Dy fjale per bektashizmin

mirela

DODONA hajmali
Bektashismi duhet te kete lindur ne viti 1249 ne Nishabur ne Anadoll dhe themeluesi i ketij sekti ishte Haxhi Bektash Veliu. Kur Haxhi Bektashi ishte rreth 18 vjec vendosi qe ti dedikonte jeten e tij Zotit dhe beri disa udhetime ne Kine, Indi dhe Tibet ku ra ne kontakt me besime te ndryshme si Induism dhe Budismi. Aty ra ne kontakt me idete e tyre Panteike dhe filloi te kundershtonte idete strikte te Sunni Muslims. Pas ketyre udhetimeve Haxhi Bektashi shkoi ne Meke (ku mori dhe emrin titullin Haxhi) dhe gjithashtu vizito dhe Jeruzalemin dhe varrin e Krishtit. Keto udhetime influencuan shume ne besimin e Haxhi Bektashit. Kur u khtye mbrapsht ne Anadoll me idete per nje trup dhe shpirt paqesor filloi te formonte nje interpretim te Islamit me shpirteror dhe me liberal. Ne Anadolli ndertoi dhe teqen e pare. Idete e tija liberale paten shume sukses ne zonat e Ballkanit , Shqiperi, Bullgari, Greqi dhe Bosnjen e sotme. Misionari i pare Bektashi qe erdhi ne Shqiperi ishte rreth viteve 1370 dhe quhej Sari Satllik. Ky erdhi ne Shqiperi nga Korfuzi dhe per te kaluar me kollaj vishej me rrobat e priftit Orthodox. Bektashismi ne Shqiperi u perhap me shume ne kohen e jenicereve, te Krishteret Shqiptare e kishin me kollaj te ktheheshin ne Bektashinj sepse te pakten kjo fe ishte me shume e perngjashme me Krishterimin. Myslimanet Sunni nuk e pelqyen faktin qe sekti Bektashi kishte sukses midis besimtareve te Krishtere jenicar ne Ballkan keshtu qe ne 1825 Sulltan Mahmud II filloi represioni kundra jenicereve bektashinj edhe sektit Bektashi gjithashtu. Shume besimtar Bektashinj u detyruan te linin Stambollin ku ishte dhe qendra e tyre dhe te leviznin ne Shqiperi dhe Bosnje.
Ne Shqiperi ate gjeten suport nga Ali Pashe Tepelena, Shqiperia u be vendi i dyte me numrin me te madh te Bektashinjeve dhe me vone u be qendra e Bektashizmit ne bote. Qe u mbyll ne komunizem dhe u rihap ne vitet 90.
Z. Moikom Zeqo e quan Bektashizimn si nje herezi Islamike dhe thote "Bektashizmi, lindi si nje heresi e besimit Islamic, dhe u be nje "modus vivendi" ne menyre per te krijuar nje ure lidhje midis Krishterimit dhe Islamit."
Ashtu si Kishterimi, Bektashismi eshte nje besim trinitar i cile perbehet ne Allah, profeti Muhamet dhe Imam Aliu. Por Krishterimi beson ne njesin e Atit, Birit dhe Shpirtit te Shenjte, Bektashismi beson se Allahu eshte fuqia e madhe dhe Muhameti dhe Imam Aliu jane te pandare dhe te njefuqishem. Kjo bazohet ne nje theni te Muhametit, "Une jam qyteti i mesimit dhe Aliu eshte dera ne te cilen mund te hysh ne qytet."
Libri i tyre kyresor eshte Kurani. Aliu eshte djali i adoptuar i Muhametit qe me vone u martua me te bijen e tij Fatma. Aliu fitoi Kalifatin 656 dhe ne 661 u vra nga nje shigjete e helmuar. Bektashinj besojne se kur profet Muhameti ishte ne prag te vdekjes ne meditimet e tij kryeengjelli Gabriel i tregoi se Aliu do ishte pasardhesi i tij dhe Aliu do ishte imami i madh dhe pas tij do vinin 12 imam te tjere qe duhet te respektoheshin sepse do ishin te vertet dhe pa mekate. Thuhet se kryenegjelli Gabrile i tregoi gjithashtu dhe emrat e Imameve. Emrat e imamve jane ; Imam Ali, Hasan, Huseyin, Zeynelabidin, Mohamed Bakir, Jafer Sadik, Musa Kazim, Ali Riza, Mohamed Taki, Ali Naki, Haseni Askeri, and Mehdi dhe gjithashtu pjestar te kesaj familje te shenjte jane dhe 14 te pafajshem. keta te 14 jane femijet e Imameve qe jane vrare si martir.
PO te shkosh ne Teqe atje ka piktura dhe ikona njelloj si ne kishe


