Cili eshte sensi i jetes

Lauri

Anunnak
Regullat Kuranore perbehen edhe nga gjara pa sens per mentalitetin modern perendimor, por gjithsesi permbledhin dijen beze qe garanton respekt e dinjitet human. Qarte, disa pika jane jasht normave per kete fillim te 3mij vjaçarit qe e bejne islamin te pa logjikshem dhe jo koerent. Thirrja per Jihad, ne sherbim te Allahut me te gjithe favorin e mundesite, e ben ate ekzemplare. Per kete behet satanike se sjell ne transformim mitet dhe myslimanet e ndershem ne vrases, qe nuk arrijne dot te jene konforme me etiketen islamike.
Secili duhet te mbroje nje mysliman tjeter kur te jete i sulmuar per besimin e tije. Eshte e bukur dhe mjaft humane te gjindesh prane personave qe vuajne nga nje padrejtesi, qofte nje mysliman, i krishtere, ebreo apo ateo. Por te mbrosh dike me te shkrepur pushke kunder nje sulmi me fjale, eshte padrejtesi edhe mes barbarve primitiv te historise.
Dueli, nqs do e shikojme edhe nga drejtesia instikte antike, behet me nje rregull qe behet ligj i rrepte. Denim i ekujlibruar, qe behet me arme te njejte per secilin. Te cilsohet si nje mysliman i keq ai qe nuk vret nje qe thote diçka jo te pelqyeshme per “veshin” e Kuranit, eshte padrejtesija dhe tradhtia e shpirtit te Muhametit.
Prezantuesit spiritual e lajket te popujve te ndryshem zhyten shpesh ne krime fizike me protekstin e mbrojtjes se te se vertetes, o per nje mendim te kundert. Ata vrasin ne emer te ligjit, duke bere drejtesine; “sy per sy, dhemb per dhemb”, duke mbuluar keshtu vrasjet e me parshme te baballarve te tyre. Ata nuk mund te falin sikur i ka mesuar Krishti. Ata nuk jane aspak elastik. Ata, keshtu nuk mund ta mpiksin kurr burimin e gjakderdhjes.
Madheshtia e Muhametit eshte ne idene e tije ikonathyes kunder politeizmit te pa drejte ne ate kohe. Ai mundohej per bashkimin e ndershem e njezeve te disorjentuar nga perhapja e supersticionit dhe e kulteve qe shtrengonin gjithmone e me shume njerzit e thjeshte e naiv.
Ky koncept gjenjal i Muhametit eshte tradhtuar gjate shekujve nga aplikimi rigoroz te normave kuranore apo "interpretimi autentik" te zakoneve te Muhamedit, dhe keshtu prodhuan idhuj te reja qe shtypen mizorisht popullin e atyre.
Allahu i shpalli Muhametit ligjet universale qe qeverisin punet e njeriut dhe natyres, Muhameti ua dha kolaboratorve te tije. Nese nje mysliman thyen ligjet kuranike, mekaton kunder komunitetit dhe Allahut. Ne fund Allahu do ta ndeshkoje rende. Kush beson sinqerisht, duhet te zbatoje ligjet. Allahu eshte Zoti i qiejve dhe i tokes dhe çka ka ne te, dhe ka pushtet mbi te gjitha gjerat. Kurani, fjala e Allahut, eshte gjithashtu rregulla diete. Ndalon alkolin dhe bixhozin sepse jane vese te lidhura me ritet pagane. Konsiderohen zakone qe jane futur ne mesin e njerezve me ane te djallit, qe eshte budallalleku njerezor per te parandaluar ato te lulezojne.
Kurani denon te keqen me sanksione te sakta; si tu prisnin duart e hajduteve si tek burri dhe tek gruaja. Allahu ndeshkon njerzit per veprime te keqija per te dhene nje mesim esemplare te gjitheve. Nje denim psh, eshte njeqind goditje me kamxhik tek shkelesi dhe shkelesja e kurores, me tetedhjete te rena atyre qe akuzojne dike per kurverine pa prova te vlefshme dhe pa sjelle kater deshmitare. Allahu mallkon genjeshtaret.
Keto ligje jane zbulesa e vertete kuranor te Allahut qe shprehin ndjenje lindur me drejtesise. Ata duan te parandalojne semundjet shoqerore qe çdo mendje e shendetshme i denon. Ligjet e Kuranit ndikojne ne ndjeshmerine e popullit te tyre, ne ate kohe besonin qe duheshin dhe ishin te nevojshme praktika e denimit ne publik dhe pa turp. Nga ana tjeter, nuk dine se cila eshte menyra tjeter me efikase per mbrojtjen e shoqerise e tyre perveç se ligjeve kuranore.
Fryma e Kuranit per kete arsye eshte e shendetshme. Eshte fjala e Allahut. Por mendimi i Allahut eshte zbatuar gjithmone nga drita e mendjes, dhe reflektimi i njeriut rritet me kalimin e shekujve dhe behet me sakte - ne frymen e dashurise, te drejtesise dhe te se vertetes - kuptimin e korrektesise se njerezve te frymëzuar. Muhameti, i Derguari i Allahut, sigurisht qe eshte nje shembull i shkelqyer si nje kerkues i te se vertetes qe fryma e tij qe shfaq - pikerisht per shkak se Ai eshte thellesisht i sinqerte duke thene se çfare mendon, o merr nga Allahu - te jete i pagabueshem.
Kurani si çdo kod duhet te drejtoje mendjen. Historia e ketyre dokumenteve eshte nje mesues i jetes. Por ne shkollen e dishepujve, dishepujt e sinqerte e te vertete, automatikisht mund te dine me shume se mesuesi. Shpikesit e medhenje te cilet frymzojne perparimin modern lene nje kujtese te paharrueshme ne histori.

