Bisede me ORAKULLIN

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Bota nuk ka qënë dhe nuk është ende perfekte në drejtim të të drejtave njerëzore;si për ato individuale, ashtu edhe për ato të grupit ose të kombeve.Njerëzit si Gjergj Kastrioti,Pashko Vasa,Naim Frasheri,Gjergj Fishta,Ibrahim Rugova,Adem Jashari,Arbër Xhaferri e shumë Arbanas të tjerë,u përpoqen ta bënin atë Tث DREJTث për bashkombësit e tyre,gjatë gjithë jetës së tyre,dhe pas jetës së tyre,duke na lënë neve pasardhësve,veprat e tyre.

Ata luftuan dhe luftojnë për interesat e kombit të vet dhe për këtë arsye të shenjtë,duhen të nderohen dhe kujtohen përjetësisht.Ata luftuan të keqen që cënonte te drejtën e madhe të të jetuarit të lirë të njerëzve në tokat e Arbënisë, kur nuk ishin të shtrënguar me forcë prej dikujt ta bënin.Ata vepruan me vullnetin e tyre të lirë në drejtim të rrezikimit dhe sakrifikimit të jetës së tyre.Ata mbrojtën,përkrahën dhe vunë interesat e bashkësisë kombëtare mbi ato të tyret.Ata e jetuan jetën në mënyre dinjitoze dhe kur erdhi rreziku ndaj të gjithëve,e dhanë,sakrifikuan dhe e konsumuan atë për të mirën e shumicës.

ثshtë përjetësia e veprave të tyre,e ruajtur e panjollosur në kujtesën e shkruar dhe atë të pashkruar përcjellë gojarisht brez pas brezi,e cila inkurajon e lind gjithmonë kalorësit e rinj të lirisë dhe luftëtarët e së drejtës.Ne,ndryshe nga kombet e tjerë,jemi komb në shtetkombim e sipër.Ne kemi,akoma dhe do të kemi edhe për shumë kohë,nevojë;si për veprat e tyre,ashtu dhe veprat e ardhme të të rinjve që do të ecin në rrugën e tyre.Për pastërtinë e veprave të tyre,duhet akoma luftuar që të ruhet e panjollosur për sot dhe për të nesërmen.Për vazhdimësinë e veprave të tyre,duhet punuar më shumë duke ngritur vepra të reja të buruara prej veprave të tyre.Jemi NE,që duhet ti ruajmë veprat dhe emrat e tyre dhe të tregohemi të përgjegjshëm,përndryshe,ata luftuan dhe vdiqën pa ndonjë qëllim.Gjithashtu,duhet fort ta dimë e kurrë mos ta harrojmë,që janë pikërisht armiqtë e tyre, njëkohësisht dhe armiqtë tanë në ditët e sotme,që kërkojnë të zhdukin e tjetërsojnë kujtimin e veprës së tyre,në të njëjtin qëllim të zhdukjes dhe eleminimit të interesave tona shumëdrejtimshme kombëtare.

Sot,historinë tonë,të shkuar dhë të tashme,nuk mund ta shkruajnë historianë zviceriane,serbë dhe grekë o kushdo Europian tjetër.Ata e kanë bërë njiherë realisht këtë histori duke na vjedhur tokat,shtëpite,jetët tona,të drejtat tona.Ne,që kemi pësuar një dëm të madh të tillë,nuk mud të dëgjojmë më hipotezat,gënjeshtrat dhe idiotizmat e tyre shkruara e të pashkruara,te hershme apo të sotme .Të tjerë ,të painteresuar ose të paguar,ndoshta po. Të drejtën e kemi NE në radhë të parë ta pranojmë e shkruajmë Historinë tonë,sepse është e jona,lidhet me ne,e kemi gëzuarvuajtur NE dhe për më shumë ndikon në cilësinë e të ardhmes tonë.Ne duhet të heqim menjëherë dorë nga ky servilizim ndaj çfarëdolloj të huaji,i edukuar qëllimisht tek ne,në shum’shekujt e errësirës sonë.Këtë komb kanë synuar gjithmon ta bëjnë të pa aftë të mendoje në mënyrën e tij,me kokën e tij,duke i imponuar,përvec shumë të tjerave negative,për të pas respekt të pallogjikshem për të huajin,që në shumicën e rasteve ka qënë pushtuesi ideollogjik ose tokësor.Ne duhet ta çajmë këtë lëvozhgë respekti joreciprok,inferioriteti.Ky kompleks vetëm na ka dëmtuar dhe vazhdon të na dëmtojë.Ne jemi ZOTI i vetvetes dhe çdo gjëje tjetër që lidhet me të,ne kemi qënë dhe jemi ZOTI i vetëm i tokave ku kemi jetuar rjedhjen tonë njerëzore brez pas brezi më shumë se mijera vjet kohë,që prej epokës së gurit.Dhe këta dy ZOTA i kanë përkatësisht emnat; ARBAN dhe ARBثNI.

Prandaj,të gjithë njerëzit e mënçur të këtij kombi duhet të mblidhen e të punojnë për ta bërë këtë vënd,e më pas për ta bërë atë të civilizuar,të përparuar dhe me ligje të drejta të zbatueshme.Sepse,vetëm në këtë mënyrë vazhdohet natyrshëm në rrugën e Gjergjëve të këtij kombi.Vetëm me vënien në vënd të drejtësisë,respektojmë ata dhe njëkohësisht vetveten tonë dhe mund të ecim përpara drejt ngritjes kombëtare.Ngritja kombëtare tërheq pas saj të gjitha ngritjet e tjera,ekonomike,kulturore,politike.Ky nuk është parimi i imi,ska vlerë vetëm për ne Arbanasit e përçarë qëllimisht nga të tjerët,por ka qënë dhe do të jetë i vlefshëm për shtete të fuqishme si Amerika,Gjermania,Japonia e të tjerë.Shtete,që nisën jetën e tyre me këtë parim dhe e mbajnë sot më fort se kurrë të mbrojtur ligjërisht për të mos cënuar asnjëherë themelin e Atdheut dhe njerëzeve që kanë lidhur jetën me atë emër.

Unë i përkas tokës së Arbënisë,اamërise.Unë i përkas tokës së arbanëve.Por a i përkasin të gjithë qytetaret e Shqipërise aktuale,tokës së madhe te Arbanëve?

