Çfarë lloj burrash paguajnë për seks?

Monique

With or Without u
Staf në FV.AL
-785-0-6036c725ebe64.jpg


Quhet profesioni më i vjetër në botë dhe për një arsye të fortë. Sipas sociologes britanike Catherine Hakim, prostitucioni lulëzon në çdo shoqëri të botës moderne dhe e ka bërë këtë gjatë gjithë historisë. Nuk është as një veprim vetëm njerëzor, pasi edhe shimpanzetë femra janë vërejtur duke shkëmbyer seks me ushqim.

Pothuajse në të gjitha lokalitetet në Shtetet e Bashkuara, puna seksuale është e paligjshme, por statusi i saj ligjor ndryshon shumë në të gjithë botën. Në disa vende, të tilla si Hollanda, është e ligjshme dhe e rregulluar me ligj. Në të tjera vende, siç është Zelanda e Re, është dekriminalizuar, që do të thotë se nuk ka ligje që e rregullojnë ose kufizojnë atë. Dhe në vende të tjera si Tajlanda, është teknikisht e paligjshme, por ligjet nuk zbatohen. Pavarësisht nëse është e ligjshme apo jo, puna seksuale është një profesion i stigmatizuar kudo në botë.

Punonjësit e seksit janë përgjithësisht gra dhe klientët e tyre janë pothuajse të gjithë burra. Për të qenë të qartë, ka edhe punëtorë seksi meshkuj, por këta gjithashtu u shërbejnë pothuajse ekskluzivisht burrave. Seksi i paguar mund të jetë mjaft i shtrenjtë dhe burrat që e kërkojnë atë shpesh duhet të rrezikojnë pasoja ligjore, stigmatizim shoqëror dhe mosmarrëveshje martesore. Pra, çfarë lloj burrash paguajnë për seks? Kjo është pyetja kërkimore që psikologia suedeze Charlotte Deogan dhe kolegët e saj eksploruan në një artikull që botuan së fundmi në Arkivat e Sjelljes Seksuale.

Studimi përdori të dhëna nga më shumë se 6,000 burra suedezë, të moshës 16-84 vjeç, marrë nga një sondazh shumë më i madh i shëndetit seksual dhe riprodhues i kryer nga Agjencia e Shëndetit Publik të Suedisë në vitin 2017. Pyetja kryesore në këtë studim që formoi bazën i këtij projekti kërkimor ishte: "A keni paguar ndonjëherë ose keni dhënë kompensim tjetër për seks?"

Charlotte Deogan dhe kolegët e saj gjithashtu konsideruan faktorë të tjerë në jetën seksuale të të anketuarve. Në veçanti, të anketuarve iu kërkua të vlerësonin nivelin e tyre të kënaqësisë seksuale. Ata që thanë se ishin të pakënaqur iu dha mundësia të tregojnë arsyet. Këto përfshinin mungesën e një partnereje seksuale, një numër të pamjaftueshëm të partnereve seksuale dhe të mos qenit në gjendje të bënin seks me partneren ashtu siç dëshironin.

Pyetje të tjera të rëndësishme u përqendruan te aktivitetet seksuale në internet . Këto përfshinin kërkimin për një partner seksi në internet dhe shikimin e pornografisë. Në fund, Charlotte Deogan dhe kolegët e saj vëzhguan një larmi të tipareve demografike, të tilla si mosha, niveli i arsimimit dhe të ardhurat.

Rreth 10% e të anketuarve treguan se kishin paguar për seks në një moment të jetës së tyre. Ky numër është i ngjashëm me atë të marrë në studime të tjera edhe pse përqindja është zakonisht disi më e lartë në vendet ku prostitucioni është i ligjshëm ose i toleruar. Deogan dhe kolegët tregojnë se pagesa për seks në Suedi ka qenë e paligjshme që nga viti 1999. Sidoqoftë, është e ligjshme në shumë vende të tjera europiane dhe kështu që nuk është e vështirë për burrat suedezë të shkojnë jashtë për të paguar për seks.

Studiuesit vunë re gjithashtu se burrat suedezë të moshuar kishin disi më shumë gjasa të kishin paguar për seks sesa më të rinjtë. Sidoqoftë, është e paqartë pse është kështu. Mund të jetë që burrat e moshuar kanë tendencë të kenë të ardhura më të disponueshme për të paguar për seks, por mund të jetë gjithashtu rasti që këta suedezë të moshuar kanë pasur marrëdhënie të tilla para se të bëhej e paligjshme.

