Depresioni dhe obeziteti, të lidhur me trurin e fëmijëve

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Depresioni dhe obeziteti, të lidhur me trurin e fëmijëve

dep-768x432.jpg


Anomalitë e trurit lidhen gjithashtu me nivelin e rezistencës ndaj insulinës, një pararendës i diabetit

Depresioni dhe obeziteti në fëmijëri: janë të lidhura në tru. Të ashtuquajturat qendra shpërblimi (p.sh. grupi i strukturave nervore përgjegjëse për rëndësinë e nxitjes dhe kënaqësisë) të fëmijëve dhe adoleshentëve, të cilët janë obezë dhe të depresuar tregojnë anomalitë që sugjerojnë që të dy kushtet janë të lidhura neurologjikisht.

Kjo dëshmohet nga një studim i Universitetit të Stanfordit të Mjekësisë, botuar në Hormonet dhe Sjelljen. Fëmijët me të dyja kushtet kanë vëllime të ulëta në dy fusha të përpunimit të shpërblimit të trurit, hipokampusit dhe korteksit anterior cingulate. Anomalitë e trurit janë gjithashtu të lidhura me nivelin e rezistencës ndaj insulinës, një pararendës i diabetit.

Për hulumtimin, u ekzaminuan 42 të rinj, me një indeks masiv të trupit që tregonte obezitetin dhe gjithashtu paraqiste simptoma depresive që nuk trajtoheshin nga të moderuarit në të rënda. Fëmijët u vlerësuan me teste standarde klinike dhe pyetësorët për të vlerësuar nivelin e depresionit, përvojën e kënaqësisë dhe sjelljeve të caktuara të ngrënies, siç është ushqimi i pakontrolluar.

ثshtë matur rezistenca e insulinës si kur agjërojmë, dhe pas konsumimit të dozës standarde të glukozës. Në fund, është bërë rezonanca magnetike cerebrale, e cila tregoi se karakteristikat e hipokampusit të pjesëmarrësve dhe të korteksit anterior ishin të lidhura me nivelet e tyre të rezistencës së insulinës dhe gjithashtu në shkallën e tyre të depresionit, me vëllime më të ulëta të dy rajoneve të trurit në fëmijët dhe adoleshentët, të cilët kishin më shumë rezistencë ndaj insulinës ose depresion të rëndë, ose të dyja. Më shumë rezistenca e insulinës dhe depresioni më i madh u lidhën gjithashtu me lidhjet më të forta mes këtyre dy qendrave të shpërblimeve.


(gazeta-Shqip.com)
 
Top