Njgashmerite e bektashismit me krishterimin.
Si e permenda me lart bektaashismi eshte nje besim trinitar ashtu si krishterimi sigurisht me ndryshime te medhaja. Bektashinjte besojne ne Allahun ne qiell, profetin Muhamet qe ishte I derghuari I Zotit, dhe Aliun qe ishte pasardhesi I Muhametit. Kjo e ngjashme me Atin, Birrin Jezusin, dhe Shpirtini e Shenjte ne Krishterim. Nje ngjashmeri teter eshte numeri 12 imave I njgashm me 12 apostujt e Krishtit. Gjithashtu bektashinjte I kushtojne rendesi Hatixhese mamase se Aliut, ashtu si te krishteret Shen Marise qe solli ne jete Kirshtin.
Bektashinjte kane nje ndarje hierarkike ashtu si kasha orthodokse ne kleriket e vet. Shkalla e pare a klerikut bektashi eshte ashiku qe eshte I ngjashem me dhjakun ne kishen orthodokse dhe me e larta DEDE e ngjashme me ate te kryepeshkopit.
Njgashmeri te tjera midis bektashismit dhe orthodoksis gjenden ne praktika dhe ceremonite e ndryshme qe ata kane. Ashtu si te krishteret kushtojne rendesi ne lindjen e Krishtit ose krishlindjet me mire dhe bektashinjte kushtojne rendesi te madhe lindjes se Aliut qe eshte ne 9 Mars. Tjeter feste e rendesishme per sektin Bektashi eshte dita e Hashures. qe behet si perkujtimore e vdekjes se Hysenit. Ne ate dite besimtaret mblidhen ne teqe per te pergatitur Hashuren duke kenduar kenge dhe thene lutje dhe pastaj ashurja ndahet nga babai I teqese per te gjithe besimtaret. Ceremonia e ashures eshte e ngjashme me ate te nxerrjes se grurit ne kishen orthodokse per te kujtuar ata qe kane ndrurar jete.
Nje tjeter ceremony e perngjashme eshte ajo e pranimit ne sektin Bektashi qe eshte e ngjashme me ate te pagezimit ne kishen Orthodokse. Kandidati qe do pranohet disa jave para ceremonies meson nga babai I teqes teologjine e besimit bektashi. Ky kandidat mund te jete mashkull ose femer. Zakonisht kjo ceremony behet kur sapo fillon te eresohet. Vetem pjestar te sektit Bektashi jane te lejuar te marin pjese ne kete ceremony. Ceremonia drejtohet nga babai I teqese. Pasi babai I teqese lutet, kandidati per pranim I puth kemben babait dhe kjo si shenje peruljeje. Pastaj babai I hedh uje kandidatit ne duar, fytyre, kember duke u lutur pa nderprejerje per larjen e mekateve te keteij personi. Kjo larje e mekateve me uje eshte shume e ngjashme me pagezimin e krishter. Pas larjes ndizen qirinje per Allahun, Muhametin, Aliun dhe 12 Imamet. Pas kesaj happen dyert dhe per jo besimtaret Bektashinj.
Pas ceremoniese se pranimit eshte nje sherbese tjeter qe eshte e njgashme me ate te kungimit ne kishen orthodokse (buke dhe vere- trupi dhe gjaku I Krishtit). Babi I teqese ka nje kupe me vere dhe e drejton drejt qiellit duke u lutur me ze te ulet. Pi I pari nga kjo kupe dhe pastaj te gjithe antaret e sektit me rradhe nga e njejta kupe. Ndryshe ne myslimanet Sunni, bektashinjte pine alkool por njesoj si ata nuk hane mish deri.
Ka gjithashtu tradita te tjera te vogla qe jane njesoj si ato orthodokset, psh lyerja e veseve te kuqe per Sulltan Novruz eshte e njgashme me vezet e Pashkeve ne kishen Orthodokse. Veza ne te dyja besimet simbolizon jeten. Bektashinjte ndezin qirinjte ne vende te shenjte ku prehen dervishet qe kane ndruar jete, dhe kjo eshte e njgashme me ndezjen e qirinjve ne kishen orthdokse dhe neper vendet e shenjtoreve orthodoks.
Sot ka rreth 10 milion bektashinj ne bote dhe qendra e tyre eshte ne Shqiperi. Shpesh here Bektashismi eshte pare se nje ure mardheniesh midis Islamit dhe Krishterimit.
 
