Dark Energy Spectroscopic Instrument

Empire

Antarë i Respektuar
5,000 Mini-Sytë e thjesht që janë ndezur për të skanuar Qiejt për Energji të Errët

solvingtheda.jpg


Mijëra sy të vegjël sapo u çelën dhe së shpejti do të skanojnë 35 milion galaktika për dëshmi të energjisë së errët.
HsyMjtKjXKSTovnt8jKawh-1024-80.jpg


Këto 5,000 mini-teleskopë përbëjnë Instrumentin Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), i cili u instalua në teleskopin e Observatorit Kombëtar të Kitt Peak në Arizona. Astronomët kohët e fundit përfunduan provën e parë të provës gati të plotë të DESI, e cila, nga pjerrësia e saj e lartë malore, së shpejti do të skanojë kozmosin për energji të errët, duke filluar në fillim të vitit të ardhshëm.

desi-dark-energy-spectroscopic-instrument.jpg

"Me DESI, ne jemi duke kombinuar një instrument modern me një teleskop të vjetër për të ndërtuar një instrument më të mirë të studimit," tha në një deklaratë Lori Allen, drejtori i Kitt Peak Observatori Kombëtar i Astronomisë Optike-Infra të kuqe.

Energjia e errët është një forcë e padukshme që mendohet se po përshpejton zgjerimin e universit dhe mendohet se përbën 68% të universit, sipas deklaratës.
u-m-scientists-to-help-build-next-generation-dark-energy-probe-orig2-20150409-768x624.jpg


DESI është krijuar për të siguruar matje të sakta të shkallës së zgjerimit të universit. Për të kuptuar se sa universi u zgjerua, ndërsa drita nga galaktikat e ndryshme udhëton në Tokë, instrumenti do të zbulojë dritën nga një grup i veçantë galaktikash, do ta ndajë atë dritë në shirita të ngushtë me ngjyra dhe do të përdorë secilën nga ato frekuenca për të matur distancat e galaktikave nga planeti ynë.


Instrumenti është i pajisur me spektrografë, të cilët ndajnë dritën dhe gjithashtu matin ndryshimin e kuq, ose zhvendosjen e ngjyrës në gjatësinë e valëve më të gjata, nga objektet që lëvizin larg nesh. Në pesë vjet, thuhet në deklaratë, DESI do të ketë skanuar 35 milion galaktika dhe 2.4 milion objekte më të ndritura në univers.

Në kushtet më të mira, DESI mund të analizojë 5,000 galaktika çdo 20 minuta, sipas deklaratës. Këta teleskopë gjithashtu mund ta zhvendosin shpejt shikimin e tyre. Duhen rreth 10 sekonda për këto sy, të cilët kanë një fibër optike të vetme me gjerësi të një fije floku , për të fokusuar shikimin nga një galaktik në tjetrën , sipas deklaratës.

Për më tepër, DESI do të jetë në gjendje të shikojë në universin e largët, të hershëm, duke shkuar përsëri në kohë në rreth 11 miliardë vjet më parë. Në atë kohë, graviteti mendohet të ketë ngadalësuar zgjerimin e universit, ndërsa tani, energjia e errët mendohet se po e shpejton zgjerimin.

"Duke parë objektet shumë larg nesh, ne në fakt mund të hartojmë historinë e universit dhe të shohim se nga çfarë universi përbëhet duke shikuar objekte shumë të ndryshme nga periudha të ndryshme," Nathalie Palanque-Delabrouille, një zëdhënëse e DESI dhe një studiuese e astrofizikës në Komisionin e Energjisë Atomike në Francë (CEA), tha në deklaratë.
 
Top