I pari gramafon i Edison-it per shembull, eshte i pa besueshem ne krahasim me nje CD modren. Besnikeria ndaj Edison nuk eshte vazhdimi i prodhimit apo te perdorimit te gramafonit te krijuar prej tij. Por admiruesit e tij "fetare" dhe inteligjent te zhvillojne idene e tij te shkelqyer ne persosmeri dhe perfecionin modern.
Nqs askush nuk do kishte qene ne gjendje te beje gramafonin e pare, me praktik dhe me besnik te zerit njerezor, shpikja do të kishte qene vetem nje objekt kurioziteti, por i paperdorshem nga masa. Njerzit do harronin edhe emrin Edison. Po Marconi, me veglat e tij qesharake. Tani "besniket fetar" te Marconi-it vene boten ne pellembe te dores tuaj. Kjo eshte me te vertete nje perle, nje radio xhepi mini laptop sa nje pakete cigaresh. Nje mrekulli e vertete ne miniature me vale te shkurtra. Merr vale nga Anglia, Amerika, Kina, Rusia, Trieste. Kjo kuti e çmuar qe kap vibracionet sonore te planetit eshte lavdia e Marconit.

(Nomask Cesarscoin.Licenca ne teologji me Laurea ne gjuhe e leterature moderne te huaj)
syri_zpsb06ee057.png
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Regullat Kuranore perbehen edhe nga gjara pa sens per mentalitetin modern perendimor, por gjithsesi permbledhin dijen beze qe garanton respekt e dinjitet human. Qarte, disa pika jane jasht normave per kete fillim te 3mij vjaçarit qe e bejne islamin te pa logjikshem dhe jo koerent. Thirrja per Jihad, ne sherbim te Allahut me te gjithe favorin e mundesite, e ben ate ekzemplare. Per kete behet satanike se sjell ne transformim mitet dhe myslimanet e ndershem ne vrases, qe nuk arrijne dot te jene konforme me etiketen islamike.
Secili duhet te mbroje nje mysliman tjeter kur te jete i sulmuar per besimin e tije. Eshte e bukur dhe mjaft humane te gjindesh prane personave qe vuajne nga nje padrejtesi, qofte nje mysliman, i krishtere, ebreo apo ateo. Por te mbrosh dike me te shkrepur pushke kunder nje sulmi me fjale, eshte padrejtesi edhe mes barbarve primitiv te historise.
Dueli, nqs do e shikojme edhe nga drejtesia instikte antike, behet me nje rregull qe behet ligj i rrepte. Denim i ekujlibruar, qe behet me arme te njejte per secilin. Te cilsohet si nje mysliman i keq ai qe nuk vret nje qe thote diçka jo te pelqyeshme per “veshin” e Kuranit, eshte padrejtesija dhe tradhtia e shpirtit te Muhametit.
Prezantuesit spiritual e lajket te popujve te ndryshem zhyten shpesh ne krime fizike me protekstin e mbrojtjes se te se vertetes, o per nje mendim te kundert. Ata vrasin ne emer te ligjit, duke bere drejtesine; “sy per sy, dhemb per dhemb”, duke mbuluar keshtu vrasjet e me parshme te baballarve te tyre. Ata nuk mund te falin sikur i ka mesuar Krishti. Ata nuk jane aspak elastik. Ata, keshtu nuk mund ta mpiksin kurr burimin e gjakderdhjes.
Madheshtia e Muhametit eshte ne idene e tije ikonathyes kunder politeizmit te pa drejte ne ate kohe. Ai mundohej per bashkimin e ndershem e njezeve te disorjentuar nga perhapja e supersticionit dhe e kulteve qe shtrengonin gjithmone e me shume njerzit e thjeshte e naiv.
Ky koncept gjenjal i Muhametit eshte tradhtuar gjate shekujve nga aplikimi rigoroz te normave kuranore apo "interpretimi autentik" te zakoneve te Muhamedit, dhe keshtu prodhuan idhuj te reja qe shtypen mizorisht popullin e atyre.
