• Mirësevini tek Forumi Virtual

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diksutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti.

    Regjistrimi është plotësisht falas në komunitetin tonë, pasi të regjistrohesh do të gëzosh shumë të drejta si të japesh mendimin tënd në një diskutim, të hapësh një diksutim tëndin, të komunikosh me anëtarët e tjerë të komunitetit në mënyrë private, të marësh pjesë dhe të votosh në konkursin e poezisë dhe të fotografisë dhe shumë opsione të tjera... duke përdorur mënyrën më të thjeshtë dhe të sigurtë për tu rregjistruar
    GOOGLE Microsoft Yahoo

    Për cdo problem mos hezitoni të na " KONTAKTONI ".

Embelsira

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Vendndodhja
WorLd 0f dReAms
Krem karamele



Se pari përgatisni karamelen duke përzier mirë sheqerin deri sa të përfitoni një lëng ngjyrë kafeje
Përbërësit
6 vezë
1 litër qumësht
Një pakete vanilje
1/2 kg sheqer
Për karamelen: 5 lugë sheqer

Përgatitja:
Se pari përgatisni karamelen duke përzier mirë sheqerin deri sa të përfitoni një lëng ngjyrë kafeje të cilin do ta shpërndani nëpër tasa. Nga ana tjetër zieni qumështin në një tenxhere dhe lerëni të ftohet pak.
Në një tas rrihni duke përdorur mikser vezët se bashku me sheqerin dhe vaniljen deri sa të bëhen si shkumë. Më pas përziejeni me qumështin e vaket në zjarr të ulët.
Shpërndajeni këtë masë nëpër tasat që hudhët kremin e karameles si për parë dhe lerëni të ftohët në frigorifer për disa orëve ta shërbeni kthejini tasat mbrapsht në mënyrë që karameli të vijë sipër dhe zbukurojeni me thela qitroje.
Ju bëftë mirë!

/Express/
 

MasteR

I'm offline
Vendndodhja
Invisible...
Krem karamele




Së pari përgatisni karamelen duke përzier mirë sheqerin deri sa të përfitoni një lëng ngjyrë kafeje të cilin do ta shpërndani nëpër tasa. Nga ana tjetër zieni qumështin në një tenxhere dhe lerëni të ftohet pak.

Në një tas rrihni duke përdorur mikser vezët se bashku me sheqerin dhe vaniljen deri sa të bëhen si shkumë. Më pas përziejeni me qumështin e vaket në zjarr të ulët.

Shpërndajeni këtë masë nëpër tasat që hudhët kremin e karameles si për parë dhe lerëni të ftohët në frigorifer për disa orëve ta shërbeni kthejini tasat mbrapsht në mënyrë që karameli të vijë sipër dhe zbukurojeni me thela qitroje.


Përbërësit:

6 vezë
1 litër qumësht
Një pakete vanilje
1/2 kg sheqer
Për karamelen: 5 lugë sheqer


albeu
 

MasteR

I'm offline
Vendndodhja
Invisible...
Tortë me lajthi




Punojeni gjalpin me sheqer, derisa të behet shkumë (përdorni më mirë mikserin). Futini të verdhat e vezëve, një e nga një, miellin (duke e hedhur ne forme shiu) dhe në fund majanë. Hidhni lajthitë dhe çokollatën të grira bashke; rrihini në shkume të bardhat me pak kripe dhe ia shtoni përzierjes, duke u kujdesur që të mos shpërbehet.

Hidheni brumin në tavën e bërë me gjalpë dhe me miell dhe piqeni në furrën e nxehur për afro 50 minuta.

Ndërsa ëmbëlsira është ne furre rriheni ajkën. Për të bërë kremin, shkriheni çokollatën ne banjëmari dhe përpunojeni me një shpatull duke shtuar ndonjë pikë esence të vaniljes dhe ajkë të lëngshme.

Kur ëmbëlsira të jetë bërë, mund ta ftohni mbi skarë, pastaj ndajeni në dy disqe. Mbusheni me ajkë të fryrë dhe mbulojeni me çokollatë duke e zbukuruar me lajthitë e copëtuara.

