Betelgjëza po fillon të venitet

Betelgjëza po fillon të venitet
f3-de2a-4b3d-b9cc-860f04472105_JDX-2x1_WEB-768x317.jpg


Ylli gjigant Betelgjëza, një nga më të ndritshmit në Rrugën e Qumështit, prej disa javësh ka filluar të venitet, një ngjarje kjo që i ka ngazëllyer astronomët, sepse mund të njoftojë shpërthimin e tij në një supernova, dukuri jashtëzakonisht e rrallë në galaktikën tonë.
lg.php

lg.php

Me vendndodhje në yjësinë e Orionit, ky supergjigant i kuq, gati një mijë herë më i madh se Dielli, shkëlqen intensivisht në qiellin e dimrit, ku është i dukshëm me sy të lirë, falë ngjyrës së tij portokalli.
lg.php

lg.php

Ylli figuronte në dhjetë yjet më të ndritshme të galaktikës, por që nga mesi i nëntorit shkëlqimi i tij është venitur në mënyrë drastike, me 70 %.
lg.php

lg.php

Janë parashtruar shumë hipoteza, mund të bëhet fjalë për një shpërthim gazi e pluhuri, që fsheh rrezatimin, ose për fundin e Betelgjëzës.Skenari i fundit do të rezultonte në një shpërthimin supernova të yllit, edhe pse me shumë mundësi jo në një të ardhme të afërt.

Ballkanweb
 

Attachments

  • f3-de2a-4b3d-b9cc-860f04472105_JDX-2x1_WEB-768x317.jpg
    f3-de2a-4b3d-b9cc-860f04472105_JDX-2x1_WEB-768x317.jpg
    45.7 KB · Shikime: 0
  • f3-de2a-4b3d-b9cc-860f04472105_JDX-2x1_WEB-768x317.jpg
    f3-de2a-4b3d-b9cc-860f04472105_JDX-2x1_WEB-768x317.jpg
    45.7 KB · Shikime: 0
eh,kemi shume pak teknollogji per te qene shume me afer dhe ne kohe reale, te ketyre fenomeneve te universit.
 
Top