Dija antike dhe frika moderne.

Një çelës i stoikut për paqen e mendjes:
Seneka në antidotën e ankthit

FB_IMG_1597427799033.jpg

"Ka më shumë gjëra ... ka të ngjarë të na trembin se sa të na shtypin; ne vuajmë më shpesh në imagjinatë sesa në realitet. "
"E vërteta është, ne dimë aq pak për jetën, ne nuk e dimë se cili është lajmi i mirë dhe cili është lajmi i keq," Kurt Vonnegut vëzhgoi në diskutimin e Hamletit gjatë ligjëratave të tij me ndikim mbi format e tregimeve . "I gjithë procesi i natyrës është një proces i integruar i kompleksitetit të pamasë, dhe është me të vërtetë e pamundur të tregohet nëse ndonjë gjë që ndodh në të është e mirë apo e keqe," shkroi Alan Watts një gjeneratë më herët në rastin e tij të kthjelltë për të mësuar të mos mendojë për sa i përket fitimi ose humbja. E megjithatë, shumica prej nesh i kalon përgjimet e ditëve tona duke u shqetësuar për perspektivën e ngjarjeve që gjykojmë të jenë negative, humbje të mundshme të nxitura nga ajo që ne e perceptojmë si "lajm i keq". Në vitet 1930, një pastor e ngriti ankthin në pesë kategori shqetësimesh, katër prej të cilave imagjinare dhe e pesta, "shqetësime që kanë një themel të vërtetë", duke zënë "ndoshta 8% të totalit".
Një cikël lajmesh njëzet e katër orë që pre e kësaj prirjeje njerëzore e ka acaruar pa diskutim problemin dhe nxiti 8% të shfaqet si 98%, por në zemër të kësaj prishje të realitetit është një tendencë e lashtë e mendjes aq e lodhur te psikika jonë, se ekziston në mënyrë të pavarur nga ngjarjet e jashtme. Filozofi i madh romak i shekullit të parë, Seneca e ekzaminoi atë, dhe antidoti i tij i vetëm, me depërtim të rrallë në letërkëmbimin e tij me mikun e tij Lucilius Junior, i botuar më vonë si Letra nga një Stoik dhe nw shqip si Letra e Lucilius - trovi i përjetshëm i mençurisë që na dha Seneca mbi miqësinë e vërtetë dhe të rreme dhe disiplinën mendore të tejkalimit të frikës .
Në letrën e tij të trembëdhjetë, të titulluar "Nga frika e pabazë", Seneca shkruan:
Ka më shumë gjëra ... ka të ngjarë të na frikësojnë sesa ka për të na shtypur; vuajmë më shpesh në imagjinatë sesa në realitet.
Me një vështrim nga zakoni vetë-mposhtëse dhe i lodhur i njeriut për të frenuar veten për fatkeqësi imagjinare, Seneca këshillon mikun e tij të ri:
Ajo që unë ju këshilloj të bëni është të mos jesh i lumtur para se të vijë kriza; meqenëse mund të ndodhë që rreziqet para të cilave të ngjiteshit sikur të kërcënonin, nuk do të vijnë kurrë mbi ty; ato me siguri nuk kanë ardhur akoma.
Prandaj, disa gjëra na mundojnë më shumë sesa duheshin; disa na mundojnë para se të duhej; dhe disa na mundojnë kur nuk duhet të na mundojnë fare. Ne jemi në zakonin e tronditjes, apo imagjinimit, ose parashikimit të trishtimit.
Seneca më pas ofron një vlerësim kritik të shqetësimeve të arsyeshme dhe të paarsyeshme, duke përdorur retorikë elegante për të ndriçuar marrëzinë e prishjes së energjive tona mendore dhe emocionale në klasën e fundit, e cila përfshin pjesën më të madhe të anktheve tona:
Ka të ngjarë që disa telashe do të na vijnë; por nuk është një fakt aktual. Sa shpesh ka ndodhur e papritura! Sa shpesh nuk ka realizuar asnjëherë pritshmëria! Dhe, edhe pse është përcaktuar të jetë, çfarë mund të përfitoni për të përmbushur vuajtjet tuaja? Do të vuani mjaft shpejt, kur të arrijë; kështu që shpresojmë ndërkohë për gjëra më të mira. Farë do të përfitoni duke bërë këtë? Koha. Do të ketë shumë ngjarje ndërkohë që do të shërbejnë për të shtyrë, ose përfunduar, ose për t'i kaluar një personi tjetër, gjyqet të cilat janë afër ose edhe në praninë tuaj. Një zjarr i ka hapur rrugën fluturimit. Burrat janë lënë të qetë nga një katastrofë. Ndonjëherë shpata është kontrolluar edhe në fytin e viktimës. Burrat u kanë mbijetuar ekzekutuesve të tyre. Edhe pasuria e keqe është e paqëndrueshme. Ndoshta do të vijë, mbase jo; ndërkohë nuk është kështu.
Gjashtëmbëdhjetë shekuj përpara se Dekarti të shqyrtonte marrëdhëniet jetësore midis frikës dhe shpresës , Seneca e konsideron rolin e saj në zbutjen e ankthit tonë:
Mendja herë pas here modifikon për vete forma të rreme të së keqes, kur nuk ka shenja që tregojnë për ndonjë të keqe; ajo kthen në ndërtimin më të keq disa fjalë me kuptim të dyshimtë; ose dashuron që ndonjë mëri personale të jetë më serioze sesa është në të vërtetë, duke marrë parasysh jo se sa i zemëruar është armiku, por në çfarë gjatesie mund të shkojë nëse është i zemëruar. Por jeta nuk ia vlen të jetosh dhe nuk ka kufi për pikëllimet tona, nëse i kënaqim frikën tonë në masën më të madhe të mundshme; në këtë çështje, le të ju ndihmojë maturia, dhe përçmoni me një frymë të vendosur edhe kur është në pamje të thjeshtë. Nëse nuk mund ta bësh këtë, kundërvihesh me një dobësi me një tjetër dhe kalo frikën tënde me shpresë. Nuk ka asgjë kaq të sigurt në mesin e këtyre objekteve të frikës, sa nuk është më e sigurt se gjërat për të cilat ne druajmë nuk zhyten në asgjë dhe gjërat që shpresojmë të na tallin. Në përputhje me rrethanat, peshoni me kujdes shpresat tuaja, si dhe frikën tuaj, dhe sa herë që të gjithë elementët janë në dyshim, vendosni në favorin tuaj; besoni atë që preferoni. Dhe nëse frika fiton shumicën e votave, përkundrazi drejtohuni në drejtimin tjetër, dhe pushoni së ngacmoni shpirtin tuaj, duke reflektuar vazhdimisht se shumica e njerëzve të vdekshëm, edhe kur nuk ka telashe në të vërtetë është afër ose sigurisht që priten në të ardhmen, bëhuni të ngazëllyer dhe i zhgënjyer.
Por rreziku më i madh i shqetësimit të gabuar, paralajmëron Seneca, është që të na mbash të tensionuar vazhdimisht kundër një katastrofe të imagjinuar, na pengon të jetojmë plotësisht. Ai e përfundon letrën me një citim nga Epicurus duke ilustruar këtë pikë të kthjellët:
Budallai, me të gjitha gabimet e tij, ka edhe këtë, ai gjithmonë po përgatitet për të jetuar.
Plotësoni këtë pjesë të veçantë të Letrave plotësisht të domosdoshme të Seneca-s nga një Stoik me Alan Watts në antidot në epokën e ankthit, Italo Calvino se si të ulni "shqetësimin" tuaj, dhe Claudia Hammond mbi atë që psikologjia e parandalimit të vetëvrasjeve na mëson për kontrollin tonë shqetësimet e përditshme , pastaj rishikoni Seneca për të shfrytëzuar sa më shumë shkurtësinë e jetës dhe çelësin e rezistencës kur humbja godet .
A_Vataj
 
Redaktimi i fundit:
Top