Arbënia ,ka qënë vënd burrash me besë e dinjitet dhe jo vënd burrash pa karakter e langarë.Prostitutat polimediatike,flirtojnë sot në kurriz të interesave historike-politike-ekonomike të autoktonëve(fjala “tok” në fjalën e “huaj” *autokton”,edhe fjalët na i kanë vjedhur,mendojeni sa e “drejt” është historia e shkruar prej tyre,sidomos nga ata tipa “shkencëtarësh”, që marrin për bazë emrin për të treguar origjinën)shqipfolës.Aktualisht kemi shumë langarë në media e politikë,që marrin të mira monetare ,material e titullore që nuk u përkasin.Paratë e vjedhura grup nga pasuria e bashkësisë,ata i riinvenstojne për të rivjedhur më shume e më gjatë ata,që unë i quaj NE.Perveç të tjerëve,të tillë janë edhe plotësuesit e kuadrit të korruptuar korporativ shqiptar,Fatos Lubonja,Ardianët e Marjolat.Janë këta “shqiptarë” që nuk dinë se kujt toke i përkasin.Janë keta që nuk kanë asnjëfare besimi dhe bese.Janë këta që duan të vrasin shpresën e bashkimit të gjithë Arbansve, në një ditë të ardhshme si dikur në kohën e heroit.Pikërisht një bashkimi të Arbansve,gjithë ELITALLUM EKONOMIKE,POLITIKE,MEDIATIKE E SOTME ja ka më shumë frikën.Për këtë arsye,ata synojnë të vrasin idenë e bashkimit DHE SULMOJNث VAZHDIMISHT NJERثZIT Qث PثRFAQثSOJNE DHE VAZHDOJNث Tث ZHVILLONث KثTث IDE, cila përbën njëkohësisht dhe SHPRESثN për bashkim,realizmi i të cilës sjell mbrojtjen e PLOTث të interesave dhe të drejtave gjithëspektrale të shumices.Ata e dinë që nuk ka vdekje me të keqe sesa humbja e shpresësh.Prandaj ata hedhin vazhdimisht baltë mbi heronjtë që rrezatojne shpresën e madhe të bashkimit,siç kanë hedhur dhe shumë të tjerë para tyre,në kohët e tyre.Ata nëse do të ishin vërtet shqiptarë,gazetarë dhe analistë do të mbanin gishtin e shtrënguar mbi plagën e madhe të ‘MOSPERFAQESIMIT,MOSMBROJTJES DHE MOS ZHVILLIMIT TE GJITHE INTERESAVE GJITHE SHQIPTARE NGA KORPORATIVI;PARLAMENT,QEVERI,GJYKATE’ në një pjesë të vogel te Arbënisë,me emrin Shqipëri.Do të mbanin gishtin drejt korrupsionit,varfërise dhe padrejtësive të tjera që lulëzojne nën ombrellën e Korporativit të tanishëm shqiptar.Por,përkundrazi,ata merren me Gjergjin e Madh Kastriotin.Ata e tregojne fare hapur që janë aleatë të politikanëve,gjykatësve,policëve të korruptuar,kompanive monopoliste shkatërruese greke e jogreke.Aleatë me interesa të përbashkëta rrjepëse,në një shtet të falimentuar.Nga njëra anë disa shkatërrojnë duke vjedhur,ekonominë dhe perspektiven e një vendi,nga ana tjetër këta të dytët,shkatërrojne,duke u paguar me para të vjedhura,Historinë e themelet kombëtare të këtij vendi.Ata kanë ngritur një Trust shkatërruesish.

Por,tani kemi një ndryshim me kohën e padrejtësive të mëdha të bëra ndaj nesh,jemi vete NE që vendosim per fatin tone.E RثNDثSISHME ثSHTث Qث NE-në,FUQINث E SAJ, DUHET Nث RADHث Tث PARث TA KUPTOJMث.Demokracia me progresionin e saj të njohur drejt pozitives,me anë të votës NE,një ditë do ti bëjë pakicë drejt zhdukjes “përfaqësuesit” e korruptuar në të gjitha fushat.Kanë ekzistuar me miliona punëtorë të mbishfrytëzuar dikur,por sot gëzojnë mirëqënien e të pasurve të kohës së mbishfrytezimit.Kanë ekzistuar me miliona skllevër,në dhjetra vite kohë, të cilët sot jetojnë të lirë dhe të barabartë me pasardhesit e skllavopronarëve.Kanë ekzistuar me miliona gra,pa të drejtat më minimale,te cilat nje ditë u barazuan me të tjerët në sistemin ligjor.Të gjitha këto kanë ndodhur,brënda tre shekujsh ,në mëmën e sistemit demokratik ,në Amerike.Por ato ndodhin vetëm kur NE-ja njeh fuqinë e saj dhe përdor fuqinë e sistemit për të realizuar qëllimin e drejtë.

Gjithë gjaku i derdhur,jetët e marra,mundimet e bëra,brezat e humbur na kanë udhëhequr për të arritur në këtë moment gjysëm fitoreje.Duhet akoma gjak,mundim,sacrificë,arsimim për të arritur fitoren e madhe të bashkimit reth interesit kombëtar gjithëdrejtimesh dhe MIRثADMINISTRIMIT Tث VETVETES.Jemi NE, që do të vazhdojmë të luftojmë për lirinë reale politike,ekonomike,kombëtare të shqipfolësve të Shqipërisë dhe Kosovës si dhe të Maqedonisë,Malit të Zi,Preshevës dhe اamërise.PADREJTESISE SE MADHE po i vjen dalëngadalë fundi siç çdo padrejtësie,të cilat kanë pasur dhe do të kenë gjithmonë fund të pashmangshëm.Nuk do jetë e largët dita kur gjithë shqipfolësit do të jenë të bashkuar për një qëllim të përbashkët;LIRINث E VثRTETث DHE VETDREJTIMIN REAL.Realizmi i shpresës është afër;një shtet i përbashket;KU DO Tث GثZOJMث BASHKIMIN E KERKUAR PREJ SHEKUJSH.Atëhere,kur për vetveten tonë do të vendosim realisht dhe plotësisht NE,atëhere koha e LubonjoArdianëve do të kujtohet si koha e kolerës së Kulturës,ndërsa koha e binjakëve të tyre politikanë, si koha e politikës kolerë.

Ju kisha lutur qe askush te mos postoj brockulla ne kete teme, pa e lexuar dhe analizuar mire kete krijim margaritar. Pastaj nuk i kuptoj e as qe mundem ti arsyetoj kerkesat per mbyllje te kesaj. :fluturoze:
 

Askushius_DK

Anëtar i ri
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

KITRRA123....veret margaritar per langaraqet ...

ps. PER RRACE TURQISH E JEVGJITE NUK KA NEVOJE SHQIPERIA ...!!!!!
 

Trendelin

FULL OF PATOS
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Orakull i dashur, kerkoj ndjese shume te rende, po shume fare ama, qe po futem te shkruaj ne kete teme por skisha ku tjeter te te drejtohesha, e meqe kjo tema titullohet “Bised me Orakullin” (nuk guxova te lexoj postimet e tjera se kupton qe, TI kupton, qe nuk e meritoj kete dije). E ndjej veten thellesisht, dip dip fare, jo ne lartesin e duhur per te ushtruar kete te drejte shkrimi ne kete vend te ndricuar nga urtesia edhe shprehja e lire. E mora guximin te kaloja vet-mohimin tim e te te drejtohesha drejt per drejt, un TY, o i Lartesishem, thjesht per tu pergjigjur dickaje qe ti, dmth TI, me rrezatimin tend, kishe mare mundimin te analizoje (ndjehem shume, veri maç, e emocionuar ndersa shkruaj keto rrjeshta nderimi, me perultesin me te madhe, o Rrezatues). Qe mos te zgjatem, po te citoj, nese me lejon (por duke mare parasysh altruzmin tend ndaj qenieve ne pergjithesi, besoj se do ishe i pari qe do me lejoje, ose gati gati, do me kerkoje, qe un te REFLEKTOJA mbi keto FJALE):

Te analizojne tipat qe jane problematike,kundershtues idiotike,antiargument kundershtues te pabaze,antishqiptare qe synojne te prishin punen e anetareve te zote dhe interesante me qellim te vetem te tyre,vleresimin e vetvetes.Dalja ne pah me nje egoje karakteristike te njerezeve te merzitshem,te paditur,te semure,te prekur ne seder nga vete mosdija tyre ne kundershti me deshiren per tu bere i pari,me i dallueshmi me i zgjuari.Keta lloj mendjemedhenjsh reale,mendjelehtesh steriotipe,te cilet ndrojne dhe niket ne menyre te vazhdueshme vetem per te sulmuar te “zotet”.Disa po i peremnd me emra; Lauri,land,meti,Hartin,Trendelin ne fazen e pare,alfons..Me te drejte nje moderator i quan “mjerim”.Me vone disa zhduken,si Land ku ndoshta behen Liza,e te tjere tek te cilet duket qarte jo qellim i medmimit te lire(siç gabimisht sofizojne administratore e moderatore), e te tjera qellime te mira te forumit,por te nje loje te vazhdueshme psikopatike qe luajne dhe ndjejne kenaqesi.Keta jane njesoj si vrasesit,por kesaj radhe ne boten virtuale e psikologjike.
Pra me pak fjale te evidentojne “SHKATERRUESIT”.


