BHAVAGAD GITA ( 5 mije vjet ) Libri i shenjte Indian

KAON

Anëtar Aktiv
Une nuk kam dosje, une kam llogjiken. Po ti ke dosje?
Une skam pse te shkoj te debatoj kunder nje te pavertete.

Keshtu thone te gjithe Gjuhetaret qe Sanskitrja eshte nena e gjuheve Indo-Europiane? Se kam ditur kete. E zem se te gjithe thone ashtu, po ti si me dosjet e tyre mund te na thuash sa e vjeter eshte Shqipja? Ta dijm te pakten e sajta bij a bir eshte gjuha jone.

Familja Indo-Europiane perbehet nga deg te ndryshme dhe nga trungu dalin dega te ndryshme, ku midis tyre eshte gjuha jone e dashur Shqiptare, eshte edhe nje deg me e madhe aty afer deges sone dhe kjo dega quhet Indo-Ariane, dhe kjo ndahet ne dega me te vogla. Ja pra qe dega jon lidhet drejt me trungun e jo me degen apo me degen e deges Indo-Ariane. Fjalet jane si gjaku qe shkon kudo ne trup, edhe fjalet perhapen me njerezit, bredhin ato neper bote, ne disa qyteterime ngjisin e ne disa nuk ngjisin, prandaj ke fjal te njejta apo te ngjashme , e kjo se ben zemren nenen e gjakut, as veshken e as melcine lol.

E di ti kush e ka shkruajtur ose kush e ka thene i pari "Indo-european? Mos vall ai ka thene arsyen pse ka vene te paren Indo dhe te dyten Europian? Ndoshta ti e di, nese e di na thuaj ta mesojm edhe ne.

Indo nuk eshte parashtes, eshte thjesht vene e para. Jo se ai qe e ka ven ate paren ka dashur te tregoj qe gjuhet indiane jan me te vjetra se keto Europiane. Ndoshta ka te bej me faktin qe Euro nuk eshte perdorur ne ate kohe por me vone ne shekullin e 20? Ndoshta ka te bej me lehtesine/rrjedhshmerine e fjaleve, Indo-Europiane thuhet me kollaj se Europiane-Indiane (se atehere nuk ka pasur Euro)

Pra sipas llogjikes tende kur thone "Eurasian" i bie qe per eur te jete dicka pozitive, dhe per asian jo aq pozitive? Asianeuro mos valle tingellon me bukur e rrjedh me lirshem?
Lufta Sino-Japoneze, dy luftra qe Sino (Kina) i humbi te dyja. :p


languagefamily_ie.jpg
Nuk ke then asgje edhe pse ke shkruar kaq shum..me ke ven nje foto te gjuheve indo-europiane te cilat i dim te gjithe ..biles un jam nga ajo pjes e cila mendon se gjuha e pare indo-europiane eshte ajo pellazge,,ne te cilen rodhen edhe fiset legjendare ne te gjithe boten.

Schermata 2018-03-06 alle 09.41.33 AM.jpg

Mesa di un gjigandi i albanologjis eshte Petro Zheji ( shpirtin ne paqe )

Duhet ta kesh degjuar si emer besoj,,,sepse po shikoj qe nuk te mungon dashuria per atdheun.

Po te paraqes nje parathenie per te thjeshte sa per te treguar se kush eshte gjuha me e vjeter ne bote,,Petro zheji shkon me larg dhe aludon se mund te jete shqipja me e para ne bote..Kto nuk jan akoma te vertetuara shkencerisht por dhe un ndaj te njejtin mendim me Zhejin e madh!