Redaktimi i fundit:

baby-angel

Thpilt
Bektashismi duhet te kete lindur ne viti 1249 ne Nishabur ne Anadoll dhe themeluesi i ketij sekti ishte Haxhi Bektash Veliu. Kur Haxhi Bektashi ishte rreth 18 vjec vendosi qe ti dedikonte jeten e tij Zotit dhe beri disa udhetime ne Kine, Indi dhe Tibet ku ra ne kontakt me besime te ndryshme si Induism dhe Budismi. Aty ra ne kontakt me idete e tyre Panteike dhe filloi te kundershtonte idete strikte te Sunni Muslims. Pas ketyre udhetimeve Haxhi Bektashi shkoi ne Meke (ku mori dhe emrin titullin Haxhi) dhe gjithashtu vizito dhe Jeruzalemin dhe varrin e Krishtit. Keto udhetime influencuan shume ne besimin e Haxhi Bektashit. Kur u khtye mbrapsht ne Anadoll me idete per nje trup dhe shpirt paqesor filloi te formonte nje interpretim te Islamit me shpirteror dhe me liberal. Ne Anadolli ndertoi dhe teqen e pare. Idete e tija liberale paten shume sukses ne zonat e Ballkanit , Shqiperi, Bullgari, Greqi dhe Bosnjen e sotme. Misionari i pare Bektashi qe erdhi ne Shqiperi ishte rreth viteve 1370 dhe quhej Sari Satllik. Ky erdhi ne Shqiperi nga Korfuzi dhe per te kaluar me kollaj vishej me rrobat e priftit Orthodox. Bektashismi ne Shqiperi u perhap me shume ne kohen e jenicereve, te Krishteret Shqiptare e kishin me kollaj te ktheheshin ne Bektashinj sepse te pakten kjo fe ishte me shume e perngjashme me Krishterimin. Myslimanet Sunni nuk e pelqyen faktin qe sekti Bektashi kishte sukses midis besimtareve te Krishtere jenicar ne Ballkan keshtu qe ne 1825 Sulltan Mahmud II filloi represioni kundra jenicereve bektashinj edhe sektit Bektashi gjithashtu. Shume besimtar Bektashinj u detyruan te linin Stambollin ku ishte dhe qendra e tyre dhe te leviznin ne Shqiperi dhe Bosnje.
Ne Shqiperi ate gjeten suport nga Ali Pashe Tepelena, Shqiperia u be vendi i dyte me numrin me te madh te Bektashinjeve dhe me vone u be qendra e Bektashizmit ne bote. Qe u mbyll ne komunizem dhe u rihap ne vitet 90.
Z. Moikom Zeqo e quan Bektashizimn si nje herezi Islamike dhe thote "Bektashizmi, lindi si nje heresi e besimit Islamic, dhe u be nje "modus vivendi" ne menyre per te krijuar nje ure lidhje midis Krishterimit dhe Islamit."
Ashtu si Kishterimi, Bektashismi eshte nje besim trinitar i cile perbehet ne Allah, profeti Muhamet dhe Imam Aliu. Por Krishterimi beson ne njesin e Atit, Birit dhe Shpirtit te Shenjte, Bektashismi beson se Allahu eshte fuqia e madhe dhe Muhameti dhe Imam Aliu jane te pandare dhe te njefuqishem. Kjo bazohet ne nje theni te Muhametit, "Une jam qyteti i mesimit dhe Aliu eshte dera ne te cilen mund te hysh ne qytet."
Libri i tyre kyresor eshte Kurani. Aliu eshte djali i adoptuar i Muhametit qe me vone u martua me te bijen e tij Fatma. Aliu fitoi Kalifatin 656 dhe ne 661 u vra nga nje shigjete e helmuar. Bektashinj besojne se kur profet Muhameti ishte ne prag te vdekjes ne meditimet e tij kryeengjelli Gabriel i tregoi se Aliu do ishte pasardhesi i tij dhe Aliu do ishte imami i madh dhe pas tij do vinin 12 imam te tjere qe duhet te respektoheshin sepse do ishin te vertet dhe pa mekate. Thuhet se kryenegjelli Gabrile i tregoi gjithashtu dhe emrat e Imameve. Emrat e imamve jane ; Imam Ali, Hasan, Huseyin, Zeynelabidin, Mohamed Bakir, Jafer Sadik, Musa Kazim, Ali Riza, Mohamed Taki, Ali Naki, Haseni Askeri, and Mehdi dhe gjithashtu pjestar te kesaj familje te shenjte jane dhe 14 te pafajshem. keta te 14 jane femijet e Imameve qe jane vrare si martir.
PO te shkosh ne Teqe atje ka piktura dhe ikona njelloj si ne kishe