Te them qe duke pare interpretimet e dishepujve te tu, duhet te them, prap perultesisht, qe un nuk e meritoj te jem ne kete liste, un NUK. Un thellesisht dhe mallengjyeshmerisht them se ti ke me nderuar duke me futur ne kete liste, por nuk arrij vertet, nuk arrij, eshte me e forte se un, nuk arrij (nje min sa te qaj pak) ta pranoj veten time ne mendimet tuaja, dmth TUAJA.

Si konkluzion do shtoja, me vulgaritet, e kuptoj, edhe e pranoj qe un keshtu jam,  qe me kete teme qe ti ke hapur per “shkaterruesit” e forumit, ke leshuar nje pordh te madhe, goxha te madhe, tamam ne lartesin TENDE, edhe me sa pash, dishepulli yt me i ndritur, paska mare persiper te parhapi eren e Madherishme…

PS: kuptoj qe kjo eshte bised me Orakullin, edhe i kerkoj stafit qe ta leri kete ovacion timin deri sa te kthehet ai e ta lexoj, ups, dmth AI, perndryshe do e gjej veten te detyruar qe ta shpetoj diku per t’ja parashtruar te Lartesishmit kur te kthehet, kur te jet bëk dmth.
 

*Mia*

Slave To The Rhythm
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Trendeline, me vjen keq nese je indinjuar nga ato fjale.. por me siguri e kane bere per te miren tende. Ndoshta ke nevoje per pak drite ne ate mendjen tende te mbuluar nga erresira.. nga ajo erresire qe te mban ne gjume, ne ate gjume te thelle (dip dip fare) qe nuk te lejon qe te shohesh se realiteti po te kalon para syve! Merre kete si nje thirrje per reflektim! Te lutem!
 

Trendelin

FULL OF PATOS
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Trendeline, me vjen keq nese je indinjuar nga ato fjale.. por me siguri e kane bere per te miren tende. Ndoshta ke nevoje per pak drite ne ate mendjen tende te mbuluar nga erresira.. nga ajo erresire qe te mban ne gjume, ne ate gjume te thelle (dip dip fare) qe nuk te lejon qe te shohesh se realiteti po te kalon para syve! Merre kete si nje thirrje per reflektim! Te lutem!

Me vjen keq Mia, por eshte ceshtje botekuptimi, nuk pres qe ti te kuptosh. :)
 

Hartini

Antarë i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Orakull , sa here shoh qe shkruajn diku antare te cilet une i lexoj dhe i admiroj ,
hy dhe une dhe hedh nje sy se ç'mendime shprehin , dhe kjo me qellimin per te mesuar diçka , por dhe per te ballafaquar veten me mendimin normal. Menyre funksionimi kjo.
Ne nje situate te tille , pash qe ti kishe lakuar emrin tim , si dikush qe nderron pseudonime , perveçse me kishe emertuar si mendjemadh , egoist , injorant etj etj epitete keto qe po i marr si te verteta relative , sepse kete pershtypje paskam dhen tek ti dhe e pertyp , por ate qe nuk e pertyp eshta ai muhabeti i nderrimit te pseudonimeve ,
pasi nuk e kam bere dhe kjo eshte ekzakte dhe e verifikushme .
Akuza te tilla te pabaza mendoj se duhet te kene pasoja per autorin , cilidoqofte ai.
Nejse te siguroj qe nuk do bej asnje ankese zyrtare.

Orakull , eshte e vertet qe kam kritikuar disa nga shkrimet tua , ndoshta ne menyre jo te moderuar dhe elegante , por nuk ja lejoj vetes te akuzoj askend per asgje qe nuk e kam me prove , siç ke bere ti ne shkrimin tend .
Me kete me ke dhene proven e gjalle qe nuk i ke ato vlera qe pretendon e pretendon .
Kam lexuar shkrimet tua dhe sinqerisht kam bindjen se njihni jo pak gjera , ke nje pervoje te madhe jetsore , ke lexuar dhe degjuar shume , ke perjetuar dhe me shume ,
dhe ti e une si tipa jemi vertet te pakrahasueshem , por kritikat e mia i paske keqkuptuar , dhe kete e them me siguri te madhe .
Kam kritikuar shkrimet ku ti hedh iden se gjuha shqipe qenka zanafilli i te gjitha gjuheve te evropes etj etj etj deri tek euforizmi qe nje dite çarmria do jete serish shqiptare.
E kam theksuar qe tejkalimi i dimensioneve reale dhe futja ne boten e deshirave te brendshme patriotike , mendoj se japin efekte te kunderta dhe nganjeher qesharake .
Flasim konkretisht per çeshtjen çame .
Qofsha i gabuar ,por eshte nje çeshtje e vdekur , e groposur
keshtuqe te sugjeroj te shikosh ne ndonje drejtim tjeter e kjo per te miren tende.

Ke pyetur ndonjehere veten , keta antar te respektuar te forumit qe te kritikojn ,
mos kane valle te drejte??????
Nuk e besoj , tipa si ty nuk shtrojne pyetje te tilla kurr, nuk eshte ne karakterin e tyre.
Orakull , mendo çfare te duash , shkruaj çfare te duash , supozo çfare te duash , por mos akuzo pa prova , ah po dhe nje gje do doja te te thoja ,
te kuptoj shume mire , teper mire , sa here qe lexoj diçka tenden ne shqip ,
e kuptoj shume mire ate qe shkruan dhe tipin tend e kuptoj .
Kam hasur njerz te tipit tend dhe ne jeten reale , pra te siguroj qe nuk je i vetem.
Kurajo , sinqerisht kurajo ne rrugen tende te gjate dhe te veshtir!
dhe mos harro se ne jemi me ty , dhe po nuk qeme te gjithe te pakten disa ,
te pakten mirela.
Jam i sigurt qe do ja arrish.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Ceshtje Came eshte e groposur?Keshtu thone edhe greket injorante,por jo grekerit e ditur.Nuk ka padrejtesi,e cila mos te regullohet.E drejta nukvihet ne vend me "shqiptare" si ty.Po a jane gjithe shqiptaret te ishin si ty HARTIN??.Nuk jane gjithe shqiptaret e vertete si ty.Nuk jane 300 mije Camet si ty,nuk jane shqiptaret e maqedonise si ty,nuk jane shqiptaret e Kosoves si ty.Ju jeni trashegimtaret e LANGAREVE,sepse edhe ata lane trashegimtare.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Si konkluzion do shtoja, me vulgaritet, e kuptoj, edhe e pranoj qe un keshtu jam,  qe me kete teme qe ti ke hapur per “shkaterruesit” e forumit, ke leshuar nje pordh te madhe, goxha te madhe, tamam ne lartesin TENDE, edhe me sa pash, dishepulli yt me i ndritur, paska mare persiper te parhapi eren e Madherishme…

