Debimi i nje ylli nga Galaktika jon!!!

Empire

Antarë i Respektuar
Një yll i dëbuar nga 'Zemra e Galaktikës' Rruga e Qumështit, ka arritur një shpejtësi të jashtzakonshme

w8UkdnutHvE3Zdzy4JfSjG-650-80.jpg


Ndërsa paraardhësit e njerëzimit po mësonin të ecnin drejt me dy gjymtyr, një yll u lëshua nga vrima e zezë supermasive në qendër të galaktikës sonë me një shpejtesi mahnitëse 6 milion km / h.

Pesë milion vjet pas këtij dëbimi dramatik, një grup studiuesish, i udhëhequr nga Sergey Koposov i Qendrës McWilliams të Universitetit Carnegie Mellon për Qendrën Kozmologjike, ka parë yllin, i njohur si S5-HVS1, në yjësinë Crane. Ylli ishte vërejtur duke udhëtuar relativisht afër Tokës (29,000 vite dritë larg) me shpejtësi të pashembullt, duke udhëtuar rreth 10 herë më shpejt se shumica e yjeve në galaktikën tonë.

"Shpejtësia e yllit të zbuluar është aq e lartë sa që në mënyrë të pashmangshme do të largohet nga galaktika dhe nuk do të kthehet më", tha Douglas Boubert, studiues në Universitetin e Oksfordit dhe bashkëautor në studim.

RLSvLHsHUFj8h8TjLuQNRS-650-80.jpg

"Kjo është jashtëzakonisht emocionuese, pasi kemi dyshuar prej kohësh se vrimat e zeza mund të nxjerrin yje me shpejtësi shumë të lartë. Sidoqoftë, ne kurrë nuk kemi pasur një lidhje të qartë të një ylli kaq të shpejtë me qendër galaktikën", tha Koposov në deklaratë.

Ylli u zbulua me vëzhgime nga Teleskopi Anglo-Australian (AAT), një teleskop 3.9 metra dhe sateliti Gaia i Agjencisë Evropiane të Hapësirës. Zbulimi u bë si pjesë e Anketës Spektroskopike të Streamit Jugor (S5), një bashkëpunim i astronomëve nga Kili, Sh.B.A, U.K. dhe Australia.

Tani që ylli është vërejtur, studiuesit mund të ndiqnin udhëtimin e yllit që vinte nga Shigjetari A, vrima e zezë në qendër të Rrugës së Qumështit. Shërben gjithashtu si një shembull i jashtëzakonshëm i Mekanizmit Hills, i propozuar nga astronomi Jack Hills 30 vjet më parë, në të cilin yjet nxirren nga qendrat e galaktikave me shpejtësi të mëdha pas një ndërveprimi midis një sistemi binar yll dhe vrimës së zezë në qendër të galaktikës.


Vendndodhja dhe drejtimi i yllit S5-HVS1 në qiellin e natës tregin largimin nga qendra e galaktikës sonë.

"Ky është demonstrimi i parë i qartë i Mekanizmit Hills në veprim," tha në deklaratë Ting Li, një studjues në Carnegie Observatories dhe Universitetin Princeton i cili drejtoi bashkëpunimin S5. "Të shohësh këtë yll është vërtet e mahnitshme pasi e dimë se duhet të ketë qenë formuar në qendrën galaktike, një vend shumë i ndryshëm nga mjedisi ynë lokal. Është një vizitor nga një botë e çuditshme".

"Ndërsa qëllimi kryesor shkencor i S5 është të hetojë rrjedhat yjore - duke prishur galaktikat e vogla dhe grupimet globurale , ne i dedikuam vemendje ketyre burimeve rezervë të instrumentit për të kërkuar objektiva interesantë në Rrugën e Qumështit, dhe gjetëm diçka të mahnitshme falas '. ' Me vëzhgimet tona në të ardhmen, shpresojmë se do të gjejmë edhe më shumë! " tha Kyler Kuehn, zëvendësdrejtor i teknologjisë në Observatorin Lowell i cili është pjesë e komitetit ekzekutiv S5.Ky zbulim u botua në 4 nëntor në revistën Njoftimet Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike.
 
Top