Entuziazmi: motori dhe shpirti i deshirave

Legally_Sweet

Ain’t no sunshine when she’s gone
Staf në FV.AL
Ne të gjithë jemi të ngazëllyer për diçka ose nga dikush në jetë, apo jo? Mundohuni të mbani mend një moment kur keni përjetuar këtë ndjenjë shumë intensive. Entuziazmi ishte i lidhur me ndryshore të tjera mendore, ndër të cilat një është shumë e saktë: motivimi.

enthusiastic_silhouettes.jpg


Me fjalë të tjera, entuziazmi vepron si një element kyç që na predispozon për veprim, si zjarri që ngroh çdo gjë që i afrohet. Tani është e natyrshme të pyesësh, pse entuziazmi është kaq i fuqishëm?

"Mos refuzoni ëndrrat tuaja. Çfarë lloj bote do të ishte pa entuziazëm."
Ramon de Campoamor
Entuziazmi: çfarë është?
Nëse mendojmë për entuziazëm, instinktivisht vijnë në mendje gjëra pozitive për ta përcaktuar atë. Pra, në përgjithësi, e lidhim atë me vlera pozitive. Kjo na ndihmon të kërkojmë ndryshim dhe përmirësim si njerëz. Por kjo nuk përfundon këtu, entuziazmi na bën të rritemi dhe të rrisim cilësinë e jetës tonë, për të mos përmendur faktin se është motivim i madh për të bërë atë që na bën të ndihemi mirë.

Me fjalë të tjera, kjo ndjenjë na motivon të përdorim mjetet e nevojshme për të arritur objektivat. Kjo është një shpresë fillestare, e nxitur nga ideja ose nga prezantimi i gjetjes së diçka pozitive. Çfarë do të thotë kjo? Ky është entuziazmi për të na stimuluar dhe e bën këtë me veprimet që ne kemi vënë në praktikë për të arritur qëllimin tonë, si dhe nëpërmjet vetëdijes.

"Talenti është i domosdoshëm, por pa entuziazëm ju nuk mund të shkoni shumë larg."
Fernando Trujillo Sanz
Le të marrim një shembull. Entuziazmi shfaqet kur shohim ofertën e punës që duam, domethënë stimul. Megjithatë, është gjithashtu i pranishëm kur hartojmë kurrikulën dhe përgatitemi për intervistën për ta marrë atë vend. Së fundi, kur ne jemi përzgjedhur për atë punë (pasoja), përsëri kjo ndjenjë mbetet e pranishme.

Në fund të fundit, entuziazmi pjesërisht buron nga besimi, duke imagjinuar se ne kemi të paktën një mundësi për të marrë atë që duam. Ajo materializohet kur ne fillojmë të ecim në rrugën për të arritur qëllimin dhe të nënshkruajmë një kontratë me të cilën ne angazhohemi që të mos dorëzohemi në pengesën e parë, reale apo imagjinare që pritet apo është e paparashikuar.

Cilët janë komponentët e entuziazmit?
Siç e kemi parë, entuziazmi është stimul, reagim dhe pasojë, por është i përbërë nga shumë elementë të tjerë. Disa janë të lidhur me emocionet, veçanërisht pozitive. Në këtë kuptim, ajo lidhet me lumturinë por edhe me dëshirën për të jetuar.

Nga ana tjetër, ajo lidhet me proceset më njohëse, siç janë mendimet dhe besimet. Projektet e ardhshme të jetës, gjërat e vogla të përditshme, marrëdhëniet me të dashurit tanë, vetëbesimi, shpresa dhe dëshira për të arritur qëllime të caktuara dhe qëndrueshmëria janë gjithë elementët që përfshihen në këtë grup.

Së fundmi, entuziazmi duke qenë një përgjigje, përfshin elemente që lidhen me veprimin dhe sjelljen. Me fjalë të tjera, të gjitha sjelljet që kryejmë kur ne ngacmohemi dhe motivohemi për të arritur një qëllim të caktuar.

Entuziazmi dhe projeksionet e tij
Nga ajo që është thënë, lind një ide themelore: rëndësia e entuziazmit si stimul për rritjen. Kur jemi entuziast, ne jemi shumë më të mirë në përballimin e pengesave të ndryshme që dalin në rrugën tonë, pa u sforcuar dhe pa humbur energji. Ne bëhemi më të fuqishëm.

Ne arrijmë të vazhdojmë pavarësisht nga pasiguria në arritjen e qëllimit të vendosur. Ashtu si në fushat e tjera të jetës, kontrolli varet nga ne. Nëse vendosim synime të paarritshme, në afat të gjatë harxhojmë kohë dhe ndihemi më keq.

Le të hedhim një vështrim më të afërt në një shembull: nëse na pëlqen piktura, por nuk i kemi kushtuar kohë apo studime specifike, por e marrim në konsiderojmë duke e lënë punën tonë për të jetuar me pikturat, me siguri do të shkojmë në dështim dhe falimentim. Si rezultat, ne do të sëmuremi dhe me siguri nuk do të hyjmë në projekte të tjera. Dhe kjo është ana tjetër e entuziazmit, zhgënjimi, i cili në vend që të na stimulojë të rritemi, na paralizon.

E gjithë kjo nuk do të thotë se ne do të vazhdojmë të jemi entuziast dhe të dëshirojmë të përmirësojmë, por me ndërgjegjësimin se “nuk largohet nga jeta jonë”, kështu që nuk do të vazhdojmë me aktivitete të tjera të rëndësishme që kërkojnë kohën tonë … A e kuptoni se ku duam të arrijmë?

Është e rëndësishme të gjejmë qëllime që na nxisin, por ato duhet të jenë realiste dhe jo një burim i vazhdueshëm frustrimi. Vetëm në këtë mënyrë kjo forcë do të jetë pozitive dhe do të vazhdojë të rritet në vend që të zvogëlohet.

/Revista Psikologjia/
 
E mira eshte qe ne te kontrollojme entuziazmin dhe jo ai ne.
Entuziazmi eshte pozitiv deri ne momentin qe nuk demton as ty e as te tjeret.
 
Top