PS: kuptoj qe kjo eshte bised me Orakullin, edhe i kerkoj stafit qe ta leri kete ovacion timin deri sa te kthehet ai e ta lexoj, ups, dmth AI, perndryshe do e gjej veten te detyruar qe ta shpetoj diku per t’ja parashtruar te Lartesishmit kur te kthehet, kur te jet bëk dmth.
Te falenderoj per thenien e hapur te atyre qe mendon.
Trendelin,nese nuk e kupton qe dikush pas posteve te mia futet qellimisht qe te injoroj ne menyre cinike e pandonjefare mendimi llogjik,cfare une shkruaj,fatmiresisht pa i lexuar ato,ky nuk eshte faji im.
Sa per llojin e pergjigjes ndaj atyre qe sulmojne kotazi,jashte teme,me qellim tjeter dhe jo me qellimin e bashkbisedimit,eshte pergjigje per nivelin e tyre.Nderhyrjet e pista duan gjithmone pergjigje arrogante.
Moderimi,qe eshte bere pale me ta dhe nuk fshin postet e tyre ,por perkundrazi edhe me shume i nxit ne ate qendrim karabushes,nuk ben gjen tjeter vecse kontraston me mire dhe i jep me theksim idese;
Te analizojne tipat qe jane problematike,kundershtues idiotike,antiargument kundershtues te pabaze,antishqiptare qe synojne te prishin punen e anetareve te zote dhe interesante me qellim te vetem te tyre,vleresimin e vetvetes.Dalja ne pah me nje egoje karakteristike te njerezeve te merzitshem,te paditur,te semure,te prekur ne seder nga vete mosdija tyre ne kundershti me deshiren per tu bere i pari,me i dallueshmi me i zgjuari.Keta lloj mendjemedhenjsh reale,mendjelehtesh steriotipe,te cilet ndrojne dhe niket ne menyre te vazhdueshme vetem per te sulmuar
Me ate qe nuk duan te bashkebisedojne,zakonisht u kancelohet mesazhi,gje qe ketu nuk behet.Ndersa po te ndodhte,ne jeten e perditshme reale,ne ndonje tavoline "Ata qellohen me pellembe,jo lehte",se perndryshe do te gjuhej penalltija nga mezi i fushes.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Sa per sqarim per nje pjese te shkrimit tim qe ka te beje me etimologjine e "AUTOkTON";
Mbi autorin: Nezir Myrta (Drillon Gega - pseudonim) ka shkruar midis të tjerash poezi me motivet - atdhedashuria, lirika, satira, erotika - të cilat janë botuar në të gjitha gazetat e revistat shqipe në Kosovë e deri ne Njujork). Mund të përmendet botimi në 1996-tën në Nju Jork i vëllimit poetik “Poema për popullin” që përmban edhe poezinë “Oshëtima e Skënderbejve”
Ka qenë aktor (theatri popullor i Gjakovës, protagonist i dramës “Ura e Shenjtë” 87), pedagog (prof. në Gjakovë, Istog, Prishtinë - mbi 15 vite); publicist (analist politik), zëdhënës i pavarur i luftës çlirimtare të Kosovës (1990 - ?), publicist në mjetet audio-vizuele shqiptare e të huaja RTSH 1992… (1994- ?) në: Njujork, Cigago, Detroit, Cunnetcicut, Florida… Linguist nga 1968 (i papajtuar me sllavizimin e grekizimin e linguistikës shqiptare)…
Zotëron gjuhët: angleze, gjermane, franceze, kroate (gjuhë amtare - shqipja). Pjesërisht: italishten, maqedonishten, rusishten, latinishten….
Kohet e fundit ka ofruar studimet e tij dhe per tu botuar dhe ne Internet dhe keshtu jane botuar te gjitha shkrimet me siper ne revistern Rruzull dhe pjese te tyre jane diskutuar ne forume te ndryshme shqiptaresh.
Nga Nezir Myrtaj:
Ethymologjia e fjalës – autoktonia. - Kompozita – autoktonia, si kuptim i qëndrueshmërisë gjenetike e gjenealogjike të njeriut e popullit vendas në një territor të përhershëm gjenealogjik – është një formë e shprehjes shqipe të vjetër – u^*(n)-To^k(ë)-to^n(ë), u^ + to^k + to^n, e cila shpjegohet përmes vetorit të lashtë të shqipes (illirishtes së re) unë, me vetëm një tingull hundor nazal të zanores – U^ (Unë), emrit shqip – tok(ë), toka dhe pronorit të shqipes – ton(ë), tonë, tonat – që kuptohet shprehja shqipe e sotme – unë n’tokë tonë, si njeriu në tokën e vet dembabadem (Adem baba Adem, sipas logjikës gjenealogjike për të Parin e Njeriut), si njeri i gjithmonshëm, i përhershëm në atë tokë, vend, si vendas i gjithmonshëm historikisht.
Vetori i shqipes, si trajtë e shkurtë e përemrit – u^ (hundore), është një nga format më të lashta linguistike, që lidhet me gjuhën e parë të njeriut – pellgasishten (kuniformin), të cilin e kemi në shumë shprehje shqipe: u^ jam k’tu zoshpie, / u^ jam k’tu dembabadem, / t’kam tho^ u^ moti ty, / u^ ta gjo^j(ë) çaren, / u^ ia dij atij hujin, / u^ jom n’tokë tonë etj. Ku kjo trajtë e shkurtë përemrore flitet edhe sot nga shqipja e folur e popullit shqiptar.
Ndërsa, si formim i kompozitës i.e. e gjenerale – autokton-i-a, përbëhet nga fillesa – a, i.e., ashtu sikur për shumë kompozita tjera të ngjashme me fillesë të njejtë – trajtës së shkurtë të vetorit të shqipes së vjetër – u^ (hundore) – emrit shqip – tok (tokë, toka) dhe pronorit të shqipes – ton (tonë, tonat, tonët – n’tokë tonë, si kuptim i tragjigimisë së njeriut si vendas i gjithmonshëm në tokë të tij.
Kompozita – autokton, me sufiksin – i (autoktoni), në trajtën e pashquar të emrit dhe me sufiksin – a (autoktonia), në tajtën e shquar të emrt - formoi disa forma linguistike i.e., sikurse janë: autoktone, autoktonizmi, autoktonizimi, autoktonik, autoktonike etj…
 

Hartini

Antarë i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Aha Orakull , beke pune fizike te lodhshme me duket , se nuk u thellove shume ne replike .
Pasi te pushosh mire e mire , me thuaj pak si e parashikon ti ta marresh çarmerin?
Ke ndonje strategji , apo diçka konkrete , apo vetem deshiren .
Shenim : Deshira ne keto raste nuk mjafton.
 

abstraction

Carpe Diem
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Aha Orakull , beke pune fizike te lodhshme me duket , se nuk u thellove shume ne replike .
Pasi te pushosh mire e mire , me thuaj pak si e parashikon ti ta marresh çarmerin?
Ke ndonje strategji , apo diçka konkrete , apo vetem deshiren .
Shenim : Deshira ne keto raste nuk mjafton.

fizike eshte dhe kjo :qenis:


:p
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Hartin,une nuk mund te mbush padijen tende persa i perkey ceshtjes se Camerise.Duhet te dish qe Came kane nje Parti te tyre dhe nje shoqate te tyre brenda shteti me emrin Shqiperi.Jashte Shqiperise kane shoqaten e tyre ne Boston e qytete te tjera te Amerikes.Camet do te shkojne ne tokat e tyre nen flamurin e bardhe te NATOS.Tokat e cameve dhe te ardhurat qe jane marre nga Qevria greke per dhenien me qera te tyre gjate 60 viteve,jane te bllokuara nga FMN,e cil ne kontraten qe ka me qeverine greke do ti leshoje keto para kur te zotet e pronave te rimarin pronat e tyre.
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Ku e lame e ku na mbeti,
vaj vatan e mjere mileti...

