Fillon ndërtimi në Projektin e Rinovimit të Piramidës së MVRDV, një Monument Brutalist në Tiranë, Shqipëri

Ndërtimi ka filluar për projektin e MVRDV për Piramidën e TiranësShqipëri , që nga 4 Shkurt 2021. Duke rehabilituar atë që dikur ishte një monument komunist, propozimi shndërron strukturën brutaliste në një qendër të re për jetën kulturore të Tiranës. Duke ruajtur guaskën e betonit, ndërhyrja do të hapë atriumin dhe mjedisin përreth, ndërsa një fshat i vogël kafenesh, studiosh, punëtorish dhe klasash do të përshkojnë vendin._EZH6437.jpg

E vendosur në zemër të kryeqytetit shqiptar, Piramida e Tiranës 11,835m2 u ndërtua fillimisht si një muze kushtuar Enver Hoxhës. Gjatë gjithë jetës së saj, ai ka shërbyer gjithashtu si një bazë e përkohshme për NATO-n gjatë Luftës në Kosovë, një klub nate dhe një hapësirë ngjarjesh. Në një përpjekje për të rikuperuar strukturën e përkeqësuar, të rinjtë e Tiranës e kanë përdorur atë si një strehë dhe një kanavacë për mbishkrime. Duke mbikëqyrur që kjo ndërtesë e rëndësishme e trashëgimisë rinovohet, dizajni i MVRDV do të hapë rrënjësisht ndërtesën, duke hequr shtesat nga rinovimet e mëparshme për të zbuluar hapësirën e brendshme.
Pyramid_Tirana_01____MVRDV(1).jpg

Skema e rehabilitimit propozon kuti që mbajnë dhoma individuale brenda, mbi dhe rreth strukturës ekzistuese, në mënyrë që të krijohet një fshat i klasave, studiove, kafeneve dhe restoranteve. Piramida pritet kështu të bëhet një qendër e re për jetën kulturore të Tiranës dhe një transportuese për brezin e ri. I përdorur kryesisht nga institucioni arsimor jofitimprurës TUMO Tirana , projekti do të akomodojë arsim falas pas shkollës për adoleshentë në teknika të reja të tilla si softuer, robotikë, animacion, muzikë dhe film.
Pyramid_Tirana_02____MVRDV(1).jpg
"Të punosh në një monument brutalist si Piramida është një ëndërr. Strikshtë e habitshme dhe interesante të shohësh sesi vendi luftoi me të ardhmen e ndërtesës, e cila nga njëra anë është një kapitull i diskutueshëm në historinë e vendit, dhe nga ana tjetër tashmë është rikuperuar pjesërisht nga banorët e Tiranës . Unë menjëherë pashë potencialin e tij dhe se duhet të ishte e mundur që ta bëja edhe më shumë një 'monument populli' në vend që ta shkatërronte. Pjesa sfiduese është krijimi i një marrëdhënie të re midis ndërtesës dhe rrethinës së saj. Unë kam besim se dizajni ynë e përcakton këtë. Pres me padurim të shoh të rinj dhe për herë të parë njerëz të moshuar që ngjiten shkallëve deri në çati! - Winy Maas, partneri themelues i MVRDV."
Pyramid_Tirana_03____MVRDV(1).jpg
Në qendër të qëndrueshmërisë sociale, vetëm kutitë e shtuara që strehojnë programin arsimor duhet të kontrollohen nga klima, duke ulur konsumin e energjisë, ndërsa pjesa tjetër e projektit është e hapur përreth për pjesën më të madhe të vitit. Duke përmbushur një numër të Synimeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të përshkruara nga Kombet e Bashkuara, projekti nuk do të shkatërrojë strukturën, por do të përshtatë guaskën e fortë prej betoni së bashku me parimet e ekonomisë rrethore. Për shembull, shkallët e jashtme do të përdorin pllakat prej guri që zbukuruan fillimisht fasadën si agregat në betonin e ri._EZH6422.jpg