Allahu i shpalli Muhametit ligjet universale qe qeverisin punet e njeriut dhe natyres, Muhameti ua dha kolaboratorve te tije. Nese nje mysliman thyen ligjet kuranike, mekaton kunder komunitetit dhe Allahut. Ne fund Allahu do ta ndeshkoje rende. Kush beson sinqerisht, duhet te zbatoje ligjet. Allahu eshte Zoti i qiejve dhe i tokes dhe çka ka ne te, dhe ka pushtet mbi te gjitha gjerat. Kurani, fjala e Allahut, eshte gjithashtu rregulla diete. Ndalon alkolin dhe bixhozin sepse jane vese te lidhura me ritet pagane. Konsiderohen zakone qe jane futur ne mesin e njerezve me ane te djallit, qe eshte budallalleku njerezor per te parandaluar ato te lulezojne.
Kurani denon te keqen me sanksione te sakta; si tu prisnin duart e hajduteve si tek burri dhe tek gruaja. Allahu ndeshkon njerzit per veprime te keqija per te dhene nje mesim esemplare te gjitheve. Nje denim psh, eshte njeqind goditje me kamxhik tek shkelesi dhe shkelesja e kurores, me tetedhjete te rena atyre qe akuzojne dike per kurverine pa prova te vlefshme dhe pa sjelle kater deshmitare. Allahu mallkon genjeshtaret.
Keto ligje jane zbulesa e vertete kuranor te Allahut qe shprehin ndjenje lindur me drejtesise. Ata duan te parandalojne semundjet shoqerore qe çdo mendje e shendetshme i denon. Ligjet e Kuranit ndikojne ne ndjeshmerine e popullit te tyre, ne ate kohe besonin qe duheshin dhe ishin te nevojshme praktika e denimit ne publik dhe pa turp. Nga ana tjeter, nuk dine se cila eshte menyra tjeter me efikase per mbrojtjen e shoqerise e tyre perveç se ligjeve kuranore.
Fryma e Kuranit per kete arsye eshte e shendetshme. Eshte fjala e Allahut. Por mendimi i Allahut eshte zbatuar gjithmone nga drita e mendjes, dhe reflektimi i njeriut rritet me kalimin e shekujve dhe behet me sakte - ne frymen e dashurise, te drejtesise dhe te se vertetes - kuptimin e korrektesise se njerezve te frymëzuar. Muhameti, i Derguari i Allahut, sigurisht qe eshte nje shembull i shkelqyer si nje kerkues i te se vertetes qe fryma e tij qe shfaq - pikerisht per shkak se Ai eshte thellesisht i sinqerte duke thene se çfare mendon, o merr nga Allahu - te jete i pagabueshem.
Kurani si çdo kod duhet te drejtoje mendjen. Historia e ketyre dokumenteve eshte nje mesues i jetes. Por ne shkollen e dishepujve, dishepujt e sinqerte e te vertete, automatikisht mund te dine me shume se mesuesi. Shpikesit e medhenje te cilet frymzojne perparimin modern lene nje kujtese te paharrueshme ne histori.

I pari gramafon i Edison-it per shembull, eshte i pa besueshem ne krahasim me nje CD modren. Besnikeria ndaj Edison nuk eshte vazhdimi i prodhimit apo te perdorimit te gramafonit te krijuar prej tij. Por admiruesit e tij "fetare" dhe inteligjent te zhvillojne idene e tij te shkelqyer ne persosmeri dhe perfecionin modern.
Nqs askush nuk do kishte qene ne gjendje te beje gramafonin e pare, me praktik dhe me besnik te zerit njerezor, shpikja do të kishte qene vetem nje objekt kurioziteti, por i paperdorshem nga masa. Njerzit do harronin edhe emrin Edison. Po Marconi, me veglat e tij qesharake. Tani "besniket fetar" te Marconi-it vene boten ne pellembe te dores tuaj. Kjo eshte me te vertete nje perle, nje radio xhepi mini laptop sa nje pakete cigaresh. Nje mrekulli e vertete ne miniature me vale te shkurtra. Merr vale nga Anglia, Amerika, Kina, Rusia, Trieste. Kjo kuti e çmuar qe kap vibracionet sonore te planetit eshte lavdia e Marconit.