Per ASKUSHIUS:

Mendoj se Polovina dhe Kadareja shpesh po bien preh e kaheve fetare ne ate qe shkruajne.
Ke te drejte kur thua qe duhet te shikojme drejt te ardhmes, dhe padyshim qe e ardhmja jone eshte ajo ku jemi! Shqiperia - udhekryq - mes Europes Lindore dhe Perendimore.

Ne çdo organizim shoqeror - familje, komb, organizate fetare, organizate kombetare - qendrimi ndaj nje aspekti ndryshon me kohen.
Tani eshte koha qe ne te ngrihemi ne kembe, pastaj te marrim drejtimin e duhur.
Eshte e kote te futem ne filozofira te thella, kur banalisht mund te them qe Shqiperia eshte ne Europe: mjafton ti hedhesh nje sy hartes!
Kjo nuk do te thote qe duhet te urreje aziatiket. Duhet ti luftoje atehere kur keta hapin lufte. Ashtu sic beri Gjergj Kastrioti..
Nese ata rrine per qejf te tyre, BUJRUM!

Kaq kisha une per edicjonin e sotem..

@ Orakulli - non ti curar di loro ma lascia e passa...Mos bej gabimin e Xha xhait!:D
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Po shikoj qe gjithe tendeca juaj po shfaqet dukshem.Shkruani pothuaj percart.Do te doja te dija nese jeni po te tille dhe ne jeten e perditshme,ne maredheniet me njerezit qe ju rethojne.Keni mungesa te me dha edukimi dhe plus kesaj ju mungon pothuaj aftesia natyrore per te arsyetuar.Dyshimi im eshte qe ju nuk keni kaluar ndonje program minimal shkollor dhe nuk beni as perpjekjen me te voge per te shfrytezuar cilesite natyrore te trurit.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Ke te drejte Briciolo,por mendoj se ata duhet normalisht te kalonin ne ndonje teme tjeter.
 

abstraction

Carpe Diem
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Po shikoj qe gjithe tendeca juaj po shfaqet dukshem.Shkruani pothuaj percart.Do te doja te dija nese jeni po te tille dhe ne jeten e perditshme,ne maredheniet me njerezit qe ju rethojne.Keni mungesa te me dha edukimi dhe plus kesaj ju mungon pothuaj aftesia natyrore per te arsyetuar.Dyshimi im eshte qe ju nuk keni kaluar ndonje program minimal shkollor dhe nuk beni as perpjekjen me te voge per te shfrytezuar cilesite natyrore te trurit.

jo te gjithe jemi te diplomuar ne degen e :qenis:
 

Hartini

Antarë i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Po shikoj qe gjithe tendeca juaj po shfaqet dukshem.Shkruani pothuaj percart.Do te doja te dija nese jeni po te tille dhe ne jeten e perditshme,ne maredheniet me njerezit qe ju rethojne.Keni mungesa te me dha edukimi dhe plus kesaj ju mungon pothuaj aftesia natyrore per te arsyetuar.Dyshimi im eshte qe ju nuk keni kaluar ndonje program minimal shkollor dhe nuk beni as perpjekjen me te voge per te shfrytezuar cilesite natyrore te trurit.[/QUOTE


Ashtu si thua ti eshte robo , mire shume e ke .
Keshtu keshtu jam dhe ne jeten e perditshme ,
Mire e ke ti qe ta dhash mundesin te miperolasesh keto xhevahire.
Perfitove mire shume ,por nuk do ndodhe me.
 

Askushius_DK

Anëtar i ri
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

BRICIOLO.... ne rradhe te pare identiten e bejme vete ""NE,INDIVIDI""" , pastaj ne ndertojme shtete dhe kombe po ka dhe nje kulm , nje gur themelit, mos harro sado te duash ti te rrish ne ajer prap do biesh ne toke ...une nuk i tembem efekteve te kohes perkundrazi jam krenar per ate qe jam dhe i perkas ketij CIVILIZIMIT KRISTIAN EUROPIAN !!!!!!!!!

Ki miresine te lutem te me thuash shkurt e shqip kush eshte IDENTITETI YT, apo je e paformuar akoma , pret ta ndryshosh me kohen ?????????
A duhet vene kryqi katolik ne varrin e Gjergj Kastriotit ne Lezhe apo jo ??????????(thjesht mendimi jot ,mos u influenco nga te tjeret)