Nevojitën:

• Gjalpë në copa, 150 g
• sheqer kallami, 150 g
• 4 vezë
• miell 0,100 g
• maja për ëmbëlsira, 1 lugë
• lajthi të pjekura, 100 g
• çokollatë e shkrirë, 200 g
• 1 dorë kripë
• lajthi të copëtuara, 30 g për zbukurim

MBUSHJA:
• ajkë, 100 ml

KREMI:
• çokollatë e shkrirë, 150 g
• ndonjë pikë esencë të vaniljes
• ajkë e lëngshme, 4 lugë


albeu
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Trileçe

Përbërësit:6 vezë,400 gr sheqer,400 gr miell,1 pluhur paste,1vanil sheqer,1/2 lit ajkë “Hoplla”1 ½ lit qumësht,300 gr qumësht pluhur “Nestlle”,1/2 kg karamel.

Tunden të bardhat e vezëve gjersa të shkumojnë mirë.Shtohet sheqeri për të vazhduar tundja,gjersa masa të formohet shkumë e qëndrueshme.Shtohen të verdhat dhe vazhdon tundja.Kësaj mase i shtohet mielli i përzier me pluhur paste dhe sheqer vanilje,duke e përzier me lugë,gjersa masa të kompaktësohet.Brumi derdhet në tepsi shporeti të shtruar me letër të yndyrshshme,ose të lyer me yndyrë dhe të përmillur.Futet në furrë të nxehtë me temp.180 * C që të piqet për afro 30 min.Pasi të ftohet pak përmbyset,largohet letra.

Në tepsi ku është pjekur,derdhet ajka dhe mbi të vendoset pandispanja e pjekur.Me ½ lit.qumështë të ftohtë trazohet qumështi pluhur dhe pasi të përzihet mirë,në mënyrë që mos të mbesin kokrriza qumështi,përzihet me 1 lit. qumësht të vakët.Kjo masë qumështi (1,1/2 l.) hidhet mbi pandispanjë duke e shpuar me piru në rast nevoje,që ta pijë mirë qumështin.Nëse karameli është mjaftueshëm i trashë,hidhet mbi,e nëse është i hollë,mirë është ai të qitet mbi trileçe atëherë, kur edhe shërbehet,kuptohet pasi të pritet në katrorë.



Ps.. un kerkoi ni ndihm te vogel ketu ?nese dikush ka ba ket torte te me tregoj si ka ba pregaditjen e karamelit ? une e kam ba po me ka dal shum e fort karameli
 
Last edited by a moderator:

Elushe

Vogëlushe
Pe: Tortë me lajthi

Kek me portokall



Nevojiten:

80g gjalp (pa kripe)
100g sheqer
200g miell
Maja (mund te perdoresh edhe sode buke por maja e fryn me mire dhe keku del me i bute)
2 veze
2 portokalle

Metoda:

Portokallin lajeni mire me gjithe lekure dhe fshijeni. Me rende, grini holle lekuren e portokallit por kini kujdes te mos grini pjesen e bardhe pasi eshte e idhet dhe do ju thartoje masen.

Ndizni soben tek 180 grade celcius, qe te ngrohet.

Ne nje ene, perzi gjalpin e shkrire, sheqerin dhe 2 te kuqet e vezes. Mases hidhi lengun e portokallit dhe lekuren.

Ne nje pjate, rrifni 2 te bardhat e vezes derisa te ngrije (aq sa te kthehet pjata permbys e mos te derdhet).
Hidheni tek masa e pergatitur dhe perpara se ta perzieni, hidhni nje pike kripe per te balancuar masen, kini kujdes qe ta perzieni masen nga poshte siper qe e bardha e vezeve te mos bie. Me pas hidhni mases miellin e perzier me maja (do te jete me e lehte per perzierje nqse nuk e hidhni njeheresh miellin, por pak nga pak).

Tepsine mbulojeni me leter pjekje qe te mos njitet dhe hidhe masen ne nje ene te rrumbullaket. 180 grade celcius per 40 minuta. Mos e hap furren pa bere 35 minuta sepse keku bie.
Proven a eshte pjekur apo jo u sugjeroj ta beni me nje kunj dhembesh, dhe nqse kunji del i paster keku eshte pjekur.

Sherbeti:

1 portokall
40g sheqer

Shtrydhe portokallin dhe sheqerin. Zie per 2/3 minuta. Hidhe siper kekut.

p.s. Kjo recete eshte personale imja, ne kuzhine (e sidomos per embelsira) duhet te ndiqni instinktin dhe zemren pasi gjithnje e di a eshte bere tamam, sikur e ndjen. Ju uroj gatim te mbare nqse e provoni.
 

