Briti, Londra, dardanët dhe historia!

xharra.jpgBritanikët e pranojnë që Briti i dha popullit të tij ligjet dhe sundimin e tij për 24 vite dhe në fund u varros në Trinovatum.. Britanikët e dinë që emrin e moren nga Briti dhe se mbretëria e tij qe ndarë nga tre bijtë e tij : lokrini i cil e udhëhoqi Anglinë, Albanaktu që mbretëroi mbi Skotlandën dhe Kamberiusi që ishte i Uelsit.

A ishte Briti i Trojës , mbreti i parë i Britanisë dhe themelues i Londrës?

A ishte Bruti ai i cili trashëgohej nga pasardhësit e tij nga mbretërit e Britanisë së Vjetër “Brutus gave his name to Britain”.

Briti (Bruti) ishte mbreti i parë i Trojës qe përmendet nga Sir Moses Finley. Briti e ndërtoi kryeqytetin e tij afer Tamisit (Temzes) – Temesa e Homerit për të pasur qasje më të lehtë në Detin e Veriut sepse Wash ngadalë rrëshqiste për ta formuar Finlanden e sotit.

Banorët më të hershmit që mbërritën ne Britani, një mijë vjet para pushtimit Romak, ishin dardanet e qytetit të djegur të Trojës. Ata e ngritën qytetin qe e quajtën “Troia Newydd” (Troja e Re) dhe pastaj “Troynovant” ose “Trinovantum” (Sir Moses Finley, Professor i Historisë së Lashtë në Universitetin e Kembrixhit).

Nga i gjithë studimi im per Britin, Londren, Britanin kjo fjali ma ka kënaqur shpirtin: “Për shumë arsye sipas Profesorit Sir Moses Finleyt, se sa më shumë po i njohim gjërat aq më shumë duhet që “Lufta e Trojës e Homerit” të largohet nga Historia Greke e Kohës së Bronzit (suggested that ‘Homer’s Trojan War must be evicted from the history of the Greek Bronze Age’.”)“ Është vështirë që të mos pajtohesh me këtë përfundim, sepse na kanë mbetur dy mundësi-e thotë

Iman J. Wilkens në ‘Herodoteans’,:” Ose lufta e Trojës kurrë nuk ka ndodhur në Turqinë Veriperendimore ose Iliada e Homerit është një imagjinatë e thjeshtë , ose tjetra që ajo ka ndodhur dikund tjetër”

Vazhdojmë , sipas Geoffrey of Monmouth-it i cili e ka shkruar “ Historinë e Mbretërve Britanik” thotë që stërstënipi i Eneut , me emrin Brutus ( Brit) ka lundruar me armatën e tij në Angli dhe e ka formuar Londrën me emrin Troja e Re (Caerdroia në gjuhëen e Keltëve ) në vitin 1100 paraKR.

Shikoni reagimin e britanikëve të cilët i kerkojnë rrënjet e tyre nëpërmjet trojanëve për të arritur deri tek Noa
Riemërtimi i qytetit ka qenë një katastrofë për historinë britanike. Jo vetëm që kemi harruar lidhjet tona me Trojën antike, por gjithashtu u kemi dhënë terren avokatëve të evolucionit, të cilët nuk duan që ne ta dimë se, përmes Trojanëve, ne mund të gjurmojmë prejardhjen tonë deri në Noe.

Brutusi dhe ushtria e tij lundruan larg dhe u ndalën në disa pjesë të Afrikës, pastaj lundruan nëpër Shtyllat e Herkulit (ngushticat e Gjibraltarit) dhe mbërritën në Gali ku morën disa mërgim Trojan. Ata zhvilluan disa beteja kundër Galëve, pastaj u kthyen në anijet e tyre dhe lundruan në destinacionin e synuar, një ishull pothuajse bosh në veri të Galisë i njohur si "Alban" (Albion), që do të thotë "Ishulli i Bardhë". Ata që erdhën me Brutus u quajtën "Britanikë", dhe ishulli u bë i njohur si "Britani". Data e mbërritjes së tyre llogaritet të jetë 1074 para Krishtit, sipas një shënimi në fund të faqes nga Peter Roberts në përkthimin e tij të "Kronikës së Mbretërve të Britanisë" të Tysilio

dardaniapress.com
 
Top