E zbuluar së fundmi/ Çfarë dihet për kafkën e “Njeriut Dragua”, mund të ndryshojë thelbësisht kuptimin e evolucionit njerëzor

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm

E zbuluar së fundmi/ Çfarë dihet për kafkën e “Njeriut Dragua”, mund të ndryshojë thelbësisht kuptimin e evolucionit njerëzor​

1624889223238.png
Një kafkë e ruajtur pothuajse në mënyrë të përkryer për më shumë se 140 mijë vjet në Kinën verilindore përfaqëson një specie të re të njerëzve antikë më të lidhur me ne sesa ishin edhe Neandertalët – dhe mund të ndryshojë thelbësisht kuptimin tonë të evolucionit njerëzor, njoftuan shkencëtarët të premten.


Sipas Al Jazeera, kafka i përkiste një mashkulli me tru të madh në të 50-at e tij me sy të vendosur thellë dhe kreshtat e trasha të vetullave. Megjithëse fytyra e tij ishte e gjerë, ai kishte mollëza të sheshta dhe të ulët që e bënin atë të ngjante me njerëzit modernë më shumë se anëtarët e tjerë të zhdukur të trungut familjar njerëzor.

Ekipi hulumtues e ka lidhur specien me gjetjet e tjera fosile kineze dhe po i quan speciet Homo longi ose “Njeriu Dragua”, një referencë në rajonin ku u zbulua.


Kafka Harbin u gjet për herë të parë në vitin 1933 në qytetin me të njëjtin emër, por thuhet se ishte fshehur në një pus për 85 vjet për ta mbrojtur atë nga ushtria japoneze.

Më vonë u gërmua dhe iu dorëzua Ji Qiang, profesorit në Universitetin Hebei GEO, në vitin 2018.


“Nga analizat tona, grupi Harbin është më i lidhur me Homo sapiens se sa Neandertalët”, tha bashkautori Chris Stringer, i Muzeut të Historisë Natyrore, Londër.

Kjo, tha ai, do ta bënte Dragon Man “specien tonë motër” dhe një paraardhës më të afërt të njeriut modern sesa Neandertalët.

Gjetjet u botuan në tri punime në revistën The Innovation. Kafka daton të paktën 146 mijë vjet, duke e vendosur atë në Pleistocenin e Mesëm.

Emri rrjedh nga Long Jiang, që do të thotë “Lumi i Dragoit”.

Dragon Man, ndoshta jetonte në një mjedis të pyllëzuar ujor si pjesë e një komuniteti të vogël.

Duke pasur parasysh vendndodhjen ku u gjet kafka, si dhe njeriu me shtat të madh, ekipi beson se Homo longi mund të ishte përshtatur mirë për mjedise të ashpra dhe do të kishte qenë në gjendje të shpërndahej në të gjithë Azinë.

Studiuesit së pari studiuan kafkën, duke identifikuar më shumë se 600 tipare që ata ushqyen në një model kompjuterik që zhvilloi miliona simulime për të përcaktuar historinë evolucionare dhe marrëdhëniet midis specieve të ndryshme.
g.shqip
 
Top