Shqipja dhe Sanskritishtja, اfarë parandjen Petro Zheji

U takon gjuhëtarëve dhe njerëzve që kanë në fokus të punës së tyre fjalën, t’i bëjnë një analizë kësaj vepre të përkthyesit të shquar në të cilën ai del në përfundimin se shqipja është më e lashtë se sanskritishtjaPër të gjithë ata që në vitet ‘70-‘80 e kanë mbajtur përkthyesin dhe euriditin Petro Zhejin si lider shpirtëror është rasti për t’i njoftuar se ka dalë në qarkullim pjesa e dytë e veprës “Shqipja dhe sanskritishtja”. Edhe për lexuesin e gjerë të cilin Zheji nuk e përjashton nga auditori i leksioneve për këtë monolog debat, me pak fjalë mund ta njoftojmë se përsëri autori merret me të vërtetën që nuk ka më dyshim se shqipja është më e lashtë se sanskritishtja. Për këtë ai e ka zgjeruar glosarin e krahasimeve dhe sjell një numër shembullash motivimi me anë të shqipes së glosave sanskritisht. Për shembull:

preksya – i dukshëm. Kjo fjalë që me ndërmjetësinë e shqipes zbërthehet: i bërë ka sy.


Sanskritishtja njihet si një nga gjuhët më të vjetra të botës, gjuhë ideoevropiane, e degës indiane që u zhvillua duke nisur nga shekulli V para Krishtit, dhe ishte një nga gurët themeltarë të qytetërimit brahamanik dhe e kulturës së Vedave. Shumë tekste indiane për shkencat dhe matematikën janë shkruar në këtë gjuhë. E pikërisht me këtë gjuhë Zheji vërteton afinitetin e shqipes dhe në metodën që ai përdor për të analizuar, bashkëveprojnë etimologjia, filozofia dhe logjika. Sepse janë pikërisht këto të treja prej të cilave gjuhës mund t’i vilet një informacion mbi dije dhe realitete gjuha i konservon në shekuj. “Problemi i një lashtësie të tillë prek edhe shumë probleme si ai i vendit që zinin paraardhësit e shqiptarëve në Evropë si dhe një varg çështjesh që lidhen me kulturën e lashtë, me mitet, ndikimet reciproke të popujve mes tyre etj.”,- pohon Petro Zheji në pjesën e parë të “Shqipja dhe sanskritishtja” ku qysh në krye ai e quan të gabuar konkludimin e albanologëve si Gustav Mejer mbi prejardhjen e shqipes nga gjuhë relativisht të reja si latinishtja, greqishtja, turqishtja, sllavishtja. Ai i referohet po ashtu Jeronim De Radës i cili na jep “një vizion pak a shumë të qartë mbi botën shpirtërore të të parëve tanë. Nga emrat e perëndive ai kalon në emra vendesh, objektesh të ndryshme etj., duke u mbështetur në vepra të lashta si ato të Homerit, Herodotit, Plinit etj. Pamja që na jep ai mbi botën pellazge është pak a shumë e plotë dhe e vlefshme, në vija të përgjithshme, edhe sot e kësaj dite”.

Përfundimi në të cilin Zheji arrin me këtë të studim është ky: sistemi leksikor i gjuhës shqipe është më i gjerë nga ai i gjuhës sanskritishte, e pra ai e përfshin atë dhe sistemi i gjuhës sanskritishte është një nënbashkësi e bashkësisë së sistemit të gjuhës shqipe. Përfundim ky që e shtyn Zhejin të deklarojë se është konform frymës së Rilindasve tanë mbi gjuhën shqipe, sepse saktëson vizionin e tyre profetik mbi një lashtësi zanafillore të gjuhës dhe popullit tonë.

Dy pjesët e kësaj vepre janë kuruar dhe shoqëruar me parathënie të të afërmëve të Zhejit, Gjergj Zhejit dhe Lluka Qafokut. I pari e mbron këtë vepër kështu: “Analizat filozofike-logjike-etimologjike në këtë studim janë plotësisht të justifikuara nga pikëpamja e Dijes së kohës sonë, ndonëse jo nga ajo e gjuhësisë klasike, ku kanë ngecur ende të gozhduar mjaft gjuhëtarë”. Ndërsa i dyti e sheh si zbulimin e një teknologjie sui generis, për t’i bërë operative në fushën e etimologjisë, zbulimet gjeniale të teorisë së shenjës dhe të kuptimit të linguistikës moderne. Zbulim ky sipas Qafokut që nuk del jashtë kuadrit të përpjekjeve që kanë nisur prej fillimit të shekullit XX e që i shohin problemet e origjinës së fjalës, edhe nga pikëpamja logjike dhe psikologjike.

