Arterioskleroza

TeQuiLLa

Antar Aktiv
Ateroskleroza.

Ateroskleroza eshte nje lloj semundjeje qe prek enet arteriale te gjakut. Kjo me teper eshte nje inflamacion i lumenit te brendshem te arterieve si rezultat i depozitimit tejet normal te lipoproteinave (proteina te plazmes qe kryejne transportin e e kolesterolit dhe triglicerideve ne gjak.) Ne gjuhen mjekesia njihet si axhitimi i lumenit te arterieve. Shkaktohet nga formimin i disa te ashtequajtura pllaka brenda arterieve. Dmth ngushtim i arterieve dhe si rezultan veshtiresi ne qarkullimin e lirshem te gjakut gje qe shpie ne ngritjet e presionit arterial.

SIMPTOMAT
Kjo patologji e ka zanafillen zakonisht ne nje moshe shume te re, duke filluar qe ne adolishence. Zakonisht zhvillohet ne shumicen e arterieve dhe mund te qendroje asimptomatike (pa simptoma te qarta) dhe mos te dallohet apo te gjendet nga metoda te ndryshme qofshin keto parandalimi apo edhe diagnostikimi. Kjo semdundje fillon te jape shenjat e para simptomatike kur krijon veshtiresi ne qarkullimin koronar qe furnizon zemren apo ate cerebral qe furnizon trurin. Ateroskleroza konsiderohet si nje nder shkaktaret kryesor te te goditjeve fatale te zemres, atakeve, si dhe semundje te tjera te zemres. Me te shpeshtat shfaqet ne ekstremitete ku edhe jane tejet transparente.


DIAGNOSTIKIMI

Ka shume menyra per te arritur ne nje konkluzion te mirefillte ne lidhje me diagnostikimin e kesaj patollogjie.
Nje nga metodat me te perhapura dhe me te perdorura deri tani njihet me emrin angiografi, metode e cila jep nje "fotografi" te ngushtimit te arteries se infektuar te quajtur ndryshe, stenozes arteriale. Ka edhe shume menyra te tjera por qe kerkon nje shpjegim tejet klinik, qe do te ishte mbase e pamundur per tu shtjelluar apo minimizuar ne ate shkalle saqe te behet shume i kuptueshem nga masa e gjere.

Faktoret fiziologjike qe ndikojne fuqishem ne rritjen e shkalles se rrezikshmerise se semundjes:

A) Mosha e thyer (dmth pleqeria)
B) Te qenit i seksit mashkull. Sic e theksova eshte me e perhapur tek meshkujt.
C) Diabetiket
D) Dislipoproteinemia (formacione te crregullta te lipideve)
E)Densitet i larte i LDL (Lipoproteina me densitet te ulet) apo VLDL (Lipoproteina me densitet shume te ulet)
F)Konsumimi i duhanit
G) Tensioni i larte arterial
H) Te qenit i shendoshe
I) Trashegimia familjare e semundjes
J) Nivele te larta te Homocysteines (aminoacid)
K) Nivele te larta te acidit urik ne gjak
L) Nivele te larta te fibrinogjenit (protein qe ndihmon ne mpiksen e gjakut)
M) Nivele te rritura ne gjak te rruazave te bardha, stresi dhe depresioni
N)Hypotiroidismi

MJEKIMI

Ne ditet e sotme njihen disa forma mjekimi, qe ne gjuhen e perditshme jane disi te komplikuara te thjeshtesohen.

---------- Post added at 19:53 ---------- Previous post was at 18:23 ----------

Nje gje nuk e mora vesh se pse shkrimi u reduktua nga moderatori. Kishte sharje,fyerje, cenim te se drejtes te dikujt tjeter apo thjeshte ngaqe informacioni i shtuar ne fund ishte e drejta e autorit, dmth e imja qe mos te perdoroj shkrimi si i dikujt tjeter pa vene thenjen ne fund te artikullit. Nese ju frikeson dija e dikujt tjeter na thoni te pakten qe mos te lodhemi te shkruajme me teper. Keto shkrime ishin edukative por per moderatorin paskan qene shkelje.
 
Last edited by a moderator:
Top