Cila është e ardhmja e fesë?

Zotat e së nesërmes: Cila është e ardhmja e fesë?

Gjatë historisë, besimi i njerëzve dhe lidhjet e tyre me institucionet fetare janë transformuar, argumenton për BBC, Sumit Paul-Choudhury. Po çfarë tjetër?
Para Budës, Jezusit, Muhamedit, ishte Zoroastra. Rreth 3.500 vjet më parë, në epokën e bronzit, kishte një vegim për një Zot të vetëm. Një mijë vjet më vonë, Zoroastrianizmi, feja e parë e madhe monoteiste në botë, ishte besimi zyrtar i Perandorisë së fuqishme Persiane. Në tempujt e saj të zjarrit, morën pjesë miliona adhurues. Një mijë vjet pas kësaj, perandoria u shemb dhe pasuesit e Zoroaster u persekutuan dhe u kthyen në besimin e ri të pushtuesve të tyre, Islamin.

FB_IMG_1577429748246.jpg

1.500 vjet më vonë - sot - Zoroastrianizmi është një besim që po vdes, flakët e saj të shenjta kanë tendencë të përfshijnë në zjarrin e besimit gjithnjë e më pak adhurues.
Ne e konsiderojmë si të mirëqenë që fetë lindin, rriten dhe vdesin - por ne gjithashtu jemi çuditërisht të verbër nga ky realitet. Kur dikush përpiqet të zëfill një fe të re, ajo shpesh hidhet poshtë si kult. Kur njohim një besim, ne i trajtojmë mësimet dhe traditat e tij si të përjetshme dhe të shenjta. Dhe kur një fe vdes, ajo bëhet një mit dhe pretendimi i saj për të vërtetën e shenjtë skadon. Përrallat e panteoneve Egjiptiane, Greke dhe Norvegjeze tani konsiderohen legjenda, jo shkrime të shenjtë.
Edhe fetë e sotme mbizotëruese kanë evoluar vazhdimisht përgjatë historisë. Krishterimi i hershëm, për shembull, ishte një kishë me të vërtetë e gjerë: dokumentet e lashta përfshijnë tekste të shenjta për jetën familjare të Jezuit dhe testamente për fisnikërinë e Judës. U deshën tre shekuj që kisha e krishterë të konsolidohej rreth një kanuni shkrimesh - dhe më pas, më 1054 ajo u nda në kishat lindore, ortodokse dhe katolike. Që atëherë, Krishterimi ka vazhduar të rritet dhe të ndahet në grupe gjithnjë e më të pavlefshme, nga Kuakerët e heshtur deri te Pentekostalistët që merren me gjarpërinjtë.
Nëse besoni se besimi juaj ka arritur në vërtetësinë përfundimtare, mund të refuzoni idenë se ajo do të ndryshojë fare. Por nëse historia është ndonjë udhëzues, pa marrë parasysh sa thellë mund të jenë besimet tona sot, ka gjasë me kohën ato të transformohen, ndërsa u kalojnë pasardhësve tanë - ose thjesht të zhduken.
Nëse fetë kanë ndryshuar kaq dramatikisht në të kaluarën, si mund të ndryshojnë në të ardhmen? A ka ndonjë substancë për pretendimin se besimi në perëndi dhe hyjnitë do të vdes i plotësisht? Dhe ndërsa civilizimi ynë dhe teknologjitë e tij, bëhen gjithnjë e më komplekse, a mund të shfaqen forma krejt të reja të adhurimit? (Gjeni se çfarë do të ndodhte nëse inteligjenca artificiale të krijonte një "shpirt".)

Nga Sumit Paul-Choudhury
* Kjo analizë është paraqitur në koleksionin e materialeve "Më të mira të vitit 2019" në BBC Future
Përgatiti: Albert Vataj
 
Vetem besimi ndaj Zotit dhe vetem atij eshte i paster dhe sle vend per ekuivoke.

Ndersa per institucionet fetare, per mua heret a vone, jane te destinuara per tu shembur.
 
Vetem besimi ndaj Zotit dhe vetem atij eshte i paster dhe sle vend per ekuivoke.

Ndersa per institucionet fetare, per mua heret a vone, jane te destinuara per tu shembur.
E kush te njohu ty me Zotin!!?

ps..e ardhmja e fes mvaret nga vete ne..
 
Feja kurre nuk do te zhduket . Mundet qe besimtaret te ndahen ne grupacione ose te devijojne secili ne devijimin e vete . Por, feja e Zotit qe prej njeriut te pare Ademit/Adamit a.s. i ka qendru kohes edhe kesaj dite adhurohet Zoti Nje dhe i vetem ne 4 anet e Botes .
Per veten time une do te besoj deri te takohem me Zotin tim . Eshte pasuria me e madhe qe posedon shpirti im . Kete besim do tia percjell edhe pasardhesve te mi nese gjeje grua te devoteshme dhe qe beson ne Zot si une . Dhe qe te kete te njejtat kerkesa nga jeta e ato jane : te arrihet vetem kenaqesia e Zotit . Pastaj, keshtu femijet e femijeve te mi inshalla do te vazhdojne rrugen time .

Bsimtar si une edhe me larte ne besim dhe devotshmeri ne Kosove ka me mijera . Dhe sigurisht ne vendet ku ka lind besimi se bashku me njeriun e pare qe besimi i lidhe edhe me shume me fene e Zotit .
Desha me kete shkrim ta shkruaj nje argument te gjalle qe besimi do te ekzistoj sa te ekzistojne njerezit e te therrasin La ilahe ilallah Muhameden Resulluallah .
 
Per aq kohe sa inteligjenca e brezave te rinj eshte gjithmone ne rritje , aq me i madh eshte probabiliteti qe feja si institucion dhe besimi ne Zot te braktisen.
 
Besimi ne Zot nuk mund te braktiset kurre nga askush. Eshte nevoja njerezore per t'u mbeshtet diku.
~
Sa per fete,Islami nuk besoj se do zhduket iher, te tjerat te bejne ca te duan lol
 
Them te drejten se zhvillimet e 100 viteve te fundit do te dergojne deri atje sa strniperit tane nje dite per fe do mesojne ne shkolle:

Na ishte sec na ishte njehere .....
 
Ka ndonjë që deshiron te hyrje ne detaje te Keti argumenti?
E ftoj ne bashkëbisedim, pyetje përgjigje. Besimtar studiues religjioni e kushdo tjetër, edhe ne grup po deshet.
 
Top