Kështu pra që u takon gjuhëtarëve dhe njerëzve që kanë në foklus të punës së tyre fjalën, t’i bëjnë një analizë kësaj vepre të përkthyesit të shquar dhe ndoshta për të mësuar më shumë nëse legjenda e gjallë e përkthimit në gjuhën shqipe, Petro Zheji, nuk ka hyrë në një territor të minuar. Mbase është po ai territor pjellor ku gëlojnë hipotezat për genin e lashtë të origjinës së shqiptarëve dhe gjuhës së tyre, dhe po ai territor të cilit pretenduesit shtojnë se i përket bardi Homer, pra truallit të pellazgëve.

Fjala u takon specialistëve të fushës të përcaktojnë se çfarë parandjen më shumë a më pak për gjuhën shqipe Petro Zheji, gjuhë në të cilën ai bëri të flisnin aq bukur në ditët e vështira të diktaturës “Don Kishoti” apo bibla e të rriturve të ndrydhur “Princi i vogël”.

Këto studime, siç pretendon autori, duhej të ishin botuar këtu e tre dekada më parë. Kohë e gjatë ka kaluar që ta bindë Zhejin se idetë e tij janë të kësaj kohe dhe i duhej asaj.Gjergj Zheji për veprën “Shqipja dhe sanskritishtja”Nëpërmjet këtij studimi zbulohet natyrshëm dhe shkencërisht, veç të tjerash, edhe lashtësia e gjuhës shqipe si lingua primeva siç e quan poeti dhe linguisti i madh Jeronim De Rada. “Gjuha shqipe, thotë autori, do të ishte pra kështu në analizë të fundit ajo Gjuhë e Parë (lingua primeva), ose Gjuhë Mëmë ose së paku e afërmja e saj më e ngushtë e më përfaqësuese nga copëzimi i të cilës, si ai në Sakrificën e Madhe Kozmogonike, të nje Qenie Hyjnore, të gjitha gjuhët e tjera erdhën dhe u ndërtuan mënjanë”.Mua nuk me intereson fare ky lloj diskutimi qe kerkon te besh ti, un te jap thelbin e diskutimit e ti perqendrohu ne kete!
Un dosje skam se te kisha nuk do rrija ketu,,por do dilja neper tv e seminare ..po ketu jemi thjeshte amator qe mundohemi te kuptojme dicka nga informimi i gjith secilit..!

maxresdefault.jpg
 
Redaktimi i fundit:

ZoteriaJuaj

Agjent Aqif Supaxhi Therrmiu
Qenke i pa informuar, quhet gjuha Sanskrishte ! Nena e gjuheve qe sot fliten neper bote. Gjuha shqipe eshte bija e kesaj gjuhe hyjnore. Sipas hulumtive flitet se latinishtja eshte formuar pas shqipes ,por keto mbeten akoma te pa vertetuara zyrtarisht. Prandaj para se te shkruash informohu!
Tani qe toka ka shum gjuhe ky nuk eshte mister,,,por ti me thuaj mua meqe po i meshon kesaj teme..nga u formuan gjuhet indoeuropiane (shqip armenisht italisht greqisht rumanisht etj etj) Ta THOTE EDHE PARASHTESA INDO- EUROPIANE
E di pse,,,se eshte komode te mohosh por duhet edhe te jepet nje e dhen qe te qendroj "argumenti" yt ...!

Sanskrishtja eshte nena e gjuheve indoevropiane..! Nese per ty eshte ndryshe ,,merr dosjen dhe shko e mbroje tezen tende neper katedrat linguistike boterore.

Nuk ke then asgje edhe pse ke shkruar kaq shum..me ke ven nje foto te gjuheve indo-europiane te cilat i dim te gjithe ..biles un jam nga ajo pjes e cila mendon se gjuha e pare indo-europiane eshte ajo pellazge,,ne te cilen rodhen edhe fiset legjendare ne te gjithe boten.

