Arsyet pse njerëzit e zgjuar nuk mund të jenë të lumtur

AnaVie

Undisputed woman
Staf në FV.AL
Ekzistojnë 6 arsye kryesore pse lumturia është një mysafir kaq i rrallë në jetën e njerëzve inteligjentë:

F25FB10B-5EAA-4C32-9DC6-E5D1593A5163.jpeg

1. Ata analizojne vazhdimisht gjithcka .

Njerzit me IQ të lartë priren të analizojnë gjithçka që ndodh në jetën e tyre. Me kalimin e kohës, kjo i lodh ata, veçanërisht nëse mendimet e tyre i çojnë në përfundime zhgënjyese. A e keni dëgjuar ndonjëherë shprehjen “Injoranca është lumturi e vërtetë?” Dhe është e vërtetë: sa më pak të kuptoni, aq më të lumtur ndiheni. Fakti që ju mund të shihni qartë “unin” e vërtetë të njerëzve dhe motivet e veprimeve të tyre nuk shton aspak lumturi. Për shkak të kësaj, ju zhgënjeheni me gjithçka në këtë botë. Për të mos përmendur ndjenjat që lindin në lidhje me reflektimet mbi çështjet filozofike të jetës, mbi katastrofat globale dhe mbi dilemat e jetës që nuk kanë zgjidhje.

2. Ata priren te kene standarte te larta.

Njerëzit e zgjuar dinë saktësisht se çfarë duan dhe nuk janë të kënaqur me pak. Kjo do të thotë se është shumë më e vështirë për ta sesa për të tjerët të ndihen të kënaqur me arritjet e tyre, marrëdhëniet me partnerët, miqtë apo kolegët. Po, fjalë për fjalë nga gjithçka në jetën e tyre! Për më tepër, njerëzit me mendje të ndritshme shpesh kanë pikëpamje mjaft idealiste të botës. Prandaj, të ballafaquar me një realitet të ashpër, në të cilin ata janë këmbëngulës dhe lakmitar, ata ndihen thellësisht të zhgënjyer.

3. Ata jane teper kerkues ndaj vetes.

Një arsye tjetër pse njerëzit e zgjuar nuk mund të jenë të lumtur është sepse ata janë shumë të fortë me veten e tyre. Dhe nuk ka të bëjë vetëm me rezultate dhe dështime. Njerëzit shumë inteligjentë dhe të thellë analizojnë sjelljen dhe veten e tyre në një mënyrë të tillë që të gjejnë një arsye për të fajësuar përsëri veten për diçka. Ndonjëherë jeni shtrirë në shtrat dhe po bini në gjumë, dhe papritmas ju kujtohet një situatë (e cila ndoshta ka ndodhur verën e kaluar), ku nuk keni bërë atë që dëshironi ose duhet të kishit bërë. Dhe kaq ëndrra u zhduk deri në mëngjes. Njerëzit e zgjuar shpesh marrin rikthime të tilla nga kontejnerët e tyre të kujtesës. E gjithë kjo shkakton një ndjenjë faji, pakënaqësi me veten dhe emocione të tjera negative, me të cilat lumturia, mjerisht, nuk vjen.

4. Realiteti nuk është mjaft i mirë për njerëzit e zgjuar.
Njerëzit me IQ të lartë nuk pushojnë së kërkuari diçka më shumë: horizonte të reja, kuptim, qëllim. Ata që mendojnë edhe më thellë nuk ndalen këtu. Mendja e tyre e shqetësuar nuk i lejon ata të relaksohen dhe të shijojnë “gjërat e mira në jetë”. Realiteti i zakonshëm është shumë i mërzitshëm për ta. Ata dëshirojnë diçka fantastike, ideale, të jashtëzakonshme. Dhe, sigurisht, ata nuk e gjejnë atë në botën reale. A keni ndjerë ndonjëherë që keni ardhur këtu rastësisht, domethënë nga një shekull tjetër apo edhe nga një planet? Njerëzit e thellë dhe shumë inteligjentë shpesh e ndiejnë këtë. Si mund të jesh i lumtur kur ndihesh si i huaj në këtë botë?

5. Mungesa e kontaktit dhe mirëkuptimit të vërtetë nga njerëzit e tjerë
Në të vërtetë, të gjithë ne përpiqemi për një gjë: të kuptohemi me të vërtetë. Sa bukur është të ulesh diku me një person me të njëjtin mendim dhe të flasësh për gjithçka në botë, duke e ditur që ai të kupton dhe shikon botën, në të njëjtën mënyrë. Fatkeqësisht, njerëzit inteligjentë shumë rrallë mund të mburren me një person që mendon njësoj. Shumë prej tyre ndihen të vetmuar dhe të keqkuptuar, sikur askush në botë nuk mund ta shihte thellësinë e mendjes së tyre. Është vërtetuar shkencërisht se njerëzit me IQ të lartë mund të jenë të lumtur vetëm me socializimin.
Ndryshe nga njerëzit me inteligjencë mesatare, të cilët thjesht kanë nevojë për të. Kjo nuk do të thotë që njerëzit e zgjuar nuk kanë nevojë të komunikojnë me njerëzit e tjerë. Ata thjesht duan të flasin për gjëra argëtuese dhe kuptimplota, jo për të ruajtur zbritje, moti ose planet e fundjavës. Nuk është e nevojshme të mbani mend se këto ditë është gjithnjë e më e vështirë të gjesh një person për komunikim të thellë. Për këtë ne mund të “falënderojmë” shoqërinë tonë të konsumit, që synon ekskluzivisht marrjen e përfitimeve materiale. Është e trishtueshme, por e vërteta është e vështirë.

6. Shumë njerëz me IQ të lartë vuajnë nga probleme psikologjike

Është shkruar më shumë se një punë shkencore mbi psikiatrinë, në të cilën autorët lidhin çrregullimet mendore, të tilla si ankthi social ose çrregullimi bipolar, me IQ të lartë. A mund të argumentohet se ky është një lloj “efekti anësor” i mendjes së thellë? Kush e di. Shkenca ende nuk mund të depërtojë kaq thellë në sekretet e mendjes njerëzore.

Burimi : Revista Psikologjia.
 

AnaVie

Undisputed woman
Staf në FV.AL
E kexove artikullin ? Ca te beri te nxjerresh kte konkluzion Lindi ?
 

Desa

Felix - Culpa
Me fjalë tjera lumturia qenka e rezervuar për imbecilë, debilë e idiota?
Ka ca të vërteta brenda artikullit, por termi lumturi është mjaft i diskutuar shkencërisht sa që të konkludohet se inteligjenca e ekskludon atë.
 

Marla

Quo Vadis!
Sepse mendojne shume per pasojat. Nuk e lejne jeten e tyre ne dore te rastesise dhe fatit. Ndoshta kjo limition ne kenaqesite e vogla por i ndihmon te kene nje jete me safe.
 

Monique

With or Without u
Staf në FV.AL
Pa i hyre pikave , mendoj se krahasimi behet nga ekstremi ne ekstremi
Dmth kush klasifikon veten si i "zgjuar" krahasimi behet me ekstremin e tij "budallain"
nderkohe nese i hyme pikave , prape ka disa kundershti
Une kam mendimin se gjithkush jeton si mendon se eshte me e mira per te dhe lumturia eshte thjesht nocion
Me pak fjale , ajo cka per dike vleresohet si lumturi ,per dike nuk eshte

Dhe lidhja mes te zgjuarit dhe budallait nuk ekziston
 
Top