Arsyet pse duhet t’u lexoni fëmijëve?

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Arsyet pse duhet t’u lexoni femijeve?


T’u lexosh femijeve eshte e rendesishme, edhe kur jane shume te vegjel. Madje ka nena qe u lexojne femijeve derisa i kane ende ne bark. Te jemi te sinqerte, ky proces nuk eshte dobiprures vetem per femijet, por eshte nje kohe cilesore per vete prinderit. Do te vije nje kohe kur, si per أ§do proces tjeter jetesor, edhe perleximin femija nuk do te jete me i varur nga ju. Keshtu qe shfrytezojeni sa me mire te mundeni, per femijen dhe per veten.

Dhe nese keni nevoje per nxitje, ju vijme ne ndihme ne:

1. Leximi me femijen ju ndihmon te lidheni me te. eshte gati si ushqyerja: uleni bashke dhe femija pret nga ju, ta ushqeni me histori.

2. Leximi i librave ne moshe te hershme i ndihmon femijet te aftesohet ne te folur. Sigurisht, nuk jeni duke i mesuar femijes te lexoje, por ju modeloni tek ai aftesimin gjuhesor qe do t’i duhet me vone.

3. Ekspertet thone se femijet duhet te degjojne 3000-5000 fjale para se te nisin shkollen. Nje gje e tille arrihet duke u lexuar. Vetem ne kete menyre ata mesojne fjale qe me shume mundesi nuk i degjojne ne komunikimin e perditshem.

4. Rutina para gjumit eshte shume e rendesishme. Leximi ne shtrat me kalimin e kohes kthehet ne nje aktivitet te pelqyeshem. Perveأ§ kesaj, te gjithe femijet kalojne disa faza kur vuajne nga pagjumesia, leximi do t’i ndihmoje te qetesohen.

E. Qose
 
Redaktimi i fundit:

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
nese kjo teme, pas rregullimit te forumit i tregon vazhdimisht shkronjat keshtu 4-7.... mundesisht e largoni... sepse per ate e bera editmin mepare.
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Shih, kjo thot me ju lexu prinderit femijeve.

E prinderve kush tu lexoje?
 
Top