Mund të ketë edhe arsye të tjera pse klientët priren të jenë më të moshuar. Pa dyshim që burrat e rinj e kanë më të lehtë të tërheqin partnerë seksualë sesa burrat e moshuar. Për më tepër, burrat e rinj, edhe nëse kanë të ardhura të disponueshme, mund të jenë më të ndjeshëm ndaj stigmës që rrethon pagesën për seks.

Deogan dhe kolegët gjithashtu nuk gjetën ndryshime të rëndësishme në të ardhurat ose arsimimin midis burrave që kanë paguar për seks dhe atyre që nuk e kanë paguar. Me fjalë të tjera, burrat nuk paguajnë për punonjëse seksi vetëm kur kanë të ardhura të disponueshme për ta bërë këtë. Në fakt, studiuesit madje vunë re një tendencë disi në rritje për të paguar për seks te njerëzit me nivele më të ulëta socio-ekonomike.

Në mënyrë të veçantë, ata që raportuan se ishin të pakënaqur me jetën e tyre seksuale dhe që kishin kërkuar ose takuar partnerë seksi në internet kishin pesë herë më shumë gjasa të kishin paguar gjithashtu për seks sesa burrat e tjerë në studim. Për më tepër, ata që shihnin shpesh pornografi kishin tre herë më shumë gjasa të kishin paguar për seks.

Këta faktorë të jetës seksuale (pakënaqësia, takimet në internet dhe përdorimi i pornografisë) janë të gjitha efektet e mundshme të dëshirës për marrëdhënie seksuale. Burra dhe gra individë ndryshojnë shumë për sa i përket seksit që duan. Por siç thekson Catherine Hakim, burrat, mesatarisht, kanë dëshira më të larta seksuale sesa gratë në të gjitha moshat dhe ky hendek rritet me moshën. Ndërsa gratë e reja zakonisht nuk e kanë problem të tërheqin aq shumë partnerë seksualë sa dëshirojnë, disa gra të moshuara kanë pak dëshirë për seks.

Ky hendek i zgjeruar midis dëshirave seksuale të burrave dhe grave çon në atë që Hakim e quan "deficiti seksual mashkullor". Sidomos pasi burrat hyjnë në moshën e mesme, ata shpesh e gjejnë veten me një bashkëshorte që nuk është më e interesuar për seks. Sipas të dhënave të hulumtimeve, burrat që paguajnë për seks e bëjnë këtë sepse nuk po plotësojnë nevojat seksuale në marrëdhëniet e tyre të përditshme.
 

ilia spiro

Anëtar i ri
Sidomos pasi burrat hyjnë në moshën e mesme, ata shpesh e gjejnë veten me një bashkëshorte që nuk është më e interesuar për seks.
Harxhim kolosal i te ardhurave do ta quaja kete pagese, ne nje kohe kur edhe nese merzitesh nga gruaja, ke mundesi te fillosh nje marredhenie te re dhe jo te shpenzosh shuma te tilla me femra qe s`dihet se c`jane.
 
Se di ca lloj burrash mund ta bejne sepse nuk i perkas kesaj kategorie?

Madje ne temat e vjetra kam treguar qe i frekuentoja shpesh kur isha ne Brx, e me binte jo vetem rruga nga Gare de Nord por mbi te gjitha te rrija edhe dy ose tre ore perballe tyre ne anen tjeter te rruges?
 

Frank

Try!
Harxhim kolosal i te ardhurave do ta quaja kete pagese, ne nje kohe kur edhe nese merzitesh nga gruaja, ke mundesi te fillosh nje marredhenie te re dhe jo te shpenzosh shuma te tilla me femra qe s`dihet se c`jane.
Ne fakt nese i referohemi pageses ajo marrdhenia tjeter eshte nje harxhim kolosal te ardhurash lool
Sa per temen, as e kam bere dhe as kam ne plan ta bej, raporti femer/mashkul 4/1, s'ka arsye lool
 

Rinaa

mjau
haha levi ..epo mos thuaj frekuentoja ..kaloja aty afer thuaj :p

mendoj se kush paguan e ben se skap dot femra ne menyra te tjera :p
 
Top