GLOOM

Catch me if you can...
Tiramisu me fruta

ImagesCAPRS6AU.jpg



Perberesit per 8 persona

Per salcen me fruta pylli

-500gr fruta pylli te fresketa (ose te ngrira)
-100gr sheqer
-150gr uje


Per kremin e Tiramisù-se

-400gr biskota savoiardi
-500gr krem maskarpone
-100gr sheqer
-5 veze mesatare
-2 gota leng frutash pylli (ose luleshtrydhe)
-1 bustine vanilje
-kakao pluhur ose copeza cokollate
-pak kripe


Pergatitja:

Ziejme ne nje tenxhere te vogel per afer 3 minuta 400gr fruta pylli (100gr do ti mbajme per zbukurim ne fund) me ujin dhe sheqerin. I leme te ftohen plotesisht, i kalojme ne mikser dhe me pas ne site duke ndare purène e frutave nga lengu. Lengut te perftuar i shtojme 2 gota leng frutash pylli (te blera me kuti ne supermarket) dhe e leme ne nje ane.

Nderkohe pregatisim kremin e Tiramisù-se duke rrahur me ndihmen e nje rrahesi elektrik te verdhat e vezeve me gjysmen e sheqerit derisa te formohet nje perberje kremoze dhe me ngjyre te verdhe te hapur. I shtojme ketij kremi maskarponen dhe vaniljen pluhur duke vazhduar rrahjen edhe per pak minuta me shpejtesi minimale derisa e gjithe masa te homogjenizohet.

Ne nje ene tjeter rrahim te bardhat e vezeve me pak kripe, dhe pasi te jete formuar nje perberje qe nuk bie nga ena i shtojme gjysmen e mbetur te sheqerit duke e perziere edhe per pak minuta. Kete mase ia shtojme kremit me te verdha vezesh dhe maskarpone duke e perziere nga poshte lart; ne kete menyre kemi perftuar kremin e Tiramisù-se.

Vendosim me rradhe biskotat Savoiardi ne nje bazament te qendrueshem apo ne nje tave te madhe qelqi dhe fillojme ti lagim me lengun e frutave mesiper derisa te jene komplet te buta, por jo te squllura. I mbulojme biskotat me nje shtrese kremi, shtojme purène e frutave te pyllit dhe veprojme ne te njejten menyre edhe me shtresen e dyte duke patur kujdes qe; nqs ne shtresen e pare biskotat i kemi vendosur horizontalisht, tani i vendosim vertikalisht. E mbulojme embelsiren me kremin e mbetur duke e sperkatur siperfaqen me kakao pluhur apo copeza cokollate te prera imet dhe duke e zbukuruar ne siperfaqe me frutat e pyllit te mbetura (100gr). E vendosim ne frigorifer per 3-4 ore dhe ne kete menyre embelsira jone eshte gati per tu servirur./recetakuzhine/
 

Legally_Sweet

Ain’t no sunshine when she’s gone
Staf në FV.AL
Pe: Embelsira

Trileçe



Torta e ftohte Trilece ose ne gjuhen origjinale 'Pastel de Tres Leches' e ka marre kete emer pikerisht nga 3 llojet e qumeshtit qe ajo perdor. Ekziston akoma konflikti se cili vend e krijoi i pari qe ne vitet 1900. Mendohet te kete ardhur nga vendasit e Niakaraguas apo te Meksikes, por versioni i dyte ka themele me te forta. Kjo embelsire shijohet shume edhe ne Kube, Porto Riko, Guatemale dhe....sigurisht ne Shqiperi!

Per pandispanjen
200gr miell
400gr sheqer pluhur
6 veze te medha (te ndara te bardhat nga te verdhat)
10gr pluhur pjekes
5gr vanilje
125ml qumesht te plote
Pak gjalpe

Per kremin me qumesht
350gr qumesht pluhur
240ml qumesht i kondesuar
250ml pana per embelsira
Rum (fakultative)

