Etika cfarë është?

Një ditë e pyetën matematikanin e madh persian Al-Khawarizmi për vlerën e qenies njerëzore, kështu ai u përgjigj:
"Nëse ai ka etikë, atëherë vlera e tij është 1. Nëse është inteligjent, shtoni një zero dhe vlera e tij do të jetë 10. Nëse ai është i pasur, shtoni një zero tjetër dhe vlera e tij do të jetë 100. Nëse, përveç gjithë kësaj ai është një person i bukur, shtoni një zero tjetër dhe vlera e tij do të jetë 1000. Por nëse ai humbet atë, i cili korrespondon me Etikën, ai do të humbasë të gjitha vlerat e saj sepse do të ketë vetëm zerot ” ;)

FB_IMG_1582179118758.jpg
Etika është shkenca që studion moralin, parimet, normat dhe rregullat e sjelljes së njerëzve në shoqëri.
by lauri anunnak :)
 
Se ka thene keq.
Por per mua jane tip derivatesh keto te drejtat dhe te zhdrejtat morale dhe sociale.
Ne varsi te c`do mentaliteti sa individual po aq dhe kolektiv ngelen.
 
@Lauri para ca kohesh sdi ku hasa kete gje :
Nese te dije cf di tani per Hitlerin,te kthehej koha pas,a do e vrisje Hitlerin foshnje po te jepej mundesia?

Kjo eshte etika pra.
Pse emëron Hitlerin?
Une te citoj një figurë tjetër: priftin katolik nga Slovenija Jozef Tiso i perfshirë direkt ne masakrat e L2b. Nga 88'000 ebrej që banonin me Sloveni ngelen vetëm 5000 ne përfundimin e luftës.
Do ishte më mirë që krishterimi të mos legalizohej ne 300_nën?🤔

Hitleri i zgjodh ne qeveri me vota te qytetarëve. Do ishte me mirë të mos lindte asnjë gjerman 🤔
 
Pse emëron Hitlerin?
Une te citoj një figurë tjetër: priftin katolik nga Slovenija Jozef Tiso i perfshirë direkt ne masakrat e L2b. Nga 88'000 ebrej që banonin me Sloveni ngelen vetëm 5000 ne përfundimin e luftës.
Do ishte më mirë që krishterimi të mos legalizohej ne 300_nën?🤔

Hitleri i zgjodh ne qeveri me vota te qytetarëve. Do ishte me mirë të mos lindte asnjë gjerman 🤔
Por akoma nuk u pergjigje..
 
Ndoshta ky Al-khawarizmi e ka pas fjalen per ndergjegjen me shume se sa per etiken. Pra ndergjegja eshte dicka cfare une ose e kam ose nuk e kam ndersa etika, sot, eshte me shume dicka imponuese se sa dicka qe posedoje.

Pra une sot, ne punen time, mbaje etiken shkaku i asaj qe perfitoje nga puna se perndryshe ne ndergjegje jam bukur njefar burri i lig.

Pra shkaku i perfitimeve une beje sjellje qe me imponon vendi ku gjendem. :unsure:
 
@Lauri para ca kohesh sdi ku hasa kete gje :
Nese te dije cf di tani per Hitlerin,te kthehej koha pas,a do e vrisje Hitlerin foshnje po te jepej mundesia?

Kjo eshte etika pra.
Nuk e kuptoj se perse e perzien me etiken?

Etika eshte teme me vete, qe do e fusja me teper ne drejtim filozofie e ne drejtim teorik se sa specifik ne krahasimin tend.
 
Etika (greq. Ηθική, nga fjala ήθος, ithos - ves, dok, zakon) në filozofi është studimi dhe vlerësimi i sjelljes njerëzore në dritën e parimeve morale. Parimet morale mund të shikohen si standarti i sjelljes që njerzit kanë ndërtuar për veten e tyre ose si lënda e shtërngimeve dhe detyrimeve që një shoqëri e caktuar kërkon nga pjestarët e saj. Ajo merret me çështjet se çfarë është e mire dhe çfarë është e keqe, si mundemi ne të bëjmë dallimet mes tyre, a është e mira dhe e keqja e njejtë për të gjithë; si mundemi të bëjmë vendime të forta që mund të ndihmojnë apo pezmatojnë të tjerët? Emërtimi përdoret edhe për çdo sistem ose teori të vlerave morale ose parimore. Tradicionalisht etika ndahet në etike normative, metaetikë, dhe etikë e zbatuar. Definimi me i shkurtes i etikes eshte se ajo paraqet shkencen mbi moralin, deri sa morali eshte grumbulli i normave, rregullave dhe sjelljeve qe e shoqerojne individin gjate jetes se tij qofte ne aspektin profesional qofte ne ate te perditshmerise. Pra etika si shkence merret me parimet apo fenomenet morale. Ajo eshte nje aktivitet i arsyes ne kerkim te se mires morale.
 