Njgashmerite e bektashismit me krishterimin.
Si e permenda me lart bektaashismi eshte nje besim trinitar ashtu si krishterimi sigurisht me ndryshime te medhaja. Bektashinjte besojne ne Allahun ne qiell, profetin Muhamet qe ishte I derghuari I Zotit, dhe Aliun qe ishte pasardhesi I Muhametit. Kjo e ngjashme me Atin, Birrin Jezusin, dhe Shpirtini e Shenjte ne Krishterim. Nje ngjashmeri teter eshte numeri 12 imave I njgashm me 12 apostujt e Krishtit. Gjithashtu bektashinjte I kushtojne rendesi Hatixhese mamase se Aliut, ashtu si te krishteret Shen Marise qe solli ne jete Kirshtin.
Bektashinjte kane nje ndarje hierarkike ashtu si kasha orthodokse ne kleriket e vet. Shkalla e pare a klerikut bektashi eshte ashiku qe eshte I ngjashem me dhjakun ne kishen orthodokse dhe me e larta DEDE e ngjashme me ate te kryepeshkopit.
Njgashmeri te tjera midis bektashismit dhe orthodoksis gjenden ne praktika dhe ceremonite e ndryshme qe ata kane. Ashtu si te krishteret kushtojne rendesi ne lindjen e Krishtit ose krishlindjet me mire dhe bektashinjte kushtojne rendesi te madhe lindjes se Aliut qe eshte ne 9 Mars. Tjeter feste e rendesishme per sektin Bektashi eshte dita e Hashures. qe behet si perkujtimore e vdekjes se Hysenit. Ne ate dite besimtaret mblidhen ne teqe per te pergatitur Hashuren duke kenduar kenge dhe thene lutje dhe pastaj ashurja ndahet nga babai I teqese per te gjithe besimtaret. Ceremonia e ashures eshte e ngjashme me ate te nxerrjes se grurit ne kishen orthodokse per te kujtuar ata qe kane ndrurar jete.
Nje tjeter ceremony e perngjashme eshte ajo e pranimit ne sektin Bektashi qe eshte e ngjashme me ate te pagezimit ne kishen Orthodokse. Kandidati qe do pranohet disa jave para ceremonies meson nga babai I teqes teologjine e besimit bektashi. Ky kandidat mund te jete mashkull ose femer. Zakonisht kjo ceremony behet kur sapo fillon te eresohet. Vetem pjestar te sektit Bektashi jane te lejuar te marin pjese ne kete ceremony. Ceremonia drejtohet nga babai I teqese. Pasi babai I teqese lutet, kandidati per pranim I puth kemben babait dhe kjo si shenje peruljeje. Pastaj babai I hedh uje kandidatit ne duar, fytyre, kember duke u lutur pa nderprejerje per larjen e mekateve te keteij personi. Kjo larje e mekateve me uje eshte shume e ngjashme me pagezimin e krishter. Pas larjes ndizen qirinje per Allahun, Muhametin, Aliun dhe 12 Imamet. Pas kesaj happen dyert dhe per jo besimtaret Bektashinj.
Pas ceremoniese se pranimit eshte nje sherbese tjeter qe eshte e njgashme me ate te kungimit ne kishen orthodokse (buke dhe vere- trupi dhe gjaku I Krishtit). Babi I teqese ka nje kupe me vere dhe e drejton drejt qiellit duke u lutur me ze te ulet. Pi I pari nga kjo kupe dhe pastaj te gjithe antaret e sektit me rradhe nga e njejta kupe. Ndryshe ne myslimanet Sunni, bektashinjte pine alkool por njesoj si ata nuk hane mish deri.
Ka gjithashtu tradita te tjera te vogla qe jane njesoj si ato orthodokset, psh lyerja e veseve te kuqe per Sulltan Novruz eshte e njgashme me vezet e Pashkeve ne kishen Orthodokse. Veza ne te dyja besimet simbolizon jeten. Bektashinjte ndezin qirinjte ne vende te shenjte ku prehen dervishet qe kane ndruar jete, dhe kjo eshte e njgashme me ndezjen e qirinjve ne kishen orthdokse dhe neper vendet e shenjtoreve orthodoks.
Sot ka rreth 10 milion bektashinj ne bote dhe qendra e tyre eshte ne Shqiperi. Shpesh here Bektashismi eshte pare se nje ure mardheniesh midis Islamit dhe Krishterimit.

Nuk e di nga eshte marre ky shkrim po tregon shume gjera,
Gjeja qe mu duk shume interesante ne kete qe eshte shkruajtur eshte : Kur u khtye mbrapsht ne Anadoll me idete per nje trup dhe shpirt paqesor filloi te formonte nje interpretim te Islamit me shpirteror dhe me liberal
Pra bektashizmi eshte nje dege e fese muslimane(nje interpretim personal,nje fe e krijuar nga dikush),si e tille nuk pranohet nga feja muslimane,jo sepse i kundershton por sepse nje fe qe pranohet si fe e zbritur nga Zoti smund te ndryshohet sipas qejfeve,apo mendimeve te njerezve.Prandaj sot ka shume nendege te feve te para qe kane ardhur.

Bektashismi eshte pare se nje ure mardheniesh midis Islamit dhe Krishterimit.