Pergatisim kekun: Ngrohim paraprakisht furren ne 180 grade celcius. Lyejme me pak gjalpe dhe miell nje tave te rrumbullaket ose katrore dhe e leme ne nje ane (23cm x 33cm). Ne nje tas rrahim te bardhat e vezeve me shpejtesi te ulet derisa te formohet nje krem i bute. Shtojme sheqerin gradualisht dhe vazhdojme rrahjen derisa te formohet nje mase kompakte dhe e qendrueshme. Shtojme nje te verdhe veze dhe e rrahim mire derisa te bashkohet me kremin e te bardhave dhe te njejten gje bejme edhe me te verdhat e tjera. Gjithashtu shtojme dalengadale miellin, pluhurin pjekes dhe qumeshtin duke vazhduar rrahjen (e bejme shpejte qe perberja te mos humbasi volumin). Shtojme vaniljen. E fusim ne furre dhe e pjekim derisa keku te marre nje siperfaqe te arte, per rreth 25 minuta.

Pergatisim kremin me qumesht: Ne nje tas tjeter, rrahim qumeshtin pluhur, qumeshtin e kondensuar dhe panen me shpejtesi te larte. E heqim kekun nga furra dhe kur te jete akoma i ngrohte derdhim kremin me qumesht mbi te. E leme te pushoje dhe te ftohet ne temperature dhome. Me pas e mbulojme me nje leter transparente dhe e fusim ne frigorifer derisa te ftohet plotesisht, minimumi 4 ore ose gjith naten.

Si perfundim pergatisim salcen me karamel* dhe ja hedhim siper trileces pasi te jete ftohur.

Salca me karamel:
150gr sheqer
2 luge uje
100ml pana e fresket

Pergatisim karamelin duke vendosur ne zjarr nje tigan te thelle (ose nje tenxhere) me sheqerin dhe 2 luge uje. E gatuajme ne zjarr te forte duke e perziere shume dhe shpesh me nje luge druri. Sapo sheqeri te filloje te kristalizohet, ulim flaket dhe vazhdojme perseri perzierjen derisa sheqeri eshte karamelizuar komplet. E leme karamelin te ftohet. Per te perftuar salcen me karamel, i shtojme karamelit te mesiperm panen te cilen e kemi ngrohur me pare ne nje tenxhere. E perziejme me luge druri dhe e leme te ftohet.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Toptha gështenje me vishnje

Për toptha: Lini sheqerin dhe ujin të valojnë. Shtoni margarinë, çokollatë, biskota dhe arra. I përzieni mirë në një masë të vetme dhe e lini të ftohet pak.
Për mbushje: Përzieni margarinën me sheqer pluhur, shtoni gështenjat e bluara, arrat dhe rumin. E vendosni në një shiringë për ëmbëlsira. Përgatisni topthat prej letre. Nga masa e ftohtë formoni toptha. Në secilin topth vendosni nga një vishnje. Mund ta dekoroni me çokollatë të shkrirë apo me arra të bluara.

Përbërësit:

Për toptha: 200 gr. sheqer, 4 lugë ujë, 125 gr. margarinë, 125 gr biskota të bluara, 100 gr. arra të bluara, 50 gr. çokollatë për zierje.
Për mbushje: 200 gr. gështenja të bluara, 75 gr. sheqer pluhur, 75 gr. margarinë, 75 gr. arra të bluara, 1 lugë rum, 30-35 copë vishnja të qëruara.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Titulli: Embelsira

23.jpg

Tortë e mbushur


Perbersit:

-10 vezë
-10 lugë sheqer
-2 lugë kakao

Për krem:

-6 lugë niseshte
- 1 l qumësht
- 8 lugë sheqer
-150 gr çokollatë për gatim
-125 gr gjalpë
- 100 gr arra të thërrmuara
-100 gr sheqerka zhele
-100 gr rrush i thatë
-10 krem banane

Gatimi:

Fillojmë me përgatitjen e pandispanjës. Në enë të thellë i thyejmë vezët, shtojmë 10 lugë sheqer dhe i rrahim me mikser. Pasi shkrihet sheqeri, në enë e shtojmë kakaon dhe i rrahim derisa të bashkohet masa. Pastaj, në enë e shtojmë miellin dhe aditivin për brumë. Përziejmë me tel kuzhine, derisa të bashkohet masa.

Kallëpin e rrumbullakët e lyejmë me gjalpë. Brumin e derdhim në kallëp. Kallëpin e vëmë në furrë. Pjekim 20 minuta, në temperaturë prej 180 gradë.