Nuk e kuptoj se perse e perzien me etiken?

Etika eshte teme me vete, qe do e fusja me teper ne drejtim filozofie e ne drejtim teorik se sa specifik ne krahasimin tend.
Pytja ime eshte e qarte...
Ti si person cdo beje?
Moralisht do e vrisje nje femi qe te shpetoje mijra jete?
 
Nuk e kuptoj se perse e perzien me etiken?

Etika eshte teme me vete, qe do e fusja me teper ne drejtim filozofie e ne drejtim teorik se sa specifik ne krahasimin tend.
Etika futet në një kuadër spekulativ me teologjinë.
Pyetja që ben Nick përgjigjën e ka në postin tim sipër, ndonëse ne forme pyetje me një ( ?) ironik në fund.
 
Etika futet në një kuadër spekulativ me teologjinë.
Pyetja që ben Nick përgjigjën e ka në postin tim sipër, ndonëse ne forme pyetje me një ( ?) ironik në fund.
Cdo besimtar qe beson pa dyshuar eshte thjeshte nje pjese sekti. Kjo sipas praktikes e teorise sime.
Pra pergjigja ime do ishte vetem nga kendveshtrimi im ne lidhje me perdorimin e fese. Feja seshte e gabuar ne teresi. 😋
 
Cdo besimtar qe beson pa dyshuar eshte thjeshte nje pjese sekti. Kjo sipas praktikes e teorise sime.
Pra pergjigja ime do ishte vetem nga kendveshtrimi im ne lidhje me perdorimin e fese. Feja seshte e gabuar ne teresi. 😋
Ai që dyshon nuk mund të jetë besimtar. Më duket paradoksale kjo fraza siper.
Besimtarët nuk duhet të kenë dyshime, besojnë dhe kaq. Aq më keq kur këta njerëz mbushin cdo boshllëk në kokë duke krijuar ide mbi filozofinë e jetës nga një libër i vetëm (librin e shenjte).
Këta njerëz janë të rrezikshëm, sepse besojnë në mbushjen e një boshllëku me një boshllëk tjetër që quhet Dogme. Besojnë në hiq.
 
Po.
Ne jete duhet te mos jesh egoist e te mendosh per ate femi qe pasi ti te vdesesh sdo kete dike tj qe mund te kujdeset.
Se kalojme nga nje teme ne tjetren....
Edhe une jam pro abortit , dhe per te mos e pare te fmi te mallkoj mua e veten per jeten qe ju dhurua me te padrejte!
Rasti i femijes hitler , do ishte me specifik
Vlen te permendet dashuria, impenjime, edukata e shume cka qe i ofron nje familje per tu bere ai qe behet...
 