(Nomask Cesarscoin.Licenca ne teologji me Laurea ne gjuhe e leterature moderne te huaj)
syri_zpsb06ee057.png


Artikull interesant dhe jam shume dakort me c'fare eshte shprehur..... edhe e kam shprehur disa here qe edhe vete Kurani inkurajon gjakderdhjen, dhunen ........
 

Attachments

  • syri_zpsb06ee057.png
    syri_zpsb06ee057.png
    6.9 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

@Zana, autori don te dale diku tjeter, jo tek dhuna ne islam..:)
Ndersa Ricky si gjithmone i bije fyellit ne nje vrime
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

@Zana, autori don te dale diku tjeter, jo tek dhuna ne islam..:)

Sigurisht dhe jo vetem ai , k'te mendim kane te gjithe myslimanet e thjeshte, qe praktikojne fene ne shpirtin dhe zemren e tyre pa dallime fetare....
kurse ekstremistet e trasmetojne dhe e shemtojne ndryshe........
 

princesha

Warrior Princess
V.I.P
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Artikull interesant dhe jam shume dakort me c'fare eshte shprehur..... edhe e kam shprehur disa here qe edhe vete Kurani inkurajon gjakderdhjen, dhunen ........
Ti muslimannja qe u shprehe vet, tani shpendan lajmin se Kurani na inkurajon gjakderdhje e dhune... Bash dua te di cfare muslimanje je...
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Ti muslimannja qe u shprehe vet, tani shpendan lajmin se Kurani na inkurajon gjakderdhje e dhune... Bash dua te di cfare muslimanje je...

Jam myslimane moderne, qe besoj tek te drejtat e njeriut dhe i respektoj ato , :)
lajmin s'po e shperdaj une e ke ne Kuran te shkruar :)

po ti c'fare je ?
 

princesha

Warrior Princess
V.I.P
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

pervec qe jam grua, jam muslimane me kombesi shqiptare, jam edhe mesuese, nene e dy femijve, moter e dy vllezerve, bije e dy prinderve etj, ....edhe une jam moderne, vec jo si ti, se ti ndryshe e nenkupton moderne, une krejt ndryshe nga ti....
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Cili eshte sensi i jetes

@Zana, autori don te dale diku tjeter, jo tek dhuna ne islam..:)
Ndersa Ricky si gjithmone i bije fyellit ne nje vrime

Po nuk di si të quhet kjo përveç se rrasje e kokës tënde
në nevojtore
. Po ku din ti mor për Islamin?
Ca paçavrusha dalin këtu të vlerësojnë Kuranin?
Ai që e kupton mirë, Kurani çdo herë ka për të qenë
udhëzuesi më i mirë mbi Tokë...
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Zana1 sbesoj qe eshte muslimane, sepse shpeshher shkruan veq humor mduket.
Ndoshta, por sbesoj.
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Zana1 sbesoj qe eshte muslimane, sepse shpeshher shkruan veq humor mduket.
Ndoshta, por sbesoj.


Je e mbuluar me shami ti ? :D meqe po me paragjykon se c'fare jam une :D
se sot vetem k'to mund te quhen myslimane, une nuk besoj neper libra fetar ( besoj ne natyre ) thjeshte i studjoj :D c'fare mund te quhem ne k'te rast sipas teje :D
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Haha e mbuluar apo e zbuluar, te kam verejt se shum ben humor ne shkrime, per ate mendoj se kur ke thene je muslimane, veq ia ke fut kot, se sje. :)

Ndoshta, por sma mer mendja?

Je e mbuluar me shami ti ? :D meqe po me paragjykon se c'fare jam une :D
se sot vetem k'to mund te quhen myslimane, une nuk besoj neper libra fetar ( besoj ne natyre ) thjeshte i studjoj :D c'fare mund te quhem ne k'te rast sipas teje :D
 

xhebrail

Mangup me Licenc
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Je e mbuluar me shami ti ? :D meqe po me paragjykon se c'fare jam une :D
se sot vetem k'to mund te quhen myslimane, une nuk besoj neper libra fetar ( besoj ne natyre ) thjeshte i studjoj :D c'fare mund te quhem ne k'te rast sipas teje :D


Problem te ja qellosh qfare je ti jam enigmat vet edhe kurre sdo mundem te te deshifroj je enigme.
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Haha e mbuluar apo e zbuluar, te kam verejt se shum ben humor ne shkrime, per ate mendoj se kur ke thene je muslimane, veq ia ke fut kot, se sje. :)

Ndoshta, por sma mer mendja?