Ndërkohë e përgatisim kremin. Në tenxhere në zjarr e hedhim pjesën më të madhe të qumështit dhe 8 lugë sheqer. Përziejmë me tel kuzhine. Në qumështin e mbetur e shtojmë niseshtenë dhe përziejmë me tel. Duke përzier pandërprerë me tel, në qumështin e valuar e shtojmë niseshtenë e zbutur. Pasi kremi e fiton dendësinë e duhur, tenxheren e heqim nga zjarri. اokollatën e thyejmë në copë dhe e shtojmë në tenxhere. E shtojmë edhe gjalpin. Përziejmë me tel, derisa të shkrihet çokollata dhe gjalpi. E lëmë kremin të ftohet. E nxjerrim pandispanjën nga kallëpi dhe e presim pjesën e sipërme të pandispanjës.

Pastaj, në mes të pandispanjës bëjmë vrimë. Copët nga mesi i pandispanjës i vëmë në enë të thellë. Kremin e ftohur e rrahim me mikser. Gjysmën e kremit nga tenxherja e vëmë në enën me copët e pandispanjës. Në enë i shtojmë arrat e thërrmuara dhe rrushin e thatë.

Sheqerkat zhele i presim në copë dhe i shtojmë në enë. Edhe 4 krem banane i presim në copë dhe i shtojmë në enë. Kremin e vëmë në vrimën e pandispanjës. Tortën e mbushur e lyejmë me kremin e mbetur në tenxhere. Sipër kremit e vëmë copën e prerë të sipërme të pandispanjës.

Tërë tortën e lyejmë me kremin nga tenxherja. Kremin e mbetur e vëmë në shiringë kuzhine. Me shiringë, me krem e zbukurojmë pjesën anësore dhe pjesën e sipërme të tortës. Mes topëzave të kremit zbukurojmë me sheqerka zhele. Në mes të tortës i vëmë 6 krem bananet e mbetura. Me një topëzë krem dhe me një copë sheqerkë zhele e përfundojmë zbukurimin e tortës.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Titulli: Embelsira

23.jpg


Embelsire ne forme zemre


Perberesit

* 200 gr pasta flora te gatshme
* 3 limon te vegjel
* 90 gr sheqer
* 2 te verdha vezesh
* 15 gr gjalp
* buke pandispanje te gatshme
* limoncello
* disa gjethe mente

Pergatitja

1) Me buken e pandispanjes beni nje shtrese te lart rreth 1 cm dhe vereni ne nje ene ne forme zemre me permasa 15x15 cm duke e prere ne anet e enes buken. Shtrini pasta floren ne anet e brendeshme te enes per rreth 2-3 mm. Shponi fundin e brumit me nje pirun, dhe futeni ne furre ne 180' per 20 minuta.

Pergatisni kremin:

2) Lani dhe thani limonat, grijini lekuren dhe me pas shtrydhni lengun, kullojeni dhe me pas perziejeni me lekuren e grire dhe 40 gr sheqer te gjitha keto ne nje ene. Ngrohni perberjen dhe nderkohe rrihni te verdhat e vezeve me sheqerin e mbetur. Kur lengu i limonit do te filloj te ziej, hiqeni nga zjarri, dhe shtojeni ne perberjen e vezeve duke e perzier, me pas lereni perseri ne zjarre derisa perberja te trashet. Pasi ta keni hequr nga zjarri hidhni gjalpin dhe lereni te ftohet.



3)Brumin e perfunduar hiqeni nga forma dhe vendesoni ne pjate, mbusheni zemren me pandispanjen e mbetur dhe sperkateni me limoncello, hidhni kremin dhe kompletojeni me gjethet e mentes, limonat e mbetur prejini ne feta shume te holla.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Titulli: Embelsira

23.jpg

Koha e pergatitjes: 25 minuta
Koha e gatimit: 10 minuta
Perberesit:

1 filxhan gjalp (mos e zevendesoni me gje tjeter), te zbutur
1/2 filxhan sheqer
2 veze
1 luge caji me ekstrakt vanilje
2-1/4 filxhan (caji) me pluhur mielli
1/4 filxhan kakao
1/4 luge caji krip
3/4 filxhan lajthi te pjekura
3/4 filxhan me copeza cokollate gjysem te embela
3/4 filxhan me vanilje ose cokollat te bardhe.

