Aurorat e Tokes

Empire

Antarë i Respektuar
Perse Aurorat në Tokë janë të ndryshme në Veri dhe Jug

rNF97ZdM7Z9s9x9hKsmQJk-1200-80.jpg

Aurorat pikturojnë qiellin rreth poleve kur dielli është veçanërisht aktiv, duke hedhur grimca shumë të ngarkuara në atmosferën e Tokës. Shkencëtarët dikur menduan se ngjarjet e mrekullueshme ishin identike, por për çudi të tyre, shfaqjet në veri (aurora borealis) dhe në jug (aurral aurralis) nuk përputhen saktësisht.

giphy (1).gif

Që kur shkencëtarët kuptuan se këto dy piktura qiellore nuk perputhen, ata janë përpjekur të zbulojnë pse. Tani, një ekip studiuesish mendon se ka gjetur arsyen - asimetri në bishtin magnetik të Tokës. Por ajo që është më e çuditshme është se asimetria është shkaktuar nga anasjellta e saktësis të asaj që prisnin shkencëtarët.

aurora3.en.jpg

Arsyeja që përse kjo është kaq emocionuese është sepse ne më par mendonim se asimetria në sistem hyn në magnetosfere nga nje mekanizem i quajtu << tail reconnection>> Tha Anders Ohma, një kandidat për doktoratë në Universitetin e Bergenit në Norvegji dhe autor udhëheqës në studimin e ri, në një deklaratë të lëshuar . "Ajo që tregon ky punim është se është e mundur që në të vërtetë është e kundërta."

E gjitha lidhet me bishtin magnetik të Tokës, i cili është krijuar nga ndërveprimet midis planetit tonë dhe diellit. Këto ndërveprime fillojnë me fushën magnetike të Tokës, për të cilën shkencëtarët besojnë se burimet i ka nga rrathët që rrotullohen nëpër bërthamën e Tokës dhe krijojnë një ngarkesë elektrike. Fushat magnetike krijojnë valë të padukshme të fushës magnetike që ndriçojnë midis poleve të Veriut dhe Jugut kur goditen nga stuhitë diellore

sun4.en.png


Por fusha magnetike e Tokës nuk është e vetmja atje - edhe dielli ka një, i cili ndikon në rrjedhën e vazhdueshme të grimcave plazmatike me shumë ngarkesë që përhapen në çdo drejtim. Fusha magnetike e lëshuar nga dielli , e quajtur era diellore, ndërhyn me fushën që prodhon Toka, duke e zënë në anën e ditës së Tokës përballë diellit dhe duke e lënë atë në anën e natës në një formë bishti.

Linjat e fushës magnetike kalojnë nëpër fushën e kontortuar dhe ato nuk janë të fiksuara në vend - ato prishen dhe reformohen në ngjarje dramatike të quajtura rilidhje. Ky fenomen në bisht është ajo që shkencëtarët kishin menduar se shkaktonte aurorat jo-përputhëse të veriut dhe jugut. (Është bishti që ka rëndësi për aurora sepse kjo është ana e fushës magnetike që është në errësirë, dhe aurorat janë të dukshme vetëm gjatë natës.)

giphy.gif

Përkundrazi, ekipi që qëndron pas hulumtimit të tanishëm kuptoi që fusha magnetike e erës diellore jo gjithmonë përputhet saktësisht me atë të Tokës. Kur skuqet, ajo fut asimetri midis Polive të Veriut dhe Jugut në fushën magnetike të Tokës - dhe kjo, nga ana tjetër, shkakton mospërputhje midis aurorave veriore dhe jugore.


Pra, studiuesit mblodhën vëzhgime të njëkohshme në infra të kuqe të dritave veriore dhe jugore dhe gjurmuan se sa afër përputheshin dy aurorat. Pastaj, ata shtuan të dhëna në lidhje me kyçjet në bishtin magnetik të Tokës. Por kur ata krahasuan dy grupet e matjeve, ata panë saktësisht të kundërtën e asaj që ata kishin pritur të shohin.

aurora2.en.jpg

Kuptimi i aurorave nuk është thelbësore, pasi aurorat janë vetëm simptoma se si dielli ndikon në Tokë përmes një sërë dukurish të quajtura moti në hapësirë. Por moti i hapësirës mund të ndërhyjë në satelitët e navigimit dhe të komunikimit dhe madje të vendosë rrjetet e energjisë jashtë funksionit. Dhe shkencëtarët ende po përpiqen të kuptojnë saktësisht se si funksionon moti i hapësirës dhe si mund ta parashikojnë më mirë atë. Aurorat janë vetëm fenomeni më i bukur për të filluar zbërthimin.
 
Top