Eklipsi diellor < unaza e zjarrtë>

Eklipsi diellor "annular" zgjon emocionet e vëzhguesëve të qiellit nëpër botë (dhe në hapësirë, )

screen-shot-2019-12-25-at-12-31-25-pm.png

Ishte eklipsi i fundit diellor i dekadës.

Hëna përshkoi midis diellit e tokës duke shkaktuar eklipsin diellor annular ose "unaza e zjarrtë" në (26 dhjetor) në kënaqësinë e miliona spektatorëve në të gjithë botën në hemisferën Lindore. Edhe astronautët në hapësirë u mahnitën nga pamja.

eclipse-768x576.png

Eklipsi, i njohur si një eklips diellor annular ose unaza e zjarrtë filloi në Arabinë Saudite, me hënën që kaloi përpara diellit, por jo duke mbuluar plotësisht diellin. Përkundrazi, ajo la një pjesë të vogël të shkëlqyeshme, që i dha asaj një efekt "unazë zjarri". Ishte eklipsi i fundit diellor i vitit 2019, edhe i dekadës.

GBywUyvCYYoNHrsCoZj7Le-650-80.jpg

960x0.jpg


Në hapësirë, astronautët vëzhguan ndërsa hija e Hënës zvarritej nëpër sipërfaqen e Tokës.


7wBDYRbGvhNfppRkXNZKL5-650-80.jpg

Sateliti i motit Himawari 8 i Agjencisë së Hulumtimit të Hapësirës Ajrore të Japonisë kapi një video e disa foto mbreslënëse

giphy (2).gif

Eklipset diellore ndodhin kur hëna kalon midis diellit dhe Tokës, duke mbuluar një pjesë (një eklips të pjesshëm) ose të gjithë (një eklips total) siç shikohet nga sipërfaqja e Tokës. Për shkak se orbita e Hënës ka një pjerrësi, kjo dukuri nuk ndodh çdo muaj. Ndonjëherë, Hëna është pak larg nga Toka në orbitën e saj për të mbuluar plotësisht diellin, duke rezultuar në një eklips unazor si ai sot.

EMuds9yXYAgnRlV.jpeg

Eklipsi diellor filloi në 9:23 p.m. 25 Dhjetor EST (0223 dhjetor 26 GMT) si një eklips i pjesshëm diellor, më pas arriti "unazën e tij të parë të zjarrit" në 10:34 p.m. EST (0334 GMT) në Arabinë Saudite. Rruga e dukshmërisë 88 milje (142 km) e "unazës së zjarrit" u zhvendos në të gjithë Bahreinin, Katarin, Emiratet e Bashkuara Arabe, Omanin, Indinë, Sri Lanka, Sumatra, Singaporin, Borneo, Filipinet dhe territorin e SHBA të Guam.

Eklipsi diellor i së enjtes ishte i fundit nga tre në vitin 2019. Një eklips diellor i pjesshëm ndodhi më 6 janar dhe një eklips diellor i plotë ndodhi më 2 korrik.

Ishte gjithashtu eklipsi i fundit diellor i dekadës, i cili pa 24 eklipse diellor që nga viti 2010.

oyd9bme7iFYk9roNDe73T5-650-80.jpg


Eklipsi tjetër diellor do të ndodhë në 21 qershor 2020, dhe do të jetë gjithashtu një eklips diellor "unazë zjarri". Ky eklips do të jetë i dukshëm nga pjesë të Afrikës, Evropës Juglindore dhe Azisë, me efektin "unazë zjarri" të dukshëm kryesisht nga Afrika Qendrore, Azia Jugore, Kina dhe Oqeani Paqësor, sipas shkencëtarit të eklipsit Fred Espenak.

Por nuk keni pse të prisni deri në qershor për eklipsin tjetër.

Më 10 janar, do të ketë një eklips të vogël penumbral hënor, në të cilin hëna kalon nëpër rajonin e jashtëm të hijes së Tokës. Do të jetë e dukshme për vëzhguesit në Evropë, Afrikë, Azi dhe Australi, sipas Espenak.

Do të ketë katër eklipse hënore në vitin 2020, të gjitha ato penumrale.

Viti i ri do të përfshijë gjithashtu dy eklipset diellore. Përveç eklipsit diellor unazor të 21 qershorit, do të ketë një eklips diellor total në 14 dhjetor 2020.
 
Top