Procedura:

1. Ne nje tas perzieres hedhim kremin e gjalpit dhe sheqerin. Rrahim vezet dhe vaniljen. Perziejme miellin me kakaon dhe kripen dhe dy kremerat e perziera me pare. Hedhim ne te lajthit. E ndajme brumin pergjysem. E mbulojme dhe e ftohim ne frigorifer.
2. Punojme me nje porcion brumi ne te njejten kohe duke e rrotulluar ne 1/4-ten e hollojme mbi nje shtrese te holle mielli. E presim sipas dy forma zemre. vendosim menjane copa ne forme rripi. E pjekim ne temperature 350 per 9- ne 10 minuta (duhet qe pasi te piqet te jete e bute). E ftohim per nje minute.
3. E vendosim ne nje tas me temperatur te ulet, shkrijme copezat e cokollates drei sa te behet e lemuar. E vazhdojme kete proces duke i hedhur dhe vaniljen. Futim brenda gjysmen e asaj qe kemi gatuar ne nje cokollate gjysem te embel, futim pjesen tjeter te mbetur te gatimi ne nje cokollate te bardhe. Formojme me to dy forma zemre perpara se cokollata te kete ngrire. Dhe me pas e lem deri sa te ngrije.
 
Titulli: Embelsira




GLIKO ME PORTOKALLE:

2 kg portokalle
2 kg sheqer
1 luge kafeje me leng limoni
3 tuba vanilje

Pergatitja :
Lajme dhe fshijme portokallet dhe i gervishtim pak nga ana e holle e rendenit qe te pastrojme pjesen e kuqeremte deri ne te verdhe qe eshte e hidhur por mos te arijme ne te bardhe.

Vendosim ne nje tenxhere te madhe uje te bollshem e leme te valoje dhe vendosim brenda portokallet sic jane te ziejne per rreth 30-40 minuta deri sa te zbuten.

I provojme me nje kruajtese dhembesh dhe kur te jene zbutur dhe shpohen lehte, i heqim dhe i vendosim ne uje te ftohte .I leme 5-6 ore duke nderuar ujin dy tre here. Vendosim mbi nje tepsi nje derase guzhine dhe i presim ne mes dhe heqim pjesen e bardhe qe ka dhe cdo pjese e ndajme ne tre apo kater thela te bukura te njellojta ne varesi sa e madhe eshte cdo portokalle.

Te gjitha thelat i vendosim ne nje kullese perseri mbi tepsine qe i preme me pare qe te mbledhim te gjitha lengjet qe do leshojne.I leme per rreth dy ore.

Vendosim ne nje tenxhere sheqerin ,lengun e portokalleve dhe pak uje deri sa te arije dy gisht mbi nivelin e sheqerit.E trazojme dhe e leme te mare vale dhe shtojme portokallet dhe vazhdojme zierjen per 15 minuta pa i trazuar por duke luajtur tenxheren qe te veje sherbeti mbi te gjitha thelat. E mbulojme dhe e leme nje nate.

Per aresye se portokallet leshojne shume lengje , nxjerim thelat me nje luge me vryma dhe ziejme vetem sherbetin te trashet dhe te lidhet mire deri sa te leshoje flucka ,pastaj shtojme brenda portokallet lengun e limonit dhe vaniljen i leme 5 minuta te ziejne bashke ,i heqim .I vendosim te ngrohta sic jane ne vazo te sterilizuara i mbyllim me kapak dhe i kthejme vazot permbys duke i lene keshtu nje nate.

Ne ke te forme ruhen te konservuara per nje kohe te gjate.Kur hapim vazot per ti konsumuar duhet ta vendosim pastaj ne ruajtje ne frigorifer.
 
Titulli: Embelsira



Llokume sulltani:

Perberesit:


* 1 kg qumesht
* 250 gr gjalp
* 2 gota uji sheqer
* 1 paket vanilie
* 2 gota uji+2 luge gjelle miell
* arra
* kanelle
* arre kokosi

Pergatitja:
Ne fillim skuqni miellin me gjalp, shtoni sheqerin dhe vazhdoni ti skuqni. Shtoni qumeshtin pak e nga pak dhe perzini mire (rriheni). Hiqeni nga zjarri pasi te jete bere si muhalebi e trashe dhe shtoni menjehere vanilien dhe perzieni mire (rriheni)per 10 minuta. Lereni ne frigorifer per 2-3 ore, pasi te ftohet ndani copeza sa nje arre, verini brenda arra dhe kanelle, mbyllini dhe bejini top.
Rreshtoni llokumet ne nje tepsi ku te keni hedhur arre kokosi, rrotullojini qe te marrin arre kokosi gjithandej. Mund ti vini stikadenti qe ti kapni me lehte. Lerini ne frigorifer deri per servirje
 
