Energjia e erret ekzistenca e saj!!!

Energjia e errët është e vërtetë, pavarësisht pretendimeve për të kundërtën.

BdafBpxVtkNoWLrfsbW2GX-1024-80.jpg

Energjia e errët e Abell Cluster 100819 02
Grumbulli galaktik Abell 1689 është i famshëm për mënyrën se si përkul dritën në një fenomen të quajtur thjerrje gravitacionale. Studimi ka zbuluar sekretet se si energjia e errët formon universin.

Një studim i ri sugjeron që energjia e errët mund të mos jetë e vërtetë pas të gjitha. Por shkencëtarët e tjerë kanë gjetur të meta të mëdha me këtë pretendim të guximshëm.

Energjia e errët është një formë misterioze dhe hipotetike e energjisë që përdoret për të shpjeguar zgjerimin e përshpejtuar të universit tonë. Një mënyrë që shkencëtarët kanë ofruar dëshmi të energjisë së errët dhe ndikimi i saj në univers vjen nga matja e redshift (një fenomen në të cilin drita që vjen nga objektet që lëvizin larg shendrrohet ne te kuqe) e tipit Ia supernovat (SN Ia).

Me fjalë të tjera, duke matur se si drita që lëshojnë këto supernovë ndryshon ndërsa largohen nga ne, shkencëtarët mund të tregojnë se sa larg janë dhe si universi zgjerohet me kalimin e kohës. Kjo dëshmi varet nga supozimi se shkëlqyeshëm, ose shkëlqimi, nuk evoluojnë me ndryshime të kuqe, ose ndryshojnë gjatë kohës kozmike.

Nëse energjia e errët është e vërtetë, ashtu siç e presin shumë shkencëtarë, universi do të vazhdojë të zgjerohet më shpejt dhe më shpejt. Por, nëse rezulton se energjia e errët nuk ekziston në fund të fundit, zgjerimi i universit përfundimisht do të ngadalësohet dhe universi madje mund të fillojë të zvogëlohet.
Një pretendim i guximshëm
Në një studim të ri, të botuar në serverin p
arXiv dhe të pranuar për botim në The Astrophysical Journal, studiues nga Universiteti Yonsei në Seul, Koreja e Jugut, së bashku me bashkëpunëtorët në Universitetin Lyon dhe Kore dhe Instituti i Shkencave Hapësinore pohojnë se ata kanë gjetur dëshmi se energjia e errët mund të mos ekzistojë fare. Ata studiuan një grup të vogël të galaktikave që strehojnë rreth 30 supernovë të tipit Ia dhe pretendojnë se kanë hedhur poshtë supozimin se shkëlqimi i supernovës evoluon.

"Duke cituar Carl Sagan, pretendimet e jashtëzakonshme kërkojnë prova të jashtëzakonshme, por nuk jam i sigurt që ne kemi prova të tilla të jashtëzakonshme për energjinë e errët. Rezultati ynë ilustron që energjia e errët nga kozmologjia SN, e cila çoi në Nomimin Nobel të vitit 2011 në Fizikë, mund të jetë një objekt i një supozimi të brishtë dhe i rremë, "tha profesori Young-Wook Lee në një deklarate nga Universiteti Yonsei, i cili drejtoi studimin.

"Marrë në vlera , rezultati ynë sugjeron që 100% e provave për energjinë e errët thjesht kalon. Kjo do të konfirmohet nga vëzhgimet në të ardhmen," tha Lee dhe bashkëautori Yijung Kang për Space.com në një email.

Për të arritur në një përfundim kaq të guximshëm, studiuesit vëzhguan spektrat e grupeve të ngjyrave që mund të prodhohen kur materia ndërvepron ose lëshon rrezatim elektromagnetik - të yjeve në galaktikat e afërta që i presin këto supernovat. Studimi i dritës që vinte nga këto galaktika i ndihmoi ata të përcaktonin epokat e yjeve në ato galaktika.

Ekipi gjeti atë që ata raportuan si një lidhje të konsiderueshme midis shkëlqimit të këtyre supernovave dhe epokave të yjeve në këto galaktika. Ata zbuluan se supernovat në galaktikat më të reja janë më të dobëta se në galaktikat më të vjetra, të cilat do të mbështesin supozimin se shkëlqimi i supernovës nuk evoluon me kohën kozmike. Pra, për shkak se ata gjetën faj me një nga pjesët kryesore të provave për energjinë e errët, ata arritën në përfundimin se ekziston mundësia që energjia e errët të mos ekzistojë fare.