ps. ORAKULLI s`mu pergjigj , tani eshte radha jote shpirt....
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Sa po shkon kendej i kile vullgaritet? :gjujpeshk:
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Kryqi,me vjen keq per fanatiket fetare,por eshte shume i vogel per tu vene mbi varrin e te madhit Gjergj Kastrioti.Gjergji luftoi jo per kryqin katolik apo ortodoks,luftoi;qe tokat e shqiptareve mos ti shkelte i huaji.Nese ju deshironi ta zvogeloni luften e tij,ose t'ja deformoni e ndryshoni qellimin,ju nuk i sherbeni ceshtjes se pambyllur te tij, por vetem kishes se Romes ose ndonje kishe tjeter.Nese doni jeni te lire ti sherbeni,nuk ju ndalon kush.
Nuk do te kenaqimi Europen duke i vendosur Gjergjit nje kryq siper,sepse shtetet moderne,kane kohe qe jane shkeputur nga Kishat(perjashtim ben ndonje vend "demokratik: si Greqia p.sh).Gjergji e kishte venndosur vete "kryqin" e tij.Shikoje siper,simbolin e "dhise".Dhija besoj se nuk ka ndonje te perbashket me kryqin,por besoj me traditat e hershme pagane pellazge-ilire-arbanase-shqiptare,para se te lindte kryqi.Keto tradita i ka pershkruar mire ndonje autor i panjohur nga ju,si dhe si nga ata qe e mbajne veten qe e njohin,Homeri tek ILIADA(jo eladha).
Vete vendimi i Gjergjit duhet respektuar.
Ju jeni kaq te fiksuar ne copezimin tuaj vogelarsyetus,kesaj radhe fetar,kaq te shtanget e te pallogjikshem,gje qe besoj vjen si pasoje;kryesore e padijes se pergjithme tuaj(ku nuk perjashtoj dhe ndonje emer te "madh" ne kete padije);e vecanerisht mos ditjes te historise se Gjergjit(qe ka luftuar edhe kunder perfaqesuesve te kryqit),si dhe te deshires tuaj(jo juve personalisht) per te krisheruar(ose serbizuar,disa te vegjeltjere),saqe nuk ngelet gje tjeter vecse per here te fundit drejt te te shkruaj(kesaj radhe juve personalisht);
I madhi Gjergj,ishte i madh sepse nuk ishte kurrizules,si ata qe mundohen te ngrene emrin e tyre te vogel duke baltezuar heroin dhe duke hedhur mbi shpinen e Gjergjit,kryqra e kallemra e cfaredolloj deshirash e ndyresirash individuale te “lira”,te cilat ne fakt j'ua krrusin me shume shpinen vete atyre.
Po te pranojme per nje moment qellimin e 'mire" te anti "Mitit" Gjergj;"Miti" i "keq" i "Heroit" nuk rrezohet duke u zevendesuar me Mitin e "njohur e pranuar per me te vertete" ,ose me "kryq" ne rastin tuaj,ose ti bashkengjitet ,ose zevendesuar me Miti- "Zotin",ose me Miti-AntiSkenderbeun(qe gjithsesi eshte mit),e cfaredolloj "zbulim i ri" zvendesues,sepse do te kishim,sipas meje,vetem zevendesime mitesh,ku do te ngelej gjithmone ne fund i zevendesuar me nje mit tjeter,negativ,ose pozitiv,"Zot" ose "antikrisht".
Mjafton kjo llogjike elementare qe largon "antikonformistet" artificiale e fetare nga tavolina e arsyetimit dhe e cpon "pseudoproblemit" e ngritur prej tyre.Ku qendron epersia e miteve si “zoti”,”krishti””kryqi””Muhameti””gjysemhena”,qe u jep atyre drejten te mbahen lart,dhe keqesia e “Mitit Skenderbe”,qe jep te te drejten te pareve dhe atyre qe besojne ne to, te groposim nen dhe MITIN Gjergj dhe per me teper disa te vene kryqin e tyre mbi “Mitin e Miteve”.Kjo lufte eshte bere njehere e nje kohe kur Krishterimi zevendosi paganizmin.
Pra,per konkluzion llogjik;
Duam t’kemi nje “Mit” per nje pale dhe “joMit” per nje pale tjeter.A eshte kjo barazi??A ruhet e drejta e pa anshmerise nga palet?
Nese nuk ju pelqen “MITI” Gjergj ne konceptin tuaj te mitit,jeni te lire ta braktisni ate,por nuk keni te drejte ta shani e perbaltni ate, e te ndaloni nje pale te mos besojne ne te.Nese doni “Mite” me te mire e qendrueshem,ne konceptin tuaj te mitit, se “miti Gjergj”,si “KRYQI” ,ose “Zoti”,mund ti perqafoni,ndersa ne te “mitit” tjeter,ne konceptin tuaj,nuk na lind e drejta t’jua shajme e t’jua ndalojme ato.
Ketu qendron problemi.Lubonja e Klosi duan te na detyrojme te ndryshojme pozicionin tone ne lidhje me Gejrgjin.Po supozoj per nje cast,qe ai liber fantazme,mos te ishte fantazme dhe ta kishte shkruajt jo Shmuti por Historiani me i madh i gjithe koherave,perseri askush nuk do te kishte te drejte te ndryshonte bindjen e nje grupi te caktuar njerezisht mbi Gjergj Kastriotin,I cili bazohet ne 1900 librat e tjere.
E verteta per ne kendveshtruesit ndryshe,eshte e ndryshme;Gjergji nuk eshte nje MIT(nuk perjashtohet qe komuzmi donte ta mitizonte per qellimet e veta,por kjo eshte ana tjeter e medaljes).Vepra e tij,ne thelb eshte leksion jetesor per mbrojtjen e lirise se nje kombi.Historia e tij eshte natyrmerisht vepra e kryer e Gjergj Kastriotit,pa qellim kryqine ose ndonje fantashenceide tjeter.Historia e tij eshte shkruajtur ne reth 2000 libra,poema,poezi,opera,kenge.Vepra e tij ka vlere universale per gjithe popujt,jo vetem per ne Shqiptaret e sotem.
Ajo veper,duke pergjithesuar,eshte simbol i LIRISE.Nese LIRIA DUHET TE BARAZOHET ME MITIN,per rastin e tij,une jam dakord.Nese mesazhi i vepres se kryer perej tij duhet bashkangjitur me emrin e tij,une jam dakord.UNE PRANOJ ekzistencen e ketij lloj MITI.
Por une di shume mire ,qe sot eshte shume e veshtire te kuptohen dhe te pranohen konceptet e thjeshta,sepse nuk lene rruge te hapur "mitet" e verteta qe kane zene vend e qe qarkullojne ne shumellojformash te sotme,disa here te veshura dhe me uniformen e "ARSIMIMIT" DHE "PROFESSIONisTIT",nen emrin e ANTIKONFORMTIZMIT,ANTINACIONALIZMIT etj. E drejta per LIRI si ajo e Gjergjit,ose si ajo e sotme e shqiptareve te Maqedonise p.sh. nuk eshte nacionalizem.Eshte thjesht vendosja e nje grupi njerezish per te luftuar per fitmin e saj,pamvaresisht se te nesermen pas ndodhjes dikush mund ta quaj MIT,ose lufte per hakmarrje.Pamvaresisht se liderin e mundshem te saj,te nesermen pasndodhjes ,disa do te donin ta benin me origjine greke.

LIRIA E VERTETE ka pasur dhe do te kete gjithmone kundershatre,ndonjere edhe nga pseudoja e saj qe ngrihet nga abuzuesit e "Lirise se Fjales".E drejta per LIRI nuk eshte nacionalizem.
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

BRICIOLO.... ne rradhe te pare identiten e bejme vete ""NE,INDIVIDI""" , pastaj ne ndertojme shtete dhe kombe po ka dhe nje kulm , nje gur themelit, mos harro sado te duash ti te rrish ne ajer prap do biesh ne toke ...une nuk i tembem efekteve te kohes perkundrazi jam krenar per ate qe jam dhe i perkas ketij CIVILIZIMIT KRISTIAN EUROPIAN !!!!!!!!!

Ki miresine te lutem te me thuash shkurt e shqip kush eshte IDENTITETI YT, apo je e paformuar akoma , pret ta ndryshosh me kohen ?????????
A duhet vene kryqi katolik ne varrin e Gjergj Kastriotit ne Lezhe apo jo ??????????(thjesht mendimi jot ,mos u influenco nga te tjeret)

ps. ORAKULLI s`mu pergjigj , tani eshte radha jote shpirt....

Askush, identitetin e bejme ne INDIVIDET por si pjese e nje sistemi KOMBETAR.

Nese do te flasesh per identitetin tim, mund te te shpjegoj fare mire cfare jam:

Njeri, femer, e lindur ne TR, shqiptare (kete status ma jep gjuha, vendi ku kam lindur, kultura dhe historia e vendit ku kam lindur), europiane, qenie tokesore dhe pjese e universit djellor...

Historia e vendit tim dhe e gjithe botes, me meson se fete u krijuan nga njeriu per njeriun, per kete arsyje nuk me pelqen te behem fanatike e nje feje te caktuar duke ofenduar cdo gje tjeter qe nuk ka formen e besimit tim.

Ata qe nuk jane UNE, nuk do te thote medoemos se jane ANTI-UNE...

Persa i perket kryqit mbi varrin e Gjergjit, nuk mendoj se duhet te vihet pasi ai vete ne dokumenta te ndryshme eshte shprehur se nuk ishte luftetar i ISLAMISMIT si fe, por i ISLAMIKEVE (atyre qe predikonin kete fe ne menyre te gabuar). Titulli Atletae Christi ju dha ne forme shenje nga Papati, kjo nuk do te thote qe ai beri lufte sepse ishte i paguar. Sulltani i dha mundesine te luftonte krah tij kundra Europes, i dha mundesine te behej PRINCI I VETEM i trojeve arberore dhe ai nuk pranoi...
E di pse nuk pranoi?? Jo sepse kishte inat islamizmin, por sepse ishte kundra luftehapesve! Skenderbeu u kthye si luftetar mbrojtes, jo sulmues.

