Bimët mishngrënëse

Në savane braziliane janë zbuluar tri lloje bimësh mishngrënëse, që ushqehen në dhe, transmeton “Dailu Telegraph”.

Këto bimë, me emra latin philcoxia minensis, philcoxia goiasensis i philcoxia bahiensis, janë në “ferfis” me bimët antirrhinum. Janë mishngrënëse dhe ushqehen me ndihmën e rrjetit të gjetheve ngjitëse që rriten nën tokë. Këto gjethe nëntokësore ua bëjnë të mundshme bimëve që të zënë rob dhe ‘lidhin’ insekte e krimba që lëvizin nën dhe.

Botanistët konsiderojnë se ka edhe lloje të tjera bimësh që shfrytëzojnë këtë mënyrë, deri tash të panjohur, të ushqyerit. Shumica e bimëve të njohura mishngrënëse, siç është gjuetarja veneriane, shfrytëzojnë gjethet mbi tokë për të kapur prenë.

Doktor Peter Fish, që po udhëheq kërkimet, ka filluar gjurmimin për bimë të tjera të ngjashme.Kjo bimë mishngrënëse që “ha” minj, madje tret edhe dhëmbët apo kockat e tyre
Xhiron e botës ka bërë një video e hedhur në Youtube, me një mi që bie në grackën e një bime mishngrënëse.

Ngjason me një skenar fantastiko-shkencor, por në fakt, ekziston një bimë mishngrënëse që “ha” minj, madje tret edhe dhëmbët apo kockat e tyre.

Bima në fjalë, me emrin shkencor Nepenthes spathulata, rritet në Iava dhe Sumatra. Trungu i saj arrin deri në 5 metra gjatësi. Bima i fut “në kurth” kafshët dhe kur ato hyjnë në “lulen” e saj, i izolon dhe si rezultat, ata vdesin nga lodhja e përpjekja për të shpëtuar. Më pas, trupi i tyre tretet nga enzimat e tretjes që përmban kjo bimë.explorerunivers
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Titulli: Bimët mishngrënëse

E kam par nje her nje filme me nje bim till sa u afroheshin afer saj ajo i gelltiste,me duket e neveritshme edhe kjo se han minje,aqe shum e dua boten bimore po kjo te frikson.
 

Didi

C'est la vie.
Titulli: Bimët mishngrënëse

Unë dua një nga këto lulet në shtëpi. Se nuk shkojnë dëm.. LOL
 
Top