Dua të plakem dhe të vazhdoj të qesh me ty.

22C081E0-D007-407C-941A-902E1EE7D1AA.jpeg


Cili është sekreti për një dashuri jetëgjatë dhe për të mbajtur gjallë marrëdhënien në çift? Eshtë me sa duket më banali: e qeshura. Me pak fjalë, humori nuk është i mirë vetëm për gjendjen shpirtërore, por edhe për dashurinë dhe shkenca e konfirmon këtë. Jo se na duhej dëshmia e palës së tretë për të kuptuar sesa e qeshura së bashku me partnerin tonë mund të jetë e mirë për gjendjen shpirtërore dhe zemrën. Sepse e vërteta është kjo: kur ka dashuri të ndërsjellë, gjithçka që duam është të plakemi me atë person dhe të duam të vazhdojmë të qeshim së bashku. Me botën përreth nesh, me defektet e njërit dhe të tjetrit, me të gjitha ato gabime të vogla të bëra nga shpërqendrimi dhe madje edhe me dështimet më të mëdha. Të qeshurit së bashku është sekreti i lumturisë në çift. Edhe ato grindje dhe debate të kota që përfundojnë me të qeshura nga të dy, nuk janë asgjë më shumë se sinjali që historia funksionon vërtet. Sipas hulumtimit nga Universiteti Shtetëror i Appalachian, raportuar në revistën Psycology Today, demonstrimi i një marrëdhënie të shëndetshme dhe të qëndrueshme jepet nga aftësia e partnerëve për të qeshur së bashku dhe për të bërë shaka me njëri-tjetrin. Një tjetër hulumtim i kryer nga Jeffrey Hall, një ekspert në neurologjinë e njohjes në Universitetin e Kansas, zbuloi se të qeshësh me tjetrin tënd të rëndësishëm është vetëm një konfirmim i stabilitetit të çiftit. Me pak fjalë, përballja e jetës me një të qeshur, një shaka dhe disa ngacmime na bën të pamposhtur, si çift. Ne e dimë se sa e rëndësishme është një buzëqeshje në jetën tonë dhe është ende një sfidë e madhe, por gjetja e dikujt për ta bërë atë na bën të pamposhtur. Dhe nuk ka rëndësi nëse njëri pëlqen muzikën rock dhe tjetri pëlqen muzikën klasike, nëse ai preferon të shikojë seri televizive në shtëpi dhe ajo preferon të bëjë shëtitje në ajër të pastër, dy njerëz nuk duhet të jenë të njëjtë për të ndarë jetën por, përkundrazi, ata duhet të jenë në gjendje të shndërrojnë momente të mërzitshme në kujtime të bashkëfajësisë, të qeshurit dhe kënaqësisë për t’u ngulitur në kujtesë. Dhe kjo bëhet duke përdorur lumturinë si përbërësin më të mirë në marrëdhëniet në çift. Në fund të fundit, dashuria është gjithashtu kjo, duke dashur të plakemi së bashku, të vazhdojmë të qeshim së bashku.

Bota.al
 
Top