S'ke aftesi debati me vjen keq, t'kam vene re edhe here te tjera :D e kalon ne paragjykim personal....

Mbase ty te duket humor :D
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Problem te ja qellosh qfare je ti jam enigmat vet edhe kurre sdo mundem te te deshifroj je enigme.

po fakti qe jam e afte te pershtatem, me ben enigme, e kam mendjen te zgjeruar dhe syte ne balle, e lidhur me realitetin c'do dite :D
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Sipas meje, sikur te kishe vella Laurin. I perngjan me ide.

Por mua sme pengon asgje Zana1, thjesht me pelqen. Nuk di ne realitet si je?
 

xhebrail

Mangup me Licenc
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

po fakti qe jam e afte te pershtatem, me ben enigme, e kam mendjen te zgjeruar dhe syte ne balle, e lidhur me realitetin c'do dite :D


Ti pershtatesh me te gjithe por askush nuk mund te deshifroj je ekuacion me 4 te panjohura zana
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Sipas meje, sikur te kishe vella Laurin. I perngjan me ide.

Por mua sme pengon asgje Zana1, thjesht me pelqen. Nuk di ne realitet si je?

Ok dmth te terheq, dhe je e interesuar :D
Gjithsesi flm qe tregon interes, sa per pyetjen tende po kerkon prova sic duket, s'di si ta marr k'te :D
 
Redaktimi i fundit:

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Ti pershtatesh me te gjithe por askush nuk mund te deshifroj je ekuacion me 4 te panjohura zana

ha ha , po e marr si kompliment,

Ps..... perseri u humb thelbi i temes, duke krijuar interes personal tek une :D
 

xhebrail

Mangup me Licenc
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

E bene interesanten ti ....back in the theme...
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Aha "shum e interesuar" ne thojza. Te tregoj sekretin tim: une nuk besoj ne internet aspak. Interneti nje derë e fshehur, ku sdijme cka fshihet prapa. Te besoj ty, kur te shoh ne realitet, nese te takoj ndonjëherë? :)

Faleminderit per biseden dhe Gjum te embelOk dmth te terheq, dhe je e interesuar :D
Gjithsesi flm qe tregon interes, sa per pyetjen tende po kerkon prova sic duket, s'di si ta marr k'te :D
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Aha "shum e interesuar" ne thojza. Te tregoj sekretin tim: une nuk besoj ne internet aspak. Interneti nje derë e fshehur, ku sdijme cka fshihet prapa. Te besoj ty, kur te shoh ne realitet, nese te takoj ndonjëherë? :)

Faleminderit per biseden dhe Gjum te embel

perderisa nuk beson ne internet atehere s'ke pse shprehesh, sepse kshu i bie te mos jesh ti e sinqerte/qarte ne ate c'fare shpreh :)

Me k'to qe flet s'ka shanc te te takoj, ku i dihet se c'fare je :D

Asgje , t'lutem, flm gjume te embel edhe ty :)
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Per mua kujdesi eshte me rendesi. Keshtu jam e edukuar te kem kujdes dhe miresjellje, ndersa sot ne kohen moderne cdo gje eshte e mundur.

A me takon ti mua ndonjeher a jo? Sprish punë gjë. Cdo gje sipas deshires Zana1


Kalo mir
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Zakonisht kur thua naten e mire , nuk stergjatet me muhabeti se kalon ne bezdisje..... sigurisht me deshire dhe me pak fjale te thashe qe s'kam interes ne pergjithesi te takoj njeri, sidomos ty :D
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Aha, me gjith respekt e pelqej qendrimin tend.
Me ben nder me atë. :)

Gjithashtu....dont forget !
 

xhebrail

Mangup me Licenc
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

rrini ne teme
 

Soulmind

~She wanted the whole world or nothing~
Themelues
Titulli: Cili eshte sensi i jetes

Ore une tradicjonalja e kohes se gurit, si jo e modernizuar qe jam, kam nje pyetje:

Po ndonje reference a e ka perdor ky shkrimtari? Apo ne kohet moderne, cdo opinion meret si fakt? Se ne te prapambeturit e dinim se per cdo statement(deklarim) qe bejme duhet te kemi ndonje reference apo fakt ku mbeshtetemi, per me teper jo thjesht nje fjali e marre nga burimi por duhet pare dhe konteksti ne te cilin do jet shprehur autori (ne ket rast Autori i Kuranit)...
 
Top