Cfare eshte BASHKIMI EUROPIAN?

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Bashkimi Europian (Europian Union) eshte nje ent nderkombetar dhe nderqeveritar i cili eshte i perbere nga 27 shtete anetare, indipendente nga njera tjetra dhe demokratike.

Emri i ketij istitucjoni, fillon me Traktatin e Maastricht-it ne 7 shkurt te 1992, dhe i hyre ne fuqi ne 1 nentor 1993.

Bashkimi Europian karakterizohet nga nje treg i lire midis shteteve pjesmarrese dhe nga monedha e perbashket € (EURO), rregullimi i se ciles varet nga Banka Qendrore Europiane, e cila eshte adoptuar tashme vetem nga 15 prej 27 vendeve pjesemarrese.
Nje tjeter karakteristike e ketyre shteteve te bashkuara, eshte Bashkimi doganor midis kombeve pjesetare ne SHENGEN.

Bashkimi Europian, nuk eshte vetem nje organizate e thjeshte nderkombetare si ONU ose nje bashkim federal shtetesh si SHBA por nje oorganizem sui generis te cilit, istitucjonet e shteteve anetare i dergojne nje pjese te sovranitetit te tyre kombetar.

Kompetencat e BE-se varjojne nga politika ekonomike deri tek ajo bujqesore, nga politika e jashtme deri tek ajo e brendshmja, nga politika e mbrojtjes deri tek ajo e ambientit.
 
Top