U takon gjuhëtarëve dhe njerëzve që kanë në fokus të punës së tyre fjalën, t’i bëjnë një analizë kësaj vepre të përkthyesit të shquar në të cilën ai del në përfundimin se shqipja është më e lashtë se sanskritishtja
[/B]
E si perfundim kush eshte nena e kush eshte e bija ketu se here thua ndryshe e tjeter here ndryshe. Me cdo pergjigje shkruan dicka ndryshe.


..Mua nuk me intereson fare ky lloj diskutimi qe kerkon te besh ti, un te jap thelbin e diskutimit e ti perqendrohu ne kete!
Un dosje skam se te kisha nuk do rrija ketu,,por do dilja neper tv e seminare ..po ketu jemi thjeshte amator qe mundohemi te kuptojme dicka nga informimi i gjith secilit!
Problemi qendron te amateroku, kur bisedon me amatore meson gjera amatore qe mund te jene te sakta ose te gabuara, ose disi/pak te sakta.
Problemi tjeter eshte se ke amator qe hiqen si profesionale, the ky amatorek eshte tipike ne keto vatra virtuale. Mendoj se kjo eshte arsyeja qe Ricky te eshte kunderven qe ne fillim.

Anetare postojn video, fotografi, shprehje, e gjera te tjere, pra nje cikel.

Shikojn ndonje youtube video a lexojn ndonje liber, mahniten dhe thone ska mundesi ta kete ndertuar dora e njeriut, mesiguri do kene qene jashtokesoret. lol Lauri/Alejandro ( a si e ka pas) mes tyre.
 

KAON

Anëtar Aktiv
Indo nuk eshte parashtes, eshte thjesht vene e para. Jo se ai qe e ka ven ate paren ka dashur te tregoj qe gjuhet indiane jan me te vjetra se keto Europiane. Ndoshta ka te bej me faktin qe Euro nuk eshte perdorur ne ate kohe por me vone ne shekullin e 20? Ndoshta ka te bej me lehtesine/rrjedhshmerine e fjaleve, Indo-Europiane thuhet me kollaj se Europiane-Indiane (se atehere nuk ka pasur Euro).
Indo- europiane nuk eshte ven pa shkak pa arsye e ti nuk besoj se nuk e kupton dot kete?! India dihet boterisht qe eshte thesari shpirteror i botes,,e jo pa shkak te gjith njerezit e ditur kthehen gjithmon aty per te gjetur gjurmet e se shkuares!

Europa ishte vajza e Agenorit mbreti i nje qyteti fenikas. ZEUSI duke e soditur Europen kur mblidhte lule me shoqet e saj bie ne dashuri..ZEUSI perdore si gjithmon shendrimin duke u kthyer ne nje DEM te bardh dhe urdheron ERMESIN qe ti ndryshoj rrugen Agenorit,,keshtu mund te ishte vetem me Europen.Ai i shendruar ne DEM i afrohet te kembet Europes dhe ajo i hypen persiper,,duke perfunduar ne brigjet e KRETES. ZEUSI i c'materializohet dhe i tregon fytyren e tij te vertet.Nis ta posedoje me te gjitha menyrat edhe me dhun por Europa reziston. Ai kthehet ne Shqiponje dhe e posedon ne nje pyll plot me shelgje.

Ageroni dergon bijte e tij ne kerkim te se motres,,, Vellai saj Feniksi niset ta kerkoj ,,mbas shum kekrkimesh e mundimesh ai behet komandanti i Fenikasve..
Vellai tjeter Celiksi i perqendroj kerkimet ne juglindje te azis se vogel ne veri te qipros dhe aty u be komandant i Celiksve..
Vellai tret KADMONI i famshem arriti deri ne greqi dhe krijoj Tebe-n

Europa u be mbreteresha e pare e Kretes,pati nga ZEUSI tre femije.MINOSIN ,RADAMANTIN dhe SARPEDONIN...te cilet u adoptuan nga burri i saj ASTERIONI mreti i KRETES
Pas vdekjes se ASTERIONIT mbreti i KRETES u be MINOSI.Per nder te "ATIT" dhe nenes se tyre Greket ja vendosen emrin EUROPA kontinentit!