Etika kerkon nje base razionale, jo emotive, te te sjellurit, qe nuk te cojne ne pershtatje solidariste o dashurore te tipit irracional. Ne kete menyre ajo vendos nje korniz te dallueshme, kufinj brenda se ciles liria njerezore mund te perhapet e te zhvillohet. Ne kete koncept te ngushte shpesh here konsiderohet sinonim i Filosofise morale: ne kete pikevieshtirimi ajo ka ne thelb vlerat e moralit che percaktojne sjelljet nerezore. Por etika merret gjithashtu edhe me percaktimin e asaj qe mund te quhet "Kumtimshmeri", kuptimshmeria e ekzistences nejerezore. kuptimi i thelle i etikes-ekzistenciale te jetes si individuti e te cosmosit qe e rrethon. Edhe per kete arsye, tashme behen dallime midis "etikes" e "moralit". Nje motiv tjeter është, se meqenese jan perdorur shpesh si sinonime, preferohet te perdoret, fjala "moral" per te percaktuar nje bashkesi vlerash, ligje e zakone te nje individui o te nje grupi te percaktuar njerezish. preferohet qe fjala "etike" te rezervohet per te percaktuar thelbin racional (filozofik) per te ndertuar moralin si dishipline. Etika mund te jete "pershkruese" qe pershkruan sjelljet njerezore, ose normative qe jep indikacione. Por ne cdo rast kerkimi behet mbi kuptimin e teorive te etikes. Mund te jete subjektive, kur merret me subjektin qe vepron, pavarsisht nga qellimet, ose obbjektive kur vepirimi është realizuar me basa e vlera te perbashketa me istitucionet. Ne qender te cdo lloj coneptimi te etikes qendrojne nocione si e mira, e keqja, virtyti dhe nje vision i percaktuar i njeriut ne raporte njerezore. Keto ide ja shpesh te lidhura me fene, o gjithsesi me nje ideologjo. Etika qe ka ne base fene ne fakt, percakton ligje sjelljeje qe pretendon qe te jen te vlevshem per te gjithe, ndersa etika laike nuk mundohet qe t vendos vlera te perjetshme, por tergohet e kujdesshme per sa u perket nevojave nerezore qe duhet te kene kujdes disa kushte e trasformime historike. Ne te vertete te flasesh per enje etike laike mendohet menjener konfrontimi me etiken fetare, ose me nje sistem vlerash dogmatike e universale te individuit; ne realitet është me e drejte te flasesh perplasje e laike me problemin etik, duke percaktuar kesht kete perplasje si nje pike riferimenti te nje ideologjie e paracaktuar e vene per te matur me problematikat e individuit e te kontekstit konkret historik ne te cilin shprehet.
 
Etika kerkon nje base razionale, jo emotive, te te sjellurit, qe nuk te cojne ne pershtatje solidariste o dashurore te tipit irracional. Ne kete menyre ajo vendos nje korniz te dallueshme, kufinj brenda se ciles liria njerezore mund te perhapet e te zhvillohet. Ne kete koncept te ngushte shpesh here konsiderohet sinonim i Filosofise morale: ne kete pikevieshtirimi ajo ka ne thelb vlerat e moralit che percaktojne sjelljet nerezore. Por etika merret gjithashtu edhe me percaktimin e asaj qe mund te quhet "Kumtimshmeri", kuptimshmeria e ekzistences nejerezore. kuptimi i thelle i etikes-ekzistenciale te jetes si individuti e te cosmosit qe e rrethon. Edhe per kete arsye, tashme behen dallime midis "etikes" e "moralit". Nje motiv tjeter është, se meqenese jan perdorur shpesh si sinonime, preferohet te perdoret, fjala "moral" per te percaktuar nje bashkesi vlerash, ligje e zakone te nje individui o te nje grupi te percaktuar njerezish. preferohet qe fjala "etike" te rezervohet per te percaktuar thelbin racional (filozofik) per te ndertuar moralin si dishipline. Etika mund te jete "pershkruese" qe pershkruan sjelljet njerezore, ose normative qe jep indikacione. Por ne cdo rast kerkimi behet mbi kuptimin e teorive te etikes. Mund te jete subjektive, kur merret me subjektin qe vepron, pavarsisht nga qellimet, ose obbjektive kur vepirimi është realizuar me basa e vlera te perbashketa me istitucionet. Ne qender te cdo lloj coneptimi te etikes qendrojne nocione si e mira, e keqja, virtyti dhe nje vision i percaktuar i njeriut ne raporte njerezore. Keto ide ja shpesh te lidhura me fene, o gjithsesi me nje ideologjo. Etika qe ka ne base fene ne fakt, percakton ligje sjelljeje qe pretendon qe te jen te vlevshem per te gjithe, ndersa etika laike nuk mundohet qe t vendos vlera te perjetshme, por tergohet e kujdesshme per sa u perket nevojave nerezore qe duhet te kene kujdes disa kushte e trasformime historike. Ne te vertete te flasesh per enje etike laike mendohet menjener konfrontimi me etiken fetare, ose me nje sistem vlerash dogmatike e universale te individuit; ne realitet është me e drejte te flasesh perplasje e laike me problemin etik, duke percaktuar kesht kete perplasje si nje pike riferimenti te nje ideologjie e paracaktuar e vene per te matur me problematikat e individuit e te kontekstit konkret historik ne te cilin shprehet.
Pashe zotin google translate e ka perkthy kte?
 