Ska asnje lidhje, asnje kuptim,midis dy feve ska nevoje per ure lidhese..nese e njihni historine e fillimit te feve.
 

bledikorcari

Anëtar i Nderuar
bektashizmi po fiton terren ne shqiperi sepse eshte e hapur,pijne ata baballaret e teqeve hane mish pe derri,i lejojne dmth ca gjera qe nuk i lejon feja myslimane.
kesaj radhe kur isha ne korce ne teqene e te madhe te korces ne turan kishte shume njerez te erdhur nga vende te ndryshme per kurban.shuuume shuume njerez
 

baby-angel

Thpilt
bektashizmi po fiton terren ne shqiperi sepse eshte e hapur,pijne ata baballaret e teqeve hane mish pe derri,i lejojne dmth ca gjera qe nuk i lejon feja myslimane.
kesaj radhe kur isha ne korce ne teqene e te madhe te korces ne turan kishte shume njerez te erdhur nga vende te ndryshme per kurban.shuuume shuume njerez

Normale, eshte shume me e lehte te thuash une besoj , jam musliman e jam ne rregull me Zotin kur gjen nje "fe" qe te pershtatet, qe eshte mjaft e lehte per tu ndjekur,qe ska rregulla strikte...Po a quhet fe kjo??
 

mirela

DODONA hajmali
Normale, eshte shume me e lehte te thuash une besoj , jam musliman e jam ne rregull me Zotin kur gjen nje "fe" qe te pershtatet, qe eshte mjaft e lehte per tu ndjekur,qe ska rregulla strikte...Po a quhet fe kjo??


Nese ju flisni me perce para fytyres mund te mos e shikoni qe kjo eshte fe. PO ta hiqni percen do ta dalloni mire qe kjo eshte nje sekt i mirefillte dhe i respektuar per tolerancen nderfetare qe mbart me vete
 

bledikorcari

Anëtar i Nderuar
Normale, eshte shume me e lehte te thuash une besoj , jam musliman e jam ne rregull me Zotin kur gjen nje "fe" qe te pershtatet, qe eshte mjaft e lehte per tu ndjekur,qe ska rregulla strikte...Po a quhet fe kjo??

ma shpjego pak cilat quhet fe sipas teje??
 

baby-angel

Thpilt
[/B]

Nese ju flisni me perce para fytyres mund te mos e shikoni qe kjo eshte fe. PO ta hiqni percen do ta dalloni mire qe kjo eshte nje sekt i mirefillte dhe i respektuar per tolerancen nderfetare qe mbart me vete

Me fal, e njeh kuptimin e fjales sekt???
 

bledikorcari

Anëtar i Nderuar
Si pa perce qe jam po Nese do me detyronin te mbaja perce jo

vajza ju lutem mbani rang ne bisedimet tuaja:)
mos e coni biseden tek percet se sbesoj se ka vajze te re ne shqiperi ne kohen e sotme qe te mbaje perce,as beby sbeson tek percja si respekt ndaj fese:)
 

baby-angel

Thpilt
ma shpjego pak cilat quhet fe sipas teje??
Hmmmm, si te ta shpjegoj se as shkolle per fe skam mbaruar;
Feja eshte ajo qe u eshte zbritur njerezve ne Toke(me ane te tre librave te shenjte qe njihen nga te gjitha fete), ne periudhat kur ata(njerezit)filluan te devijonin nga besimi ne Zot dhe filluan te adhuronin statuja,kafshe e gjera te ktij lloji,me qellim risjelljen ne rrugen e drejte.Me nje fjale nje lloj kushtetute ...
 

mirela

DODONA hajmali
Hmmmm, si te ta shpjegoj se as shkolle per fe skam mbaruar;
Feja eshte ajo qe u eshte zbritur njerezve ne Toke(me ane te tre librave te shenjte qe njihen nga te gjitha fete), ne periudhat kur ata(njerezit)filluan te devijonin nga besimi ne Zot dhe filluan te adhuronin statuja,kafshe e gjera te ktij lloji,me qellim risjelljen ne rrugen e drejte.Me nje fjale nje lloj kushtetute ...