Nuk me duket dhe aq i ri si emertim europian apo jo? Indo- europian eshte ven se shpirti i kesaj bote fle ne orient...por sic thua ti mund ta kishin vendosur europiano-indo po ja qe se ben kete budallallek.
 
Redaktimi i fundit:

KAON

Anëtar Aktiv
E si perfundim kush eshte nena e kush eshte e bija ketu se here thua ndryshe e tjeter here ndryshe. Me cdo pergjigje shkruan dicka ndryshe.Problemi qendron te amateroku, kur bisedon me amatore meson gjera amatore qe mund te jene te sakta ose te gabuara, ose disi/pak te sakta.
Problemi tjeter eshte se ke amator qe hiqen si profesionale, the ky amatorek eshte tipike ne keto vatra virtuale. Mendoj se kjo eshte arsyeja qe Ricky te eshte kunderven qe ne fillim.

Anetare postojn video, fotografi, shprehje, e gjera te tjere, pra nje cikel.

Shikojn ndonje youtube video a lexojn ndonje liber, mahniten dhe thone ska mundesi ta kete ndertuar dora e njeriut, mesiguri do kene qene jashtokesoret. lol Lauri/Alejandro ( a si e ka pas) mes tyre.

ahhhhhh po keshtu fol de...se me lodhe ..ti nuk dashke te diskutoke ..ty te pelqen te kalosh kohen...po jo me mua o zoterija juaj..me shoket e tu qe me cituan me lart !!!

E po pate ndonje argument me shum per vjetersin e epitetit europian ,,sille ketu..!
 

KAON

Anëtar Aktiv
p.s po pate kellqe thuaj ndonje fjale per Petro Zhejin...e mos me bej pedagogun demagog mua :)
 

KAON

Anëtar Aktiv
Problemi qendron te amateroku, kur bisedon me amatore meson gjera amatore qe mund te jene te sakta ose te gabuara, ose disi/pak te sakta.
Problemi tjeter eshte se ke amator qe hiqen si profesionale, the ky amatorek eshte tipike ne keto vatra virtuale. Mendoj se kjo eshte arsyeja qe Ricky te eshte kunderven qe ne fillim.

Ricky nuk ju vu kundra kesaj qe te interesoj ty..por citatit sepse edhe Ricky si ty mendoni jeni i njejti brum..Ndryshimi eshte se Ricky sulmoj citatin sepse eshte kundra cdo feje perpos se tijes ate myslymane..Ndersa ti deshe te kapeshe tek breket e mija duke ironizuar cdo fakt qe te ofroj.. Pra dy karagjoz te se njetes prerje !
 

ZoteriaJuaj

Agjent Aqif Supaxhi Therrmiu
Ricky nuk ju vu kundra kesaj qe te interesoj ty..por citatit sepse edhe Ricky si ty mendoni jeni i njejti brum..Ndryshimi eshte se Ricky sulmoj citatin sepse eshte kundra cdo feje perpos se tijes ate myslymane..Ndersa ti deshe te kapeshe tek breket e mija duke ironizuar cdo fakt qe te ofroj.. Pra dy karagjoz te se njetes prerje !

Karagjoz apo jo, ironik apo jo une po them nje te vertet.

Ti thua njehere eshte me e vjetra, pastaj shqipja, pastaj sanskitrja, pastaj shqipja pastaj gjuha indiane. Djal zgjidh nje e qendro me ate. :p


Edhe njehere, pse Indo eshte vene perpara nuk tregon qe ajo eshte me e vjeter.
 

KAON

Anëtar Aktiv
Indo nuk eshte parashtes, eshte thjesht vene e para. Jo se ai qe e ka ven ate paren ka dashur te tregoj qe gjuhet indiane jan me te vjetra se keto Europiane. Ndoshta ka te bej me faktin qe Euro nuk eshte perdorur ne ate kohe por me vone ne shekullin e 20? Ndoshta ka te bej me lehtesine/rrjedhshmerine e fjaleve, Indo-Europiane thuhet me kollaj se Europiane-Indiane (se atehere nuk ka pasur Euro).

