Astronomët zbulojn asteroidin midis Diellit dhe Venusit

Astronomët kanë zbuluar një asteroid surprizë që rrotullohet më afër diellit sesa Venusi
Astronomët kanë ndërtuar modele me përpikmëri të popullsisë së asteroideve dhe ato modele parashikojnë që do të ketë asteroide me madhësi ~ 1 km që orbitojnë më afër Diellit sesa Venusi. Problemi është, askush nuk ka qenë në gjendje të gjejë një të tillë. Deri tani.

Astronomët që punojnë me Zwicky Transient Facility (ZTF) thonë se më në fund e kanë gjetur një të tillë. Por ky është më i madhe, në rreth 2 km. Nëse ekzistenca e tij mund të konfirmohet, atëherë modelet e popullatës së asteroideve mund të duhet të azhurnohen.

heic1715c-e1506284644287-580x551.jpg

Një letër e re që paraqet këtë rezultat është në arXiv, një faqe para botimeve të shtypit. Titullohet "Një asteroid në shkallë kilometri brenda orbitës së Venusit". Autori kryesor është Dr. Wing-Huen Ip, një Profesor i Astronomisë në Institutin e Astronomisë, Universiteti Qendror Kombëtar, Tajvan.

Asteroid-2020-AV2-orbit.png

Pamja tregon orbitat e 2020 AV2, Tokës, Venusit dhe Merkurit. (Ip et al., ArXiv, 2020)

Asteroidi i sapo zbuluar quhet 2020 AV2, ka një distancë vetëm 0.65 njësi astronomike ( au) dhe ka diametër rreth 2 km.

Zbulimi i tij është befasues pasi modelet nuk parashikojnë asnjë asteroid kaq të madh brenda orbitës së Venusit. Mund të jetë dëshmi e një popullate të re të asteroideve, ose thjesht mund të jetë më i madhi e popullsisë së tij.

Autorët shkruajnë se: "Nëse ky zbulim nuk është një statistikë, atëherë 2020 AV2 mund të vijë nga një popullatë burimore ende e pazbuluar e brendshme e asteroideve në Venus, dhe modelet e preferuara të popullatës së asteroideve mund të duhet të rregullohen."

Ka rreth një milion asteroide të njohur, dhe shumica dërrmuese e tyre janë shumë larg orbitës së Tokës. Ka vetëm një fraksion të vogël të vendosur me të gjithë orbitat e tyre brenda Tokës.

Modelet parashikojnë që një numër edhe më i vogël i asteroideve duhet të jetë brenda orbitës së Venusit. Ata asteroide quhen Vatiras.2020 AV2 u pa për herë të parë nga Zwicky Transient Facility (ZTF) më 4 janar 2020. Vëzhgimet pasuese me teleskopin Palomar 60-inç dhe Kitt Peak 84-inç 'mblodhën më shumë të dhëna.

Afër fundit të janarit, astronomët përdorën Teleskopin Keck për vëzhgime spektroskopike të shkëmbit. Këto të dhëna tregojnë se asteroidi erdhi nga rajoni i brendshëm i rripit kryesor të asteroidit, midis Marsit dhe Jupiterit.

2020-AV2-asteroid-detection_1024.jpg

"Këto të dhëna favorizojnë një përbërje silikate të tipit S si asteroid në përputhje me një origjinë nga Brezi i Brendshëm Kryesor, ku asteroidët e tipit S janë më të shumtat." Ata shtojnë se pajtohet me modelet e Near Earth Asteroid (NEA) që "... parashikojnë asteroidët me elementët orbital të 2020 AV2 duhet të vijnë nga Brezi kryesor i brendshëm".

2020 AV2 është ose një model-konfigurues ose një model-konfirmues.

"Modelet e popullsisë 'NEA' parashikojnë <1 asteroid i brendshëm i Venusit të kësaj madhësie duke nënkuptuar që 2020 AV2 është një nga asteroidët më të mëdhenj të Venusit të brendshëm në Sistemin Diellor", shkruajnë autorët.

Është ndoshta më i madhi, që ka kuptim sepse më i madhi do të ishte i pari që do të pikaset, ose ka më shumë prej tyre që nuk i kemi gjetur akoma.

Autorët menduan për dy skenarë që përfshijnë zbulimin e 2020 AV2, dhe çfarë do të thotë.

"Pavarësisht nga probabiliteti i tij i ulët, një shpjegim i mundshëm për zbulimin tonë të 2020 AV2 është një zbulim i rastit i rastësishëm nga popullata e asteroideve pranë tokës", shkruajnë ata.

"Sidoqoftë," vazhdojnë ata, "historia ka treguar se zbulimi i parë i një klase të re objektesh është zakonisht tregues i një popullate tjetër burimi , siç është Rripi Kuiper me zbulimin e Objekteve të para të Rripave Kuiper 1992 QB1 dhe 1993 FW. "
Ekziston gjithashtu një mundësi që 2020 AV2 të mos ketë origjinën në rripin kryesor të asteroideve. Modelet tregojnë se ka një rajon brenda orbitës së Mërkurit që mund të ketë lindur asteroide dhe ku ata mund të banojnë akoma. "AV 2020 AV2 mund të ketë origjinën nga një burim i asteroideve të vendosura më afër Diellit, të tilla si afër rajoneve të stabilitetit të vendosura brenda orbitës së Mërkurit në -0 0,1-0,2 au ku asteroidët e mëdhenj mund të ishin formuar dhe mbijetuar në shkallët kohore të epokës të Sistemit Diellor ".


2020 AV2 mund të mos kalojë një përjetësi në orbitën e tij aktuale. Ekipi i studiuesve kreu disa simulime dhe ato tregojnë se asteroidi mund të nxirret tërësisht nga Sistemi Diellor. " Simulimet dinamike të trupit N 2020 AV2 tregojnë se orbita e tij është e qëndrueshme në afatet kohore prej 10Myr shkall kohore, duke hyrë në rezonanca të përkohshme me planetët tokësorë dhe Jupiterin përpara se orbita e tij të evoluojë drejtë një takimi të ngushtë me gjigantin e gazit ( diellin ) do çoj në nxjerrjen e tij përfundimtare nga Sistemi Diellor ".

Kur u zbulua për herë të parë AV2 në vitin 2020, shkencëtarët menduan në udhëtimin që duhet të ketë bërë për të arritur atje. Ata gjithashtu menduan se është fati përfundimtar.

"Kalimi i orbitës së Venusit duhet të ketë qenë sfiduese," tha George Helou, drejtori ekzekutiv i qendrës së astronomisë IPAC në Caltech dhe një bashkë hetues i ZTF, në një njoftim për shtyp.

Helou shpjegoi se asteroidi duhet të ketë migruar drejt Venusit nga larg në sistemin diellor.

"E vetmja mënyrë që ai të dalë ndonjëherë nga orbita e tij është nëse ndeshet përmes një takimi gravitacional me Mërkurin ose Venusin, por ka shumë të ngjarë që ai të përfundojë duke u përplasur në njërin nga dy planet".

Nëse ky zbulim është vetëm i pari i një popullate të tërë asteroidësh brenda orbitës së Venusit, shumica e tyre do të ndajnë të njëjtin fat. Pas rreth 10 deri në 20 milion vjet, të gjithë do të dëbohen.


Botimi origjinal në Univeretoday
 
Top