Shkencë e gabuar
Duke e marrë këtë studim në vlerën e fytyrës, duket e mundshme që, nëse puna e studiuesve është e saktë, ajo mund të hedhë një pikëllim të madh në të kuptuarit tonë të energjisë së errët. Sidoqoftë, duke folur me Adam Riess, një profesor i fizikës dhe astronomisë në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore, dhe duke parë pak më afër studimin, u bë e qartë se ky studim ka të ngjarë të mos diskreditojë ekzistencën e energjisë së errët.

"Unë mendoj se është me të meta," tha Riess për studimin e Lee. Gjetjet nga ekipi i Lee janë "në kundërshtim me atë që është parë me mostra më të mëdha të supernovave", shtoi ai.

Riess theksoi disa mospërputhje me shifrat që studiuesit publikuan. Për shembull, një figurë (poshtë) komploton galaktikat me shkëlqimin e tyre në boshtin y dhe moshën e tyre yjore të popullsisë në boshtin x. Vija e gjelbër (shtuar nga Riess) tregon fillimin e universit tonë. Pra, figura komploton galaktika si më të vjetra se universi ynë.

mACpmZri6TLXtjfAophBr7-650-80.jpg

"Disa modele mbivlerësojnë moshat për galaktikat më të vjetra," thanë Lee dhe Kang.

Këto shifëra nga studimi i Lee me shënime shtesë nga Riess tregojnë për disa të meta të mundshme në studimin e Lee.

Për më tepër, ndërsa studimi përdor tashmë një grup të vogël të galaktikave, ju mund të shihni pikat në të njëjtën figurë (më lart); pikat boshe ishin galaktika që nuk ishin përfshirë në përfundimin e përgjithshëm. Pra, vetëm jashtë vizës , ka disa gjëra që duken të çuditshme në lidhje me këtë studim, siç theksoi Riess.

Riess shpjegoi më tej se si të dhënat e mbledhura nga studime të tjera që kanë përdorur grupe shumë më të mëdha dhe duket se kanë hyrë më thellë në këtë çështje, janë në kontrast të drejtpërdrejtë me atë që gjetën ekipi i Lee dhe Kang. Riess theksoi studimin i cili u drejtua nga astrofizikani Benjamin Rose. Në një figurë nga ai studim (më poshtë), Riess shtoi një rreth të kuq, ku një pikë komplote nga figura e Lee dhe Kang do të binte, dhe është e qartë se në studimin e Rozës, ajo pikë nuk do të ekzistonte.

LGB5nvAWtLeYoytz7h6YPL-650-80.png


Analiza shtesë e kësaj figure, nga një studim i udhëhequr nga Benjamin Rose, nxjerr në pah një pikë të dhënash (me të kuqe) që ekziston në studimin e Lee, por jo studime të tjera (si Rose's) me madhësi më të mëdha të grupeve.

Mund të jetë një lloj konfuzioni për të hyrë në "barërat e këqija" të studimeve si ky, por është e rëndësishme që pretendimet e jashtëzakonshme të japin prova të jashtëzakonshme, siç vuri në dukje Lee.

Ekipi i Lee e pranon se pretendimet e tyre kërkojnë vëzhgime të mëtejshme për të provuar, por duket, siç e përshkroi Riess, që përfundimi i tyre ka disa të meta.

Shpjegime alternative
Përveç gabimeve të mundshme në këtë përfundim është fakti se shkëlqimi dhe ndryshimi i distancës së supernovave nuk është prova e vetme për energjinë e errët.

Ndërsa ekipi i Lee pohon se rivendosja e këtyre supernovave është prova më e fortë për energjinë e errët (dhe se provat shtesë për energjinë e errët janë të meta), nuk është prova e vetme.

Dy burime të tjera kryesore të provave janë sfondi kozmik i mikrovalës (CMB) dhe lëkundjet akustike baryon (BAO).

Sipas shkencëtarëve, një univers pa energji të errët do të kishte një strukturë të madhe, e cila do të ndryshonte mënyrën se si veprojnë fotonet CMB. Sidoqoftë, vëzhgimet e CMB kanë mbetur në përputhje me parashikimet se si do të dukej CMB në një univers me energji të errët. Vëzhgimet e BAO gjithashtu përputhen me të kuptuarit e tanishëm se si do të dukej universi me energji të errët.

LiveScience.com
 
Top