E para njeher ti flet me ndoshta dhe jo me siguri. E dyta un ta shpjegova etimologjin e emrit Europa.Po flasim per mitologji e jo per shekullin e 20?! Pra nese greket ja vun emrin EUROPA kontinentit ne lashtesi atehere ne quhemi evropian qe ne krye te eres. Prandaj nuk pi uje kjo loj flajesh qe po ben. Eshte afer mendsh te mendosh se u vu Indo-Evropiane per arsye datacioni historik,,se njerezit e ketij zanati nuk mund te jen aq karagjoz. E treta dhe me e rendesishmja eshte se ty nuk te intereson diskutimi por te besh te mencurin duke mos ditur asgje per kete tem qe po meshon. Nuk mendon se nuk ja vlen te me citosh?
 

ZoteriaJuaj

Agjent Aqif Supaxhi Therrmiu
E para njeher ti flet me ndoshta dhe jo me siguri. E dyta un ta shpjegova etimologjin e emrit Europa.Po flasim per mitologji e jo per shekullin e 20?! Pra nese greket ja vun emrin EUROPA kontinentit ne lashtesi atehere ne quhemi evropian qe ne krye te eres. Prandaj nuk pi uje kjo loj flajesh qe po ben. Eshte afer mendsh te mendosh se u vu Indo-Evropiane per arsye datacioni historik,,se njerezit e ketij zanati nuk mund te jen aq karagjoz. E treta dhe me e rendesishmja eshte se ty nuk te intereson diskutimi por te besh te mencurin duke mos ditur asgje per kete tem qe po meshon. Nuk mendon se nuk ja vlen te me citosh?

Nuk eshte e nevojshme te me shpjegosh nga erdhi emri Europa. Une permenda Euro, Euro eshte dicka e mevonshme, jo nje emer i vjeter por i shekullit te 19 ose 20. Ke degjuar emrin/termin Euro perpapa shekullit 19? Ke prova te vertetosh te kunderten? :p


Indo-Europian eshte si Euro-Atlantic, si Sino-Janapese, Franco-Prussian, , Italo-Arberesh. Mos vall erdhen vendet Europiane apo Europa perpara Oqeanit atlantik? Jo. Por eshte me e kupitmte te vesh Euro perpara Atlantik sepse rrhjedh me lehte se Atlantiko-European. Euro-Atlantic nuk tregon qe europa ka ardh perpara ashtu si nuk tregon qe europa te jete me e fuqishme se usa, por tregon nje pozit gjeografike.

Dhe e dyta. Ai qe ka ven termin Indo-European mos vall ka thene qe e ka vene sepse gjuhet indiane jan me te lashta? Ke ndonje prove ti qe ai te kete vene perpara indine perpara per aryset qe the ti me lart? Apo thjesht lirshmerine dhe pozite gjeografike si po them une?


Ke ti ndonje prove nga ndonje univeristet (ndonje faqje me edu ne fund) qe te thoj Sanskrisja eshte nena e gjuheve indo-europiane, qe eshte gjuja me e vjeter, etj?


Nuk eshte ceshtje karagjozlleku. Eshte ceshtje injorance.
 

KAON

Anëtar Aktiv
Nuk eshte e nevojshme te me shpjegosh nga erdhi emri Europa. Une permenda Euro, Euro eshte dicka e mevonshme, jo nje emer i vjeter por i shekullit te 19 ose 20. Ke degjuar emrin/termin Euro perpapa shekullit 19? Ke prova te vertetosh te kunderten? :p

Po flet per gjuhet Indo-Europiane dhe jo per monedhen EURO, prap ti me lojra fjalesh???
po te sjell ne nje foto kuptimin e fjales Indo ne italisht

Schermata 2018-03-10 alle 11.56.05 AM.jpg

Tani besoj se e kuptove te ndash injorancen nga karagjozlleku edhe pse do ta kesh te veshtir ta besh :)
 

ZoteriaJuaj

Agjent Aqif Supaxhi Therrmiu
Po flet per gjuhet Indo-Europiane dhe jo per monedhen EURO, prap ti me lojra fjalesh???
po te sjell ne nje foto kuptimin e fjales Indo ne italisht

