston raca italiane e kjo race italiane ndahet ne racen dinarike,alpine, mediterrane (te dinaricizuar) e pak nordike.
Po ashtu kur themi raca franceze apo ‘raca greke eshte race pergerje’ po flasim per race ne kuptimin etno-kulturor.
Po ashtu termi race shqiptare eshte me shume etno-kulturor por thjesht prejardhja dinarike e shumices derrmuese (80-90%) te shqiptareve dhe lidhja iliro-shqiptare bejne te mundur te flasim antropologjikisht per nje race shqiptare si race ilirike,dinarike,adriatike,epirotide sic eshte quajtur nga antropologe te ndryshem.
Pastaj raca ariane hyri ne antropologji dhe iu dha kuptimi specifik ‘raca Hallshtat Nordik’ e ata qe jane marre me kete ceshtje do me kuptojne fare qarte.
Teoria e eugjenetikes hitleriane lidhej me nxerrjen e hallshtat nordik nga gjithe racat nordike,duke zbatuar ligjet e mendelit. Pra nese kryqezohen psh 2 borreby ne disa femije njeri del Hallshtat Nordik i paster e ky femije do ruhej ndersa te tjeret ne parajse.
Nese nje Hallshtat Nordik kryqezohej me nje nordik tjeter psh falish 3 femje ne 4 dalin Hallshtat e ruhen 1 qe del falish ne parajse.
Kjo eshte pak a shume eugjenetika hitleriane, nxjerr hallshtat nordik nga gjithe racat nordike (falish, borreby,keltik nordik etj) .
Ketu nuk ka kurrfare pseudo-shkence por zbatim i ligjeve te mendelit te cilat i di nga praktika cdo popull psh nese i ke prinderit brune po gjyshen bjonde, femija jot mund te dale edhe bjond.
””’Mirë gazetarja e shtypit tonë nuk di se midis tipareve gjenetike apo genomës së qënies njerëzore dhe tipareve karakteriale apo personalitetit të njeriut ka një hendek të madh që s’ka shkencë ta mbushë e se pikërisht vetëdija e këtij hendeku e ka skualifikuar edhe fjalën “racë” (pa le më fjalën “racë e pastër”), po ky shkencëtari si nuk e di?””’
Kjo shprehja ketu tregon qarte se ky eshte perhapes mitesh post 1945.
Dihet fare mire se dinariku eshte me agresiv sesa alpini ne cfaredo kulture te jete e kjo vjen si pasoje e vetise se races.
Raca dinarike ne krahasim me ate alpine eshte goxha me e gjate dhe shume me muskulore, prandaj eshte me e prirur te jete agresive e luftarake e vertet nese nje gjenerali i jep te zgjedhe 10 dinarike apo 10 alpine ai do zgjedhe patjeter 10 dinarike ne do te fitoje .
Po ashtu zonat me agresive e luftarake historikisht ne europen jugore jane ato dinarike. Kjo nuk eshte rastesi por karakteristike racore dinarike e nuk varet nga kultura apo gjuha.
Keshtu pra elementet racore ne karakter jane reale e jo mitike e nese do flasim per mit, kemi shembull te qarte shprehjen ‘racat nuk ekzistojne’ a thu se zezaku nuk eshte racialisht i ndryshem nga i bardhi ? Mit deri ne absurditet te plote.
Raca ne antropologji, (per fillestaret kjo) eshte nje term qe shpreh ndryshimet fizike te nje individi ndaj nje tjetri dhe te nje grupi ndaj nje tjetri. Nese keto ndryshime jane te vogla nuk merren parasysh prandaj kemi nenraca, kure nese jane te medha kemi raca e nese jane gjiganteske kemi ndarjen ; kaukazoid, mongoloid, negroid.

Ndryshimet midis races hallshtat nordik(suedezet) dhe races ilirike/dinarike (shqiptaret).
Nordik bjond- dinarik geshtenje
nordik sybojeqielli - dinarik geshtenje e gri ne jeshil
nordik dolikoqefal - dinarik brakiqefal
nordik hundedrejt mesatare- dinarik hundekurriz(ose drejte) dhe e madhe
nordik buze normale - dinarik buze te holla
nordik vetulla te pakta- dinariku vetulla te dendura
nordik mungese(ose pak) mjekre - dinariku mjeker normale
nordik molleza te rena - dinariku molleza te ngritura
nordik koken prapa normale- dinariku koken prapa gati pllake
Nordik trupmesogjate- dinariku trupgjate( ketu nordiket kane shitur perralla mbi gjatesine sepse eshte element me rendesi ne superioritetin fizik, por dinariket jane me te gjate e ne malsi e mal te zi banonin te bardhet me te gjate ne bote me 1,78 cm. Ne 1930 gjatesia e nordikeve nuk ishte si e sotmja, mjaft te permend se hollandezet -mashkulli- kaluan nga 1.67 m ne 1.84 m prej 1930 - 2000 )
Nordik trup normal- dinariku trup muskuloz
Nordik kembenormale- dinariku kembegjate(flitet per raportin e kembeve me trupin)

Ka edhe ndryshime te tjera te vogla qe lidhen me simetrine e kockave,madhesia e vesheve etj.
Pra ndryshimet midis dinarikut dhe hallshtat nordik jane te qarta dhe te medha qe ne te jemi ‘ariane’ ne kuptimin e races hallshtat nordik e te jemi kthyer ne dinarik sikunder propozonte Coon dhe mbeshteste nazizmi.
Nga ana tjeter eshte e pranuar tashme se raca dinarike ka ne keto troje qe ne kohen e neolitit. Pra 80-90 % e shqiptareve kane ne keto troje qe prej neolitit ose me sakte raca eshte e njejta me banoret e neolitit ose me epoken e gurit.
Ky eshte nje plus i autoktonise shqiptare qe kerkon nje reinterpretim te ilireve dhe indoeuropianistikes ne teresi.
 
Redaktimi i fundit:

Bilderberg

Anëtar i ri
Orakull te pershendes per temen intresante qe ke hapur!!

Doja vetem te bashkangjisa nje teori te re qe flet per origjine ballkanike te suedezve, dhe me sakt nga Thraket.

Do doja menimin tend dhe te tjereve ne kete drejtim!Thracians: Ancestors of the Swedes

Link: Thracians, Ancestors of Swedes[SIZE=-1]The name Tiras perpetuated through different languages, as in this list of names from Noah to the present-day Swedes.[/SIZE] 1. Noah
2. Japheth
3. Tiras
4. Tarusha
5. Thirasian
6. Thracian
7. Troi
8. Trojan
9. Aes
10. Aesar
11. Svear
12. Svenonian
13. Sverige
14. Swede
<---------------------4,000+ years--------------------->
 
Top