Asteroidet mundesojne krijimin e jetes ne nje planet?!

Empire

Antarë i Respektuar
Ndikimet gjigande si ajo që formoi Hënën e Tokës, autorët gjetën, nuk rrëmbehen me atë histori aq sa mund të prisni. Ngjarje të tilla janë mjaft të rralla dhe ndërsa mund të ndryshojnë përbërjen e një atmosfere, nuk do ta heqin plotësisht atë.


Bpd4xJW6JXkvYgaWvhXf5f-1024-80.jpg

Një nga mësimet e rëndësishme nga ky punim është që yjet e vegjël të "M class" - kategoria më e zakonshme e yjeve, shumë e zbehtë për të parë me sy të lirë, shumë prej tyre xhuxhët e kuq - janë me sa duket kandidatët e këqij për jetën, kanë shkruar autorët. Kjo është domethënëse, sepse një ekzoplanetë shumë e madhe potencialisht e banueshme kanë dalë rreth atyre llojeve të yjeve.

"Për yjet M, shkëlqimi i ulët i tyre do të thotë që zona e banueshme është shumë më afër yllit sesa për një yll si dielli", tha Wyatt.


Për të marrë dritë të mjaftueshme, një planet i ngjashëm me Tokën që rrethon një yll të klasës M mund të duhet të jetë aq afër asaj ylli sa Mërkuri është në diellin tonë.

Dhe përkeqësohet. Aty pranë një ylli të vogël, me masë të ulët, asteroidet dhe kometat fluturojnë përreth me shpejtësi shumë më të larta dhe përplasen më dramatikisht në planetë.

"Ndikimet me shpejtësi më të lartë janë shumë më të efektshme në zhveshjen e një atmosfere", tha Wyatt.

Ky është një lajm i keq për jetën në botët M. Dhe nuk është i vetmi faktor që e bën të pamundur jetën e botës M-botë.

"Ekzistojnë një numër arsyesh pse planetët e banueshëm që rrotullohen në xhuxhët e M mund të mos kenë një atmosferë, duke përfshirë zhveshjen nga erërat yjore dhe planetët të jenë shumë më afër yllit të tyre pritës," tha Sarah Rugheimer, një ekspert në atmosferat exoplanet në Universitetin e Oxford, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë hulumtim.

A ka ndonjë shpresë për jetën në botët M?

"Unë mendoj se, në fund të fundit, do t'i përgjigjemi kësaj pyetje vëzhguese me [Teleskopin Hapësinor James James Webb] menjëherë pasi të fillojë: A kanë atmosfera planetët e banueshëm që rrethojnë xhuxhët M?" Tha Rugheimer. "Ne e dimë se planetët pak më të nxehtë dhe më të mëdhenj që rrotullohen nga xhuxhët M kanë atmosfera të trasha. Por kjo pyetje mbetet akoma për planetët e banueshëm: A mund të mbajnë ato një atmosferë mjaft të hollë, diçka si Tokë sesa Venus?"

Autorët theksuan në punim se shumë prej përfundimeve të tyre bazohen në paqartësi: Ku formon jeta? Sa ngjajnë sistemet e yjeve të tjerë atje?

Edwin Bergin, një ekspert për formimin e planetit dhe ujin në Universitetin e Miçiganit i cili nuk ishte i përfshirë në këtë studim, u pajtua me autorët se ekzistojnë ato që ai i quajti "komplikime domethënëse" në llogaritjet që qëndrojnë pas këtij punimi.

"Por tendencat e përgjithshme që ato paraqesin janë mjaft interesante dhe mund të jenë të rëndësishme," tha ai.

Ai tregoi punën e tij, e cila ka sugjeruar që Toka të fillonte me një atmosferë më të trashë, të pasur me azot, por humbi shumë prej saj në ndikime. Autorët e këtij punimi të ri sugjeruan në modelin e tyre që ndikimet nga kometat dhe asteroidet mund të kenë formuar atmosferën e Tokës, Marsit dhe Venusit.

Sipas rrugës, studiuesit thanë, ka më shumë për të mësuar se si kjo punë mund të shpjegojë sistemin tonë diellor, veçanërisht rolin e ndikimeve gjigande këtu. Ky punim nuk është botuar ende në një ditar të rishikuar nga bashkëmoshatarët dhe është në dispozicion në serverin preprint arXiv.
 
Top