Shiko fotografinë 32206

Tani besoj se e kuptove te ndash injorancen nga karagjozlleku edhe pse do ta kesh te veshtir ta besh :)

Djalosh, Euro nuk nenkupton vetem mondedhen Euro.
E cfare do te na tregosh me kete fjalorin italian? Po ate po thote qe eshte fjala apo emri i pare ne Indo-European. Po normal qe eshte e para, per kete nuk duhet fjalor. Por nuk tregon qe eshte me e vjetra. Po flet per pozit gjeografike :p


Gjej fjal nga autori :p
 

KAON

Anëtar Aktiv
Djalosh, Euro nuk nenkupton vetem mondedhen Euro.
E cfare do te na tregosh me kete fjalorin italian? Po ate po thote qe eshte fjala apo emri i pare ne Indo-European. Po normal qe eshte e para, per kete nuk duhet fjalor. Por nuk tregon qe eshte me e vjetra. Po flet per pozit gjeografike :p


Gjej fjal nga autori :p

Po thoje se eshte parashtes pa kuptim pra ,fjala Indo...apo jo?!
 

KAON

Anëtar Aktiv
Ti po flisje mr plote bindje lol :p

Rreth 4000 vjet me perpara ne KAUKAZ nis origjina e Proto-Indo-Europianve...Qe dmth se nuk kemi pasur qe ne fillim Indo-Europian por Proto-Indo-europian.Proto greqisht, ne shqip te paret. Me levizjet demografike te popullesis ata u perhapen me se shumti ne veri te kaukazit dhe ne perendim te tij! Pra kemi nje popullsi qe ndahet me thik ne mes midis indis dhe europes me nje llogjik te thjeshtemund ta kuptosh thelbin e muhabetit.Dihet qe gjuha eshte e trasheguar edhe perpara 4000 vjetesh dhe studiuesit qe kan dhen jeten mbi libra te vetmen gjuhe qe i referohen eshte (Sanscritishtja gjuha e Vedave ) ajo eshte rrenja e te gjitha gjuheve indoeuropiane...!
 

KAON

Anëtar Aktiv
Sanskritishtja Vedike është gjuha e Vedave, tekstet më të vjetra fetare të Indisë. Vedat e kan percjellur me gojë ( ne formen e balades poezis dmth e pa shkruar...fiks si gjuha jone qe akoma sot jeton per meriten e gojedhenave ne form kenge apo poezie,,,dhe për këtë nuk e dimë datën. (PRA, ASNJE DATIM KORREKT PER SA I PERKET VJETERSI ) Më i vjetri i Veda, Rigveda, thuhet të jetë përbërë në mijëvjeçarin e dytë para Krishtit. dhe se përdorimi i dialektit vedik në përbërjen e teksteve të shenjta zgjati deri në shekullin e pestë. a.C, kur filloi të shfaqet sanskritja klasike. Vlen të përmendet se shumë studiues anembanë Indisë dhe pjesëve të Evropës diskutojnë dy datat dhe besojnë se Veda janë më të vjetër.

Forma Vedic e Sanskritit është një pasardhës i lashtë i proto-indoiranic dhe është ende relativisht i ngjashëm me gjuhën e lashtë indo-evropiane. Sanskrit Vedic është gjuha më e vjetër e vërtetuar e gjuhëve indo-iraniane (ose "indo-kombëtare") të familjes indo-evropiane. Ajo është gjithashtu e lidhur me Avestanin, gjuha më e vjetër e ruajtur e gjuhëve iraniane.
 

KAON

Anëtar Aktiv
VEDAT (në alfabetin devanāgarī वेद [1], Sanskritishtja Vedike) janë një koleksion i lashtë i teksteve të shenjta të popujve ARIAN që pushtuan rreth shekullit te XX a.C Indin veriore, që përbën qytetërimin fetarë Vedic,keshtu nis te behet, duke filluar nga epoka jonë, vepra me rëndësi parësore në atë grup të ndryshëm të doktrinave dhe besimeve fetare që shkon me emrin Hinduizëm.

ARIANET
 
Top