Feja eshte opium per popujt ka thene nje " mavri me boje " Po ju brezit tuaj u ka marre Xhamia mendjen
 

baby-angel

Thpilt
vajza ju lutem mbani rang ne bisedimet tuaja:)
mos e coni biseden tek percet se sbesoj se ka vajze te re ne shqiperi ne kohen e sotme qe te mbaje perce,as beby sbeson tek percja si respekt ndaj fese:)
:) nese beson tek nje fe e respekton si eshte Bledi ky eshte problemi per disa,po jo per ate qe beson .Gjithsesi e rendesishme eshte ne rradhe te pare te besosh ne Zot ,pastaj te mundohesh te lexdosh dhe rreth atyre qe ndoshta ste pelqejne(per Mirelen kjo) ;)
 

baby-angel

Thpilt
Feja eshte opium per popujt ka thene nje " mavri me boje " Po ju brezit tuaj u ka marre Xhamia mendjen
Po ty ti ka marre mendte teqja??? LOL
Apo srrotullohen ata LOL
 

bledikorcari

Anëtar i Nderuar
Hmmmm, si te ta shpjegoj se as shkolle per fe skam mbaruar;
Feja eshte ajo qe u eshte zbritur njerezve ne Toke(me ane te tre librave te shenjte qe njihen nga te gjitha fete), ne periudhat kur ata(njerezit)filluan te devijonin nga besimi ne Zot dhe filluan te adhuronin statuja,kafshe e gjera te ktij lloji,me qellim risjelljen ne rrugen e drejte.Me nje fjale nje lloj kushtetute ...

egziston jete sipas teje baby,jashte ruzullit tokesor?sespe sipas te gjithave feve nuk egziston,ne jemi te vetem ne univers.ti cfare mendimi ke meqe ke lexuar libra por jo fanatikisht.
 

mirela

DODONA hajmali
:) nese beson tek nje fe e respekton si eshte Bledi ky eshte problemi per disa,po jo per ate qe beson .Gjithsesi e rendesishme eshte ne rradhe te pare te besosh ne Zot ,pastaj te mundohesh te lexdosh dhe rreth atyre qe ndoshta ste pelqejne(per Mirelen kjo) ;)


hahahahha
s'eshte e vertete kjo qe the per mua ta dish
Jam lindur dhe rritur ne nje vend teper tolerante dhe kete vec familjes dhe shoqerise ku jam rritur ja dedikoj dhe rrenjeve Bektashie qe jane hedhur ne ato vende
Tolerance dhe vetem tolerance ka mbjelle BEKTASHIZMI. Pavaresisht se une per vete jam pagane kam respekt per ate sekt te vogel fetar
 

baby-angel

Thpilt
egziston jete sipas teje baby,jashte ruzullit tokesor?sespe sipas te gjithave feve nuk egziston,ne jemi te vetem ne univers.ti cfare mendimi ke meqe ke lexuar libra por jo fanatikisht.
E ke shume gabim.Provo te lexosh Ku'ranin dhe nese i ben nje interpretim tamam do e shohesh qe aty thuhet se ka jete te tjera( pak a shume keshtu: ne nuk jemi te vetmet krijesa te gjithesise)
 
Redaktimi i fundit:

baby-angel

Thpilt
Nuk kam shkuar ndonjehre ne teqe :kercim::gezuar::gezuar::gezuar:
Hajd :gezuar::gezuar::gezuar: pra. :)
PS: nese do shikoje foton time te profili, jam a jo me perce. :)
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
egziston jete sipas teje baby,jashte ruzullit tokesor?sespe sipas te gjithave feve nuk egziston,ne jemi te vetem ne univers.ti cfare mendimi ke meqe ke lexuar libra por jo fanatikisht.

Gabim e ke. Tri fete me te medha ne bote (Islami,Krishterimi,Hebraizmi), kane bindjen se ka jete pas vdekjes. Plus, edhe shume besime tjera fetare e mbeshtesin kete mendim. Lexo me shume rreth feve, pastaj diskuto per fete.
 

bledikorcari

Anëtar i Nderuar
Gabim e ke. Tri fete me te medha ne bote (Islami,Krishterimi,Hebraizmi), kane bindjen se ka jete pas vdekjes. Plus, edhe shume besime tjera fetare e mbeshtesin kete mendim. Lexo me shume rreth feve, pastaj diskuto per fete.

o byrazer mos ngatero gjerat se te do qejfi
une sfola per jeten mbas jetes
une fola per jetese jashte rruzullit tokesor,dmth per alienet,e di kujt i thone aliene apo te ta shpjegoj?
pse ngateron alienet me shpirtrat apo me fantazmat qe thua ti?
shpjegoma ti,e pranon qe ka jete ne planete te tjera apo jo?
 