Do ishe pergjegjes per vrasjen e mijra personave te tjere e plus sa e sa foshnjave..:)
Me te drejte ti nuk e ke idene se cili jam ne realitet. Por per nje gje te jesh i sigurte qe jam super i stervitur per te marre jete njeriu dhe per te shpetuar nje tjeter. Por, tek femija, nuk arrij dot te mbledh te gjitha aftesite e mia, apo ku di une, e ta vras, nuk arrij ta marr nje vendim te tille.
 
Me te drejte ti nuk e ke idene se cili jam ne realitet. Por per nje gje te jesh i sigurte qe jam super i stervitur per te marre jete njeriu dhe per te shpetuar nje tjeter. Por, tek femija, nuk arrij dot te mbledh te gjitha aftesite e mia, apo ku di une, e ta vras, nuk arrij ta marr nje vendim te tille.
Pyetja eshte konceptuale dhe jo kush je ti e kush jemi ne.
Pra gjindesh perpara nje fakti...di cdo ndodhte dhe si mendon se do kishe vepruar..
Shume e thjesht dhe e nderlikuar njekohesisht
 
Me te drejte ti nuk e ke idene se cili jam ne realitet. Por per nje gje te jesh i sigurte qe jam super i stervitur per te marre jete njeriu dhe per te shpetuar nje tjeter. Por, tek femija, nuk arrij dot te mbledh te gjitha aftesite e mia, apo ku di une, e ta vras, nuk arrij ta marr nje vendim te tille.

E tha dhe Moni
Nese svret Hitlerin foshnje..ti do jesh pergjegjes per mijra foshnja te tjera.
Aq.
 
Ai që dyshon nuk mund të jetë besimtar. Më duket paradoksale kjo fraza siper.
Besimtarët nuk duhet të kenë dyshime, besojnë dhe kaq. Aq më keq kur këta njerëz mbushin cdo boshllëk në kokë duke krijuar ide mbi filozofinë e jetës nga një libër i vetëm (librin e shenjte).
Këta njerëz janë të rrezikshëm, sepse besojnë në mbushjen e një boshllëku me një boshllëk tjetër që quhet Dogme. Besojnë në hiq.
Ai qe nuk dyshon thashe.
Une jam besimtare. Por denoj cf seshte e drejte prifti qe the ti..kryqezatat..priftat pedofil qe i fsheh kisha...manastiret te mbushur me skelete femijesh ku fshiheshin abortet.

Ia keto sjane besime per mua.
Tani une di qe kam lindur si nje njeri i lire ( ose iluzion kjo) dhe si e tille jam une ajo qe vendos.
Aq.
 
Pyetja eshte konceptuale dhe jo kush je ti e kush jemi ne.
Pra gjindesh perpara nje fakti...di cdo ndodhte dhe si mendon se do kishe vepruar..
Shume e thjesht dhe e nderlikuar njekohesisht
...nuk eshte aspak e thjeshte, ne profesionin tim eshte “free will”, nuk marr urdher nga askush, pra nese e mendon te gjendesh perballe, me armen ne dore, drejtuar nje femije, qe te shikon me pafajesine e tij, e perseris Jo nuk e bej.

Por aq te thjeshte mos e bej, besome, sepse eshte tjeter gje te leshosh bomben nga mijera km lartesi dhe tjeter gje te mbash armen perpara nje femije, eshte tjeter gje!
 
...nuk eshte aspak e thjeshte, ne profesionin tim eshte “free will”, nuk marr urdher nga askush, pra nese e mendon te gjendesh perballe, me armen ne dore, drejtuar nje femije, qe te shikon me pafajesine e tij, e perseris Jo nuk e bej.

Por aq te thjeshte mos e bej, besome, sepse eshte tjeter gje te leshosh bomben nga mijera km lartesi dhe tjeter gje te mbash armen perpara nje femije, eshte tjeter gje!
Ja fute kot...nejse
 
E tha dhe Moni
Nese svret Hitlerin foshnje..ti do jesh pergjegjes per mijra foshnja te tjera.
Aq.
Jo jo nuk mund të mendoni kshu.
Do dilte një Hitler tjetër pa dyshim. Hitleri individ nuk do bënte asgjë pa masat e gjëra. Hitleri diktator, është fale terrenit që Hitleri gjeti tek njerëzit. Atehere duhej të vrisnin të gjithë foshnjat e ati gjeneracioni.
Ja ku dole tek përgjigjia ime sipër :)
 
Top