Titulli: Embelsira



Rafaeollo:

Perbersit:

-300 gram arra kokos
-1/2 kg sheqer
-400 gram qumesht pluhur
-250 gram margarin
-2 vanilin sheqer
-2 filxhana caji uje
-lajthia sipas deshires

Pergatitja:

2 filxhana uji i vendosim ne nje tenxhere dhe e lejme zieje . we hedhim margarin ,sheqerin pasi te zieje dhe e heqim nga zjarri .I shtojme qumeshtin pluhur e perziejme prap me mikser ,ne pas i shtojme edhe arra kokosin ,vanilin sheqerin prap e perziejme me mikser fen .Masa duhet te qendroj ne frigorifer 2 ore dhe pastaj i bejme toptha ku seciles ia vem nga nje lajthi.
 
Titulli: Embelsira



Torron me bajame:

Torroni eshte nje embelsire e cila gatuhet sidomos ne Itali , origjinia e se ciles daton qe ne vitet 1440. Perbehet nga e bardha e vezes, mjalte, fruta te thata, por shpesh edhe cokollate dhe fruta te sheqerosura.

Realizimi i kesaj embelsire nuk eshte i veshtire; kerkon vetem pak kujdes dhe vemendje ne cdo hap. Gjithashtu, mjeti me i rendesishem qe duhet te keni patjeter ne kuzhine duhet te jete termometri i kuzhines!

Perberesit :

100gr sheqer
100gr mjalte
1 te bardhe veze mesatare (40gr)
30ml uje
350gr bajame pa lekure
100gr fistike te qeruar
lekuren e nje portokalli ose limoni
1/2 luge te vogel vanilje
2 flete vaferi (ose leter furre)

Si fillim, pjekim ne furre te parangrohur ne 120-130°C bajamet dhe fistiqet per rreth 15 minuta derisa te marrin ngjyre te arte dhe i leme brenda ne furre qe te qendrojne te ngrohta.

Ne nje tenxhere pregatisim shurupin duke hedhur fillimisht sheqerin, me pas ujin dhe duke e vendosur ne zjarr te ulet derisa te arrijne temperaturen 135°C pa i perziere asnjehere. (nese deshirojme qe torrona te jete pak me e forte, e leme te arrije ne temperaturen 145°C)

Nderkohe, rrahim ne banjomari me ndihmen e nje mikseri elektrik te bardhen e vezes me mjaltin derisa e gjithe perberja te shkeputet nga anet e enes.

Ne momentin qe shurupi ka arritur temperaturen 135°C, e hedhim ne perberjen me veze duke e perziere shpesh, shtojme frutat e thata te ngrohta dhe i perziejme shume mire derisa e gjithe masa te homogjenizohet. Shtojme se fundi edhe lekuren e grire te nje portokalli ose limoni dhe vaniljen dhe vazhdojme perzierjen derisa masa te lidhet.

E hedhim perberjen ne nje tave drejtkendore te shtruar me leter furre (ose flete vaferi nese arrini te gjeni), lagim duart me uje te akullt dhe e sheshojme siperfaqen me dore derisa ti japim nje forme pak a shume te rregullt. Vendosim siper leter tjeter furre, e mbulojme mire me nje pecete te paster dhe e leme ne nje ambjent te fresket, psh jashte ne ballkon, per minimumi 10 ore.

Ne momentin e servirjes, e presim ne copa te vogla me ndihmen e nje thike shume te mprehte. E ruajme ne nje vend te fresket dhe te thate per me shume se 2 jave.
 
Titulli: Embelsira



Rolate me Banane:

Përbërësit:
2 banane,
1 puding,
1 اokollatë të zezë arra,
6 vezë,
8 lugë sheqer,
ujë,
6 lugë miell kokosi,
½ qeses pluhur për pjekje,
qumësht,
margarinë.

Përgatitja:
Për petë: vezët të rrihen mirë, më pas gradualisht shtoni sheqerin. Shtoni miell, ujin, miellin e kokosit, pluhurin për pjekje, të gjitha i përzieni mirë. Shtoni masën në tepsi dhe për 20 minuta e piqni në 180 gradë. Më pas petës i jepni formës e rolatës. E lini të ftohet derisa të krijoni mbushjen.