Ai lindi ortodoks, u detyrua te behej mysliman, u konvertua ne katolik dhe jetoi si BEKTASHI!
Ky imazh i Skenderbeut, duhet te te beje te mendosh se sa ai ishte i dhene pas luftes fetare!
Skenderbeu luftoi dhunen, luftoi pushtuesin, luftoi per identitetin e Arberise qe ishte copa copa dhe e mblodhi bashke te teren. (mos harrojme qe gjeografikisht krahinat ishin te ndara komplet, pra po te logjikonte si ty Skenderbeu, s'do kishte bashkim kombetar te Shqiperise, por vetem disa krahina te ndara).


Uroj te jesh i kenaqur me pergjigjen time, te painfluencuar nga askush!
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Ke te drejte Briciolo,por mendoj se ata duhet normalisht te kalonin ne ndonje teme tjeter.

S'ka gje, "ne mos rrjedh, do pikoje" thone nga anet tona...Perderisa futen e lexojne, dicka do kuptojne padashje!
Nese flasin vetem per inerci te mendjes se tyre, sipas procesit te Stream of Consciousness, kjo eshte gje e mire sepse sa kane filluar te mendojne te pakten..Duhet vetem te organizojne me mire mendimin e tyre..

Kane akoma shpresa!
 
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Sinqerisht kte teme se kuptoj fare....Se ceshte bere nje rremuje fjalesh kush e kush te perdore fjale te medhaja....
Mos ma citoje njeri postimin se e thyej ne mes...
Amon mo njerez flisni thjesht tju marrin vesh robt..haha
 

Askushius_DK

Anëtar i ri
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

ORAKULLI....Kryqi i vogel eshte dhe meqe nuk bie shume ne sy t`ja vejme Gjergjit meqenese u varros si i tille !!!(andej nga Usa i rrespektojne shume te drejtat e njeriut edhe ato fetare)

Ti qe ke pire vere me Gjergjin nga e njejta amfore si nuk e pyete ....pse e vuri """SHQIPONJEN E BIZANTIT""" ne flamur dhe jo ""DHINE"""" pagane ???? Te beje nje xhiro andej nga kisha e Shenkollit ku u mbajt Kuvendi i Lezhes.

Ti japim Qesarit ate qe eshte e Qezarit !!!!!

Paganë quheshin ata që nuk pranonin fenë e re monoteiste , dhe këta ishin pikërisht katundarët(te pazhvilluarit), apo ata që ishin të lidhur më ngushtë me traditën (trashëgiminë) e vjetër, me kultin e natyrës . Menjefjale ato qe nuk pranuan ""CIVILIZIMIN KRISTIAN""" Dikush i falej kultit te diellit, dikush kultit te gjarprit ..e dikush dikujt tjeter s`dihet se cfare.
(Ne kohet e sotme i bie qe ti falem shkurreve dekorative qe kam para pallatin)

Paganizmi si "TERM GJUHESOR, FJALE"" nuk ka egzistuar kurre (as si fe) , por ""LINDI"" si fjale ne nevoje mbas Krishterimit per te cilsuar njerzit e e egjer te pacivilizuar !!!

Edhe kjo mireqenie qe jeton ti sot eshte vazhdimesi e CIVILIZIMIT KRISTIAN jo e paganizmit se rrotull kishes u nderuan qytetet.... aty qe qendra... aty lindi qyteterimi .

Mire te thote TRENDELIN... gjej nje te dashur po dhe per ate duhet emri dhe ne subkoshience (nenkrese) nekuptohet civilizimi e feja se ndryshe nuk ""NGJIZET"". Ose beje si shqiptaret qe ""GJUAJNE """ neper Europe duke i thene femrave qe jam italian ....

I thone Europe e vjeter ketu ,edhe ai vendi qe aderon dhe aspiron ti per lirine e fjales ketu i ka rrenjet . Kesaj corbes shqiptare nuk shkon drejt lirise(pa gurin e themelit) por drejt t`kurrjes lirise po nuk i dhame civilizimin dhe te kthejme KRISTIANIZMIN BIZANTIN(katoliko -ortodoks)

ps. Kjo fantoshenca ime eshte shume me reale dhe e """VERTETE""" se fjodizmi jot !!!!
 

Askushius_DK

Anëtar i ri
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

BRICIOLO... Shpirt ke thene me siper :
Ai lindi ortodoks, u detyrua te behej mysliman, u konvertua ne katolik dhe jetoi si BEKTASHI!

Nuk tha si vdiq ama dhe ku u varros !!!!!!!!!!!!!!

Ti thekson :
Njeri, femer, e lindur ne TR, shqiptare (kete status ma jep gjuha, vendi ku kam lindur, kultura dhe historia e vendit ku kam lindur), europiane, qenie tokesore dhe pjese e universit djellor...

Po ti pse u ktheve ne ""KATOLIKE""""(pagzove) athere kur kishte kaq pak """VLERE""""aq sa te mos permendet fare ????!!!!!!!!....
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Askushius:

Vallai di qe vdiq ne Lezhe nga malaria! Perderisa Kryqin nuk ja vune atehere, s'kuptoj per cfare arsyje duhet t'ia vene tani!

Persa i perket konvertimit tim, kjo eshte nje zgjedhje personale, qe nuk ka te beje me kombin. Do zinte peshe kombetare, nese te gjithe shqiptaret do kishin te njejtin kendveshtrim si une! (por nuk eshte keshtu)

Se fundi, feja ka si qellim te "pastroje" shpirtin e njerezve dhe jo te sjelli lufte mes komuniteteve te ndryshme!

Feja eshte nje gje, Kombi eshte gje tjeter!
Perputhen bashke vetem ne momentin qe te gjithe pjesetaret e nje kombi pranojne nje fe te perbashket, jo kur i'u imponohet nga dikush tjeter!
 

mirela

DODONA hajmali
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

Po shikoj qe gjithe tendeca juaj po shfaqet dukshem.Shkruani pothuaj percart.Do te doja te dija nese jeni po te tille dhe ne jeten e perditshme,ne maredheniet me njerezit qe ju rethojne.Keni mungesa te me dha edukimi dhe plus kesaj ju mungon pothuaj aftesia natyrore per te arsyetuar.Dyshimi im eshte qe ju nuk keni kaluar ndonje program minimal shkollor dhe nuk beni as perpjekjen me te voge per te shfrytezuar cilesite natyrore te trurit.

S'ka gje, "ne mos rrjedh, do pikoje" thone nga anet tona...Perderisa futen e lexojne, dicka do kuptojne padashje!
Nese flasin vetem per inerci te mendjes se tyre, sipas procesit te Stream of Consciousness, kjo eshte gje e mire sepse sa kane filluar te mendojne te pakten..Duhet vetem te organizojne me mire mendimin e tyre..

Kane akoma shpresa!


Pemes me kokrra i bihet , plepit si rri njeri as ne hije :)
 

mirela

DODONA hajmali
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

ORAKULLI....Kryqi i vogel eshte dhe meqe nuk bie shume ne sy t`ja vejme Gjergjit meqenese u varros si i tille !!!(andej nga Usa i rrespektojne shume te drejtat e njeriut edhe ato fetare)

Ti qe ke pire vere me Gjergjin nga e njejta amfore si nuk e pyete ....pse e vuri """SHQIPONJEN E BIZANTIT""" ne flamur dhe jo ""DHINE"""" pagane ???? Te beje nje xhiro andej nga kisha e Shenkollit ku u mbajt Kuvendi i Lezhes.

