• Mirësevini tek Forumi Virtual

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diksutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti.

    Regjistrimi është plotësisht falas në komunitetin tonë, pasi të regjistrohesh do të gëzosh shumë të drejta si të japesh mendimin tënd në një diskutim, të hapësh një diksutim tëndin, të komunikosh me anëtarët e tjerë të komunitetit në mënyrë private, të marësh pjesë dhe të votosh në konkursin e poezisë dhe të fotografisë dhe shumë opsione të tjera... duke përdorur mënyrën më të thjeshtë dhe të sigurtë për tu rregjistruar
    GOOGLE Microsoft Yahoo

    Për cdo problem mos hezitoni të na " KONTAKTONI ".

Byrek Shtëpie me Patate

Hera

Βιβλίο φάγος
Byrek Shtëpie me Patate – Shije Nga Tradita Shqiptare



Një shije fantastike e kombinimit të petëve krokante nga pjekja dhe mbushjes së butë nga brenda me patate, qumësht e vezë. Foto: Flickr

Amvisat shqiptare janë vërtetë duararta. Ato mbledhin gjithë shtëpinë rreth tryezës me gatimet fantastike e të shijshme të përgatitura plot dashuri, delikatesë e kujdes.
Një nga këto gatime padyshim, në krye të listës së recetave më tipike e më të shijshme shqiptare janë byrekët.
Të përgatitur me kombinime të ndryshme nga mbushjet me djathë apo gjizë, qumësht me vezë, kungull apo qepë e domate, lakra të egra, hithra apo spinaq, nëse ka një shije që nuk të lodh kurrë e që të bën ta kërkosh përherë në tryezë ai është byreku i amvisave shqiptare.
AgroWeb.org u sugjeron më poshtë përgatitjen e një prej këtyre recetave fantastike, byrekun e shtëpisë me patate e qumësht.
Një shije fantastike e kombinimit të petëve krokante nga pjekja dhe mbushjes së butë nga brenda me patate, qumësht e vezë.
Ky byrek është ideal për një vakt të shijshëm dreke, AgroWeb.org u sugjeron ta shoqëroni atë me sallata apo edhe supa të ndryshme të lehtë, por qoftë edhe më një gotë dhallë e djathë të bardhë ose kaçkavall.

Receta e Përgatitjes për Byrek me Patate
Përbërësit:

500 gr Miell
250 ml Ujë
Kripë
Vaj Ulliri
Pak gjalpë fshati
Sodë buke
800 gr patate
Një gotë qumësht
Dy kokrra vezë
Një kokërr qepë
Piper i kuq
Përgatitja e brumit
Përgatisim brumin, duke hedhur në një tas të madh miellin.
Pasi bëjmë një gropë në mesin e miellit hedhim kripën, sodën dhe i përzjejmë me dorë ndërsa nisim të shtojmë ujë të vakët derisa brumi të krijohet në një masë të butë dhe të përshtatshme për t’u hapur në formën e petës.
Brumin e përftuar e mbulojmë me një pecetë të pastër dhe e lëmë përreth gjysmë ore që të fryhet ndërsa nisim përgatitjen e mbushjes me patate.
Përgatitja e Patateve
Si fillim patatet siç i kemi i pastrojmë me ujë të bollshëm dhe i vendosim në një tenxhere me ujë duke i lënë të zjejnë për 15 minuta nga koha që uji nis të valojë.
Më pas, patatet i lëmë të ftohen dhe i grijmë në rende.
Në një tigan hedhim një lugë gjelle gjalpë.
Pasi të ketë shkrirë gjalpi hedhim qepën e grirë hollë dhe e kavërdisim derisa qepa të zverdhet e të marrë ngjyrë të artë.
Më pas hedhim patatet, të cilat më parë i kemi grirë në rende. Vijojmë t’i kavërdisim me një lugë druri për 10 minuta.
I heqim nga zjarri, u hedhim kripë dhe pak piper.
Në një tas rrahim dy kokrrat e vezës, hedhim pak vaj ulliri dhe qumështin, i rrahim dhe i bashkojmë me patatet duke i trazuar derisa të krijohet një masë homogjene.
Provojmë nëse masa është kripur sa duhet.
Përgatitja e Byrekut
Pasi e përgatisim mbushjen me patate, e lëmë të ftohet. Gjatë kësaj kohe brumi është gati për t’u punuar. Brumin e ndajmë në 10 kuleçë të vegjël dhe nisim hapjen e petave.
Në tepsinë e lyer me vaj ulliri, shtrojmë tre petat e para duke u hedhur secilës nga disa pika vaj ulliri.
Më pas shtrojmë pjesën e parë të mbushjes me patate. (Masën me patate e planifikojme të ndarë për tre shtresa)
Vijojmë me shtrimin e dy petave të tjera dhe më pas hedhim sërish një pjesë të mbushjes së patateve.
Pas kësaj, sërish shtrojmë dy peta të tjera duke i spërkatur gjithmonë me disa pika vaj ulliri.
Hedhim dhe pjesën tjetër të mbushjes dhe vijojmë shtrimin e dy petave të tjera.
Hedhim edhe pjesën tjetër të mbushjes me patate dhe më pas shtrojmë tre petat e fundit duke u sërish disa pika vaj ulliri.
Byrekun e pjekim në furrë në 180 gradë për 20-30 minuta deri sa të marrë pjekjen e duhur.
Në fund të përgatitjes, pasi byreku është pjekur e nxjerrim nga furra dhe e lyejmë me një lugë çaji gjalpë fshati./Agroweb.org
 
Top