Mbushja:
Zieni 2 pudingë në qumësht, shtoni margarinën dhe përzieni. Në masë shtoni pak miell kokosi dhe i përzieni. Bananet i spërkatni me lëng limoni dhe i radhisni. Rolatën e lyeni me krem puding dhe shtoni arrat. Ju bëftë mirë!
 

Sweetie

Anëtar i Respektuar
Titulli: Embelsira

Po u sjell nje recete embelsire qe e gatova mbrem, e mire, e lehte dhe teper e lezetshme... 

Rollatë me banane

Perberesit:
6 veze
20 luge sheqer
20 luge vaj
20 luge qumesht
12 luge miell
1 pluhur per fryerje
1 vanille


Vezet dhe sheqerin i rrahim mire me mikser dhe me pas i shtojme me rradhe perberesit e tjere.
Marrim nje tepsi katrore, shtrojme nje leter per pjekje dhe vendosim brumin.
E pjekim 10-15 min ne furre te nxehte.
Si e nxjerrim siper i hedhim nje lecke te lagur dhe e lem te ftohet pak. (Jo te ftohet shume sepse ka mundesi kur e mbeshtjellim te plas brumi)
Me vone marrim tepsin dhe e kthejm permys, ja heqim letren e pjekjes dhe siper e lyejme me marmalate (vete me shume e prefereoj marmalate/recel dredhezash), hedhim sipas deshires arra, kokos, etj etj… vendosim kater banane (sic e shihni dhe ne foto) dhe pastaj e mbeshtjellim, i japim formen e rolates dhe siper e lyejme me krem shanti dhe i hedhim cokollate te kaluar ne rende.





 

cent

Banned
Titulli: Embelsira

Bonbonet e fëmijërisë tonë

Duke marr shkas nga nje foto rastesisht ne facebook, mendova te sjell receten e "femijerise" sone. Mezi prisnim nga nena te beheshin bonbonet dhe ti hanim me nxitim :D mjammmmm mjammmmm sa te mira qe kan qen.

RECETA ME TE CILEN JANE BERE KETO ESHTE :
1 gote qumesht + 2 gota sheqer +2 luge gjalpe te fresket.I zieni dhe i lini te ftohen.Kur te jene ftohur disi u jepni forme .Ju befte mire ! Nenat tona dinin te embelsonin edhe gurin.
Mund ti shtoni edhe kakao nese deshironi.
Forma i jepej ne pjesen e pasme te nje shtrydheseje limoni.
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Vendndodhja
WorLd 0f dReAms
Titulli: Embelsira

Rolladë me fruta të ndryshme



Përbërësit:

4 veze
120 g Sheqer
Pakëz krip
2 Lugë të ngrënjes ujë te vaket
2 Lugë kakao
80 g Miell

Për kremin:

200 g Shllag
2 lugë sheqer nëse është nëvoja
Fruta simbas dëshirës

Përgaditja:

I ndan të verdhat e vezëve nga të bardhat në dy enë të ndryshme pastaj në enën ku i kemi vendos vezet e verdha e shtojmë sheqerin, ujin dhe kripen, i tundim me mikser derisa të arrijnë në ngjyrë të qelet.

Të bardhat e vezëve i rrahim me mikser derisa te fitojmë një masë të trashe, dhe i bashkojmë më të verdhat e vezës duke e përziere me lugë.

Miellin ja hedhim mbi me sitë dhe vazhdojmë të përzijmë me lugë.
Nga pandispanja e sapo përgaditur marrim dy lugë prej sajë dhe e përzijm me kakao dhe e fusim në shiringën për kuzhinë, pastaj marrim një letër për kuzhinë dhe e dekorojmë me lule, dhe e fusim në furrë, e lejmë në 100°C për 4 min.

E nxjerrim nga furra dhe siper ja hedhëm pandispanjen e bardhë dhe përseri e fusim ne furrë për pjekje 220°C për 10 min.

Për kremin:

Me mikser përgadisim shllagin bashkë me sheqerin, dhe pandispanjen e lyejmë me të, mbi të hedhum frutat simbas dëshires dhe per fund fillon t'a mbështjell.Ju beftë mirë. //mesazhi
 
Top