Ti japim Qesarit ate qe eshte e Qezarit !!!!!

Paganë quheshin ata që nuk pranonin fenë e re monoteiste , dhe këta ishin pikërisht katundarët(te pazhvilluarit), apo ata që ishin të lidhur më ngushtë me traditën (trashëgiminë) e vjetër, me kultin e natyrës . Menjefjale ato qe nuk pranuan ""CIVILIZIMIN KRISTIAN""" Dikush i falej kultit te diellit, dikush kultit te gjarprit ..e dikush dikujt tjeter s`dihet se cfare.
(Ne kohet e sotme i bie qe ti falem shkurreve dekorative qe kam para pallatin)

Paganizmi si "TERM GJUHESOR, FJALE"" nuk ka egzistuar kurre (as si fe) , por ""LINDI"" si fjale ne nevoje mbas Krishterimit per te cilsuar njerzit e e egjer te pacivilizuar !!!

Edhe kjo mireqenie qe jeton ti sot eshte vazhdimesi e CIVILIZIMIT KRISTIAN jo e paganizmit se rrotull kishes u nderuan qytetet.... aty qe qendra... aty lindi qyteterimi .


I thone Europe e vjeter ketu ,edhe ai vendi qe aderon dhe aspiron ti per lirine e fjales ketu i ka rrenjet . Kesaj corbes shqiptare nuk shkon drejt lirise(pa gurin e themelit) por drejt t`kurrjes lirise po nuk i dhame civilizimin dhe te kthejme KRISTIANIZMIN BIZANTIN(katoliko -ortodoks)

ps. Kjo fantoshenca ime eshte shume me reale dhe e """VERTETE""" se fjodizmi jot !!!!

Paganizmi si "TERM GJUHESOR, FJALE"" nuk ka egzistuar kurre (as si fe) , por ""LINDI"" si fjale ne nevoje mbas Krishterimit per te cilsuar njerzit e e egjer te pacivilizuar !!!
Sa mbrova lepirsen qe me dhe ti dhe u shkriva me kete budallallek qe ke shkruar ketu xhaxhi Askushius
merre pergjigjen time prej "kalamani " meqe ti je filozof e na shpik te tjera gjera

Shqiptaret ne lashtesi ,nuk besonin ne asnje fe , pra ishin nje popull pagane .....( e thene prej shume albanologeve kjo Pagane)
Feja e tyre ishte toka dielli , pema, buka dhe sot e kesaj dite shiptaret betohen, per kete buke , per ate diell , per kete toke , mbetsha qorr , m'u thafshin krahet
Shekuj me vone filluan te betoheshin ,per kete flamur , per nderin e familjese e tjera betime
Neper shekuj kur kryqezatat e ndryshme bene fushata neper popuj qe t'i bindinin ata te perkrahnin fene e tyre dhe shqiptaret e sotem ne te gjitha trojet e tyre ku ata qendrojne "u binden " te perkrahin keto kryqezata fetare , po asnjhere ata s'u binden ne themel te vetes per keto fe. Ata ngelen dhe jane akoma ( perderisa ne bijte e tyre e trashegojme kete veti , se kam per ty askiushus kete ) brenda vetes te pamposhtur dhe ne besim te tyre mbeten po aq pagane sa dhe te paret . Bashke patriotete ketyre paganeve qe filluan te besonin dikush ne orthodoksi , dikush ne katolicizem , dikush ne myslimanizem , i pranuan brenda vetes dhe bashkjetuan me ata , pasi ata( paganet) ishin te ndergjgjegjshem se keto fe u perqafuan per interesa politike dhe ekonomike ne ato shekuj .
Me vone , pra ne ditet tona kjo bashkjetese u quajt TOLERANCE
Per mendimin tim kjo Tolerance e ka emrin paganizem. Nese ne do besonim ne fete tona perkatese me fanatizem atehre s'do kishte tolerance, ashtu si po ben ti ASHKIUS tani ne keto moment qe ke marr nje kryq ne dore e qe do ta vendosesh ne te gjitha cepat e shqiperise
NUk eshte me koha e kryqezatave je me vonese DJALOSH !
 

Askushius_DK

Anëtar i ri
Titulli: Bisede me ORAKULLIN

BRICIOLO...te lutem mos me thuaj mua """VALLAI""" po nej turku ose arabi ...(nuk ka te beje as me gjuhen dhe as me kulturen time )

Enciklopedia gjermane : Skanderbeg – Wikipedia

Er bemنchtigte sich am 27. November 1443 der Festung Kruja, fiel am folgenden Tag offen vom Sultan ab und konvertierte zum Christentum zurück.
Ai rimori me 27. nentor 1443 kalane e Krujes dhe ne ditet ne vazhdim mbas disfates se Sulltanit u rikthye ne """KRISTIANIZEM"""...

Skanderbeg wurde nach seinem natürlichen Tod im Januar 1468 in einer Kirche im nordalbanischen Lezha begraben.Zehn Jahre nach seinem Tod konnten die Osmanen 1478 Albanien erobern und mehr als 400 Jahre lang beherrschen. Grab und Kirche wurden von den Osmanen zerstِrt. Viele Osmanen sollen Teile seiner ـberreste als Talisman mitgenommen haben.
Skanderbeg vdiq ne menyre natyrale ne janar te 1468 dhe u varros ne nje ""KISHE""" ne pjesen veriore shqiptare ne Lezhe. Dhjete vjet mbas vdekjes se tij turqit munden te pushtojne Shqiperine ne 1478 dhe te sundojne per me shume se 400vjet . KISHA DHE VARRI U SHKATERRUAN NGA TURQIT .SHUME TURQ BENE TALISMAN ME ESHTRAT E TIJ ..

Lezha – Wikipedia
Nach 24-jنhrigem Kampf starb der albanische Nationalheld Skanderbeg 1468 in Lezha und wurde in der St. Nikolaus Kirche begraben.
Mbas 24 vjet luftime vdiq heroi kombetar shqiptar Skanderbeg (1468 ne Lezhe) dhe u varros ne kishen """"""""""St. Nikolaus Kirche --KISHEN E SHENKOLLIT"""""""""""""""

....................//...................

Ne faqen (shteterore/zyrtare) te Bashkise Lezhe thuhet :

Vendvarrimi i Heroit Kombetar Gjergj Kastrioti Skenderbeu (1981) mbi rrenojat e Kishes se Shenkollit eshte e ndertuar Memoriali per te nderuar vendin """"""""""""KU"""""""""""" u varros Heroi Kombetar Gjergj Kastrioti Skenderbeu, me 17 Janar 1468.

Bashkia LEZHE


Bashkia Lezhe
Lagjia Skenderbeg
Rruga Fran Bardhi
Lezhe, Albania
Tel: +355 215 22270 / 22219
Fax: +355 215 22270

(merr ne tel , apo jane veze sllave dhe keto )ps. BRICIOLO....simbolet do shkojne ne vend te vet ""DO APO NUK DO TI DHE LANGARAQET"""...(e kam thene ne forum qe para dy vjetesh ) . Besimi eshte i lire per kedo, por nuk mund te prekni """"IDENTITETIN""""" !!!!!!!!!
 
Top