Trarët e pjerrët të betonit do të ndërmarrin hapa për sigurinë, duke ruajtur përvetësimin që filloi me qytetarët e Tiranës . Njerëzit mund të ecin në mënyrë më të sigurt drejt majës së piramidës. Për më tepër, këto hapa mund të përdoren gjithashtu për ndonjë gjë interesante dhe ngjarje të përkohshme, duke e kthyer Piramidën dhe sheshin përreth në funksionin e tyre si një pikë qendrore e rëndësishme për jetën kulturore në Tiranë.
top_view.jpg
"Transformimi i Piramidës tregon sesi një ndërtesë mund të bëhet e përshtatshme për një epokë të re, duke ruajtur në të njëjtën kohë historinë e saj komplekse dhe demonstron se ndërtesat historike brutaliste janë ideale për ripërdorim. - MVRDV"
Stairs__02_secondary_routing.jpgoverview.jpgArchdaily.com
 
Si me ngeli merak qe nuk rreshqita nje here tek ato pllakat ?

Gjera kot pa vlere .. ne vend qe te reduktohen keto kujtimet e komunizmit se skane asnje pike vlere dhe nga ana estetike.. shembet teatri si vlere kulturore dhe rinovohet kjo ..gje e ftohte pa kuptim.
 
Si me ngeli merak qe nuk rreshqita nje here tek ato pllakat ?

Gjera kot pa vlere .. ne vend qe te reduktohen keto kujtimet e komunizmit se skane asnje pike vlere dhe nga ana estetike.. shembet teatri si vlere kulturore dhe rinovohet kjo ..gje e ftohte pa kuptim.

Shembja e teatrit ishte gabim fatal.
Rinovimi i piramides eshte vendim i duhur, por sigurisht nuk e zhben prishjen e trashegimise se Teatrit. Te dy duheshin restauruar.
 
Shembja e teatrit ishte gabim fatal.
Rinovimi i piramides eshte vendim i duhur, por sigurisht nuk e zhben prishjen e trashegimise se Teatrit. Te dy duheshin restauruar.
Jam tjeter mendim .. mua personalisht me kujton Museum e Enverit se per te u be .. pra dicka negative . Kur u inagurua u pershkrua si piramide e faraoneve.
Pra enveri i pavdekshem .
Por jo vetem per kete por dhe nga pamja eshte si varr .. nje varr ne mes te Tiranes.
 
Une jom knoq tu rreshkit meqe e përmëndi @Endrra lool Jam dakord mbase për ate që përfaqësonte dmth qellimin kur u ndertua. Por nga ana estetike mua me pelqen s'ka lidhje me stilin kuadrat te komunizmit si bie fjala biblioteka kombëtare muzeumi etj. S'jam arkitekt por mua me pelqen si arkitekture.
 
Jam tjeter mendim .. mua personalisht me kujton Museum e Enverit se per te u be .. pra dicka negative . Kur u inagurua u pershkrua si piramide e faraoneve.
Pra enveri i pavdekshem .
Por jo vetem per kete por dhe nga pamja eshte si varr .. nje varr ne mes te Tiranes.
Nuk eshte pune mendimesh kjo gje. Ty te kujton kete, tjetrit jo. Edhe piramidat e egjiptit te kujtojne faraonin ama nuk prishen ato.

Piramida eshte unike nga ana arkitektures dhe po, eshte 1 objekt qe flet per vete ate periudhe historie, Vendimet per keto gjera duhen marre nga keshilli arkitekteve(te pakorruptuar), por ne Shqiperi vendimet i merr qeveria si ti teket.
 
Nuk eshte pune mendimesh kjo gje. Ty te kujton kete, tjetrit jo. Edhe piramidat e egjiptit te kujtojne faraonin ama nuk prishen ato.

Piramida eshte unike nga ana arkitektures dhe po, eshte 1 objekt qe flet per vete ate periudhe historie, Vendimet per keto gjera duhen marre nga keshilli arkitekteve(te pakorruptuar), por ne Shqiperi vendimet i merr qeveria si ti teket.
Piramida e keopsit eshte origjinale .. kjo qe kujton diktatorin po qe eshte "unike" .. brezat ne vijim kujtojne diktatorin . Kur u ndertua ate kuptim kishte dhe ne Gjermani skam pare muse qe e ndertoj Hitleri per vete dhe e adhurojn gjermant akoma . Te pakten me ligj jo .
Tani ti flet si arkitekte por po te them se as ather kur u be su prit mire ... pikerisht nga forma qe ka .
 
Top