Nuk e di nga eshte marre ky shkrim ,por bektashizmi ska fare lidhje me fene katolike,nuk eshte e verte qe perdorin veren duke u u lutur...nuk eshte e vertete as puna e vezeve... nuk eshte e vertete qe i lag me uje per ti larguar mekatet keto jane gjera te shpikura nga dikush qe nuk e pranon bektashizimin...megjithse nuk kam asgje kunder fese katolike bektashizmi ska asgje et perbashket me fe katolike....per me shume info ne lidhje qe me te vertete kane ekzistu pasardhesit e muhametit nese te bie puna te vizitosh ndonjehere Qytetin e Gjakoves te sugjeroj te shkosh ne muajin e muharremit dhe te shikosh live se ne teqe nuk ka aspak zakone katolike....ose ose mund te lexosh dicka e nese je i interesuar te sugjeroj une.....flm per mirekuptim
 

mirela

DODONA hajmali
Sot eshte 22 Gusht PO deshe merr nje makine 4*4 dhe ik ne Malin e Tomorrit Atje sot dhe gjithe javen pelgrinet vijne nga te gjitha anet e botes dhe festojne ne Baba Tmorri Aty do shikosh se si jane traditat e bektshainjve dhe do ta shikosh vete me syte e tu se sa afrimitet ka ajo fe me krishterimin
Sa per ne Gjakove s'kam qene ndonjeher po nese do shkoj do vete ta vizitoje dhe teqen e Gjakoves
 

con man

Anëtar i ri
Njgashmerite e bektashismit me krishterimin.
Si e permenda me lart bektaashismi eshte nje besim trinitar ashtu si krishterimi sigurisht me ndryshime te medhaja. Bektashinjte besojne ne Allahun ne qiell, profetin Muhamet qe ishte I derghuari I Zotit, dhe Aliun qe ishte pasardhesi I Muhametit. Kjo e ngjashme me Atin, Birrin Jezusin, dhe Shpirtini e Shenjte ne Krishterim. Nje ngjashmeri teter eshte numeri 12 imave I njgashm me 12 apostujt e Krishtit. Gjithashtu bektashinjte I kushtojne rendesi Hatixhese mamase se Aliut, ashtu si te krishteret Shen Marise qe solli ne jete Kirshtin.


kjo informat e nderuar nuk eshte aspak e sakt dhe e palogjikshme
une nuk di shum per bektashgjinjet veq e di qe ata besojn nje Zot
Muhammedin si profet siq e the dhe ata mendojn se Aliu eshte dashur te jet khalife pas vdekjes se Muhammedit a.s mirepo me krahasu kte me fen krishtere o marrezi , pse?

te krishteret besojn se eshte nje Zot i cili ka nje bir Jezusin dhe Jezusi ka nje te eme marian
ata nuk po besojkan nje Zot por tre dhe justifikohen se tre bejne nje qe per mua eshte shum shum e palogjikshme
prandaj eshte marri me krahasu bektashizmin me krishterizmin
se bektashinjet megjithate jan musliman megjithese per mua shum te dyshimt...
 

mirela

DODONA hajmali
Njgashmerite e bektashismit me krishterimin.
Si e permenda me lart bektaashismi eshte nje besim trinitar ashtu si krishterimi sigurisht me ndryshime te medhaja. Bektashinjte besojne ne Allahun ne qiell, profetin Muhamet qe ishte I derghuari I Zotit, dhe Aliun qe ishte pasardhesi I Muhametit. Kjo e ngjashme me Atin, Birrin Jezusin, dhe Shpirtini e Shenjte ne Krishterim. Nje ngjashmeri teter eshte numeri 12 imave I njgashm me 12 apostujt e Krishtit. Gjithashtu bektashinjte I kushtojne rendesi Hatixhese mamase se Aliut, ashtu si te krishteret Shen Marise qe solli ne jete Kirshtin.


kjo informat e nderuar nuk eshte aspak e sakt dhe e palogjikshme
une nuk di shum per bektashgjinjet veq e di qe ata besojn nje Zot
Muhammedin si profet siq e the dhe ata mendojn se Aliu eshte dashur te jet khalife pas vdekjes se Muhammedit a.s mirepo me krahasu kte me fen krishtere o marrezi , pse?

te krishteret besojn se eshte nje Zot i cili ka nje bir Jezusin dhe Jezusi ka nje te eme marian
ata nuk po besojkan nje Zot por tre dhe justifikohen se tre bejne nje qe per mua eshte shum shum e palogjikshme
prandaj eshte marri me krahasu bektashizmin me krishterizmin
se bektashinjet megjithate jan musliman megjithese per mua shum te dyshimt...NUk po i krahasoj dhe s'po i quaj te krishtere Por festat dhe ritet e tyre fetare ngjajne me ato te krishterimit. Kete s'po e shpik une nga koka ime
Fshati qe duket , - thuhet andej nga anet e mia , - s'do kallauz . Lexo per bektashizmin dhe mos fol i nxitur nga nje ide qe mund te te kene krijuar ne koke ty apo me siper foleses ca bektashinj ne fshatin tuaj

SA per muslimane..... , nese ju duken juve te dyshimte ............, kjo per mendimin tim nuk ngre peshe se tek e fundit kush jeni ju qe beni matje te tilla ?
 

con man

Anëtar i ri
une jom veq ni musliman i zakonshem , qe i di kushtet themelore te te qent musliman , e beso qe bektashinjet jan shum larg atyre kushteve , kam lexu edhe pak per fen e krishter dhe kushtet e saj e beso qe bektashinjet jan larg atyre
eshte e vertet qe gjasojn ne irte me te krishteret per nga forma , po kjo nuk dmth kurgje
ti the se bektashizmi eshte fe trinitare qe qe me rebelon edhe eshte shum mendim i ceket
trinitet eshte me besu ne 3 Zota siq bejne te krishteret
ndersa bektashinjet nuk besojn ne 3 Zota por ne nje
ata Muhammedin nuk e konsiderojn as nuk e besojn Zot te tyre por pejgamber , e per Aliun mendojn se eshte dashur te jet khalife pas vdekjes se pajgamberit Muhammedit a.s ne vend te Ebu Bekrit edhe e di pse mendojn keshtu
tjera her shpjegoj gjanat pak me holl e me mir e jo veq te postoj diqka e te sjell paqartesi te publiku se nuk te ndalon askush me ba ni gja te till po te keshilloj ta frenosh veten nga gjera te tilla te "marra"
hajt me lule tash
 
NUk po i krahasoj dhe s'po i quaj te krishtere Por festat dhe ritet e tyre fetare ngjajne me ato te krishterimit. Kete s'po e shpik une nga koka ime
Fshati qe duket , - thuhet andej nga anet e mia , - s'do kallauz . Lexo per bektashizmin dhe mos fol i nxitur nga nje ide qe mund te te kene krijuar ne koke ty apo me siper foleses ca bektashinj ne fshatin tuaj

SA per muslimane..... , nese ju duken juve te dyshimte ............, kjo per mendimin tim nuk ngre peshe se tek e fundit kush jeni ju qe beni matje te tilla ?
zonjushe nuk jam nga fshati po nga qyteti i vjeter nga Gjakova ,rrjedhi nga nje familje e vertete muslimane dhe nese do ta dish Babai i madh i teqes se bektashive ne Gjakove ka qene kumbara i familjes sime...di mjaft per bektashit dhe per shehleret jam rritur ne teqe dhe nuk jam dakort aspak qe kan ngjajshmeri me krishtenizmin....
 

METi

-=EdoLorEli=-
egziston jete sipas teje baby,jashte ruzullit tokesor?sespe sipas te gjithave feve nuk egziston,ne jemi te vetem ne univers.ti cfare mendimi ke meqe ke lexuar libra por jo fanatikisht.

bledi e pashë të arsyeshme të të përgjigjem. Po sipas fesë Islame ekzistojnë gjallesa tjera përveq njeriut në Univers, shiko çfarë thotë Kurani:

Nga argumentet e Tij është krijimi i qiejve dhe i tokës dhe shpërndarja e gjallesave në të dyjat dhe Ai me fuqinë e Tij mund t’i bashkojë kurdo që të dëshirojë. [Kuran 42:29]

mund të thuash se me këto fjali Zoti na tregon për shpezët por jo, shpezët përmenden ndaras dhe me emër:


A nuk e di për All-llahun se Atij i lutet kush është në qiej e tokë, madje edhe shpezët krahëhapura. Të gjithë e dinë dhe janë të udhëzuara në lutje ndaj Tij dhe për madhërimin e Tij. All-llahu e di ç’punojnë ata. [Kuran 24:41]

pastaj:

Thuaj: “Askush veç All-llahut as në qiejt, as në tokë nuk e di të fshehtën, as nuk e din se kur ringjallen!” [Kuran 27:65]

Me këtë Zoti na tregon që ka gjallesa tjera përveq njeriut që do të ringjallen në ditën e gjykimit.

Nuk ka tjeër, vetëm se githë çka është në qiej e në tokë ka për t’iu paraqitur Zotit si rob.
Ai me diturinë e vet i ka përfshirë të githë, dhe ka numëruar e evidntuar çdo gjë të tyre në mënyrë të saktësishme.
Dhe në ditën e kijametit secili do t’i paraqitet Atij i vetëmuar. [Kuran 19:93-95]

Ka shumë material rreth kësaj, është temë në vete por u mundova të jem sa më i shkurtë, shpresoj që e kuptove përgjegjen sado pak :).

Respekte Bledi
 

con man

Anëtar i ri
meti mos u ngut
se nese ka me te vertet gjallesa tjera ne univers perveq njerezve keto ajete me te vertet flasin
mirepo ne nuk e dijm me siguri se keto ajete a jan per krijesa tjera ne univers apo jan per engjujt e Zotit
kshtu qe nuk duhet me u ngut me dhon keso fetfaje pasi qe nuk eshte e sigurt e mundet me qen edhe gabim kjo qe po e thua ti
respekt
selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu
 
Top